fbpx
excursii-razvan-pascu

Sunt 2 mari locuri in China in care mi-am dorit cel mai mult sa ajung. La Armata de Teracota ingropata si descoperita la Xi’an si la Marele Zid. Deja a doua dorinta s-a indeplinit. Ieri am ajuns la Marele Zid, dupa ceva aventuri intrucat nu am vrut sa iau tururi de la hotel pentru ca erau vreo 40 de dolari de persoana, plus ca atunci cand mergi cu ghid in tur de obicei esti grabit sa vezi totul foarte repede (mi-au spus ca vom sta o ora la Zid), pentru ca apoi sa te duca ei la magazine si fabrici de suveniruri de unde au comisioane.

Si pentru ca tot imi doream atat de mult sa merg la Marele Zid, am mers pe cont propriu ca sa pot sta mai mult, desi a fost destul de dificil. Noroc ca i-am rugat pe cei de la hotel sa imi scrie toate segmentele de drum in limba chineza si in felul acesta aveam ce sa le arat soferilor. Am mers cu un autobuz catre Zid care face 1,5 ore si costa 12 yuani (aproximativ 2 dolari). Problema este ca autobuzul este numarul 919 insa cand am ajuns in zona de unde trebuia sa luam autobuzul, toate autobuzele de acolo aveau acest numar, iar preturile difereau. Probabil chinezii s-au prins de ceea ce cauta turistii si de aceea ne-a luat vreo jumatate de ora sa gasim autobuzul 919 „corect”. Odata ajunsi la Zid, am urcat si coborat vreo 3 ore pe Zid (sunt portiuni cu trepte si portiuni fara trepte), timp berechet sa pot admira peisajul, sa facem poze si chiar sedinte foto cu chinezii care doreau sa se pozeze cu noi. Era foarte amuzant sa ne roage lumea sa facem o poza cu ei… 🙂

De la Marele Zid am plecat spre Mormintele Ming, un fel de Valea Regilor si Valea Reginelor din Egipt, locul in care sunt inmormantati imparatii din dinastia Ming. Am fost la cel mai frumos mormant (conform ghidului Lonely Planet, care si acum s-a dovedit ca isi merita de 10 ori banii), Chiang Ling. Aici nimic foarte impresionant, insa dificil a fost sa ajungem: de la Marele Zid am plecat cu un autobuz spre un orasel, Chiamping, (datorita unui american care studiase chineza in Taiwan si care ne-a ajutat), iar din Chiamping am luat un taxi care ne-a dus, ne-a asteptat si ne-a intors – totul pentru 45 yuani. Taximetristul nu vorbea limba engleza, eu nu vorbeam limba chineza, asa ca am decis ca e mai bine sa vorbesc cu el pe limba mea – vorbeam in romana si parea ca intelege mai bine. I-am scris pe calculator ora la care sa ne astepte si cati bani va primi pentru cursa, el dadea din cap, eu la fel….in fine, pana la urma a fost totul ok, iar la plecare ne-a lasat direct in statia de autobuz spre Beijing. Din nou, noroc cu ghidul Lonely Planet care iti scrie si cat sa platesti maxim pentru o cursa de taxi.

Cand scriu aceste randuri este 17.03.2010, ora locala 08.30. In Romania, majoritatea doarme, pentru ca este 2 noaptea. 🙂 Este ultima zi la Beijing, de fapt doar o jumatate de zi pentru ca la ora 17.00 avem tren spre Xi’an. Ajungem maine dimineata pe la 5 dar avem locuri la cuseta.

In incheiere, mi-am amintit sa va povestesc cum am incheiat aseara ultima zi plina la Beijing: am fost in satul olimpic si am vazut Cubul de Apa (devenit Centrul National al Sporturilor Acvatice), o minunatie arhitecturala, o cladire imensa parca formata din celule, frumos luminata si care iti da senzatia ca e plina cu apa. Alaturi este Stadionul National – celebrul Cuib de Pasare, locul unde s-a desfasurat deschiderea Jocurilor Olimpice din 2008.

