Continuare dupa episodul I.
Daca vrei sa ramai cu ceva amintiri pentru acasa poti sa intri la Magazinul Bucuria din centru unde vei gasi o gramada de dulciuri facute de cea mai celebra fabrica de dulciuri din Moldova. Aici poti cumpara dulciuri de toate felurile (ciocolate, bomboane, bomboane umplute, biscuiti, etc.) la suta de grame sau gata ambalate la preturi foarte bune. Tot pe acelasi bulevard gasiti si magazinul Cramei Cricova, una dintre cele mai mari crame din Europa, care se gaseste langa Chisinau. Apropo de cramele de la Cricova: am vrut sa vizitez si aceste crame care se intind pe 120 km si care au galerii subterane prin care se circula cu masini, insa este obligatoriu sa ai rezervare facuta cu cateva zile in avans intrucat sunt multe grupuri organizate care ajung aici (pentru rezervari sunati la +373.22.44.12.04). Trebuie sa tineti cont insa ca la Crame nu exista si magazin de desfacere, astfel ca daca vreti sa va intoarceti acasa cu celebrele sampanii, vinuri spumante sau vinuri rosii si albe de la Cricova, trebuie sa le cumparati de la magazinul din Chisinau.
Am mancat la cateva restaurante de genul „impinge-tava” din centrul orasului unde mancarea este ieftina si buna. Mancarea seamana foarte mult cu cea romaneasca si este la fel de gustoasa precum cea din zona Bucovinei. Am mancat o gramada de salate, bureti, budinca de cartofi, sarmalute in foi de vita dar si inghetata la pachet precum cel de unt (asa cum aveam si noi acum multi ani) sau sucuri naturale din portocale si grefe, facute in fata noastra. Preturile sunt mai mici decat la noi, inclusiv la benzina, motorina si GPL, iar cei fumatori s-ar putea sa nu vrea sa mai plece de acolo pentru ca, spre exemplu, un pachet de L&M costa echivalentul a 2,5 RON iar un pachet de Marlboro costa echivalentul a 5 RON asa ca este de inteles riscul asumat de multi pentru a intra cu tigari moldovenesti in Romania, desi este interzis sa aduci mai mult de 2 pachete de tigari.
Pentru ca timpul nu mi-a permis, nu am ajuns si in zona orasului Orhei (la 50 km de Chisinau), unde se afla un complex de manastiri sapate in stanca si o cetate de pe vremea lui Stefan cel Mare. In plus, centrul istoric al orasului este descris foarte frumos de catre turisti. Voua insa va recomand sa va rezervati macar o jumatate de zi si pentru acest oras.
Ca si recomandare ar fi sa evitati sa ajungeti in Chisinau in luna mai intruct orasul este plin de plopi, iar pentru cei alergici s-ar putea sa fie horror. Fiind foarte multa verdeata, sunt si multe musculite iar senzatia este destul de neplacuta. In plus, ar trebui ferita zona pietei centrale pentru ca oamenii sunt destul de dubiosi pe acolo, iar eu am fost martorul unei incaierari intre un politist si un „ceafa-lata„. In final, politistul a chemat intariri si l-au luat pe sus pe smecherul de Chisinau (am filmat si fotografiat scena aceasta). Daca vrei sa ajungi in Transnistria (tara recunoscuta doar de catre Rusia), nu ai alta varianta decat Piata Centrala din Chisinau, pentru microbuze spre Tiraspol (eu am lasat masina in Chisinau pentru ca nu am vrut sa ies cu nimic in evidenta).
Insa impresii de calatorie despre Transnistria cu cele 2 orase pe care le-am vizitat: Bender (fostul Tighina) si Tiraspol, capitala acestei „tari-fantoma” – intr-un articol viitor.
