fbpx
excursii-razvan-pascu

Conform unui studiu efectuat recent de banca elvetiana UBS, Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, clasandu-se pe locul 67 din 73 de orase luate in calcul pentru acest studiu. Cel mai scump oras din lume pare a fi Oslo, urmat de Copenhaga, Zurich, Geneva si Tokio (care ani de zile a fost cel mai scump oras din lume – nu stiu daca va amintiti celebrul reportaj de pe CNN, preluat si in Romania, in care lumea intreaga se mira cum un mar se poate vinde cu echivalentul a 17$ in Tokio).

Conform acestui studiu, Bucurestiul este mai ieftin decat alte 66 de orase ale lumii, fiind "depasit" doar de Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi şi Mumbai. Cele mai mari venituri le au locuitorii din Elvetia, Danemarca si Statele Unite, dar elvetienii, spre exemplu, platesc in medie cu 20% mai mult pe orice produs. Acelasi studiu precizeaza ca Sofia si Kievul sunt 2 orase mai scumpe decat Bucurestiul, doar salariile fiind comparabile in aceste orase, la fel ca in Bogota, Shanghai si Beijing.

Pentru a-si cumpara un Big Mac, olandezii lucreaza 19 minute, iar romanii muncesc 42 de minute. Locuitorii din Nairobi trebuie sa lucreze insa peste 2 ore si jumatate pentru un Big Mac, in timp ce pentru locuitorii din Tokyo e nevoie de doar 12 minute.

Cei mai muncitori par a fi locuitorii din Cairo, care lucreaza in medie 2373 ore pe an, in vreme ce parizienii lucreaza doar 1594 de ore, iar romanii 1712 ore pe an. Cele mai scumpe servicii de transport cu trenul sunt in Marea Britanie (de 2 ori mai scumpe decat in alte tari din vestul Europei) si Germania (de 1,5 ori mai scumpe), iar locuitorii cei mai instariti din Asia sunt in Tokio, Hong Kong si Taipei.

Acest studiu imi aminteste de articolul scris aici in iunie, in urma unei alte analize realizate de catre compania  de consultanta Mercer, care plasa Viena drept cel mai bun oras in care sa locuiesti, luand in calcul diverse criterii precum infrastructura, transportul, preturile, posibilitatile de recreere, etc.

Citeste aici, in intregime, studiul "Preturi si Castiguri 2009" realizat de catre UBS.

Razvan Pascu

0 comentarii

 1. Alina Trebcea
  21.08.2009 la 09:26

  Adevarul este ca in comparatie cu alte orase in care am fost (numai in Europa) Bucurestiul este foarte ieftin. Un abonament de o zi cu metroul in Londra este 11 lire, adica vreo 50 RON pe cand in Bucuresti este 3 RON. O bere in Geneva este cel putin 8 euro pe cand in Bucuresti gasesti si cu 3 RON.

 2. 21.08.2009 la 09:59

  Nu stiu cum e Bucurestiul, dar Brasovul e unul din orasele scumpe din tara… unul din cele mai scumpe cred…

 3. 21.08.2009 la 10:17

  @Alter Ego: iti dau dreptate, ma uimesc de fiecare data preturile din Bv pentru ca sunt comparabile cu cele din Bucuresti iar salariile muult mai mici.

 4. 21.08.2009 la 10:43

  pai eu brasoveanca fiind pot sa spun ca este foarte scumpa viata aici dar asta si datorita turistilor care vin si arunca cu bani in stanga si dreapta . noi aia muncitorii nu ne permitem si de stam acasa si rabdam. am o colecga contabila care are un salariu cat de cat si nu are ce manca acasa datorita diferitelor taxe, facturi, cheluieli pe care le are de dat lunar. si da in comparatie cu bucurestenii avem niste salarii de mizerie.

 5. rizica
  21.08.2009 la 10:50

  Este Bucurestiul mai ieftin decat multe alte capitatale ale lumii insa se pare ca acesta este singurul avantaj.Fara sa supar pe cineva, nu as locui in Bucuresti sub nicio forma, prefer iarba verde de acasa, aerul respirabil si parcurile mari pline de verdeata!

 6. melania
  21.08.2009 la 11:35

  nu stiu de unde au ajuns acesti oameni la concluzia ca Bucurestiul este un oras ieftin….eu una consider ca pentru a trai in Bucuresti decent, adik sa iti ramana bani de pe o luna pe alta, trebuie sa ai un salariu undeva in jur de 2000-3000 lei.

  ma uit la cei din jur, care stau cu chirie ca pentru a-si satisface unele nevoi necesare, cum ar fi o bluza, pantalon, etc, trebuie sa renunte la as mai cumpara piept de pui si sa aleaga aripioare, ca sunt mai ieftine.
  cred k si voi aveti astfel de exemple si multe altele care sa contrazic acest studiu.

  avand in vedere ca sunt aproape de cand m-am nascut in Bucuresti, va spun cu mana pe inima ca daca mi s-ar oferi un job bun si anumite conditii in alt oras din tara sau strainatate maine as pleca fara nici un regret.

 7. larisa
  21.08.2009 la 17:10

  aha…..un studiu facut cu referire la capitalele lumii ,ca daca ar fi sa faci diferenta intre traiul din Bucuresti si din restul tarii ,gasesti ca in provincie este mult mai ieftin…..eu una ma bucur de generozitatea oraselului meu DEVA :d PS : „laura ” de Brasov chiar n am stiut ca este atat de scump 🙁

 8. Razvan Pascu
  (author)
  21.08.2009 la 22:39

  Confirm cele spuse de tine.

 9. Razvan Pascu
  (author)
  21.08.2009 la 22:41

  Pai cine nu ar prefera natura in locul Bucurestiului… Multi dintre noi stam in Bucuresti din diferite motive, dar nu pentru ca ne-ar placea asa mult orasul. Putem sa ii gasim si parti bune, insa e prea sufocant.

 10. Razvan Pascu
  (author)
  21.08.2009 la 22:45

  Nu erau neaparat numai capitale, ci diferite orase din lume.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]