Unul dintre neajunsurile calatoriilor in orasele mari europene este ca o data ajunsi acolo, cu greu ne lasam dusi si spre locurile frumoase din imprejurimi. Au atatea lucruri interesante de oferit incat poti umple 3-4 zile de vizitat, iar daca ti-ai propus sa faci si ceva cumparaturi, atunci e clar ca nu mai ai timp si de altceva.
Eu am incercat sa vad mereu cate ceva prin preajma si la fel am facut si cand am mers la Viena. Pentru Bratislava mi-am luat un bilet de tren din Viena, cu intoarcere in aceeasi zi. Am optat sa ma intorc in aceeasi zi, din doua motive: pretul era mai bun (echivalentul drumului dus + 1 euro) si pentru Bratislava cateva ore sunt mai mult decat suficiente sa o vizitezi. Drumul cu trenul dureaza cam 1 ora si de la gara poti ajunge foarte usor in centru cu un tramvai.
Spre deosebire de “sora” din cealalta jumatate a fostului stat Cehoslovacia (Praga), atmosfera din Bratislava nu difera foarte mult de cea din Bucuresti. Un oras fost-comunist care se lupta sa isi salveze bruma de istorie dinainte de comunism si care isi cauta identitatea. Separarea Cehiei de Slovacia s-a produs in 1993 prin Divortul de Catifea si a fost un eveniment dorit de ambele parti, deci fara violenta: de cehi, deoarece considerau ca Slovacia ii trage in jos de la a atinge performantele economice dorite, iar de slovaci deoarece nu s-au identificat niciodata cu acest nou stat.
Daca ai cateva ore la dispozitie pentru a vizita capitala Slovaciei, iti recomand sa hoinaresti prin centrul istoric al orasului, sa te lasi purtat in cateva cafenele din aceasta zona, sa admiri Dunarea si sa urci spre castel pentru o priveliste minunata asupra orasului. In centrul istoric al orasului, adica pe strazile din jurul Portii lui Michael, vei descoperi si statuete haioase asezate strategic astfel ca ai senzatia ca sunt oameni deghizati. Poarta lui Michael este singura constructie ramasa din vechea fortificatie a orasului si in prezent gazduieste Muzeul Armelor. Chiar daca nu esti pasionat de arme, merita sa platesti biletul de intrare pentru a te bucura de minunata vedere de la ultimul etaj al portii.
Dunarea la Bratislava
Castelul din Bratislava merita si el o vizita si un urcus desi nu are nimic din elementele clasice ale unui castel. Aceasta se datoreaza in principal reconstructiei din anii postbelici, cand castelul devenise aproape o ruina dupa ce trecuse prin doua razboaie mondiale si un incendiu masiv. Din 2008 castelul este din nou in restaurare si se estimeaza ca pentru a-l restaura complet este nevoie de aproximativ 5 ani si circa 60 milioane de euro.
Daca esti iubitor al muzicii clasice, atunci cu siguranta nu trebuie sa ratezi acest oras deoarece aici au trait si creat monstrii sacri ai muzicii clasice: Haydn, Beethoven si Mozart.
Chiar daca stau mai prost decat cehii, totusi Bratislava este cel mai “bogat” oras al Slovaciei. Cu un salariu mediu de un pic peste 1000 euro si centru cunoscut de outsourcing pentru multe companii multinationale, dar si locul de unde pleaca in lume VW Touareg, Porsche Cayenne si Audi Q7 (ultimele doua fiind doar partial construite aici) orasul incepe sa se scuture de praful comunist.
Cazare (pret pe camera dubla):
In sezonul cald se poate merge de la Viena la Bratislava cu vaporasul.In 75 de minute esti acolo si te poti bucura astfel si de o mica plimbare pe Dunare.
Frumos oras, intr-adevar ai ce vizita acolo…
Pacat ca nu ai vizitat – Palatul Grassalkovich din Bratislava, azi resedinta presedintelui slovac, Biserica albastra din Bratislava. Aceasta biserica reprezinta Slovacia in Uniunea Europeana, si multe alte obiective care nu meritau ratate.
O zi placuta
Ma bucur ca ai scris despre Bratislava. Nu am fost niciodata acolo (si daca voi merge, tot din Viena va fi) dar aveam deja formata aceeasi impresie ca cea enuntata de tine. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin anii ’90, lucrand in niste proiecte europene, am avut o „colega omoloaga” din Bratislava, care mi-a povestit despre viata lor acolo, foarte asemanatoare cu a noastra.Din ce ne-ai aratat pe blog, imi plac acele statui, care se regasesc, in diverse forme, in foarte multe locuri din lume.
1000 de euro salariu mediu. Pai sunt departe rau de noi
Hiiii si eu am fost pe aici…si am poze aproape in aceleasi locuri. Pentru mine, o calatorie e cel mai frumos cadou pe care il poti primi de la viata. Iar in acea calatorie se poate intampla absolut orice…
Foarte interesante statuile de pe strazile Bratislavei. frumos post 🙂
(author)
Ciprian, intr-o zi nu am avut timp sa vizitez cam tot, dar am apucat sa imi fac o impresie despre oras.
[…] Impresii de călătorie: Bratislava – am trecut pe lângă ea în drum spre Berlin. Din păcate noi n-am vizitat-o încă. Acum ştim şi ce am pierdut. […]
cafenele… care merita vizitate? 🙂
Chiar mi-ai trezit interesul ptr acest oras, multumesc! 🙂
Orasul par a fi unul foarte interesant. Voi incerca sa il vizitez in vara, cand doresc sa fac un tur al Europei impreuna cu niste prieteni.
Este de asemenea foarte placut de locuit un Bratislava…
Suntem un grup de 2 persoane care cautam 1-2 perrsoane pentru o excursie in India, august 2011. Calatoria va fi facuta cu trenul, autobuzul si uneori avionul. Durata: 1 luna. Cost: aprox 7000 ron. Pentru persoanele interesate, pot fi contactata pe pop.andrea08@yahoo.com
Frumos oras. Merg acolo de cateva ori pe an, de prin 2003. Au lucrat mult la restaurarea centrului vechi, si imbunatatirile se vad de la an la an.
Nu e comparabila cu Praga, au jucat un rol total diferit in istoria Europei Centrale, dar merita cateva ore, daca esti in zona.
Praga e foarte laudata de toata lumea si de aceea Bratislava e cam uitata de turisti. Cand e de ales Cehia sau slovacia toata lumea alege Cehia.
Super blogul,dar totusi de ce nu ai mai publicat articole din 2010?
Scuze,,,sa fac o rectifificare pt commentul meu anterior: am ajuns pe blog prin intermediul unui tag si am crezut ca e home page,,de asta si eroarea mea referitor la data ultimei publicari…
Bravo Razvan,imi place reportajul , stilul direct si comentariile ulterioare starnite de calatoria ta.Eu am ajuns in Bratislava pentru o noapte in drum spre Munchen si am fost cazati pe Botel Marina ,deci am dormit pe „valurile Dunarii” , in fata dreapta,stanga Dunarea cam tulbure, in spate Cetatea, in stanga mai departe Podul nou cu pilonul oblic si a lui „farfurie extraterestra”…..Fiecare natiune are ceva specific care merita descoperit si vazut cu ochii tai fara sa ne luam dupa sabloane.Daca s-ar mai ivi ocazia unei peregrinari in Slovacia , m-ar interesa sa vizitez un sat locuit de valahi asa cum am vazut in Metsovo-Grecia si sa ma apropii de zona masivului Tatra.