fbpx
excursii-razvan-pascu

Si in Antichitate ca si acum, Atena era centrul Greciei. Notiuni precum civilizatie si democratie au luat nastere aici, iar colinele Atenei au fost sursa de inspiratie a primilor filozofi si dramaturgi. Initial, orasul Atenian purta denumirea de Atica si pentru a deveni protectorul orasului, doi zei s-au infruntat, Atena si Poseidon, fiecare dintre ei daruind orasului cate ceva. Poseidon i-a daruit orasului apa sarata in timp ce Atena a daruit orasului maslinul. Zeii din Olimp au considerat maslinul mai important, astfel ca orasul poarta acum numele Atenei

Doua milenii intr-o zi

Desi Atena este orasul principal al Greciei, cu cea mai mare concentratie de populatie, pentru a vedea siturile arheologice de aici nu ai nevoie de mai mult dejumatate de zi. Asta in principal deoarece toate monumentele sunt concentrate in zona centrala a orasului, dar si pentru ca aceste obiective sunt deschise publicului doar pana la ora 15:00. Biletul de intrare la 6 obiective arheologice este unic si costa 12 euro. Cu acest bilet poti vizita: Teatrul lui Dyonissos (si Acropola), Agora, Forumul Roman cu Turnul Vanturilor, Templul lui Zeus Olympianul, Biblioteca lui Adrian si Kerameikos.

Pentru a va fi mai usor, cel mai util ar fi sa incepeti cu Kerameikos, suburbiile vechiului oras atenian, unde puteti vedea vechile ziduri ale Atenei, cu mormintele eroilor de razboi si chiar o casa de toleranta. Cel mai simplu mod de a ajunge aici este sa luati metroului pana la statia Kerameikos (orice bilet de metrou costa 1,4 euro si are valabilitate 1,5 ore).

Dupa Kerameikos puteti merge pe jos pana la Agora, piata antica a Atenei. Intrarea este din strada plina de cafenele si taverne, Adrianou. Agora era locul frecventat de atenienii bogati, care veneau sa asculte predicile Sfantului Pavel sau cuvantarile lui Socrate. Cele mai bine pastrate monumente sunt Templul lui Hefaistos (care este si cel mai bine pastrat templu din intreaga Grecie), inchinat Atenei si lui Hefaistos si Porticul lui Attalos, reconstruit in anii 1950 de Scoala Americana de Arheologie si devenit acum Muzeul Agorei. In Antichitate, Porticul lui Attalos era un centru comercial cu magazine pentru atenienii instariti. Imediat in vecinatatea Agorei se afla si colina Aeropagos, loc de pelerinaj pentru crestini, de unde Sf. Pavel le-a vorbit atenienilor.

Din Aeropagos puteti trece foarte usor spre zona de intrare pe Acropole, dealul sacru al atenienilor. Daca treceti cu vederea aglomeratia si soarele inabusitor (sunt sanse destul de mici sa prindeti vreme proasta in Atena) veti descoperi un complex de temple si teatre cu o priveliste impresionanta asupra intregului oras. Propylaia este partea de intrare in complex, cu coloane impunatoare. Pietrele tocite va pot da o idee referitoare la miile de atenieni si milioanele de turisti care au trecut pe aici. Imediat cum treci de partea de intrare privirea iti este acaparata de Parthenon, templul inchinat zeitei-mama a orasului, Atena, centrul colinei sacre. La momentul vizitei mele niste macarale si schele „impodobeau” una dintre fatadele Parthenonului, asa ca fotografiile un arata precum cele din cartile postale.

Legenda nasterii orasului, prin lupta dintre Atena si Poseidon este incorporata intr-un alt templu aflat pe Acropola, Erehteionul. Acest templu uneste doua lacase de cult, unul inchinat Atenei si unul lui Poseidon si este celebru datorita celor 6 coloane sub forma de femei, Cariatidele.

La coborare veti vedea si cele doua teatre ale Acropolei, Teatrul lui Herodes Atticus, mai mare si bine pastrat, unde vara sunt reprezentatii de teatru in aer liber si Teatrul lui Dyonissos, cu pana la 15.000 de locuri din care insa doar cateva randuri s-au pastrat.

Puteti iesi de pe Acropola pe bulevardul pietonal Dyionisiou Aeropagitou, de unde puteti urca pe colina Filoppapos, pentru o vedere de ansamblu asupra Acropolei.

La capatul acestui bulevard veti descoperi si templul lui Zeus Olympianul, la origine cel mai mare templu al Greciei, acum insa ramanand numai 16 din cele 104 coloane ale templului. Foarte aproape se afla si Zappeionul si daca aveti timp puteti sa va plimbati si prin imensul parc al Gradinilor Nationale.

De la Zappeion puteti ajunge foarte usor in Piata Syntagma, unde, in fata Cladirii Parlamentului din ora in ora se desfasoara schimbarea garzii soldatilor Evzoni. Din Piata Syntagma, pe bulevardul pietonal Ermou, principala strada de cumparaturi, ajungeti direct in Plateia Monastiraki, unde in apropiere veti descoperi Biblioteca lui Adrian precum si Forumul Roman.