Iti si va recomand ,,La placinte” si Pizzeria Andy’s Pizza …pizza cu vinete marinate si ciorba soleanca …o nebunie…fata de 2008 spre exemplu s-au marit destul de serios preturile si la ei dar tot e mai avantajos sa cumperi diverse …mancarurile din supermarket sunt de o varietate nebuna se intalneste piata rusa cu cea europeana completata de cea locala. Manastirile merita vizitate …mirosul neplacut de la statia de epurare din aceasta perioada s-ar putea sa va deranjeze simtul olfactiv. Fetele sunt mai mult decat frumoase si aranjate. Merita vazut si trait …
Daca vreti sa incercati o senzatie a timpurilor comunistoide luati troleul si plimbati-va o tura…taxatoarea are bilete pe un rol din care rupe si iti intinde biletul …au si un Mall (Malldova) micutz si foarte cochet…sunt si la ei oameni cu bani si fitzosi…aa de incercat si cremele cu branza gen Dots de la supermarket sunt variate si supergustoase
Orice tara, oricat de mica sau oricat de saraca ar avea ceva de oferit unui calator curios sau orice calator pasionat ar gasi ceva de vazut in orice colt al lumii l-ai „parasuta”. te admir pentru asta, Razvan! La episodul I cu Moldova nici macar nu am avut curiozitatea sa citesc ce ai scris. Ce Doamna sa-ti cheltui banii prin Basarabia? MAi bine te plimbi cu ei in Romania. Azi am citit episodul II, m-am intors la I si sunt placut impresionata. Mi-a placut stilul „hoinar” in care ti-ai descris excursia. Nu pot sa spun ca o sa plec in concediu peste Prut, dar daca ma apropii candva mai mult de granita, poate ca ma duc vreo doua zile, A propos: se cere viza?
Scuze pentru greselile facute la butonat.
Pentru Viorel: Si in Bucuresti miroase ne placut pentru Chisinau statia de epurare este o problema din 1985
Frumusetea fetele din Moldova nu se compara cu nici una din lume sunt cele mai frumoase fete aici…
Pentru Mariam: Ce Doamna sa-ti cheltui banii prin Basarabia? aici tot este mai ieftin practic cu 50% decit in Romania, mincare, haine, trai etc.
Viza nu mai este necesar doar dupa conflictul din 7 aprilie conducerea comunista a inaintat un regim de viza care dupa 3 luni a fost dat jos de conducerea noua a Republicii Moldova
Cred ca o sa merg si eu:D Mi-ai facut pofta. Vinuri de Cricovia am baut si chiar sunt bune si au un aspect aparte. Sa nu mai vorbim de bomboanele Bucuria :D.
Daaa…si cvas-ul este bun si racoritor, desi sincer, nu am fost curioasa sa intreb cine si cum il face 🙂
Fete frumoase in Moldova sau astea sunt doar basme? 🙂
(author)
@ Viorel: multumesc, pentru data viitoare. la mall-ul Malldova si cu troleul am fost.
@ Miriam, multumesc, si eu cred ca oriunde gasesti locuri frumoase de vazut, daca vrei. Nu este nevoie de viza.
@ Andrei, mersi pt detalii.
@ steiul: vrei sa spui ca esti din Iasi si nu ai fost pana acum la Chisinau? Bataitza! 🙂
@ Andra, care e faza cu Cvas-ul asta ? Eu nu am inteles ce este de fapt. L-am gustat si eu si nu mi-a placut? Ce este ? E ca o bere fara alcool?
@ Paul: fete frumoase dar imbracate cam kitsch. 🙂 Neaparat cu tocuri, peste tot, si neaparat cu niste sclipici pe bluza, pe fatza, oriunde. 🙂 In rest frumoase! 🙂
Nu stiti ce e cvas-ul? E o bautura racoritoare specifica nu numai in Moldova, ci si in Bucovina. Tot aici se mai prepara „berea de casa”.
