fbpx
excursii-razvan-pascu

In fiecare an, compania de consultanta Mercer da publicitatii un top al indicilor de calitate a vietii. Conform acestuia, anul acesta cel mai bun oras in care am putea locui este Viena, iar cel mai prost Baghdad. Nu e de mirare ca Viena a fost ales cel mai bun oras in care sa locuiesti, fiind urmata de 2 orase din Elvetia, lumea incepand sa aprecieze din ce in ce mai mult linistea si calmul intr-un oras mai mic decat harmalaia specifica unui oras mare in care aproape domneste haosul, indiferent de posibilitatile de castig pe care acesta din urma ti le aduce. Se intampla deja si in Romania ca in special antreprenori din online sa paraseasca orasele mari sau chiar tara (vezi celebrul blogger Zoso), afacerea functionand in continuare prin internet.

Din punct de vedere al infrastructurii, topul este dominat de orasul-stat Singapore (unul dintre cele mai curate orase din lume, in care amenda pentru aruncarea unui muc de tigara este de 200 de dolari) si continua cu Munchen, Copenhaga si alte 2 orase din Japonia. In ceea ce priveste Orientul Mijlociu, cele mai bune orase in care sa locuiesti sunt Dubai si Abu Dhabi.

Bucurestiul ocupa ultimul loc in Europa si locul 85 la nivel mondial. Budapesta este pe locul 55, iar Sofia pe 79.

Asadar, pentru cei scarbiti de viata in Romania, alternativa e destul de clara dar si foarte aproape de noi, la numai o ora de mers cu avionul sau vreo 10-12 ore cu masina. Pentru cei invatati insa cu metehnele romanesti, posibil ca experienta austriaca sa „faca rau”, iar intoarcerea acasa sa fie „de urgenta”. Sunt multi pe care i-am auzit ca nu le-ar placea sa locuiasca printre nemti sau austrieci, pentru ca nu s-ar putea adapta asa usor iar limba ar fi imposibil de invatat.

P.S. V-ati uitat vreodata la aeroport ce fel de oameni merg spre Viena si ce fel de oameni merg spre Roma, de exemplu? E interesant de privit chiar si turistii care se urca intr-un avion de Italia sau Spania (cu saci, geamantane „de mana”, gaini, jumatati de porci, etc. 🙂 ) si cei care se urca in avioane catre Austria sau Germania. Va recomand sa faceti acest experiment. 🙂

Click aici pentru a vedea topul primelor 50 de orase in care sa „traiesti bine” cu adevarat

7 comentarii

  1. Alina Trebcea
    11.06.2009 la 09:29

    Adevarul e ca e super oras Viena. Curat, linistit, parcuri multe,mijloace de transport in comun multe si noi, transport in comun bine pus la punct, masini putine, intersectii aerisite, restaurante bune, parcari multe, oameni civilizati, preturi omenesti, spirit german, aeroport mare, istorie multa, locuri de distractie multe, etc.

  2. Mihai
    11.06.2009 la 12:38

    Bucurestiul trebuia sa fie pe locul 150 nu 85. Cred ca aia nu au fost niciodata in Bucuresti ca sa vada in ce hal este

  3. Razvan
    11.06.2009 la 13:57

    Salut tizu’,

    imi place site-ul tau, subiectele propuse si felul in care scrii, foarte direct. O sa imi fac si eu un blog si te pun in Blogroll 🙂

  4. Alina
    11.06.2009 la 16:22

    Mi-a placut PS-ul, adevarat ai grait. 🙂

  5. Monica
    12.06.2009 la 22:55

    Intr-adevar Razvan cred ca ai mare dreptate. Intamplator locuiesc intr-un oras din Spania desi nu fac parte din clasa celor care transporta gaini, porci etc. Am studiat in Barcelona la un business school care se afla in topul Financial Times si momentan lucrez intr-o multinationala importanta in Madrid iar din septembrie voi locui in Copenhaga. M-am plimbat destul de mult si am lucrat cu oameni de diferite nationlitati inclusiv cele menionate de tine. Sunt in totalitate de aceeasi parere cu tine, dar vreau sa atrag atenia asupra unor aspecte. A locui, a-ti face o familie undeva nu este acelasi lucru cu a vizita sau a locui o perioada determinata inr-o tara straina. Nu inseamna doar a invata limba locala ca sa te descurci, a-ti cumpara o casa si a-ti face prieteni. Iti dau doar un exemplu: Gandeste-te ca daca vrei sa iti intemeiezi o familie oriunde ar fi, vei avea copii care vor merge la scoala si ei vor cunoaste mai bine limba naionala decat tine, vor veni de la scoala cu intrebari de istorie, de geografie, de literatura tarii respective etc, pe care tu ca parinte din bun simt trebuie sa le cunoasti mai bine la el.

    Apoi, in ceea ce priveste munca, si daca este vorba depre munca de birou exista diferente vizibile de la o tara la alta. Am avut ocazia sa lucrez cu foarte multi straini, si se poate vedea foarte clar metodologia si modul de abordare strict si bazat de reguli nemesc si modelul latin in care ´trust ´ este esential. Dar si modul in care oamenii comunica, gandesc, isi petrec timpul liber etc. Toate astea cred ca au de-a face cu caracterul fiecaruia si cu preferinta catre un anumit tip de cultura.

    Eu spre exemplu prefer cultura latina, pentru ca oamenii sunt mai informali, mai liberi, mai putin constansi de cutumele societatii, mai veseli, mai deschisi la acomodat strani si mai saritori la nevoie.

    Am scris acste comenaru penru ca de multe ori am avut senzatia ca oamenii in Romania se uitau la mine ciudat cand le spuneam ca locuiesc in Spania. Majoritatea au in minte imaginea ´capsunarului´. Dar aici sunt si foate multi romani care fac cinste tarii noastre si care nu merita sa fie inclusi in aceeasi categorie.

    By the way, imi place foate mult blogul tau 🙂

  6. RazvanPascu.ro
    (author)
    12.06.2009 la 23:04

    Monica, sunt sigur ca tu esti un caz mai aparte si desi acum esti in Spania, in mod sigur nu faci parte dintre cei descrisi de mine mai sus. Sunt convins ca sunt multi romani care sunt oameni cinstiti si care sunt pretuiti in Spania, Italia sau in alta parte. Omul adevarat e om oriunde ar fi…

  7. psi
    20.02.2013 la 22:04

    să ştii că mă uit adesea ce fel de oameni suni la chek-in-ul pentru germania şi austria în comparaţie cu spania şi italia. 🙂 m-ai făcut să zâmbesc…

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]