fbpx
excursii-razvan-pascu

Asigurarea de viata este in primul rand un mijloc de protectie financiara a unui individ sau a familiei sale. In al doilea rand, dar la fel de important, asigurarea de viata este un mijloc de economisire si de acumulare a unor fonduri pentru o varsta inaintata sau pentru diferite momente dificile din viata.

In Romania, industria asigurarilor este in continua crestere, insa foarte departe de media europeana sau mai ales de cea din Statele Unite, unde asigurarea de viata este ceva obisnuit si folosit pe scara larga, in primul rand pentru protectia membrilor familiei in caz de situatii tragice. Asigurarea de viata este folosita insa si pentru a adauga clauze suplimentare de spitalizare in caz de accident, de interventie chirurgicala, de neplata a primelor in caz de invaliditate, etc. Exista si asigurari de viata cu componenta investitionala in care o parte din prima platita (sa spunem 100 RON lunar) se duce pe asigurarea de viata care functioneaza exact ca o polita CASCO la masina (compania de asigurari preia riscurile, iar in caz ca nu se intampla nimic, banii platiti pe clauza suplimentara sunt pierduti – sa spunem 20 RON din cei 100 platiti), iar cealalta parte din bani (in exemplul nostru, 80 RON) se duce pe componenta investitionala (banii se acumuleaza si se investesc in functie de programul investitional ales – bonuri de tezaur, actiuni, instrumente monetare, etc.).

Polita de asigurare se semneaza pe un numar de ani stabilit clar de la semnarea politei. Acest element este singurul care nu se mai poate modifica pe parcursul derularii contractului. Restul (prima de asigurare, clauzele suplimentare, frecventa de plata, etc.) se pot modifica oricand. Interesant este ca daca semnam o polita de asigurare de viata, familia noastra primeste o suma de bani clar stabilita, in caz de deces, dar aceeasi suma este asigurata si in caz de supravietuire (adica, daca contractul ajunge la maturitate, primesti inapoi suma asigurata in caz de supravieturire).

Companiile de asigurari traiesc din comisioane, ele investind banii platiti de noi si oprindu-si comision atat de administrare (din suma platita) cat si de gestiune a fondurilor (din suma platita+randamentele acumulate in urma investitiilor). Ceea ce doresc eu sa ramana in mintea voastra in urma acestui articol este ca daca ati semnat un contract de asigurare pe un numar de ani, sa faceti tot posibilul sa il duceti pana la capat, indiferent de greutatile care intervin la un moment dat, si sa nu il reziliati – pentru ca veti pierde bani. Daca intampinati dificultati financiare la un moment dat, exista diferite posibilitati de a trece peste acea perioada fara a rezilia polita, unele companii oferind posibilitatea de a stopa plata primelor pe o anumita perioada sau de a renunta la clauzele suplimentare pentru a mai reduce din prima de asigurare.

Eu personal am de vreo 2 ani o polita la Grawe Romania (desi imi place si brandul ING – apropo de ceea ce ne place si ceea ce alegem in final). Sunt multumit de cum functioneaza pana acum lucrurile cu ei si daca calculele facute la inceput sunt corecte si valabile, urmeaza sa primesc peste cei 20 de ani (atat am semnat in contract) o suma buna de bani. E drept insa ca si prima anuala platita este consistenta, iar daca renunt in primii 3 ani nu primesc nimic inapoi din ceea ce am platit pana acum. Compania imi ofera anual posibilitatea de a mari primele platite cu un procent stabilit de ei (anul acesta a fost de 15%), iar calculul pentru stabilirea sumei asigurate in caz de deces sau supravietuire este foarte simplu: prima platita anual X numarul de ani pentru care ai semnat X un anumit coeficient in functie de varsta la care ai semnat polita.