Beijingul este un oras extraordinar, printre cele mai frumoase vizitate de mine vreodata. Are exact ce imi place mie: este si modern dar are si ceva traditional, are oameni deosebiti (asa cum probabil sunt majoritatea chinezilor), este bine organizat (citisem ca sunt 8 sosele de centura care inconjoara in cercuri concentrice orasul), metroul ajunge oriunde ai vrea sa mergi, ia preturile sunt prietenoase.

De obicei, la o despartire esti trist. Ei bine, asa sunt eu astazi cand ma despart de Beijing. Nu a fost frumos, ci a fost de vis pana acum.

Am mai scris articole pe Metropotam si voi mai publica unul despre comunismul din China si despre Mao. Le puteti citi daca dati click pe bannerul cu Metropotam de sus, din dreapta acestei pagini. De asemenea, va astept comentariile si pe Metropotam.ro si pe Descopera.ro (ca sa ajungeti la articole, click pe bannerele din dreapta sus). Doar aici va pot raspunde la comentarii si, in plus, Editura Litera o sa premieze 3 dintre cele mai interesante comentarii.

* Legenda fotografii: Marele Zid, „Cubul de Apa”, „Cuibul de Pasare”

17 comentarii

  1. 17.03.2010 la 09:18

    Ai avut bafta cu vreme buna pe Zid – e foarte important sa ai soare si sa fie vreme buna pentru panorame. Si eu cand am fost pe zid, erau niste baieti cu iaci si camile sa se pozeze turistii. Cand a aparut maimuta (adica eu), toti chinezii au fugit de la iac si camila sa se pozeze cu mine… Tipul cu animalele m-a urat profund presupun…

  2. rizica
    17.03.2010 la 09:22

    Sa stii ca si eu am in plan vizitarea Marelui Zid Chinezesc dar o sa-mi fie mai greu sa ma decurc in limba chineza.Credeam ca si acolo poti dialoga in engleza fara problema…se pare ca nu este asa!

  3. 17.03.2010 la 10:24

    Mi-ai facut o pofta de calatorie…de nu-ti poti imagina…

  4. 17.03.2010 la 21:40

    In China, foarte putini vorbesc engleza. In schimb, nivelul de alfabetizare este ridicat, asa ca intotdeauna e bine sa ai destinatia unde vrei sa te duci scrisa in engleza (Lonely Planet are toate adresele / numele monumentelor, restaurantelor, hotelurilor, etc scrise bilingv). Nu este necesar sa vorbesti chineza pentru a ajunge la Marele Zid.

  5. ibz
    21.03.2010 la 21:17

    Daca stiam te ajutam eu prin Beijing. Eventual dadeam o tura cu motocicleta la o sectiune mai putin turistica a zidului si campam acolo peste noapte. 🙂 Ai plecat? Daca mai vii da-mi un semn.

  6. anda
    22.03.2010 la 00:16

    Noroc cu tine ca ne inveti cum sta treaba cu ghidul la ei si deci luam 919 dar pe cel CORECT :)))) iar cu taximetristul ..am ras cu lacrimi ….e bine ca se ajunsese al un numitor comun asa-i romanul descurcaret de fel ! minunate foto 😉

  7. stormmysor
    26.03.2010 la 09:17

    China mi s-a parut dintotdeauna o destinatie fascinanta…
    o destinatie la care visez si eu demult…cred insa ca
    necesita un oarecare efort financiar;
    multumesc pentru ca ai impartasit
    impresiile…emotiile si sentimentele pe care le-ai trait…cititorilor blogului tau…
    ma intreb oare cati romani au ajuns pina in momentul de fata la Marele Zid
    si incerc sa-mi imaginez senzatia pe care o poti avea pasind pe cea mai mare structura
    din lume realizata de OM.
    Daca ar fi sa mai vizitezi China: cam ce perioada de timp (zile, saptamani, luni)
    crezi ca ti-ai aloca? Cat te-ai documentat inainte de plecare?
    Cat au contat sfaturile pe care le-ai primit?
    Crezi ca te-ai putea adapta sa traiesti pentru tot restul vietii acolo?
    Care e cea mai draga amintire cu care te intorci din China?

