fbpx
excursii-razvan-pascu

Unii dintre voi stiu despre mine ca lucrez intr-o multinationala in domeniul financiar. E un job ok, cu un sef ok si cu satisfactii ok. Nu voi intra in detalii despre ceea ce fac sau compania pentru care lucrez pentru ca nici nu vreau si pentru ca nici daca as vrea, nu as putea (am de respectat un cod de conduita intern care imi interzice sa implic numele companiei in proiectele mele personale).

Pe langa job mi-am dezvoltat propria firma cu care organizez evenimente si cu care fac publishing pe mai multe site-uri. Tot ce am realizat, insa, se datoreaza unui singur lucru: spiritului antreprenorial. Si despre acest lucru vreau sa vorbim astazi…

Nu oricine poate sa fie antreprenor, trebuie sa o ai in sange. Drept dovada sunt multi care sfatuiti de parinti, prieteni sau doar din lacomia de a face bani din orice devin antreprenori peste noapte, fug de ideea de a lucra pentru o companie si se refugiaza doar in gandul ca a fi propriul sef este cel mai bun lucru care ti se poate intampla. Insa se intampla deseori ca cei care nu au „chemare” catre antreprenoriat sa capituleze foarte repede.

Avantajele lucrului „la patron” sunt multiple: program fix de cele mai multe ori, salariu fix, responsabilitati limitate doar la un anumit domeniu, lucrul intr-o echipa si ajutorul primit prin promovarea pe care si-o face brandul respectiv. Dezavantajele pe care le vad eu sunt in primul rand rutina si apoi….cate persoane care lucreaza „la patron” ati vazut voi foarte bogate?

Avantajele lucrului „pe cont propriu” ar fi libertatea de a lua decizii, de a face schimbari si a experimenta, posibilitati nelimitate de dezvoltare (limitate doar de imaginatia si ambitia antreprenorului), sansa de a aduna langa tine doar oameni care sunt potriviti caracterului tau, si nu cei pe care ii alege HR-ul. Dezavantajele sunt in primul rand legate de riscul financiar si de responsabilitatile care vor fi din domenii multiple.

Orice fel de persoana ati fi, important este sa va faceti treaba bine pentru ca oamenii sa va admire. Iar daca sunteti antreprenori sau doriti sa deveniti antreprenori si sa aveti o afacere pe cont propriu atunci trebuie sa accesati cea mai noua resursa online pentru cei interesati de antreprenoriat. Site-ul BCR Club Antreprenori este lansat de cea mai mare banca din Romania si este parte a unui program de stimulare a initiativei in afaceri lansata de BCR.

Pana acum am reusit sa arunc doar o privire asupra site-ului si deja am gasit resurse utile pentru realizarea planurilor de afaceri sau de marketing, informatii despre contabilitate (care imi omoara zilnic neuronii) sau despre legislatie (pe care ma chinui de multe ori sa o inteleg). Am de gand la modul cel mai serios sa imi gasesc intr-o zi ceva mai mult timp liber ca sa verific toate linkurile utile de pe acest site. Plus ca trebuie sa ma dumiresc in legatura cu trainingurile online care sunt afisate pe site.

Un alt lucru interesant pe care l-am descoperit cand rasfoiam Club Antreprenori este ca acest concept a fost realizat de catre IBP (oameni pe care ii cunosc destul de bine) si, asa cum va spuneam, proiectul este sustinut de BCR.

16 comentarii

  1. Anca
    23.05.2011 la 07:09

    …Interesant…:-?

  2. rizica
    23.05.2011 la 09:42

    ANTREPRENOR = the best choice…

  3. Alexandra
    23.05.2011 la 09:57

    Printre singurele persoane bogate care lucreaza la patron sunt cele care lucreaza la stat. Despre antreprenori, ai spus tu destul de bine: trebuie sa o ai in sange, altfel nu prea merge. Concluzia e ca depinde de persoana, ti se potriveste personalitatii.

  4. Alexandra
    23.05.2011 la 09:58

    Cred ca toate comentariile mi se duc in spam:(

  5. Razvan Pascu
    (author)
    23.05.2011 la 10:13

    @ Alexandra: asa este, nu stiu de ce se duc in SPAM. noroc ca le gasesc acolo…cumva lasi comentarii in acelasi timp si pe alte bloguri? legat de cei bogati care muncesc la Stat…eu nu cred ca poti fi bogat in mod legal daca lucrezi la Stat pentru ca salariile sunt destul de mici la Stat, iar faptul ca iti faci o casa si iti iei o masina scumpa furand, nu e bogatie. De fapt, sa ai o casa si o masina nici nu mi se pare o mare bogatie. Daramite sa le mai ai si din bani furati si sa nu dormi noptile….mai bine nu.

  6. Alexandra
    23.05.2011 la 10:17

    Nu, cred ca nu ma place casuta ta de mail:D

  7. 23.05.2011 la 11:24

    Am lucrat aproape 12 ani ca angajat si de 3 ani sunt antreprenor.
    Nu se compara satisfactia de a fi propriul sef cu un venit constant si cat de cat sigur.

  8. 23.05.2011 la 11:25

    Da, chiar asa, care e faza cu trainingurile alea, ca nu ma prind? Sunt toate interesante, dar ala din luna asta de exemplu, oare o fi fost, oare o sa fie? Cum aflam?

