Se stie ca scotienii sunt destul de zgarciti. Eu as zice ca sunt chibzuiti si ca stiu sa faca bani si sa-i pastreze. Am fost in Scotia acum cativa ani si am avut ocazia sa ma plimb destul de mult prin cele mai importante orase scotiene. Am mers mult cu autobuzele locale astfel incat am reusit sa ma bucur de infrastructura rutiera deosebita, de peisajele unice, de celebrii „munro” si de oamenii civilizati si mandri.
Scotia pentru mine este un taram de vis. Cand mergi undeva, de obicei, ceea ce te face sa (nu) te simti bine sunt oamenii. Felul in care acestia se poarta cu tine, felul in care iti vorbesc sau modul in care te trateaza te ajuta (sau nu) sa te integrezi mai bine in peisaj si sa te simti (sau nu) ca acasa. Contrar conceptiilor cu care am plecat in Scotia, oamenii nu sunt nici pe departe atat de zgarciti pe cat se spune, iar tara este de o frumusete deosebita. Cele mai inalte varfuri muntoase („munro„) nu depasesc 900 de metri, iar frumusetea tarii nu consta in peisaje deosebite, ci mai ales in grija cu care natura este tratata si protejata, iar turistii sunt respectati.
Va voi povesti cu alta ocazia cat de frumos este la Edinburgh, Inverness sau Glasgow, astazi insa ma voi opri asupra zonei turistice Lock Ness si a celebrului mit cu monstrul din Lock Ness care aduce, probabil, mai multi bani scotienilor intr-un an decat Dracula intr-un deceniu.
Monstrul din Lock Ness este o creatura cel mai probabil inventata de scotieni prin anii ’30 pentru a aduce turisti intr-o zona care nu uimeste cu nimic la prima vedere. Un teren arid, un lac imens si un castel sunt cele care trebuiau sa atraga milioane de turisti; ceea ce era imposibil. Prin urmare, coincidenta sau nu, in 1933 un localnic „a vazut” un monstru iesind din apa, o creatura care nu semana cu un peste sau alt animal acvatic. De atunci s-a pornit o mare „vanatoare” de imagini cu monstrul, una dintre cele mai celebre fotografii fiind publicata in 1934 in Daily Mail (fotografia alb-negru alaturata). Numerosi curiosi sau pierde-vara (ori chiar oameni de stiinta) s-au mutat definitiv in jurul lacului de-a lungul timpului si, din rulotele lor transformate in case provizorii au pandit sau pandesc in continuare orice urma suspecta a monstrului. 🙂
Cu monstru sau nu, zona a devenit celebra si aduce mii de turisti zilnic. Am cumparat si eu un tur de o zi in aceasta zona (destul de scump; ca toate celelalte in Marea Britanie) avand inclus transportul cu microbuzul din Inverness pana la lac, cu ghid, plimbare cu vaporasul pe lac, intrare la muzeul Lock Ness si la ruinele Castelului Urquhart (puteti vedea online brosura companiei care organizeaza tururile – click aici).
Fara ca peisajele sa fie spectaculoase, linistea si placerea totala veneau din curatenia exemplara a acelor zone, din ordinea impecabila in care totul era aranjat si din politetea oamenilor sau din respectul cu care erai tratat. Eu unul am invatat foarte multe de la scotieni, sper ca si cei cu putere de decizie in turism ori cei care fac bani din turism in Romania sa aplice niste reguli simple si de bun simt care sa atraga turistii straini.
Razvan Pascu
„cei cu putere de decizie in turism ori cei care fac bani din turism in Romania sa aplice niste reguli simple si de bun simt care sa atraga turistii straini.”…man …tu vorbesti de Udrea ??…poate daca-si da autogol Scotia sa scoatem macar un egal la turism…
@vala
eu zic sa nu reducem totul la un om, oricare ar fi el… depinde de fiecare dintre noi sa se schimbe ceva. Sa atragem atentia atunci cand este cazul si sa laudam daca e ceva de laudat. Mitocanii si hotii n-au nici culoare politica si nici miros national 😉
@ ZaffCat
fara indoiala ca depinde de fiecare dintre noi sa se schimbe ceva…dar de ce am o senzatie permanenta si neplacuta ca nu se va schimba nimic niciodata…?…iar la udrea ce ar fi de laudat ? ca a facut clipuri publicitare cu Hagi…? un minister mai inutil decat ministerul turismului nu cred ca avem….
Cred ca si mitul Dracula ar trebui speculat turistic asa cum speculeaza si scotienii monstrul. Dar noi ne complicam atat de mult si ne gandim daca e bine, daca nu e bine, daca nu e bine, daca e ok sa asociem imaginea lui Dracula cu Vlad Tepes, daca nu e bine….
1000 de intrebari inutile si prea putine lucruri facute
(author)
Nu ma refer doar la ea pt ca ea este un singur om, iar ca sa iasa o treaba foarte bine e nevoie de munca de echipa. Si e nevoie de mai multi oameni care sa munceasca, care sa vina cu idei si care sa vrea sa schimbe ceva.