Sincer, recomand asigurarile de viata ca pe un mijloc de economisire, mai ales pentru parintii de copii mici care le pot face acestora asigurari cu acumulare de capital. Exista diferite produse care ofera acumulare de capital pentru copil pana la varsta de 18 ani, cand intra in posesia banilor, si asigurare de viata pentru parintele care plateste prima de asigurare, in cazul in care acestuia i se intampla ceva, compania preluand plata primelor.

Voi ce parere aveti despre asigurarile de viata? Aveti incredere in companiile de asigurari?

Razvan Pascu

53 comentarii

 1. 20.08.2009 la 07:11

  Asigurarea de viata e un lucru ce trebuie avut in vedere de orice persoana chiar daca la noi majoritatea priveste acest lucru ca pe un lux.

 2. marina
  20.08.2009 la 08:33

  Cand am obtinut creditul pentru apartament, asigurarea de viata facea parte din conditiile contractului si era atunci „gratuita”. Eu sunt convinsa ca o platim…asa…printre altele, dar nu conteaza, dorm linistita ca in cazul unui eveniment fatidic copiii mei nu raman pe drumuri. M-am documentat si, din pacate, am avut chiar un caz in familie: in urma decesului sotului, cu un an inainte de lichidarea creditului, sotia a beneficiat de achitarea sumei restante de catre firma asiguratoare si, in plus, a mai rpimit o diferenta de bani. Asa am rpins incredere in sistemul de asigurari si am incheiat un alt contract, similar celui descris de Dumneavoastra. Asigurarile de viata sunt, din pacate, destul de scumpe pentru cei care lucreaza in sectoare cu risc vital inalt, cum este si cazul sotului meu, dar, cu toate acestea, merita!

 3. dalila
  20.08.2009 la 09:15

  eu am avut asigurari si le am anulat PE TOATE
  adica le am rascumparat
  asta in urma unui accident al sotului care s a lasat cu invaliditate 6 luni si am asteptat sa vad ce se intampla cu asigurarile
  si pe langa faptul ca nu am primit nici un telefon de la ei (interamerica si ing)- sa ma intrebe totusi ce mai fac si cum e-dupa o luna mi au dat o suma care nu acoperea nimic!
  si eu plateam o suma considerabila(peste 10000)
  si m am intrebat:daca eram o necajita care faceam eforturi sa mi platesc asigurarile bazandu ma pe ele cand „doamne fereste” ce faceam?
  ca la 1200 cat mi au dat pentru acest accident si nu s au sinchisit sa dea nici macar un telefon….
  asta e romania!
  aveam un prieten grec care a cazut de pe scuter si a murit aici.
  eu am fost cu el la spitalul de neurochirurgie si in secunda 2 au sunat asigurarile din grecia.
  la noi citeste cineva fisa ,nu se intereseaza de ce se intampla de fapt si te incadreaza undeva unde vor ei.
  asa ca mi am facut un cont in banca si daca se mai intampla ceva cu siguranta nu mi va mai parea rau ca le am dat banii astora!
  parerea mea TEAPA

 4. melania
  20.08.2009 la 10:12

  total de acord cu tine razvan cu asigurarea…chiar daca presupune un mic efort lunar, m-am hotarat sa imi inchei si eu o astfel de asigurare la ING, desi multi ii acuza ca nu sunt de neincredere. Eu am incredere in ei:am pensie fac, pensie obligatorie si un credit la banca si mi se par destul de profesionisti.

  cand lumea aude de asigurare zic „aa…ce imi trebuie mie?pun banii la banca, imi iau dobanda”. total de acord, dar atunci cand voi muri voi fi sigura ca, copii mei vor avea ce manca si vor avea un trai cat de cat decent.

  daca pot acum sa fac ceva pt viitor de ce nu as face-o?

