fbpx
excursii-razvan-pascu

La finalul acestui articol veti gasi si un concurs!

Astazi am o veste buna pentru voi toti, iar pentru cei pasionati de calatorii vestea de astazi vine la timpul potrivit pentru a-si planifica vacanta de vara.

Millennium Bank a lansat o facilitate unica in Romania pentru toti cei care au carduri de credit Visa la aceasta banca. Pe scurt, daca ai un card de credit la Millennium Bank, dai un telefon la call-center la numarul 021.308.11.11 si le spui ca vrei sa iti activezi Planul „Rate cu Dobanda 0„. Asta inseamna ca poti pleca in strainatate si poti face cumparaturi acolo, sau poti face cumparaturi pe internet, ori poti sa platesti la orice comerciant din Romania cu cardul si beneficiezi de posibilitatea de a plati sumele respective in rate (de la 4 la 12 rate), fara dobanda.

Spre exemplu eu am un card cu overdraft la o alta banca, iar pentru orice suma luata din overdraft dobanda este foarte mare (in jur de 17%). Cu acest card de la Millennium as putea sa imi cumpar un bilet de avion de pe internet, sa imi rezerv cazarea la hotel si sa imi fac cumparaturile de dinainte de plecare, dupa care, daca suma totala cheltuita de mine este mai mare de 1000 RON, sa sun la Millennium Bank la call-center si sa le spun sa imi activeze planul „Rate cu Dobanda 0” pentru aceste tranzactii (tot eu aleg si pentru cate tranzactii imi activez optiunea). Si bineinteles sa aleg numarul de rate in care vreau sa platesc: intre 4-12 rate.

O sa spuneti ca e prea bun ca sa fie adevarat. Ei bine e adevarat. S-au dus vremurile cand bancile castigau bani doar din comisioanele si dobanzile percepute clientilor, acum o parte dintre acestea au inteles ca se poate castiga din rulajul banilor. Si exact asta vrea sa faca acum Millenium Bank.

Mai multe detalii despre aceasta facilitate oferita de Millennium Bank tuturor clientilor de carduri de credit Visa puteti afla de aici.

Si pentru ca subiectul mi s-a parut unul foarte interesant, facem si un mic concurs rapid. Puteti castiga cartea „Confesiunile unui bancher toxic” de la Editura Publica daca imi spuneti cum va faceti voi cumparaturile – folositi cardul sau cu cash?

Ma intereseaza foarte mult comportamentul de cumparare al vostru si de aceea sunt foarte curios sa stiu daca este important pentru voi sa aveti un card de debit sau de credit, ori daca aveti incredere in tranzactiile online si in cumparaturile pe internet. Astept comentariile voastre la acest articol pana duminica la ora 22. Voi alege un singur castigator, comentariul cel mai interesant si argumentat.

32 comentarii

  1. Andrei Oprea
    20.05.2011 la 13:37

    Intotdeauna am preferat sa achizitionez majoritatea serviciilor ori produselor cu cash. Card de credit nu detin ci doar de debit, card pe care il folosesc (alimentez) doar in cazul in care este musai.

    Nu este vorba de incredere ori neincredere in reticenta de a folosi cardul ci pur si simplu de obisnuinta.

    Cele bune,
    Andrei

  2. 20.05.2011 la 13:45

    Mi-am inchis toate cardurile de credit pentru ca nu reuseam sa pun banii inapoi si dobanda, se stie, este destul de mare. Dupa care am descoperit ca nu pot face rezervari la unele hosteluri fara credit card. Solutia sugerata de un consultant de la o banca: credit card cu depozit colateral, adica garantat cu banii mei din depozit. Asta pentru ca nu-mi place ideea de consum cu bani imprumutati, sau in rate, sau din overdraft – toate au inconvenientul ca trebuie sa dai banii inapoi 🙂

  3. Razvan Pascu
    (author)
    20.05.2011 la 13:56

    @ Anca: foarte interesanta ideea de card de credit cu depozit colateral. problema cred ca apare atunci cand faci cumparaturi si fara sa iti dai seama intri in depozit si pierzi dobanda la termen…

