fbpx
excursii-razvan-pascu

Din tot circuitul, mi-am dorit cel mai mult sa ajung la Xi’an ca sa vad Armata de Teracota, considerata a opta minune a lumii. Si am ajuns ieri. Dupa o calatorie cu trenul de 12 ore (am picat in compartiment cu o familie de chinezi foarte civilizati, care avea o fetita foarta draguta), am ajuns la Xi’an dimineata iar hotelul arata super si este chiar in centru. Are diploma drept cel mai bun al cincilea hostel din China. A costat 14 dolari de persoana, camera arata foarte impunator iar patul este imens. Xi’an nu mai pare la fel de sigur precum Beijingul, de aceea am folosit doar taxiul, care este foarte ieftin (te costa 6 yuani plecarea si mergi cativa km, dupa care costa 1.5 yuani pe km. In total o cursa dintr-un capat pana in celalalt al orasului costa maxim 15 yuani, adica 2 dolari). Xi’an este foarte mare, are un centru imens care inca a ramas luminat dupa Anul Nou Chinezesc care a trecut nu de mult timp, nu are metrou (este in constructie), iar ghidul Lonely Planet nu prea recomanda calatoriile cu autobuzul, pentru ca sunt hoti de buzunare. Asa ca am ascultat ghidul, care s-a dovedit pana acum extrem de util. In plus, pe la periferii, orasul arata groaznic, iar traficul este super haotic, pietonii nu au nici un drept, iar nebunia este mult mai mare fata de Beijing.

Ca sa ajungi la Armata de Teracota, trebuiau schimbate vreo 2 autobuze, iar pentru alte obiective la fel. De aceea am luat un tur de la hotel – desi nu sunt un fan al tururilor. Am plecat cu ghid in engleza la 9.30 si ne-am intors pe la 17.00. Armata de Teracota este impartita in 3 hangare, dintre care unul este foarte mare si adaposteste 6000 de soldati, generali, arcasi si cai – toti din teracota. Ei au fost facuti la ordinul imparatului Qin, care a fost un imparat nebun si foarte crud. A folosit 700.000 de oameni si sume uriase de bani pentru a construi armata si mormantul sau, care este imens, (nu se intra efectiv in mormant) si care este adapostit sub o colina si se presupune ca ascunde mari bogatii. In China insa, imparatul Qin este totusi recunoscut ca fiind un imparat care a lasat ceva in urma sa, desi a preluat puterea la 13 ani si a murit la 50 (in ultimii ani, Partidul Comunist incearca sa ii reabiliteze imaginea, de aceea acum, brusc, toti ghizii il vorbesc de bine pe Qin). Qin este cel care a standardizat moneda si unitatile de masura precum litrul si kg, dar si scrisul. Tot Qin este cel care a unificat cele 7 state care existau in China in vremea sa si a format ceea ce cunoastem astazi drept China. De fapt numele Chinei provine chiar de la el – Qin. De asemenea, Qin este cel care a unificat toate Zidurile din China si a format un singur Mare Zid. Practic, Marele Zid despre care v-am povestit de la Beijing este format din mai multe ziduri mai mici care sunt construite pe tot cuprinsul tarii, mai multe in nord si mai putine in sud. Zidurile sunt construite de la Est la Vest si au fost construite de diferiti imparati, de-a lungul a sute de ani in China, pentru a se apara in special de invazille hunilor (mongolii de astazi). Apropo de huni, tot ei sunt si cei din cauza carora armata de teracota a stat ingropata atata timp, pentru ca in timp ce lucrau la ea, muncitorii chinezi au fost invadati si omorati de huni, salile in care lucrau au fost incendiate, iar armata de soldatei de lut a stat ascunsa pana in 1974 cand un taran a gasit-o si a anuntat autoritatile. Acum acest taran este erou national si patron de muzeu la Xi’an (l-am vazut si eu, vindea autografe cu 20 de dolari).

Ca sa fiu sincer, la Armata de Teracota s-a aplicat exact proverbul cu pomul laudat, adica nu a fost atat de surprinzator precum m-am asteptat. Partidul Comunist este foarte bun la PR in China si imaginile sunt super lucrate, insa la fata locului nu a fost chiar asa. E mult de povestit…. Totusi, pentru povestea din jurul acestei armate a meritat sa vin. Apoi am vizitat un sat neolitic al populatiei Banpo, vechi de peste 6000 de ani, o cultura care se considera ca a fost matriarhala. Iar la Mausoleul imparatului Qin Shi Huang se viziteaza doar muzeul, intrucat, dupa cum scriam mai sus, nu s-a escavat inca mormantul plin de bogatii.

Seara m-am plimbat prin cartierul musulman si am asistat la un spectacol de laser, muzica, lumini si apa la cea mai mare fantana care „danseaza” in ritmul muzicii din Asia.

Cam atat…diseara din nou in tren, spre Shanghai (15 ore). Pana atunci plec sa mai vizitez orasul.

Fotografii (doar 3 imi permite mailul): imbracat corespunzator printre soldatei, Armata de Soldatei (fiecare are chipul unic), ramasite ale satului neolitic Banpo.