Reteta cvas: 1/2 kg lamai taiate felii, 10 litri apa, 1kg zahar (sau putin mai mult daca il vreti mai dulce), 250 g stafide, 50 g drojdie de bere. Se pun intr-un vas mare acoperit, se lasa cel putin 24 ore la temperatura camerei, apoi se pune in sticle inchise ermetic si se mai lasa 12 ore, dupa care se da la rece. Verificati permanent procesul de fermentatie. Se da la rece in pivnita sau in frigider (la bloc). E bine de stiut ca acest cvas a inlocuit de fapt socata pe timp de iarna, dat fiind faptul ca florile uscate de soc nu sunt optime pentru prepararea minunatei socate. In Bucovina cvasul se prepara de Craciu si Anul Nou. La fel si berea de casa: orzul prajit se fierbe, iar „licoarea” obtinuta se pune la fermentat cu zahar, drojdie si Cicoare…daca stiti ce e cicoarea…Era mai demult un inlocuitor de cafea. Azi femeile folosesc o cafea mai ieftina, pentru ca a disparut produsul traditional de pe piata.
Spor la treaba!
Sa fac eu si sa va trimit si voua? Sunt doua bauturi…nemaipomenite….
(author)
@ miriam: multumesc frumos. chiar m-ai luminat. in Chisinau am vazut peste tot pe strazi standuri cu cvas si am fost curios si ne-am cumparat. insa nu mi-a placut asa mult. erau insa oameni care veneau si cumparau cu sticla, si le punea cu palnia cum cumparam noi ulei pe vremea lui Ceausescu 🙂
Of, of, of! Am uitat un lucru f f f important. Cvas-ul e gata atunci cand stafidele plutesc la supratafa.
Foarte interesanta reteta…pare simplu de facut. Cumva ai incercat sa faci si socata? Imi facea mama cand eram mica si mi-e dor de gustul ala si mirosul de soc 🙂
Pe mine m-a convins partea cu ciocolata:)
O intrebare practica…cum sunt drumurile? Am auzit tot felul de povesti si ma tem sa pornesc la drum cu masinuta mea cu garda joasa la sol.
(author)
Drumul de la Iasi la Chisinau pe la Sculeni nu este foarte bun. Dar daca mergi mai incet, e ok.
Am inteles totusi ca daca iesi din tara pe la Albita, drumul spre Chisinau e mai bun.
Pentru Andra: 10 flori de soc in 10 litri de apa, 1,5 Kg de zahar, un cub de drojdie, o lamaie taiata felii se lasa 24 de ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se pune in sticle inchise ermetic. Poti pune 3-4 stafide in fiecare sticla. Sunt un „indicator” al fermentatiei. Spor!
BUCURIAAAAA:X…..un inceput bun:D
Mi-ai facut pofta:P:P:P Sper sa ajung si eu vara asta in Chisinau :D:) Poate o sa-ti aduc si niste bobo 😀
O plimbare la Chisinau este binevenita intotdeauna.Trebuie sa mergi daca ai ocazia
vreodata.
si uite asa devin si eu o cititoare fidela a blogului …o sa incerc sa fiu cat pot de activa pentru ca inca mai sunt sesiune si e destul de greu si cu ajutorul tau mai descopar si cateva zone frumoase..pe care sper ca intr-o zi sa pot sa ajung si eu sa le vizitez..
foarte frumoase peisajele,as dori tare mult sa pot ajunge si eu acolo dar nu se stie niciodata,salutare tuturor
am impresia ca vad o fosta Romanie. Cred ca la fel, la fel eram si noi. aceleasi autobuze, aceleasi cladiri…
multe chestii le stiu din ceea ce relatezi. in coemntul de la partea I ti-am zis despre dulciurile lor, despre benzina lor. stiam si asta cu tigarile .
la noi in depozit la Galati sunt moldoveni care vand tigari pe sub mana. ii vezi la orice colt, te intreaba „tigari, domnu?”, ii zici „Nu” sau dai din cap si mergi mai departe. sunt foarte ieftine tigarile lor. inainte veneau cu Audi-uri cu rezervoarele pline de benzina si o vindeau tot pe la depozite si era tot ieftina. dar uneori era cu ţacă ca mai puneau si apa 🙂
Si cu scrisu asta in doua limbi pe placute simti ca esti prin harghita unde se scrie si in maghiara.
Poze foarte frumoase si amuzante.Viceu…tare.