  4. 20.05.2011 la 14:29

    Razvan, un astfel de card l-as folosi fie pt rezervari unde platesti doar un mic comision, fie la cumparaturi online (bilete avion, autobuz) la care stiu de la inceput suma pe care urmeaza sa o cheltuiesc. Pentru restul cumparaturilor exista debit card, riscul sa intru in depozit e totusi destul de mic…

  5. 20.05.2011 la 16:44

    Folosesc doar card de credit.
    Motive: unele banci din exterior is mai smechere si chiar detecteaza daca cardul tau embosat e de debit (si vazut ca un card de credit, unde banca te crediteaza cu banii pe care ai tu). Mai ales cand e vorba de garantii.
    Alt motiv: ai perioada de gratie, de un numar negociabil de zile. Perioada de gratie, se stie, e zero comision la orice banca, nu doar la Milenium.
    Alt motiv: tu alegi limita de credit, poate fi in general pana la 3 salarii, dar poti alege si o limita mai mica.
    Alt motiv: cand mi s-a stricat aparatul de fotografiat in vacanta si am avut nevoie de o suma consistenta de bani, n-as fi avut alta solutie la mine. Nu va doresc sa aveti nevoie dintr-un motiv sau altul de o suma maricica de bani si sa n-o aveti disponibila.
    Il folosesc si de zi cu zi. Suma de pe minus, e suma cheltuita de mine in luna respectiva, imi da vizibilitate.
    Port cash sub 50euro la mine in vacanta, iar in RO, sub 1 mil.

  6. dimitrie
    20.05.2011 la 16:49

    Cash nimic mai mult 🙂

  7. 20.05.2011 la 16:52

    Aaa, si inca ceva. Ar fi ideal sa inteleaga toata lumea diferenta de concept intre un card de credit si unul de debit, fie el si embosat. Am constatat ca si persoane angajate la diferite banci au probleme in a intelege diferenta, dar ea e substantiala.

    Si incaaaaa ceva. In mod normal, banii dintr-un card de credit sunt responsabilitatea bancii. Banca ar tb sa isi recupereze pierderile, in cazul in care a autorizat o plata nesigura, samd. Nu eu – Gigel.

  8. Zzz
    20.05.2011 la 18:41

    Folosesc carduri de credit cel mai frecvent. Am si de debit, dar tin disponibil doar care sa-mi acopere nevoile curente de cash, restul in depozit. Cash foarte putin.
    Cardurile de credit le folosesc ca si instrument de plata (nu ca linie de credit), beneficiez de perioadele de gratie iar apoi rambursez. Asa nu platesc dobanzi.

  9. Roxana
    20.05.2011 la 18:43

    Cash(sume mici) si carduri de credit folosite din plin pentru cumparaturi pe internet sau rezervari. Daca nu am banii prefer sa stau sa se mai adune si apoi sa plec uneva sau sa cumpar ceva.

  10. Razvan Pascu
    (author)
    20.05.2011 la 19:05

    @ Zzz: cu cardul de credit Visa de la Millennium poti face cumparaturi pe credit de oriunde din lume. cu cardul tau d ecredit este la fel, sau doar la comercianti din Romania?

  11. 20.05.2011 la 19:22

    Orice card de credit are la baza acelasi principiu de functionare. Cardul de credit nu are bani pe el, nu poti avea bani intr-un cont atasat cardului de credit. El reprezinta o suma/o limita cu care banca te crediteaza (iti ofera incredere). Tu consumi, iar la final de luna, rambursezi. Asta ca sa nu iti depasesti perioada de gratie.
    Diferenta majora fata de cardul de debit e tocmai asigurarea tranzactiilor – responsabilitatea bancii, nu a ta (putini stiu asta!). Si perioada de gratie care e insotita de dobanda 0, la orice card de credit.
    Si da, se poate folosi oriunde in lume cardul de credit. Se fac conversiile necesare intre monezi.

  12. Zzz
    20.05.2011 la 19:22

    Oriunde in lume, testat-verificat de nenumarate ori. Cursul de schimb este foarte avantajos. Este vorba despre Mastercard Forte de la Banca Transilvania.
    Visa Gold ofera asemenea multe avantaje, insa are taxe mai ridicate.

