fbpx
excursii-razvan-pascu

Prima parte a articolului despre Veliko Tarnovo – aici.

Iesind din Veliko Tarnovo, la doar 4 km de oras se afla satul Arbanassi, un loc foarte linistit cu case si ziduri de piatra. Satul Arbanassi este un loc pitoresc care a fost fondat in secolul XV de catre crestinii veniti aici din sud-vestul Peninsulei Balcanice. In Arbanassi am vizitat Biserica Nasterii Domnului care este cea mai veche si importanta biserica din sat, construita in jurul anilor 1650. Biserica este impartita atipic pentru un asezamant bisericesc, in 5 camere pictate cu peste

2000 de scene biblice, locul fiind considerat un muzeu (exita si o taxa de intrare de 4 leva). Cei care au mai mult timp pot merge la o baza de hipism in Arbanassi, iar cei mai romantici pot ramane peste noapte in acest satuc.

Pe drumul de intoarcere spre Ruse/Giurgiu am trecut si pe la Nicopole ad Istrum, o cetate romana construita in anul 102, in timpul imparatului Traian si distrusa de slavi 500 de ani mai tarziu. Se ajunge aici pe un drum extrem de prost de vreo 3 km, deviat de la drumul principal (E85), din directia Veliko Tarnovo-Ruse. Mare lucru nu este de vazut, insa pentru cei pasionati de arheologie si istorie va fi interesant pentru ca inca se mai disting drumurile cetatii, casele si vechile asezari de acum 2000 de ani.

Tot pe drumul de intoarcere, la vreo 20 km de Ruse se face un drum la dreapta spre Ivanovo pe care trebuie sa il alegeti in cazul in care vreti sa vedeti si bisericile sapate in stanca, chiliile sau capelele de aici situate la peste 30 de metri inaltime, monumente pe lista patrimoniului UNESCO. Aceste asezari sunt doar o mica parte din complexul monahal de 40 de bisericute si 300 de chilii care s-au aflat aici pana in secolul XVII cand, odata cu invaziile otomane, viata monahala de aici s-a stins. Tot de aici se ajunge usor si la cetatea medievala Cerven, pe care eu insa nu am vizitat-o.

Una peste alta, merita sa alocati 2-3 zile pentru Veliko Tarnovo si imprejurimi, mai ales ca se afla atat de aproape de Romania si reprezinta o alternativa la nebuneala si aglomeratia de pe Valea Prahovei.

13 comentarii

 1. rizica
  28.05.2010 la 08:31

  Si cred ca este si mai ieftin decat pe Valea Prahovei!

 2. 28.05.2010 la 11:03

  Din ce punct de vedere reprezinta o alternativa la Valea Prahovei?

 3. Razvan Pascu
  (author)
  28.05.2010 la 11:37

  Da, este mai ieftin.

 4. Razvan Pascu
  (author)
  28.05.2010 la 11:44

  In primul rand este mai civilizat. Asa mi s-a parut.

  In al doilea rand aglomeratia – nu este atat de aglomerat precum Valea Prahovei (inclusiv drumul, orasul, parcarea, etc.).

  In al treilea rand preturile. Sunt mai mici, in special la mancare la restaurant, dar si la cazare. Eu am stat cu 35 de euro pe noapte, care este un pret mare pentru Veliko. Pensiunea pe care am dat-o in articolul de ieri costa 20 euro camera dubla si este in centru. Mi-ar fi placut sa stau acolo, insa nu mi-au raspuns la mail.

  In mare, acestea sunt argumentele mele pentru ceea ce am scris mai sus. Desigur, e valabil pentru cei care au fost deja de multe ori pe Valea Prahovei.

 5. 01.06.2010 la 17:59

  eu am fost doar in tranzit pe aici dar mi-a facut cu ochiul, recunosc 🙂

 6. 02.06.2010 la 22:55

  Foarte multe lucruri interesante ne propui pentru vara aceasta, voi urmari bogul tau cu aceeasi placere ca si pana acum! Mult succes!
  (Sunt curios despre ce carte de la Litera este vorba… 🙂 )

 7. Razvan Pascu
  (author)
  03.06.2010 la 20:29

  @ ameno: este o carte despre vinuri.

 8. […] sa cititi articolele de anul trecut, unde aveti mai multe detalii: Veliko Tarnovo (parte 1) si Veliko Tarnovo (partea […]

 9. […] Veliko Tarnovo – partea a-II-a […]

 10. 13.06.2012 la 12:50

  Am trecut de nenumarate ori prin Arbanassi, dar weekend-ul asta o sa stam si noi de vineri pana duminica 🙂

  O sa revin cu mai multe detalii.

 11. 24.09.2012 la 15:46

  Foarte frumos spectacol „Sunet și lumină” Tsarevets din Veliko Tarnovo. De obicei, aceasta rulează la ora 8:00 noaptea, de sărbători mari bulgari sau atunci când a solicitat printr-o cerere de grup.

 12. 07.11.2013 la 13:20

  Veliko Târnovo este destinația perfectă pentru petrecerea Revelionului 2014. Un oraș frumos, cu o istorie interesantă, hoteluri bune și experiențe culinare delicioase.

 13. Rusu Ionel
  07.10.2018 la 22:06

  Nikopolis ad Istrum. Orasul Victoriei pe Dunare. Unde Dacii nostrii au luat-o asa cum scrie la carte. E, cam este de vazut, cum sa nu. Pietre funerare romane mai ceva ca la Muzeul Civilizatiei Romane din Deva. (Ca de Daci nu prea se poate spune ca au avut civilizatie; si se stie deja ca grecii le-au construit cetatile. In schimb dacii au la Deva matritza de batut monezi grecesti). Un drum roman perfect conservat, sau mai exact scos la lumina pe o distanta de aprox. un km cum numai la Roma mai ai ocazia sa vezi. Si multe altele. Bieinteles ca nu-i ca la Pompei, da-i mai ceva decat Ulpia Traiana. Si este un drum bun inainte de ala prost de 3 km, prin satul Nikiop, insa-i de trei ori mai lung. Data viitoare, nu rata movila getica UNESCO de la Sveshtari, nu departe de Ruse. Acolo chiar ca ai ce vedea. Ca sa nu mai vorbim de Madara care da clasa la Sarmisegetuza Regia.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]