  8. Razvan Pascu
    (author)
    26.03.2010 la 16:24

    Primavara si toamna cred ca sunt cele mai potrivite perioade.

    M-am documentat vreo 4-5 luni(inclusiv citit carti despre istoria Chinei), dar eu sunt mai „ciudat” din punctul asta de vedere, imi place sa planific mult si sa organizez totul in detaliu. Se poate si cu mai putina planificare.

    Au fost foarte importante si sfaturile prietenilor. In special pe partea de Hong Kong-Macao, pt ca spre China nu au fost foarte multi.

    Nu as vrea sa traiesc in China. De fapt nu as vrea sa traiesc in alta parte. Locul meu este in Romania. Acasa pentru mine este in Romania.

    Oamenii. Sunt absolut deosebiti. M-au impresionat mult de tot bunatatea lor, corectitudinea, sufletul deschis si cald, calmul lor…. Si toate locurile pe care le-am vazut….

  9. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 17:57

    Cu o zi inainte a nins.

  10. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 17:59

    Nu e greu deloc. Chinezii nu prea stiu engleza, insa exista ghiduri turistice care te ajuta. Daca nu te descurci, poti lua un tur de la orice hotel din Beijing. Platesti mai mult, insa ai totul asigurat – transport la Zid, ghid vorbitor de engleza, intrarile, etc.

  11. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 17:59

    Ce ma bucur….asta si vreau… 🙂

  12. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 18:00

    Da, am plecat de vreo 10 zile din Beijing… 🙁

  13. Razvan Pascu
    (author)
    28.03.2010 la 18:00

    Da, mare grija la autobuzul 919. 🙂

  14. Mick
    04.05.2010 la 20:17

    Intrucat am lucrat ceva timp in China, in special in Beijing, dar nu numai,pot spune ca m-a emotionat acuratetea descrierii, parca eram eu acolo; felicitari!

  15. Razvan Pascu
    (author)
    04.05.2010 la 21:09

    Iti multumesc pentru aprecieri!

  16. Ligia Petre
    31.01.2011 la 21:24

    Buna Razvan,doar ce am gasit articolul tau pe net,voi pleca si eu in Beijing in mai si mi-a placut ff mult ceea ce ai scris tu…voiam sa te intreb unde e mai profitabil sa faci schimbu valutar-in tara inainte sa pleci sau acolo..si acolo unde,la banci am auzit ca e mai sigur..taxi=urile nu am inteles exact,tu ai zis ca negociezi cu ei dar daca ei nu vb engleza,cum te intelegi? am inteles ca totusi sunt ieftine taxiurile,dar daca pun direct ceasul si nu e scump,de ce sa te mai apuci sa negociezi cu ceasul? e necesar?
    As mai vrea sa intreb daca tu recomanzi cumpararea de electronice gen laptop/telefoane de acolo..mersi frumos,Ligia

  17. Razvan Pascu
    (author)
    31.01.2011 la 21:29

    Ligia, schimbul valutar il faci acolo, sa te duci cu dolari. La taxi-uri nu ai ce sa negociezi daca merge cu ceasul si majoritatea merg cu ceasul. Eu am negociat insa cu unul care nu vroia sa mearga cu ceasul pt ca era distanta mare si mergeam spre mormintele Ming. Prin orase taximetristii merg cu ceasul. Nimeni nu vorbeste engleza, dar te vei descurca. Legat de electronice, poate din Hong Kong ar merita.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]