fbpx
excursii-razvan-pascu

Povesteam aici ca exista posibilitatea de a invata limba franceza pe Costa de Azur la preturi mai mult decat rezonabile. Vom vedea astazi cat costa traiul acolo, dar si detalii despre cazare si despre ce putem face la Nisa, povestite de Valentina, una dintre cele mai fidele cititoare ale acestui blog.

Astazi voi continua sa va povestesc despre sederea mea la Nisa, cu ocazia cursului de limba franceza urmat la L’Ecole de Français, Azurlingua, Nice.

In prima zi de „scoala” i-am cunoscut pe Antonio, Greg, Yann, Clara, Virginie, Irina, adica o parte din personalul scolii Azurlingua. Ei ne-au explicat tot ceea ce trebuia sa stim despre Azurlingua, L’Ecole de Français si ne-au facut sederea la Nice usoara si frumoasa. Ar trebui sa scriu cel putin doua articole pentru a descrie frumusetea orelor de curs, diversitatea metodelor de predare (dialoguri, filme vizionate si comentate impreuna, cantece ascultate si comentate cu colegii si profesoara, exercitii de gramatica etc.), starea de bucurie si veselia ce insotea cursurile, emotiile apropierii treptate de colegii cu care petreceam atat de mult timp. Dar mai multe informatii despre cursurile de limba franceza de la Azurlingua, dar si despre petrecerea timpului liber la Nisa pe perioada cursurilor, gasiti aici http://www.azurlingua.com/  sau aici http://www.azurlingua.com/indexgb.htm.

Ajungand insa in acest punct al relatarii, as vrea sa precizez ca eu am dorit sa particip la un curs de limba franceza de cea mai buna calitate si unde sa fie acceptate si sederi scurte, de doua saptamani. Este mult mai usor sa gasesti un curs de lunga durata, insa eu nu as fi avut cum sa urmez un asemenea curs, din cauza activitatii mele la universitate, fiind profesoara. La Azurlingua, L’Ecole de Français, Nice, predomina cursantii germani, italieni, spanioli, elvetieni, japonezi si suedezi. Colegii mei de « clasa » erau din Spania (3), Turcia (1), Elvetia (1), Japonia (1), China (1), Slovacia (2), Kazakhstan (1) si Belarus (1). Intr-o grupa nu puteau sa fie mai mult de 12 cursanti. Majoritatea colegilor mei au ales, la Azurlingua, cursuri de lunga durata, dorind sa studieze in Franta si fiindu-le necesare pentru a lua examenele DELF. Cursul standard, cum a fost cel urmat de mine, se desfasoara zilnic, alternativ dimineata – dupa-amiaza, de la 8.45 la 12.00 (in ziua cu ore dimineata) si de la 14.45 la 18.00 (in ziua cu ore dupa-amiaza). Eu foloseam timpul liber pentru excursii cu scoala sau individuale si, trebuie sa recunosc, pentru studiu (iubesc limba franceza). Nu trebuie sa va luati decat un dictionar, pixuri si creioane.

Toate materialele necesare pentru studiu sunt incluse in pretul cursului si le primiti in prima zi de scoala. Pentru cel mai scurt curs, de 2 saptamani, costul/pretul cursului este de 247 euro pe saptamana. Cu cat cursul este mai lung, cu atat costul sau este mai mic, ajungandu-se la pretul de 149 euro pe saptamana, in cazul in care cursul pe care vreti sa-l urmati dureaza mai mult de 8 saptamani. Exista si oferte si trebuie sa le urmariti. As mai adauga doar ca aceasta „investitie” intr-un curs de limba straina se „amortizeaza” repede, avand ulterior posibilitatea sa faceti traduceri sau chiar sa predati limba studiata.

Variantele cele mai ieftine pentru cazare sunt in caminul scolii, Campus Central Azurlingua sau la familii-gazde, selectate cu foarte mare atentie. Eu am ales prima varianta. In caminul scolii, o saptamana de cazare in garsoniera costa 210 euro pe saptamana, iar o saptamana de cazare intr-o camera dubla (alegerea mea) costa 170 euro. Daca impartiti la 7 nopti, veti vedea ca rezulta un pret foarte convenabil pentru o noapte de cazare, gandindu-ne ca suntem la Nisa si ca, asa cum spuneam in primul articol, conditiile sunt ca intr-un hotel. La o familie-gazda, o saptamana de cazare costa 203 euro. Caminul ocupa etajele 2,3 si 4 ale imobilului in care se afla si salile de curs si pe fiecare palier exista 3 garsoniere si 4 camere duble. Desigur, exista numeroase alte variante de cazare, dar preturile sunt mai mari.

Saptamanal, la Azurlingua, pe langa cursurile zilnice de limba franceza, se desfasoara si excursii. Costurile acestor excursii variaza intre 10 si 30 euro, in functie de obiectivele excursiei, distanta pana la acestea, pretul biletelor de autobuz/tren/vapor etc. Se organizeaza excursii la Monaco, Cannes dar si in alte statiuni mai mici de pe Coasta de Azur, precum si vizite in locuri deosebite din Nisa. Trebuie sa vizitati La Confiserie Florian sau Cofetaria Florian din Nisa, recunoscuta pentru fructele si florile confiate, pentru dulceturile exotice si imbietoare dar si pentru ciocolata cu petale de trandafiri, violete sau verbine !!

Va sfatuiesc ca in Nisa sa va plimbati pe jos. Desi exista autobuze si tramvaie, nu aveti nevoie de ele, Nisa nefiind un oras foarte mare, iar principalele obiective aflandu-se pe o suprafata de aproximativ 16 km2 (4 km x 4 km).