  13. IuliaC
    20.05.2011 la 20:39

    Fac tranzactii cu cardul de debit online sau la magazinele care au dotarea necesara, dar prefer sa am intotdeauna cash in buzunar. Am o problema cu ramasul fara cash. Acum cateva zile, dupa o furtuna, adio net, adio tranzactii la banca, adio bani la ATM, m-am trezit in imposibilitate de plata. In concluzie ce-i in mana nu-i minciuna.

  14. 20.05.2011 la 21:00

    aici unde sunt eu circa 80 la suta folosesc cardul de debit, si circa 15 las suta cel de credit
    restul doar cash
    (ps sunt in BRESCIA ITALIA)
    ciao

  15. AncaU
    20.05.2011 la 21:48

    Buna,
    Eu am si card de debit si de credit si prefer sa folosesc varianta „card” decat cash si din motive de securitate (cardurile le blochezi foarte repede daca iti este furat portofelul). Evident ca sunt si locuri in care nu poti plati cu cardul si atunci trebuie sa ai si cash la tine.
    Cardul meu de credit imi ofera posibilitatea de a plati in rate fara dobanda la magazinele partenere (de la 2 la 20 de rate, in functie de magazin). Daca platesc toata suma datorata la data scadenta, nu platesc nicio dobanda :). Si cel mai tare e ca am bonus la fiecare tranzactie cu ambele carduri (debit/credit) – cel putin 0.5%, procentul poate fi mai mare la magazinele partenere.
    Platile online mi se par un pic nesigure, prefer variantele „clasice”.

  16. 20.05.2011 la 21:49

    Folosesc cardul de debit doar in tranzactii online.La cumparaturi in magazine folosesc doar cash.

  17. Rusu Alexandru
    20.05.2011 la 22:51

    Folosesc doar card de debit atat pentru plata din magazine cat si pe internet unde este securizat in 3DSecure!Credit nu am si nici nu imi fac datorita dobanzilor mari!

  18. Dan
    21.05.2011 la 10:08

    cash, inca

  19. rizica
    21.05.2011 la 10:38

    Mi-am achizitionat un singur produs in rate in 2009 – 1 laptop si inca mai platesc rate la el, cred ca imi cumparam 3 laptopuri cu acesti bani.Oricum, prefer sa am somn linistit noaptea asa ca, de acum o sa cumpar numai cash

  20. 21.05.2011 la 11:38

    Pentru diferite produse cumparate de pe internet , prefer sa platesc cash la momentul livrarii.Prefer banii cash pentru ca e simplu : ai , cumperi , nu ai , nu te intinzi.Bineinteles ca exista si dezavantaje cum ar fi riscul de a pierde banii , de a fi furati sau altele.Platind cu cash , nu beneficiez de anumite reduceri pe care unele magazine le fac la plata cu cardul.Intentionez in viitorul apropiat sa-mi fac un card de credit pentru a cumpara cateva produse si din comparatiile pe care le-am facut eu pe piata cardurilor de credit, am destul de multe optiuni destul de bune.Prin multe parti poti cumpara produse cu dobanda 0 .Si exact asta ma intereseaza.Am o oarecare reticenta referitor la carduri , in special din cauza reclamei proaste a bancilor din Romania.Am si lucrat o perioada in domeniul asta , vanzand chiar carduri de credit si deci stiu cam ce comisioane ascunse sunt.Si mai e ceva ce nu pot uita : La training-ul pentru respectivul post , cand intrebam ce ii spunem clientului care ne intreaba care e dobanda care se aplica atunci cand scoate cash de pe card , ni se spunea s-o dam in diverse si sa ii vorbim despre cum ar putea sa cumpere in rate cu dobanda 0 , doar ca sa subliniem 0 .NU mi s-a parut ok , de-aia am si plecat de acolo.Dar cred ca trebuie sa existe un echilibru intre instrumentele astea de plata , cash si card, asa ca eu personal intentionez sa le folosesc pe amandoua si sper doar sa imi fac calculele destul de bine incat diferenta dintre ce cheltuiesc si ce platesc sa fie destul de mica

    Mi-as dori sa citesc cartea aceea , asa ca sper ca am argumentat destul de bine.Bafta in tot !

