Cel mai des intalnit tip de turism in Romania este cel “dedicat” frumusetilor naturale sau obiectivelor religioase. Vechile cetati si fortificatii sunt prea putin batute de romani, care prefera sa isi petreaca weekendul la marginea oraselor la iarba verde, la munte sau la mare. De asta m-am convins atunci cand am vazut ca la Sarmizegetusa Regia erau mai multi turisti straini decat romani (proportia cam 80/20) si cand am vazut cat de putini oameni erau la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Din poze par intr-adevar un morman de pietre neingrijite, insa istoria din spatele lor si nivelul de civilizatie al popoarelor care le-au construit vorbesc de la sine.
Inainte de a trece mai departe, as vrea sa va introduc putin in zona muntilor Orastiei si ce a reprezentat ea pentru stramosii nostri. Considerand zona ferita de ochii cotropitorilor si greu de atins, dacii si-au construit aici o suita de cetati cu rol de aparare a centrului administrativ si religios al Daciei, Sarmizegetusa. Istoricii spun ca dacii ar fi construit in jur de 90 de cetati, insa importanta celor din zona Orastiei consta in faptul ca erau destinate pentru apararea “capitalei”. Erau atat cetati “de locuire” precum Costesti-ul (Cetatuie) dar si cu rol strict militar precum Blidaru si Piatra Rosie. In total au fost 6 cetati fortificate: Sarmizegetusa, Cetatuia (Costesti), Blidaru, Luncani (Piatra Rosie) si Capalna.
Cetatea Costesti
Sarmizegetusa Regia
Revenind la povestea Sarmizegetusei, trebuie sa spun ca ceea ce se vede astazi in Muntii Orastiei este doar o mica parte din fosta capitala dacica si pentru aceasta garanteaza cateva indicii referitoare la gradul de dezvoltare al dacilor in acea perioada. Zidurile imprejmuitoare ale cetatii, care la origine aveau cam 3 m grosime si alti 4-5 inaltime, inca mai sunt vizibile si pentru a ajunge in inima fostei capitale dacice am urmat drumul de pe langa ziduri. Primul lucru interesant remarcat este drumul pavat cu blocuri masive de piatra. Ramane un mister modul in care au carat dacii atat de multe blocuri de piatra si de unde le-au adus, astfel incat sa le ajunga si pentru a realiza drumuri pavate.
La intoarcerea spre “civilizatie” am oprit si la Cetatuie (Costesti), pana la care am putut ajunge cu masina. Foarte multe nu se mai disting din cetate, insa cele doua zone de locuit ne-au dat de inteles ca Cetatuia avea mai mult decat rol militar. La chioscul aflat la inceputul drumul ce urca spre Cetatuie, am gasit o carte foarte interesanta a lui Ioan Glodariu despre Sarmizegetusa Regia, carte care analizeaza in detaliu fiecar vestigiu si bucatica a cetatii.
Intre Sarmizegetusa si Costesti, cei cu timp la dispozitie pot vizita si cetatea Blidaru, pana la care nu se poate ajunge cu masina si pentru care va trebui sa va rezervati cateva ore pentru un traseu pe munte.
Avem o tara frumoasa, o istorie impresionanta…
Interesante lucruri pe care putini romani le stiu si nu din cauza altora…
Mi s-a intamplat si mie sa descopar un muzeu la cativa km de Targu Neamt, unde fusesem de zeci de ori, vizitat frecvent de belgieni, francezi de multa vreme.
Cucerirea Daciei de catre romanii cu o civilizatie net superioara a gasit si aici drumuri pavate (!), atatea cate erau.
As sugera ca materialele publicate aici sa fie valorificate si in cateva emisiuni la TVR, fiindca merita sa fie cunoscute de mai multa lume.
Chestiunea ridicata de amarie are radacini profunde.Ce sa mai vorbim de vizitarea Sarmizegetusei, ori a unui muzeu la cativa km de Targu Neamt… Uitati-va la muzeele bucurestene. Nu vezi picior de om pe acolo. Nici in timpul anului scolar nu sunt macar copii, iar daca nu prind gustul de mici, sigur ca atunci cand vor fi adulti nu vor calca prin muzee.
Avem o tara foarte frumoasa pe care daca ar avea-o altii cu mai mult simt al resposabilitatii ar face din ea o bijuterie. Cred totusi ca mai avem resurse sa venim pe calea cea dreapta, in primul rand avand mare grija de educatia pe care o oferim tinerei generatii. Sunt sigura ca de aici porneste totul!
Imi aminteste de copilarie…ne duceau acolo in excursie.
Parca ma vad si acum printre ruinele alea, unele imagini inca sunt atat de vii.
Ne-am si decis cu fostii colegi de liceu sa dam o fuga pana acolo.
(si da, am trimis-o si pe prietena mea – care s-a convins cu articolele tale- azi a plecat 😉 )
(author)
@ Gloria: ma bucur ca am putut fi de folos cu articolele despre Romania.
[…] Desi am vizitat Londra de mai multe ori pana acum, la Stonehenge nu am reusit sa ajung decat in urma cu cateva saptamani. Aveam sa stau vreo 5 zile in Londra, iar una dintre zile era dedicata Stonehenge-ului. Mai mult, pentru a ma asigura ca fac lucrurile asa cum trebuie si am termen de comparatie, inainte de a merge la Londra am facut o scurta plimbare prin zona Orastiei si am vizitat Sarmizegetusa Regia, un sanctuar al carui calendar central are o structura similara cu cea a Stonehenge-ului (impresii despre Sarmizegetusa aici si aici). […]
Eu am vizitat si Ulpia Traiana, are cateva indicatoare si ghid
[…] Castelul Huniazilor (Hunedoara) si ruinele celor doua cetati Sarmizegetusa (cea dacica – Regia si cea romana – Ulpia Traiana). Norocul a tinut inca o data cu mine si am reusit sa fac tot […]
Multumesc pt. info prezentata pe site. Prima mea excursie in zona in 40 ani!
Buna,
daca mai ajungi in zona Hategului iti recomand Pestera Boli si Cheile Banitei. sunt incredibile…
http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/atractii-turistice.asp?idLoc=155&c1=Pestera-Bolii-jud.-Hunedoara
http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/atractii-turistice.asp?idLoc=154&c1=Cheile-Banitei-sau-Cheile-Banita-jud.-Hunedoara
imi place site-ul tau.
Maria