  9. Claudia
    23.05.2011 la 12:19

    Buna Razvan, citesc cu placere postarile tale. Asa este, ai dreptate cu avantajele si dezavantajele desi lista e simplista si de-o parte si de alta.

    Si eu lucrez in domeniul financiar si tot imi „mananc neuronii” in acelasi domeniu. 🙂
    Eu cred ca in primmul rand in antreprenoriat iti trebuie o idee.
    Da, o idee. Daca tu stii ce te motiveaza, ce iti place, ce pasiuni ai si pe drumul acesta mergi (in cazul tau probabil ca asa si este), atunci celor care ar vrea, sunt in stadiul de simt furnicaturi la gandul, dar nu stiu prea bine cu ce se mananca, atunci le trebuie obligatoriu o idee viabila pe care sa o dezvolte sau o oportunitate oferita de altcineva sau de o situatie pe care sa o ia si sa o fructifice.

    Dupa, ar fi aspectul financiar, deloc de neglijat, si ce te faci cand noua idee ar avea nevoie de tot timpul tau iar timpul ti-e destinat si locului de unde primesti bani? Nu e imposibil dar e greu. Si nu e atat de simplu, chiar daca ai dorinta, sa te apuci ‘ca in joaca’ si sa se transforme in ceva maret. De obicei e multa multa munca, organizare dar si sansa. Trebuie sa sustii cumva ca ideea ta sa fie cunoscuta, placuta, cautata si doar mai tarziu apreciata. cumva financiar adica. 🙂 O zi frumoasa!

    Claudia

  10. 23.05.2011 la 17:15

    Cred că e minunat să fii propriul tău stăpân, dar mai cred şi că trebuie să ai o anumită structură psihologică, o rezistenţă a nervilor şi a sufletululi, pentru că postura asta mi se pare că e plină de riscuri, mai ales la noi.

  11. Razvan Pascu
    (author)
    23.05.2011 la 21:05

    @ Alexandra: o sa ma documentez mai in detaliu, insa din cate imi dau seama iti poti face cont pe acest site si poti participa la traininguri – care se desfasoara online.

    @ Claudia: ai dreptate, usor nu este. ideal este sa gasesti o nisa, eu cred foarte mult in afacerile de nisa. apoi, daca esti angajat cred ca cel mai ok pentru tine ar fi sa incerci sa dezvolti o afacere fara sa renunti la job dupa prima idee…sa le duci pe ambele in paralel o perioada, dupa care sa te hotarasti ce faci mai departe.

    @ Zina: nu stiu daca e vorba neaparat de riscuri, ci mai degraba de o oarecare nesiguranta cu care trebuie sa te obisnuiesti sa traiesti.

  12. Francina Moisa
    24.05.2011 la 20:20

    Depinde de personalitatea fiecaruia cred. Nu stiu de ce lumea asociaza a fi entrepreneur cu ” a risca lumea si pamantul ” – premisa entrepreneurului este gresita, cred eu pentru ca:

    Cand pornesti propriul business, il pornesti pe ceva pe care esti bun – ceva ce te pasioneaza, consideri k poti face bani din asta. Te documentezi de piata, pui un plan in actiune, aloci investitia necesara sau ceri investitia necesara si off you go.

    Ca angajat – te angajezi pe ceva care ejti bun, care in cel mai fericit caz te pasioneaza, si faci bani din asta. Te documentezi de companii, aplici la joburi si convingi pe cineva sa te plateasca un anumit salariu si off you go.

    Princiiple sunt aceleasi, personalitatea difera de la caz la caz. Ce e mai greu? – Sa te vinzi unui potential investitor (incluzand bancile) sau unui potential angajat? Oare nu necesita acelasi plan si acelasi efort?

    Totodata intervie si inovatia & creativitatea fiecarui lucru – dar daca acestea nu exista, atunci premisa de entrepreneur dispare.
    Dar cred ca succesul depinde de abilitatea personei de a vinde – de a se vinde pe el insusi & ideea in sine – daca nu-ti poti vinde ideile, atunci poate a fi entrepreneur nu e alegerea cea mai buna….

    Parerea mea …

  13. Razvan Pascu
    (author)
    24.05.2011 la 20:25

    @ Alexandra: casuta de mail nu are legatura. poate nu te place WordPress-ul…. 🙂

    @ Francina: parerea ta e foarte corecta.

  14. Alina
    06.06.2011 la 21:33

    Programul fix pe care tu l-ai trecut la Avantaje pentru mine ar fi la Dezavantaje :))

  15. Razvan Pascu
    (author)
    06.06.2011 la 21:38

    @ Alina, corect, ai dreptate. Ce am vrut sa spun eu (dar nu am terminat explicatia) era ca atunci cand lucrezi pe cont propriu te poti trezi de multe ori ca muncesti la 1-2-3 noaptea. Eu sunt un bun exemplu in acest sens. 🙂

  16. saby
    09.12.2011 la 11:06

    Depinde cum esti tu contruit. Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca s-a inventat antreprenoriatul fiindca nu pot fi angajata, mi se pare limitativ si plictisitor. Then again, sunt oameni care apreciaza siguranta, si ii respect. Numai ca siguranta nu aduce bani. Nici comoditatea, nici filozofia de „nu lucrez in weekend”
    Multa bafta Razvan !

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]