14 comentarii

  1. Utopian
    19.03.2010 la 05:24

    E adevãrat cã fiecare dintre soldatii din Armata de Teracotã au o expresie diferitã a fetzei/o fatzã diferitã (coafura/barba/mustata/chipiu, etc) si cã nici unul dintre soldati nu se aseamãnã cu un altul?

    Nu mai stiu unde am auzit chestia asta si îmi propusesem la un moment dat sã merg pânã în China doar ca sã-mi confirm chestia asta:)

  2. 19.03.2010 la 07:47

    Incepusem sa ma intreb de ce n-ai postat nimic ieri… E bine ca esti bine 🙂 Sa-mi spui ce iti place mai mult Shanghai sau Beijing ?

  3. anda
    22.03.2010 la 00:08

    In primul rand te felicit pentru acuratetea cu care ai descris armata de teracota, toate aceste detalii pe mine una m-au determinat sa-mi doresc la randu-mi o vacanta printre acesti minunati soldateni cu costumul pe care-l purtai si tu in aceasta tara deosebita….Qin intr-adevar trebuia sa fie nebun sa construiasca o astfel de armata si din teracota iar mister-ul eroul national sa-si vanda autograful cu 20 euro trebuie sa fie mai smecher decat qin macar Imparatul a murit si nu a luat cu el nici o avere iar astfel domnul erou se bucura probabil de bani si fala ….foarte tare hahahahah

  4. […] Impresii: Armata de Teracota ingropata la Xi’an, China Mi-a fost greu sa aleg un singur post de-a lui Razvan. In ultima perioada ne-a povestit peripetiile lui prin China, numai una si una. Asa ca sfatul meu este sa le cititi pe toate, iar daca nu sunteti convinsi ca merita incepeti cu acesta si nu va veti mai putea opri […]

  5. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 17:54

    Asa se spune, insa nu te poti apropia de ei ca sa verifici. M-am uitat destul de atent la cei din fata, care se vad mai bine, si asa pare. Fiecare este diferit. Plus ca sunt in diferite pozitii, au diferite grade in armata, etc.

  6. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 17:54

    Beijing-ul pt ca are cate putin din toate: si modern si traditional.

  7. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 17:56

    Mersi Anda.

    Taranul erou national vindea o carte cu istoria locului impreuna cu autograful sau cu 20 de dolari. L-am intrebat daca nu vrea sa imi dea autograf pe o vedere pe care sa o cumpar tot de la el. Nu a vrut. De fapt, ghidul nu a vrut. Nu ii mai iesea nimic ghidului si probabil nu merita osteneala… 🙂

  8. 29.03.2010 la 20:56

    Foarte frumoase povestirile tale din China. Acum doi ani ma batea si pe mine gandul sa ma duc, dar am renuntat din diverse motive. Traseul planificat era asemanator, as fi inclus si Hangzhou.
    Cat te-au costat biletele de tren?
    Cu taximetristii cum e, foloseau aparatele de taxat?

  9. Razvan Pascu
    (author)
    29.03.2010 la 21:12

    Mersi frumos.

    Beijing-Xi’an = 295 yuani
    Xi’an-Shanghai = 333 yuani

    7 yuani=1 dolar. Locurile au fost hard seat (vezi seat61.com/China) cu 6 paturi in compartiment.

    Da, toti taximetristii le folosesc si e ieftin taxiul.

  10. Florentina
    24.11.2010 la 15:58

    La ce hotel ai stat in Xian?

  11. […] ati auzit despre armata soldateilor de teracota de la Xi’an, despre care v-am povestit si eu, imaginati-va un sit similar, tot un mormant regal, dar la scara […]

  12. 09.09.2012 la 23:23

    pentru mine china a fost o mare dezamagire din punct de vedere turistic……in afara de zidul chinezesc care m-a impresionat datorita zonelor foarte abrupte pe unde a fost construit poate si zonele extrem de moderne din orasele mari .o istorie fantastica cum a trait china as fi vrut sa o regasesc in obiective turistice impresionante …. dar la fata locului gasesti o natiune extrem de bine supravegheata prin camere de luat vederi , foarte putini turisti si cu obiective turistice obosite dar cu tarife de vizitare piperate . mie xi-an-ul mi-a dat impresia ca un mare fals…….facut special pentru a dezvolta zona dpdv turistic. nu lucra nimeni la restaurarea statuilor -se lauda ca sunt mii de statui dar in hala principala sunt citeva sute dezgropate……….restul…. cindva

  13. Alex
    11.03.2013 la 19:28

    Cateva informatii gresite:
    -15 RMB(Yuani) cu taxiul ca sa traversezi orasul
    * te costa cateva zeci de RMB ca sa-l traversezi, are 8 milioane de locuitori si e foarte foarte mare
    -metrou are, o singura linie, traverseaza nord-sud
    -trebuia sa vezi si parcul dinastiei Tang, frumos si ingrijit, mare si original
    Pt. 2 zile ai facut tur de forta, ai vazut ceva. Trebuia sa mentionezi ca Wild Goose Pagoda e mare cat o cladire cu 10 etaje si inauntru pe fiecare nivel e un templu budist – fara serviciu religios. Cred ca din ea ai facut poza.

    Ai avut bafta cu chinezii civilizati in tren 🙂

    Sanatate si spor la scris !

    Si eu sustin Romania,

    Din Xian, cu respect pt. cititorii si autorul blogului, Alex

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]