Pe noi romanii, birocratia ne omoara.Ar trebui sa avem niste guvernanti care sa se gandeasca si la binele acestei tari, nu numai la propriul buzunar.In ceea ce priveste mitul Dracula, ar putea fi exploatat din plin dar inca o data revine problema infrastructurii!
pentru ca Romania sa fie o destinatie / atractie turistica cred ca depinde de :
– fiecare dintre noi
– existenta unei infrastructuri corespunzatoare
– institutii competente centrale si locale
– promovare
– calitatea antreprenorilor din turism
– existenta unei strategii coerente la nivel inalt
– sa nu avem atentate, uragane si alte cutremure
( pana acum indeplinim doar ultima conditie )…pentru toate celelalte nici macar Mastercard nu face fata…
altminteri iti recomand sa vizitezi insula Mainau …acolo se observa ce inseamna sa indeplinesti conditiile enumerate mai sus plus 500 de gradinari care lucreaza…
Ce frumos trebuie sa fie pe acolo…. Multi prieteni mi-au spus ca Scotia e o destinatie deosebita.
Pt Vala si Rizica: va dau dreptate…de ce naiba nu fac drumuri, eu nu imi dau seama…..
pe mine cel putin povestea monstrului din lock ness m a acaparat,si de fiecare data cand gasesc documentare pe national geografic sau discovery de genul acesta nu omit sa le vizionez
Eu cred ca Nessie si akuma exista………dar sa fie buna cu oamenii …………din Scotland si cine vede acest mesaj sa stie ca e scris de un Roman …..cine vrea idul meu pufuletul_pufuletul@yahoo.com…………….!!!!
Eu as zice ca sunt chibzuiti si ca stiu sa faca bani si sa-i pastreze. Am fost in Scotia acum cativa ani si am avut ocazia sa ma plimb destul de mult prin cele mai importante orase scotiene. Am mers mult cu autobuzele locale astfel incat am reusit sa ma bucur de infrastructura rutiera deosebita, de peisajele unice, de celebrii “munro” si de oamenii civilizati si mandri.
Scotia pentru mine este un taram de vis. Cand mergi undeva, de obicei, ceea ce te face sa (nu) te simti bine sunt oamenii. Felul in care acestia se poarta cu tine, felul in care iti vorbesc sau modul in care te trateaza te ajuta (sau nu) sa te integrezi mai bine in peisaj si sa te simti (sau nu) ca acasa. Contrar conceptiilor cu care am plecat in Scotia, oamenii nu sunt nici pe departe atat de zgarciti pe cat se spune, iar tara este de o frumusete deosebita. Cele mai inalte varfuri muntoase (“munro“) nu depasesc 900 de metri, iar frumusetea tarii nu consta in peisaje deosebite, ci mai ales in grija cu care natura este tratata si protejata, iar turistii sunt respectati.
Va voi povesti cu alta ocazia cat de frumos este la Edinburgh, Inverness sau Glasgow, astazi insa ma voi opri asupra zonei turistice Lock Ness si a celebrului mit cu monstrul din Lock Ness care aduce, probabil, mai multi bani scotienilor intr-un an decat Dracula intr-un deceniu.
Monstrul din Lock Ness este o creatura cel mai probabil inventata de scotieni prin anii ‘30 pentru a aduceLochnessmonster turisti intr-o zona care nu uimeste cu nimic la prima vedere. Un teren arid, un lac imens si un castel sunt cele care trebuiau sa atraga milioane de turisti; ceea ce era imposibil. Prin urmare, coincidenta sau nu, in 1933 un localnic “a vazut” un monstru iesind din apa, o creatura care nu semana cu un peste sau alt animal acvatic. De atunci s-a pornit o mare “vanatoare” de imagini cu monstrul, una dintre cele mai celebre fotografii fiind publicata in 1934 in Daily Mail (fotografia alb-negru alaturata). Numerosi curiosi sau pierde-vara (ori chiar oameni de stiinta) s-au mutat definitiv in jurul lacului de-a lungul timpului si, din rulotele lor transformate in case provizorii au pandit sau pandesc in continuare orice urma suspecta a monstrului. 🙂
Cu monstru sau nu, zona a devenit celebra si aduce mii de turisti zilnic. Am cumparat si eu un tur de o zi in aceasta zona (destul de scump; ca toate celelalte in Marea Britanie) avand inclus transportul cu microbuzul din InvernessCNV00102 pana la lac, cu ghid, plimbare cu vaporasul pe lac, intrare la muzeul Lock Ness si la ruinele Castelului Urquhart (puteti vedea online brosura companiei care organizeaza tururile – click aici).
Fara ca peisajele sa fie spectaculoase, linistea si placerea totala veneau din curatenia exemplara a acelor zone, din ordinea impecabila in care totul era aranjat si din politetea oamenilor sau din respectul cu care erai tratat. Eu unul am invatat foarte multe de la scotieni, sper ca si cei cu putere de decizie in turism ori cei care fac bani din turism in Romania sa aplice niste reguli simple si de bun simt care sa atraga turistii straini.
Si ce a distrus Nessie in acesti ani……….!!!
Si Aberdeen este un oras, din punctul meu de vedere, superb.