In a doua parte a zilei va puteti relaxa la o taverna din zonele din apropierea Monastiraki, in Plaka sau Anafiotika, la o portie de Mousaka, Tzatsiki sau salata greceasca cu branza feta. Despre mancarea greceasca oricum voi avea un articol separat, pentru ca e prea buna pentru a trece usor cu vederea.

Daca va intereseaza un city-break la Atena puteti consulta oferta Carpatair. Compania aeriana vinde si pachete city-break la preturi incepand cu 245 euro cu transport, cazare 3 nopti la hotel de 4 stele si mic dejun. Mai multe detalii aflati aici.

Daca doriti sa mergeti pe cont propriu atunci puteti citi un alt articol cu date logistice (transport, cazare, preturi) scris de mine aici.

De asemenea, daca va intereseaza sa castigati o excursie pentru 2 persoane in Grecia puteti participa la concursul de aici.

11 comentarii

  1. 03.05.2011 la 07:18

    Frumos articol, mi-a facut dor de Grecia !
    O indreptare: nu zeii au ales intre apa sarata si maslin. Zeus i-a lasat pe oameni sa aleaga, uite aici ce s-a intamplat mai departe:
    http://www.lecturirecenzate.ro/2010/09/17/legenda-atenei-2/

  2. Alina
    03.05.2011 la 09:47

    fain, de salvat la bookmark pentru prima calatorie la Atena.

  3. 03.05.2011 la 10:21

    Super ca poti vedea atatea intr-un timp asa de scurt, e esential pentru o vacanta de weekend.

  4. rizica
    03.05.2011 la 10:42

    Tot respectul pentru greci pt ca si-au pastrat istoria si valorile intacte…

  5. SORIN
    03.05.2011 la 11:32

    ai lasat pe dinafara muzeul arheologic care este poate cel mai grazav din lume – in genul lui…

  6. amarie vasile
    03.05.2011 la 15:55

    Mi-am amintit de cele vazute in excursia in Grecia si am aflat multe noutati de la dv. As vrea sa revad cu viziunea, experienta si informatiile de acum minunata Grecie… Multe lucryri m-au impresionat atunci : politisti care aproate exclusiv indrumau turistii, nu-i amendau, afise cam nationaliste ( antialbaneze, cu anumite justificari,vecinatatea munte-mare, antichitatea prezenta peste tot, dioramele de prin metrou, chiar si obiecte de artizanat de un bun gust desavarsit, in general valorificarea potentialului turistic la cel mai inalt nivel … Si multe, multe altele . Si regretul ca am ratat si excursia optionala in Creta…

  7. Razvan Pascu
    (author)
    03.05.2011 la 20:12

    @ Zina: Da, Zeus a decis ca orasul sa fie dat acelui zeu care le va oferi oamenilor cel mai de folos dar. Poseidon a lovit cu tridentul o piatra si din ea a tasnit apa sarata. Atena a impuns pamantul cu sulita si a rasarit un maslin. Oamenii au fost atat de incantati de fructele pomului incat Zeus i-a dat Atenei orasul, si orasului numele Atenei. De atunci, maslinul a devenit simbolul intelepciunii si al pacii.

    @ Sorin: pe mine muzeele nu ma atrag asa de mult si ma tenteaza mai mult sa vad/simt cum traiesc oamenii acum. Intr-adevar se poate vizita si muzeul nou construit exact la 300 m de Acropola. Muzeul Acropolei este raspunsul grecilor adresat britanicilor, care nu vor sa returneze colectia de exponate originare din Parthenon, care se afla la British Museum, pe motiv ca grecii nu au unde sa le gazduiasca. Intrarea costa 1 euro.

  8. miriam
    06.05.2011 la 12:46

    Foarte interesant. Si eu am vazut Parisul intr-o singura zi si…nu e imposibil. Am luat un abonament pentru mijloacele de transport in comun, dar l-am folosit doar de doua ori. Pe jos, Parisul toamna, la pas…suuuuuper!

  9. 17.05.2011 la 22:58

    Daca ma lasa Razvan sa pun link-ul, mai jos am povestit un tur de forta de 4 ore in Atena (ma intorceam dintr-un periplu de cateva zile din Peloponez…)
    Turul a cuprins Muzeul nou, Acropole, Agora, Templul lui Hefaistos, Porticulul lui Attalos, Biblioteca lui Hadrian, Monastiraki.
    http://florinbad.blogspot.com/2010/12/peloponez-9-atena-acropole.html

  10. 29.03.2012 la 13:49

    Nu poti intr-o zi. Mie mi-a luat 2 zile si nu am vazut toate obictivele importante (am sarit pentru Kerameykos – necropola). Asadar am vazut: Libraria lui Hadrian, Tower of Winds si Roman Agora, Acropole, Templul lui Zeus, am trecut pe langa stadium si Zappion, am vazut si Mitropolia. A doua zi am vizitat Agora Greceasca. intr-un din zile (sambata) am batut Plaka si Anafiotica, ratacindu-ma pe strazi cu camera foto in mana.

  11. 29.03.2012 la 13:52

    De mentionat ca am stat doar 1.5 h la Roman Agora, si vreo 4 ore pe Acropole (cu toate cladirile sale, inclusiv Odeonul).
    Bine, poti sa vezi orasul pe fast forward, dar sincer, cel mai misto e in slow motion. Eu am stat 5 zile in Atena si vreau sa ma intorc.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]