Calatorii - impresii
Despre geniul chinezilor
Scris de Razvan Pascu
11.01.2010
Pentru ca in martie voi fi in China timp de 17 zile, am pus serios "burta pe carte" pentru a ma documenta cat pot de mult asupra acestei tari. Desi o idee vaga asupra geniului chinezilor aveam de mult timp, am descoperit insa mult mai multe lucruri despre cultura acestei tari imense si a populatiei sale (aproape un sfert din populatia globului).
Asadar, pentru cei pasionati de calatorii si civilizatii, o scurta enumerare a inventiilor chinezilor antici:
- Tiparul. A fost inventat in China cu mult inainte ca Gutenberg sa se fi nascut.
- Abacul. Inventat acum aproximativ 2000 de ani, abacul chinezesc a fost cel mai rapid mijloc de calcul matematic. Este precursorul foarte indepartat al calculatorului de birou de astazi si este foarte apropiat de tablele pe care invatam sa calculam cand eram mici.
- Busola. Cea mai veche mentionare a busolei in literatura chinezeasca este de acum 2500 de ani.
- Matasea. Descoperirile arheologice arata ca inca din anul 3000 i.H. matasea era folosita in China antica, aceasta devenind atat de celebra apoi in intreaga lume datorita Drumului Matasii, cel mai cunoscut drum comercial antic, prin care China vindea marfurile sale (in special matasea) catre Vest. Odata cu deschiderea acestui drum comercial, China a importat si Islamismul prin intermediul negustorilor arabi care veneau in China. Acum, aproximativ 5% din populatia Chinei sunt musulmani.
- Spaghetele. Desi am fi tentati sa credem ca spaghetele au fost inventate de italieni, chinezii sunt aceia care au facut primele paste, folosind ca ingredient initial meiul.
- Hartia. Poate cea mai importanta inventie a chinezilor, hartia, este cea pe care o folosim inclusiv in ziua de astazi uzual. Hartia a fost inventata de un general chinez in jurul anului 100 i.H.
- Praful de pusca. De departe una dintre inventiile care au schimbat lumea (nu neaparat in bine), praful de pusca a fost inventat acum aproximativ 1000 de ani, tot de catre chinezi, acesta fiind folosit atat in scopuri pasnice (artificii), dar mai ales la razboi.
Astept si de la voi impresii despre geniul chinezilor. Vor mai urma articole despre civilizatia chinezilor si orasele pe care le voi vizita.
Razvan Pascu
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
au inventat prezervativul … dintr-o basica de peste … n-ai zice, dupa cat sunt de multi …
sigur nu e busola? daca ai tradus din engleza, compass e busola.
Pe mine China ma fascineaza. Este o tara atat de mare cu o civilizatie atat de bogata iar istoria sa dovedeste cum este cu adevarat firea omului. Firea si viata lor pasnica care i-a ajutat sa se dezvolte, au fost de atatea ori motive pentru care „vecinii” mongoli si nu numai i-au atacat si au incercat sa ii distruga. Poate ca avem in ADN-ul nostru sa ne ridicam tocmai in fata celui mai slab si sa il „slavim” pe cel puternic…
Razvan, cand pleci?
Drum bun si sa ne scrii impresii, abia astept….
Sa nu uitam de Bruce Lee.
(author)
Mersi Mihai.
(author)
Pe el il trecem la categoria Hong Kong 🙂
Pâna-n prezent era aproape unanim recunoscut faptul ca primul limbaj scris confirmat are o vechime de 6 mii de ani si a apartinut culturii chineze Yang-Shao; pe carapace de broasca testoasa au fost deslusite, printre altele, simbolurile cifrelor 5, 7 si 8. Iata, însa, ca în numarul din 22.04.2003 al publicatiei „Journal of Antiquity” (New York) este inserata descoperirea unei forme de scriere ideogafice datând de acum 8.600 de ani si provenind din provincia chineza Henan, zona localitatii Jia-Hu. Tot pe acelasi suport, evident, învatatii din Jia-Hu îi devanseaza cu aproximativ 2.600 de ani pe cei din Yang-Shao. La acelasi capitol al celor mai vechi forme de scriere, dar pe suportul reprezentat de tablite de lut, este consemnata scrierea elamitica de acum 5.500 de ani, din sud-estul Iranului. În acest clasament apare si scrierea simbolistica (vase, sageti etc.) de pe teritoriul României – zona Tartaria -, veche de 7,5 mii de ani, contemporana cu scrierea pictografica sumeriana.
(author)
Asa se intampla si in viata de zi cu zi…
(author)
La inceputul lui martie
(author)
Si eu abia astept 🙂
Totusi, din cate stiu, cenzura e in floare in China si site-uri de genul Youtube, Twitter sau WordPress nu merg. De aceea s-ar putea sa nu pot posta de acolo. O sa ma gandesc la o varianta, poate ii pacalesc. 🙂
In ce oras mergi? China e mare …:)
(author)
Beijing-Xi’an-Shaghai-Hong Kong-Macao
Wow! O experienta ce merita traita intens! Sper sa vii incarcat cu multe vorbe pentru noi ! Drum bun!
Razvan, pt tine:
http://www.zf.ro/business-international/china-se-afla-pe-culmile-succesului-insa-caderea-ar-putea-fi-devastatoare-5318056/
[…] Despre geniul chinezilor Stiati ca spaghetele au fost inventate de chinezi si ca erau preparate, initial, din mei? Eu eram convinsa ca inventia le apartine italienilor, insa am aflat din postul lui Razvan ca nu e asa. […]
Pentru a patrunde in luma construita de poporul chinez atenstat de 6000 ani (4000 inainte si 2000 dupa Hristos) iti recomand filmul red cliff (2008). Este super. Cei drept dureaza cam 4 ore jum, dar pe linga marea batalie de la red cliff, regizorul surprinde extraordinar filosofia acestui minunat popor.
(author)
Multumesc frumos. E un pont bun. Sper sa gasesc un DVD.
Nu l-am vazut pe piata, asa ca iti recomand o alta varianta mai putin ortodoxa. Cred ca te-ai prins despre ce este vorba 🙂
(author)
Yep 🙂
Au inventat portelanul! E o colectie fantastica de vase si perne de portelan foarte vechi intr-un pavilion din Forbidden City dar nu prea e vizitat de turisti ca e un pic dosit, m-a dus un om de-al locului.
Unele adrese de proxy merg, asa ca te poti conecta la facebook si altele, doar ca sunt blocate destul de repede si tre sa le schimbi din cand in cand. 🙂