fbpx
excursii-razvan-pascu

Continuam impresiile de calatorie la Expo 2010 Shanghai cu Cristina Teaca, reporter Europa FM (prima parte aici). Astazi fotografii cu pavilioanele tarilor importante, prezente la Expo 2010 si detalii despre incidentul in care au fost implicati reporterii din Romania, cand un chinez a aruncat cu o caramida in autocarul acestora (fotografii mai jos).

Ce inseamna o expozitie mondiala?
Daca vrei sa vezi lumea pe fast FFW.. Expo 2010 e locul. Fiecare tara a venit cu cate o idee. Prezinta si istoria sa si ciocolata pe care o fabrica si pentru care e renumita (Elvetia, de pilda) dar si o samanta din viitor (pavilionul Marii Britanii e facut din multe seminte). Iar pana in octombrie, cine aduna cele mai multe contracte semnate, se declara castigator.

Povesteste-ne incidentul cu chinezul fanatic
Ieseam din oraselul care gazduieste EXPO 2010. Aveam inca la gat legitimatiile de presa. La 3 minute departare ne astepta bus-ul care urma sa ne duca la hotel. Era chiar pe o sosea principala. Magazine in jur. Am urcat, ne-a asezat pe scaune si auzim o bubuitura. Ne uitam pe geam si observam ca un nene era imobilizat de doi politisti. Avea in mana o plasa, un banner pe care nu am aflat nici acum ce scria. Aruncase intr-un geam al bus-ului cu o caramida destul de mare, invelita in ziare. Am avut noroc ca nu s-a spart geamul. (fotografiile incidentului sunt mai jos)

Detalii despre incident si pe blogul lui Calin Hera si pe site-ul Evenimentul Zilei.

Ce inseamna ca un pavilion sa aiba succes? Va atrage Romania investitii si turisti cu dansuri populare si sarmale?
Ei vand fiecare o marfa. Conteaza si prezentarea si ambalajul (pavilionul in sine). Romania nu a avut la deschidere niciun responsabil din Ministerul Economiei, spre exemplu, fata de toate celelalte tari participante la Expo 2010. Totusi, sa speram ca investitorii vor musca din sarmaua romaneasca.

Te-ai plimbat cu masinutele electrice?

Nu, am folosit insa bus-urile care erau si ele ecologice si care legau pavilioanele. Centrul Expo are 5 sectoare, cred ca e imposibil sa le vizitezi pe jos pe toate. Ori daca chiar te bate un astfel de gand, cu siguranta e imposibil sa le vizitezi intr-o singura zi. Eu am stat o zi doar in pavilionul Chinei si nu am vazut tot.

Cum ti s-a parut Shanghai-ul?
Shanghai e wooow. E SF. Am simtit ca filmele SF de acolo s-au inspirat. Are si case vechi de 200 de ani si zgarie nori construiti dupa 1992. Si sunt sute de cladiri extrem de inalte. Adaposteste si a doua cladire din lume ca inaltime. Am intrebat obsesiv ce a facut RO din 1992 incoace… Are si sosele suspendate si o curatenie de farmacie si oameni multi, e viu si traieste.

Ai mancat mancare chinezeasca?
Sunt o fana a mancarii chinezesti. Cea autentica este foarte buna, in comparatie cu ce se gaseste prin RO.

Fotografii de la Expo 2010 Shanghai

10 comentarii

  1. rizica
    19.05.2010 la 08:12

    Incredibil, ce a fost si ce a ajuns China!

  2. Mihai Comsa
    19.05.2010 la 11:35

    Eu nu am inteles prea bine referitor la incidentul cu piatra, daca acel chinez protesta impotriva romanilor sau protesta impotriva expozitiei in general si s-au nimerit sa fie romanii in preajma. Pentru ca daca ar fi prima varianta, nu ar fi prea placut

  3. 19.05.2010 la 15:03

    Da, surprinzator incidentul…chiar daca Shanghai-ul este unul dintre cele mai „libere” orase din China…

  4. 19.05.2010 la 18:19

    Pentru chinez, autocarul românilor era doar un pretext, o sansă ca protestul lui să fie aflat. Din păcate, n-a apucat să comunice subiectul protestului, asa că, deocamdată, există doar informatia că. Eu sper să aflăm si cine, si de ce si ce s-a întâmplat după si care e situatia de acum a acelui om.

  5. Mateiu
    19.05.2010 la 22:10

    fotografiile par SF

  6. Andra
    20.05.2010 la 13:45

    Din pacate ma indoiesc ca se va mai afla ceva despre asta si nu imi pot inchipui cine ar putea sa cerceteze cazul din afara.

    Oricum, ce metode de investigare au jurnalistii pe teritoriul unui stat cum este China?

  7. 26.05.2010 la 17:22

    Pedagogia ne invata ca exemplul dat de profesor are o influenţă mare asupra elevului, nu pentru că el îşi propune acest lucru, ci pentru că transferul se face prin imitare şi nu prin impunere.
    Bine ar fi sa-i recunoastem si noi pe altii ca fiind profesori si sa-i imitam.
    Multumesc mult pentru aceste reletari interesante!

  8. Cristina
    26.05.2010 la 19:34

    @ Andra: Calin a trimis solicitari oficiale unor organisme internationale pentru a afla de ce a protestat acest om, care era nemultumirea lui, of-ul lui. Inca nu a primit un raspuns.

    Shanghai este un loc interesant, da. Extrem de interesant.

  9. Dan
    07.06.2010 la 09:58

    Omul voia schimbarea dictaturii intr-o democratie de tip romanesc…

    Cat e dictatura, China e nr 1 in lume. Cand dicatatura va pica, China ne va urma in faliment, iar chinezii disperati ne vor invada.

    Asa ca lasati politia chineza sa-l aresteze…

  10. ALLYNA80
    25.11.2010 la 10:11

    Poate ar fi mai bine sa nu se afle motivul pentru care acel barbat a reactionat asa violent 😉

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]