excursii-razvan-pascu

Cristina Teaca lucreaza la EuropaFM si a fost de curand la Shanghai, la deschiderea Expo 2010. Acum cateva zile Cristina imi povestea despre minunatiile pe care le-a vazut la aceasta expozitie si am rugat-o sa scrie si pentru voi cateva cuvinte si sa va ofere cateva fotografii de acolo (fotografiile sunt mai jos).

Da, Cristina face parte dintre reporterii atacati cu pietre de un chinez, despre care ati citit probabil in ziare. Daca nu ati citit inca despre acest incident, atunci click aici. Si oricum vom povesti detalii despre incident – miercuri, aici pe blog.

Cine este Cristina Teaca?
Reporter la Europa FM. In timpul liber, calator prin lumea larga.

Cum este atmosfera in Shanghai, la Expo 2010?

E wooooow… Pe masura ce am descoperit pavilioanele si am vazut pana unde a putut merge China pentru a da viata expozitiei mondiale, am tot spus cam la fiecare doua minute woooow. Ca poza: un teren mlastinos in care se pompeaza la greu bani. In 5 ani, un chinez a stat si a privit de la fereastra apartamentului sau cum se realiza infrastructura – reteaua de apa si canalizare, sosele si mai apoi cum se ridicau blocuri pentru cei care vor munci pentru Expo 2010, apoi pavilioanele, apoi micutul orasel era populat si cu gradini, cu iarba, cu indicatoare rutiere, cu treceri pentru pietoni, cu semafoare, cu pomi si cosuri de gunoi. Dupa 5 ani de inghitit praf si mizerie, a deschis intr-o zi geamul si a spus wooooow… acum are in fata lui sute de pavilioane, niciunul la fel, are o lume in miniatura, continente in fata ochilor. Iar in pavilioane: traditie si noutate, ecologie sau kitsch, gradini ori plastic, apa reala si pesti rosii proiectati pe apa. Dar merita deschisa usa fiecarui pavilion. Dupa 31 octombrie, va mai ramane doar pavilionul Chinei iar restul va disparea.

Cum este pavilionul Romaniei – puncte tari si puncte slabe?
Romania are un mar. Verde. Muscat. Partea cea mare adaposteste restaurantul „Maria” unde am degustat sarmalute cu foi de varza murata. Bune. Si cam atat se ofera in acest mar. Si o scena. Ce se intampla pe ea (se canta si se danseaza muzica populara) se poate vedea din bucata muscata unde, daca nu vrei sa dansezi si tu, poti sta jos pentru a privi spectacolul 100% romanesc.

Pavilionul carei tari te-a impresionat cel mai mult si de ce?
Pavilionul Chinei. E cel mai mare. Prezentarea lor e buna. Au recreat fiecare regiune din China. E ca o calatorie in tara lor.

(continuarea, miercuri 19.05.2010)

Imagini cu / din pavilionul Chinei


10 comentarii

 1. Alina Trebcea
  17.05.2010 la 08:24

  sunt faine pozele!!! iar cele 2 chinezoaice sunt dragute si costumatia e super. cred ca e o alta lume

 2. marian
  17.05.2010 la 08:32

  Chinezii astai sunt dati dracu’ 🙂

 3. 17.05.2010 la 14:11

  Depun mărturie: Cristina Teacă a umblat atât cât se putea de mult prin Expozitie. Si, da, pavilionul Chinei m-a impresionat si pe mine.

 4. Mario
  17.05.2010 la 14:37

  aia-i masina care merge ca o frunza si face fotosinteza? o sa ajungem in curand sa luam o pastila si nu mai mancam tot anul

 5. 17.05.2010 la 16:46

  Ma asteptam ca Romania sa aiba totusi mai multe de aratat decat sarmalute si muzica populara 🙂 Citisem niste review-uri inainte de deschidere si „marul” romanesc era foarte bine vazut…sunt curioasa cum este acum.

  Oare sta lumea la coada sa il vada?

 6. Cristina
  17.05.2010 la 21:57

  Da, sta lumea la coada si la pavilionul Romaniei. Mai putini, ce-i drept, dar sunt doritori de mar verde romanesc!

 7. […] (recomand!) – Interviu cu Cristina Teacă (!) – O vizită la templul […]

 8. […] Continuam impresiile de calatorie la Expo 2010 Shanghai cu Cristina Teaca, reporter Europa FM (prima parte aici). Astazi fotografii cu pavilioanele tarilor importante, prezente la Expo 2010 si detalii despre […]

 9. Daniel
  21.06.2010 la 11:14

  Simbata 19 iunie am mers sa vad si eu expozitia modiala. E grandios ce au realizat chinezii in 5 ani, e spectaculos cum arata fiecare pavilion in parte. Din pacate daca nu ai legitimatie de VIP sau alta acreditare nu vad cum poti vizita mai mult de 1 maxim 2 pavilioane intr-o zi din cauza puzderiei de lume care se aduna mai ales in weekend.
  Pavilionul Romaniei este deosebit de spectaculos realizat pe exterior si atrage destui oameni, mai ales chinezi. Din pacate simbata in care m-am nimerit acolo programul „artistic” de 15 minute cu 15 minute pauza m-a facut sa-mi fie rusine ca sint roman. Formatia de lautari se straduia in legea ei sa cinte si apreciez efortul lor, dar sa te prezinti la o expozitie de asa nivel cu asa ceva mi se pare prea josnic.Era ca o atmosfera de dupa Craciun cind in Brasov cel putin,hoarde de indivizi bat toba printre blocuri si sufla in clarinet ca sa adune bani de la cei care le aruncau de la ferestra. Versurile melodiilor, vai de mama lor: „sa aduni tiganii/ sa-i duci la Ecuator/ ca acolo-i tara lor/ tara tiganilor” citez din memorie dezgustat de ce a trebuit sa suport pina am intrat in pavilion si sa vad citeva ulcele pictate si o expozitie reusita ce-i drept, de fotografii din diferite locatii din Romania. Rstaurantul ofera o priveliste frumoasa de la inaltime asupra pavilioanelor din jur, dar parea mea e ca e pacat de asa prezentare spectaculosa pe dinafara si asa saracie inauntru.Vorba aceea: „Afara-i vopsit gardu’ si-nauntru… leopardu'”

 10. ALLYNA80
  25.11.2010 la 10:10

  Ar trebui sa invatam si noi cate ceva de la chinezi, spre exemplu: seriozitate, profesionalism, respectul pentru munca. Ei muncesc foarte mult, chiar le place sa munceasca, isi iau concedii mai rar. Nu zic sa facem si noi la fel…dar sa avem mai mult respect si mai multa dorinta de a face ceva frumos…impreuna.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]