fbpx
excursii-razvan-pascu

In fiecare an, in cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie la miezul noptii, este lansata in lume noua recolta Beaujolais sub forma vinului Beaujolais Noveau: un vin tanar, racoritor, cu un puternic buchet fructat. Francezii o numesc Ziua Beaujolais si in timp s-a impus ca sarbatoare nationala in Franta. Peste 60 de milioane de sticle iau drumul spre Paris pentru a fi distribuite in lumea intreaga.

Vinul provine din regiunea Beaujolais, situata la nord de Lyon, dar il puteti cumpara de oriunde in Franta – pretul unei sticle variaza intre 3 şi 25 euro. Numai in aceasta regiune sunt organizate aproximativ 120 de festivaluri, care sarbatoresc lansarea acestui soi de vin, la acestea adaugandu-se si alte evenimente similare ce au loc in restul Frantei si in lume.

Dar cum a luat nastere si amploare aceasta sarbatoare a vinului?

O lege din Franta, ce dateaza din 1951, stipuleaza ca Beaujolais Nouveau nu poate fi scos la vanzare inainte de cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. Culesul strugurilor din regiunea Beaujolais, urmat de macerare, presare, fermentare si un proces rapid de imbuteliere culmineaza cu evenimentul de lansare, ce a devenit in timp un motiv de intrecere si in acelasi timp, unul de sarbatoare. Producatorii de Beaujolais Nouveau concureaza in a fi primii care isi distribuie vinul in cat mai multe baruri si bistro-uri din lume. Acestia recurg la tot felul de mijloace de transport – de la camioane si trenuri, la avioane si baloane cu aer cald. In vinarii bannere pe care scrie „Le Beaujolais Nouveau est arrive!” ii ispitesc pe cei care cauta un vin usor, fructat pe care sa-l serveasca de sarbatori.

In Paris, cu ocazia Zilei Beaujolais, multi locuitori ies sa petreaca in bistro-uri, cafenele sau vinarii care se transforma in locuri speciale, astfel ca atmosfera generala este una de sarbatoare. Beaujolais Nouveau se gaseste de vanzare atat la pahar cat si imbuteliat in sticle si poate fi asortat cu diverse feluri de mancare. Cu toate ca Beaujolais Nouveau nu este cel mai bun vin pe care il puteti gasi in Franta, traditia sarbatorii evenimentului este un bun prilej de a va bucura de un pahar cu vin.

Daca savurarea licorii bahice se numara printre placerile dumneavoastra, puteti profita in acest an de bilete cu preturi speciale oferite de Air France si sa zburati la Paris pentru un week-end prelungit. Pe site-ul www.airfrance.ro biletele pentru Paris dus-intors pot fi cumparate la pret redus de 159€, cu taxe incluse. In plus, puteti incepe sa „degustati” selectia de vinuri frantuzesti la bord, in timpul zborului, fiind incluse in serviciul standard Air France.

Noiembrie bate la usa, asa ca faceti-va bagajele si … ne vedem in Paris. Daca nu aveti timp pentru o cautare amanuntita, puteti face rezervari la hotel direct de pe site-ul Air France in momentul rezervarii zborului. Bon voyage!

10 comentarii

  1. 07.10.2010 la 07:55

    Am regasit cu mare placere vinul Beaujolais in articolul tau, nu ca as fi baut vreodata, ci pentru ca era vinul favorit al celor trei(patru) muschetari, ale caror aventuri au fost deliciul copilariei mele.

  2. rizica
    07.10.2010 la 10:41

    Traditii frumoase, licoare imbietoare, locuri magnifice…

  3. maria
    07.10.2010 la 11:26

    Sunt de acord cu Zina. Ar fi trebuit sa scrie in articol despre asta. Ma duc sa-mi iau un bilet de Paris 🙂

  4. 07.10.2010 la 17:54

    Nu stiam de acesata „lansare” a Beaujolais-ului dar e scuzabil, mie imi place vinul alb, Chablis 🙂

  5. Claudia
    07.10.2010 la 21:52

    Hmmm, interesant!..poate ne vedem la Paris 🙂
    De ce nu exista si in Romania o astfel de sarbatoare avand in vedere ca avem vinuri ce le concureaza pe ale francezilor de multe ori?! 🙁

  6. gabbis
    07.10.2010 la 22:18

    Oare gasesc sa cumpar niste vin Beaujololais? De anul trecut fireste..

  7. Onet Ciprian
    07.10.2010 la 23:34

    Mi-ai facut pofta ma duc sa imi pregatesc un vin fiert cu scortisoara

  8. nemes valentin
    09.10.2010 la 16:01

    Trebuie sa mentionez ca Beaujolais este un vin de proasta calitate, recunoscut si atestat de oenologi. Totul tine de calitatea si maestria francezilor de a valorifica cantitatea mare de vin produs prin promovarea acestui festival!

  9. amarie
    12.10.2010 la 16:02

    un prieten francez din Chapelle de Guinchay, mi-a trimis niste pliante cu regiunea Beaujolais. In excursia din Franta nu m=am despartit de grup pentru a-i intoarce vizita.Pe Valea Loirei, ghidul ne-a atras atentia asupra unor porti situate la marginea soseleu de intrare in niste pesteri folosite candva de trogloditi iar acum de fermierii francezi drept crame sau depozite de vinuri. N-am gustat cu prietenul meu vreun vin frantuzesc, dar el s-a aratat a fi un bun degustator si a apreciat indeosebi Busuioaca de Bohotin de aici din judetul Iasi… Cum se zice ” Cand n-ai ochi negri, saruti si albastri…” sau ” Cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale. Am gasit despre trogloditi site-ul http://www.travelpod.com/travel-blog-entries/_mqqm_/1/1216532880/tpod.html

  10. Marian Moroianu
    07.01.2020 la 21:08

    Era nebunie când se lansa. Locuiam în Luxemburg in anii aceștia și în zilele alea cine nu bea Beaujolais, nu conta. Am găsit o singura data in Cora Constanța. Fiind „gameu” seamănă teribil cu gustul vinului „de butuc”. O minut de vin. As cumpăra oricând.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]