  21. 21.05.2011 la 12:13

    La mine e simplu : am doua carduri, de debit si de credit. Prefer sa platesc cu cel de debit, unde nu exista POS, platesc cash. Cand cardul de debit e gol, si nu exista nici cash, apelez la cardul de credit, dar numai dupa ce am epuizat orice posibilitate de a face rost de bani.

  22. amarie vasile
    21.05.2011 la 14:13

    Cred ca trebuie sa folosim avantajele cardului, fara a absolutiza folosirea acestuia. Primesc drepturile (salariu/pensie)pe card si pot face descoperire de card la nivelul a 6 salarii cu dobanda zero daca achit debitul in maximum 29 zile. Am facut rar acest lucru, la nivelul unui salariu, fiind ca am datorii… Platile energiei electrice, a telefoanelor etc. le fac prin serviciul Debit direct. In rest , cash. ( Este un truism care trebuie totusi repetat faptul ca nu trebuie sa cheltuiesti decat cat ai si sa ceri imprumut sume pe care sigur vei avea cu ce sa le returnezi in scurt timp.)

  23. amarie vasile
    21.05.2011 la 14:15

    Corect : Am facut rar acest lucru, la nivelul unui salariu, fiind si atunci obsedat ca … am datorii.

  24. Ana
    21.05.2011 la 22:02

    Eu prefer cash, daca nu simt banul in mana degeaba ma duc la cumparaturi si ca sa nu cheltui toti banii pe care ii am la mine imi iau strictul necesar pentru ziua de shopping. Ca o mica paranteza : blondele nu se descurca cu cardul, nu ca s-ar pricepe si la matematica. Cumparaturile online nu ma atrag, din doua motive: unul ca nu am incredere 100% si doi nu vad produsul in fata ochilor chiar daca arata poza. Avantajele cumparaturilor online sunt preturile,calitatea produselor,rapiditatea(ceea ce cauti se gaseste printr-un singur search) si mai ales diversitatea.

  25. Onet Ciprian
    22.05.2011 la 00:18

    Buna,
    Mi-am asigurat cardul de debit cu Secure 3D pentru a putea face si cumparaturi online. Pana acum am facut cumparaturi online chiar si bilete de avion, de multe ori nu prea am avut timp asa ca am apelat la cumparaturi online, mai ales ca urmaresc anumite reduceri si promotii de care in magazinele offline nu beneficiezi si din cauza timpului liber. Am incredere si in tranzatiile online pana acum nu am avut probleme, produsele au venit la timp si ambalate bine. Folosesc in continuare cumparaturile online.

  26. STEFAN NADIA IRINA
    22.05.2011 la 20:06

    CARDUL,ESTE MAI LEJER

  27. Razvan Pascu
    (author)
    23.05.2011 la 09:59

    Comentariile castigatoare sunt cele ale Lilianei pe care o rog sa ma contacteze aici: http://razvanpascu.ro/contact/

    Felicitari tuturor!

  28. nirolf35389
    23.05.2011 la 15:14

    sincer nu am incredere in solutiile celor de la banci si de aceea prefer sa cumpar cu cash .La noi in tara mai e pana sa avem incredere totala in cei care protejeaza tot ce-i de protejat.Multa bafta ..tuturor.

  29. 23.05.2011 la 21:35

    Multumesc Razvan! 🙂
    Cum te-am convins oare? Esti utilizator frecvent de card de credit?

  30. Razvan Pascu
    (author)
    23.05.2011 la 21:43

    @ Liliana: nu am card de credit, doar card de debit cu overdraft. pana acum am crezut ca e foarte scump sa ai card de credit, de aceea nici nu urmaream ofertele bancilor. acum m-am convins ca nu e chiar asa daca esti baiat destept.

  31. Razvan Pascu
    (author)
    25.05.2011 la 21:40

    @ Mircea: Liliana a renuntat la premiu in favoarea ta. da-mi un mail te rog.

  32. Daniela
    26.05.2011 la 15:28

    La cumparaturi prefer cardul de credit. Pe net platesc facturile la utilitati si cumparaturi (mai rar). Daca e sa aleg intre cash si card aleg cardul

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]