Sunt convinsa ca, odata ajunsi la Nisa, nu veti pierde ocazia sa faceti doua excursii importante, una in Principatul Monaco si alta la Cannes (mai multe informatii despre aceste locatii de vis gasiti aici http://www.azurworld-romania.ro/). In Monaco, trebuie sa vizitati Muzeul Oceanografic, Cazinoul din Monte Carlo si Catedrala Notre-Dame-Immaculée si, de asemenea, sa urmariti schimbarea garzii la Palatul Princiar.

In Cannes, v-as recomanda „le Palais des Festivals et des Congrès”, cladirea in care se desfasoara in fiecare an, in luna mai, binecunoscutul festival de film, „Promenade de la Croisette”, o faleza minunata, cu cafenele, hoteluri de lux, cazinouri, palate, palmieri, cheiul „la Croisette”, plaja „la Croisette” (cu nisip foarte fin), castelul Suquet (cu turnul Suquet) si, neaparat, partea veche a localitatii, cu vile frumoase si casute ca-n povesti, cu stradute intortocheate si inguste, trepte pe care urci si cobori, simtindu-te ca intr-o alta lume…

Daca va hotarati sa ajungeti la Nisa, v-as spune ca o cafea costa aproximativ 2 euro, o bere intre 2 si 4 euro, o carafa cu vin la restaurant 5-6 euro (dar in supermarketuri gasiti sticle cu vin foarte bun la doar 3 euro), o pizza 9-10 euro, un pranz traditional – 16-20 euro. Eu v-as recomanda magazinele micute si cochete cu produse arabesti, in care poti sa gasesti « triunghiuri » de pizza vegetariana, de foarte multe feluri (o adevarata incantare pentru o persoana vegetariana), la doar 2,5 euro. Si tot in aceste magazine dragute, puteti gasi placinte cu specific arabesc, umplute cu spanac sau cu ciuperci, la acelasi pret. In Nisa, mie mancarea nu mi s-a parut scumpa si, va spuneam, la caminul Azurlingua L’Ecole de Français aveti o bucatarie moderna unde va puteti gati. A, sa nu uit : va recomand sa mancati macar o data la restaurantul indian Bollywood – Lollywood, aflat pe celebrul bulevard Jean Medecin. Costul unui pranz bogat nu depaseste 15-16 euro, dar puteti sa mancati bine si cu 8-9 euro.

Dragi prieteni, sper sa va fie de folos informatiile din aceste doua articole si daca va hotarati sa invatati limba franceza, nu uitati de L’Ecole de Français, Azurlingua, Nice ! Va fi o experienta unica !

 Guest-post scris de Valentina-Mariana Manoiu

8 comentarii

  1. valentina
    06.05.2011 la 06:09

    Iti multumesc mult, Razvan, pentru aceasta ocazie de a vorbi despre Nisa si Azurlingua :)!Esti un om cu suflet mare :)!Iti doresc ca toate visele tale, de calatorie si nu numai :), sa devina realitate in cel mai scurt timp posibil :)!Tot ceea ce faci este extraordinar!Si sunt o cititoare fidela a articolelor de pe blogul tau (dar sunt multi altii, am vazut :D) fiindca am ce citi, fiindca articolele tale sunt extrem de utile si lucrul acesta poate fi confirmat de toti „cititorii” tai :)!Fie ca sanatatea si binele (sub orice forma)sa nu te paraseasca niciodata!

  2. rizica
    06.05.2011 la 09:47

    Preturile mi se par rezonabile pt Nisa, am invatat limba franceza in scoala dar un sejur pe Riviera Franceza este o incantare…

  3. 06.05.2011 la 10:54

    Valentina, articolul tău a picat la fix.
    Peste 2 săptămâni voi fi la Nisa.
    Voi lista articolul şi voi pleca cu el în buzunar.
    Thks.

  4. valentina
    06.05.2011 la 11:22

    Imi permit sa mai adaug un comentariu 😀 : multumesc, Badge :)! Inca un aspect: in functie de locurile disponibile, caminul Scolii Azurlingua, Campus Central, poate inchiria camere (si ati vazut ca preturile sunt mai mult decat accesibile pentru un oras ca Nisa)fara sa existe conditia de a participa la cursurile de limba franceza! Dar pentru acest lucru, trebuie sa le scrieti si sa anuntati din timp!! Camerele din camin, fiind bune si ieftine, sunt foarte cautate :)! O zi frumoasa tuturor!

  5. monica
    06.05.2011 la 14:06

    multumesc valentina ca ne-ai povestit experienta ta 🙂 o sa am si eu in vedere, la anul, sa iti urmez exemplu, in ceea ce priveste studiul limbii franceze

  6. valentina
    06.05.2011 la 15:17

    Multumesc, Monica :D! Nu vei regreta! Orice limba straina invatata reprezinta o investitie grozava!! Eu i-as sfatui pe toti tinerii sa invete 1-2 limbi straine. Iar banii folositi pentru cursuri se pot „recupera” usor, prin gasirea unui loc de munca bine platit sau prin realizarea de traduceri!Numai-numai bine :D!

  7. IreneP
    27.10.2011 la 20:54

    Multumesc pentru informatii.Voi merge la Nisa la festivalul citricelor,este prima data,asa ca strang toate informatiile posibile.Am aflat abia acum despre cursurile de limba,ma voi interesa de cele pentru seniori.Doar pentru mine…

  8. Aly
    02.09.2015 la 16:05

    Buna, urmăresc site-ul tău. Felicitari! Articolele tale sunt de mare folos.
    Cum ma sfătuiești sa îmi caut job la nisa? Nu găsesc ceva concret.
    As vrea sa ma mut acolo.
    Mersi.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]