In 2007 a fost lansat sistemul de pensii private in Romania. Obligatoriu, toti cei sub 35 de ani trebuiau sa isi aleaga un fond de pensii, iar pentru cei intre 35-45 de ani decizia de a alege un fond de pensii era optionala. Desi multi oameni au fost neincrezatori la inceput, timpul a trecut iar sistemul de pensii private din Romania a crescut foarte mult, ajungand acum la active administrate de peste 1 miliard de euro (iar estimarea este ca la sfarsitul anului activele sa depaseasca 1,5 miliarde de euro).
La pensia privata pilonul 2 primesti niste bani gratuit de la Stat. Procentul este acum de 3% din salariul tau brut, adica o parte din cat platesti in fiecare luna ca CAS catre Bugetul Statului (iti apare pe fluturasul de salariu) se intorc in contul tau personal de pensie.
Majoritatea fondurilor de pensii a lansat pe internet aplicatii prin care se poate verifica situatia contului personal de pensie privata si astfel, cu ajutorul unui user si a unei parole avem acces la totalul acumulat si la detalii despre platile lunare.
In mod automat, daca angajatorul intr-o luna nu iti plateste CAS-ul la Stat, nici Stat-ul nu are cum sa vireze catre fondul de pensii cei 3%, deci in dreptul lunii respective va aparea suma 0. Iar daca vei verifica in fiecare luna situatia contului tau la administratorul de pensii pe care l-ai ales vei vedea oricand daca angajatorul este corect si isi plateste toate darile la Stat. Iar daca vei constata ca a „uitat” sa plateasca poti merge sa tragi de urechi persoanele de la Resurse Umane de la firma pentru care lucrezi.
Pentru a verifica conturile personale, click pe linkurile de mai jos
Fondul ING (administrat de ING Pensii)
Fondul AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private)
Fondul Aripi (administrat de Generali Fonduri de Pensii)
Fondul Pensia Viva (administrat de Aviva Pensii)
Fondul Eureko (administrat de Eureko Pensii)
Fondul Alico (administrat de Alico Pensii)
Fondul BCR (administrat de BCR Pensii)
Fondul Vital (administrat de Aegon Pensii)
Clientii BRD Pensii pot verifica situatia contului de pensie doar telefonic la 0800.803.803 (TelVerde, gratuit in Romtelecom) sau *PENSII (*736744, tarif normal, apelabil din Vodafone si Orange).
Foarte util sistemul. Ce te faci insa daca nu ai pensie privata? e destul de greu sa te duci la un ghiseu comunist sa intrebi daca iti plateste sau nu angajatorul CAS-ul.
Ciudat ca BRD nu are un astfel de serviciu…tocmai BRD…
@Razvan: Foarte ok articolul! Chiar este un subiect de maxim interes pentru majoritatea cititorilor tai, mai ales ca nu stiu cati dintre acestia stiau ca isi pot verifica aceste date. 🙂 Eu monitorizez de ceva vreme situatia contului meu, dar inca nu i-am prins in „ofsaid”! 😛
@Laura: Daca nu ai pensie privata, nu mai sta pe ganduri si aplica la un fond de pensii, ca s-ar putea sa ai surprize peste ceva ani, cand vei vrea „sa iesi la pensie”. Sau daca tu esti mai increzatoare in stat decat noi…
pentru cine lucreaza in strainatate in UE si va percepe sa zicem binemeritata pensie acolo, se poate inscrie si la o pensie privata in Romania? si cum anume?
Pensia privata din Romania are in vreun fel de a face cu cea din strainatate? sau sunt doua chestii diferite?
(author)
@ Sorin: multa lume face confuzie intre asigurarile de viata cu componenta de pensie si pensiile private facultative. Cineva care munceste in strainatate poate sa isi faca asigurare de viata cu componenta de pensie in Romania, insa nu si pensie privata facultativa pilonul 3. Pensia pilonul 3 se poate face doar de catre cei care muncesc pentru un angajator roman. Principiul de functionare este asemanator la pensia din Romania cu cea din strainatate, cu mici diferente legislative.
E ok articolul mai putin partea cu banii primiti gratuit de la stat. Asa ceva nu exista. Procentul de 3% pentru pilonul 2 este luat din contributia ta (10,5% din salariul brut), astfel ca spre pilonul 1, adica pensia de stat, se duc restul de 7%. Deci odata cu cresterea contributiei pentru P2 se reduce cea pentru P1.
Aparent nu e niciun avantaj, insa sistemul face ca banii fiecaruia dintre noi sa nu fie distribuiti spre pensionarii de azi ci raman intr-un cont, fiind disponibili doar pentru fiecare dintre noi atunci cand ne pensionam.
Din pacate in Romania nivelul de cunostinte financiare e dezastruos, nici 5% din populatie nu e informata cu privire la economisire si la importanta acesteia. S-a impamantenit ideea ca statul trebuie sa ne plateasca pensii, iar in conditiile viitoarei situatii demografice (mai multi pensionari, mai putini angajati) e aberant sa te astepti la pensii decente de la stat.
O solutie ar fi pensia facultativa (pilon 3), unde contribui cu cat vrei tu in fiecare luna (suma fixa, nu mai mare de 15% din salariu). Conditia este sa contribui cu o suma cat mai mare, nu doar minumul de 50 lei. Ca facilitate, sumele sunt deductibile, adica in contul tau de pensie facultativa iti intra (la suma de 50 lei), 50 lei (mai putin comsionul administratorului, care oricum in timp, prin investire si randamente, se amortizeaza), dar tu din salariul net nu dai decat cam 41 lei.
Eu personal am P2 si P3 (suma maxima deductibila fiscal) si tot mi se pare insuficient pentru pensie. Asa ca incerc sa pun deoparte cat mai multi bani intr-un cont bancar special creat pentru pensie. Cu conditia sa nu te atingi de bani 30 de ani, altfel ai pus banii deoparte degeaba.
Cam asa fac vest-europenii, americanii etc. si tocmai de aceea sunt atat de multi pensionari care calatoresc prin lume, pentru ca isi permit. Dar nu pentru ca au primit de la stat ci pentru ca au economisit din timpul vietii.
M-am lungit rau de tot dar sper ca ati retinut ideea si anume ca fara economisire personala prin orice mijloace, nivelul de trai de la varsta pensionarii nu va fi unul prea fericit.
(author)
@ Nick, foarte util comentariul tau. Mersi.
Buna ziua,
Am varsta de 53 de ani Ce sanse am pentru o pensie privata? Mentionez ca lucrez la privat si mi se retine
procentul normal la CAS.
Multumesc anticipat
(author)
@Liliana: din pacate varsta maxima pentru a-ti face o pensie privata obligatorie este 45 de ani. iti mai ramane varianta de a-ti face un contract de asigurare de viata. daca esti din Bucuresti putem sa discutam.
Din commenutl lui Nick mai poti sa faci un articol.
Buna ziua!
Am si eu o nedumerire. Am fost distribuita aleatoriu pentru pensia privata in ianuarie 2009, dar nu am primit acasa nici un plic de la nici o firma. Inseamna ca nu am fost distribuita sau doar nu a ajuns plicul la mine
si in consecinta nu am semnat nici un contract. Multumesc!
buna razvan.eu mam trezit k aveam pensie privata de 2 ani si eu nu stiam.
ce sa fac?