Uitasem ca citisem mai demult articolele astea cu Chisinau… nu pare prea atragator locul. Cred ca lipsa abundentei de obiective turistice de care vorbeai in celalalt articol m-a adus la concluzia asta..
[…] recomand sa cititi cele 2 articole scrise despre Republica Moldova (Chisinau – 1 si Chisinau – 2), sa aveti pasaportul pregatit si sa mergeti fara niciun fel de frica la Chisinau. Puteti […]
Nu va cheltuiti banii aiurea pe Chisinau si R. Moldova, sunt atatea destinatii mai mult decat interesante in Europa sau, daca nu va tine buzunarul, in Romania. Am fost de cateva ori in interes de serviciu, dar am incercat sa si „vizitez” cate ceva. Nu prea ai ce… Chisinaul il faci cam in 2-3 ore la picior, Orheiul e muuuult supraevaluat, la Cricova nu stiu, nu am fost, dar am fost la Milestii Mici si nu e deloc asa cum il lauda unii. Plus ca e al naibii de scump, am dat 50 de euro de persoana la o masa acolo. Hai sa fim seriosi, doar nu te duci undeva sa mananci de la supermarket cu 50% mai ieftin ca in Romania.
salutare din Chisinau,
As vrea sa fac o mica remarca referitor la cvas, ceva mai sus „miriam” a postat o reteta de cvas, doar ca e un pic altceva, cvasul e o bautura care se prepara din pîine neagra, si are o aroma deosebita, apropo nu toate mini gheretele din Chisinau unde se vinde cvas-ul, il prepara dupa reteta traditionala, in cele mai multe casuri il fac din prafuri.
Salutare…. Anul acesta in luna iulie am avut concediu si din acest concediu am rezervat 2 zile pt Chisinau unde am ajuns pt prima data datorita unor prieteni moldoveni.Eu fiind ardelean nascut si crescut in BV care este unul dintre cele mai frumoase orase ale TRANSILVANIEI si implicit ale ROMANIEI,mi am dorit de mult timp sa ajung in acest fost teritoriu romanesc numit REPUBLICA MOLDOVA pt ca ma obseda chestia asta,sa vizitez ceva ce a apartinut tarii mele dar nu ii mai apartine. In fine,vreau sa zic ca bomboanele si produsele din ciocolata in general sunt foarte faine ,acel cvas nu prea mi a placut dar era ceva de capul lui pe caldura care era afara. In rest e o problema cu trecerile de pietoni fiindca ele nu prea exista si se traverseaza cam pe unde se apuca iar soferii conduc haotic,acest lucru m a timorat ,eu venind dintr un oras in care semnele de circulatie sunt din cativa metrii in catva metri iar trcerile de pietoni la fel. Aceeasi problema la marcajele rutiere,sunt cam zero.In rest mi am facut o impresie buna dspre Chisinau cu toate ca un lucru m a deranjat foarte tare si anume faptul ca erau multi vanzatori de etnie rusa care nu stiau sau mai bine zis nu voiau sa vb in linba romana…………..In rest numai de bine va doresc si recomand acest oras fie si numai sa ne amintim ca este un fost teritoriu romanesc iar daca nu macar pt faptul ca este un oras exotic si necunoscut pt majoritatea romanilor car prefera in concedii alte tari europene,aici ma refer si la mine…..
Pentru cei care pretindeti ca totul acolo este mai ieftin ca in ROmania:
Nu aveti dreptate sub nicio forma !
Hainele in primul rand, sunt de vreo 3 ori mai ieftine in Bucuresti. E si logic, doar majoritatea sunt cumparate din en-grourile din Romania.
Mancarea este cu muult mai ieftina in hipermarketurile Bucurestene, unde multe alimente, basarabenii si le permit doar de sarbatori.
Aparatura electronica, iarasi, este extrem de scumpa in Chisinau.
Singurele lucruri mai ieftine ca la noi snt tigarile si alimentele produse la ei in RM.
Vorbiti chestii concrete, si nu doar din auzite.
Sunt casatorit cu o basarabeanca si fac foarte des drumuri in Rep Moldova, deci vorbesc in totala cunostinta de cauza !