  oricum pana ne vom lamuri noi, poporul roman ce inseamna cu adevarat aceste beneficii, va mai dura. dovada stau pensiile obligatorii, cele cu 2% din CAS. multide abia acum a a aflat ca au muncit atatia ani fara a li se plati CAS. stateau linistiti ca angajatorul isi face datoria ()nu uitati totusi ca traim in Romania unde aproape nimeni nu respecta legile si ceea ce implica ele.)
  Sfat pt toti! verificati la fondul de pensii unde aveti pensia obligatorie daca s-a platit sau nu CAS de angajator.

  zi buna

 5. M
  20.08.2009 la 11:20

  O sa te surprind poate, dar personal consider asigurarile de viata (mai ales cele unit-linked) un produs scump si cam inutil. Cel putin pana la 30-35 de ani, o familie si venituri serioase. Daca nu indeplinesti aceste 3 conditii cumulativ, atunci asig de viata e prea scumpa si inutila.

  Cele cu componente de investitii sunt din pacate erodate de comisioane (infinit mai multe si mai putin transparente decat la pilonul III de pensii facultative) si ff scumpe ca urmare. Plus ca nu am ce face cu o economisire pe 10-15 ani. Ori o fac pe 40, ori mai bine fac altceva cu banii.

  De aceea am o pensie facultativa, la care cotizez in limita maxima permisa de lege (15%). La o adica, singurul produs rezonabil din life cred ca ar fi o asigurare simpla de deces, cu suma asigurata vreo 4-5 salarii anuale estimate. Dar in niciun caz cand ai 25-30 de ani, ci mai degraba cand ai 40-50 de ani.

  Surprins?

 6. nestor
  20.08.2009 la 12:01

  Parerea mea: inutile. Asigurarea mi-o fac singur. Trebuie un „pic” de efort, vointa si informare, dar merita. Ideea e sa nu retragi bani din fondul respectiv, ci doar sa schimbi un activ cu altul atunci cand crezi de cuviinta. Suna simplist si nu e, cateodata mai si pierzi, dar sa nu va inchipuiti ca „specialistii” de la societatile de administrare ale fondurilor de pensii nu patesc la fel si ei. Plus ca nu stau la mana lor daca se-ntampla ceva.

 7. 20.08.2009 la 13:37

  asigurarea de viata este un subiect tabu…pentru ca marea majoritate a populatiei nu percepe inca ce inseamna sa te asiguri facultativ- la cele obligatorii au inteles ca ia amenda daca nu le incheie dar pe cele facultative…romanul zice daca nu ma obliga de ce sa o fac?…..nu vede riscurile care le asigura o astfel de polita. pentru el este o cheltuiala in plus pe care nu si.o permite in conditiile in care salariile sunt mici si toate se scumpesc.poate chiar si in momentul in care i se intampla vreo nenorocire…poate nici atunci nu realizeaza ce insemna sa aiba o polita de viata……lucrand in domeniu va spun sincer ca asigurare de viata ca si politele casco de altfel si le incheie cei care au bani sau cei care au avut probleme si si.au dat seama ce insemna o astfel de polita….

 8. larisa
  20.08.2009 la 14:37

  Sincer ,n am stiut ca functioneaza asa sistemul asigurarilor de viata ,si iti multumesc pentru informatii.Ma tenteaza sa inchei o astfel de asigurare pentru binele baietelului meu ,insa pana nu aflu mai multe informatii legate de suma pe care va trebui sa o platesc anual sau trimestrial ,sa vad daca imi permit veniturile pe care le am.Pentru ca ,sincer….nu oricine isi permite sa incheie o asigurare de viata…pacat nu?

 9. Amarie
  20.08.2009 la 19:10

  Subiectul este interesant. Nu cunosc decat sumar, superficial problema. Din articolul dv. se desprinde o experienta pozitiva. experienta mea nu este la fel. Am fost prin 1970 asigurat (pentru 2000 lei) si am castigat o data 1000 lei la extragerile cu castiguri trimestriale. La terminarea perioadei pt care eram asigurat, am constatat ca acel castig era din banii depusi de mine, primind in final mai putini bani decat depusesem . De atunci, m-am lecuit… