excursii-razvan-pascu

Declaratia 200 se depune la FISC pana pe 16 mai de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente. Cateva exemple de activitati: prestari de servicii, profesii libere (notar, avocat, consultant fiscal, arhitect, contabil, etc.), agent de marketing pentru pensii, consultant de asigurari de viata, RCA sau CASCO.

In plus, toti cei care au contracte de mandat, de agent, de comision, care fac expertiza contabila, care obtin venituri in regim de consignatie sau din proprietate intelectuala, din contracte/conventii civile, drepturi de autor sau brevete de inventie trebuie sa depuna formularul 200 la FISC cu veniturile realizate.

Declaratia 200 poate fi descarcata de aici.

Declaratia se depune la Registratura ANAF sau prin posta cu scrisoare recomandata. Daca trimiteti declaratia prin posta atunci data limita de pe scrisoare trebuie sa fie 16 mai. Gasiti aici adresele Administratiilor Financiare din fiecare oras.

Cei care obtin doar venituri din salarii nu trebuie sa depuna aceasta declaratie. In schimb, acestia pot sa faca o fapta buna si sa doneze 2% din impozitele pe care le platesc la Stat din salariu, catre o organizatie neguvernamentala. Daca vreti sa donati cei 2% catre SMURD atunci aflati de aici intreaga procedura detaliat.

13 comentarii

 1. 05.05.2011 la 05:50

  Răzvan, am citit pe un forum că trebuie să completezi declaraţia asta şi dacă faci bani pe net.E adevărat? De la ce sumă în sus (nu îmi închipui că dacă faci câteva zeci de euro pe an ar trebui completată, dar ar fi bine de ştiut exact)? Iar dacă trebuie completată şi de categoria asta, nu vrei să fii aşa de bun şi să ne dai modelul completat cu nişte date oarecare, să ştim exact ce trebuie să bifăm, să completăm, etc? Mulţumiri anticipate!

 2. Razvan Pascu
  (author)
  05.05.2011 la 10:07

  @ Zina: in principiu asa este. Dar depinde de forma de organizare a ta. Depinde si ce inseamna „faci bani pe net”. Daca e vorba de bani din Adsense aici nu sunt sigur ca trebuie declarati. Daca e vorba de bani pe care ii faci din publicitate banuiesc ca ai o firma cu care dai facturi catre alte firme care cumpara publicitate – in acest caz nu are treaba declaratia 200. Insa daca ai unul din tipurile de contract scrise de mine in articol atunci da, trebuie sa completezi aceasta declaratie.

 3. Alina
  05.05.2011 la 16:10

  Buna, sunt medic de familie si am un CMI. functionam pe baza de PFA ; trebuie sa depunem aceasta declaratie si in acest caz?
  multumesc!

 4. rizica
  05.05.2011 la 18:20

  Ca de obicei,numai informatii utile gasesc pe blogul tau, multumesc frumos.

 5. Razvan Pascu
  (author)
  05.05.2011 la 22:52

  @Alina: daca functionezi pe baza de PFA ca medic inseamna ca e o profesie liberala, deci trebuie sa completezi formularul 200.

 6. 07.05.2011 la 07:13

  Mă refeream la AdSense, în mod special, dar nu exclud în viitor şi alte forme, deci mă interesează toate, exact cum mi-ai şi răspuns. Mulţumesc mult !

 7. Razvan Pascu
  (author)
  07.05.2011 la 23:02

  @ Zina: din ce stiu eu AdSense-ul nu se declara. e si cam imposibil de urmarit de FISC atata timp cat banii iti sunt trimisi prin Western Union si nici nu sunt sume foarte mari.

 8. vali dagmar
  13.08.2011 la 00:52

  buna ziua
  am o intrebare si va rog sa ma ajutati deoarece nu reusesc sa gasesc un raspuns pe internet si nu mai stiu unde sa caut.

  in prezent predau chitara la un centru particular neacreditat – SRL. lucrez intre minim 5 ore / saptamana si maxim 12 ore / saptamana. mentionez ca am conservatorul inceput dar nefinalizat, am mai lucrat un an ca profesor chitara la scoala populara de arta si aici lucrez de un an jumatate cu CIM part time, 1 ora / zi. nu am alte studii de specialitate, dar am atestat de formator.

  doresc sa devin PFI si nu stiu daca pot, tinand cont ca nu am un certificat de calificare pentru predare chitara. am inteles totusi ca daca am o experienta de minim 2 ani, s-ar considera ca si certificare. dar meseria finala, aceea de formator de chitara intra la PFI sau unde se poate clasifica? profesor meditator?

  doresc sa devin PFI deoarece vreau sa predau si in particular si sa imi declar salariu mai mare si sa imi platesc contributiile.

  imi cer scuze pentru mesajul lung, insa caut de ceva timp si tot citind aici in timp am zis sa va si scriu.

  va multumesc

 9. Elena
  29.01.2012 la 08:24

  Dacă sunt pensionar și mai realizez și mici venituri din altă activitate (declarația 200), pot sa redirecționez 2% din impozit?

 10. Razvan Pascu
  (author)
  29.01.2012 la 16:11

  @ Elena: da, pe declaratia 200 exista rubrica speciala.

 11. Oana Vutcanu
  13.03.2012 la 18:45

  sunt medic ,am PFI pot sa gasesc undeva ce cheltuieli deductibile am pentru PFI . Multumesc .

 12. Stefan Georgescu
  31.01.2013 la 19:16

  Buna ziua,

  Doresc sa fac ceva extra bani de pe platforma lance.com in domeniul web design. Nu doresc sa infiintez PFA, SRL sau II, deoarece activitatea nu va fi una constanta. In momentul in care incep sa castig bani din asa ceva este de ajuns sa completez Declaratia 200 la FISC?. In cazul in care trebuie sa completez aceasta Declaratie, trebuie sa am documente doveditoare ca suma inscrisa este cea reala? De exemplu extrase de cont etc. Eu voi incasa banii in contul de PayPal si din acest cont ii voi transfera pe card.

  Doresc sa mentionez ca eu momentan sunt angajat si nu doresc sa plec de la firma unde lucrez. Ceea ce ce voi obtine de pe aceasta platforma elance.com va fi doar extra sau bani de bunzunar.

  Va multumesc

 13. Mariana Gheorghe
  26.04.2016 la 12:19

  Buna ziua, Va rog , daca este posibil sa ma ajutati cu un raspuns. Public o carte in 200 de exemplare. Este necesar sa platesc ceva taxe, pentru exemplarele vandute?
  Cum pot vinde o carte ca sa fiu in regula cu administratia financiara, avand in vedere ca este posibil sa nu imi acopar costurile de tiparire?
  Multumesc pentru raspuns!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!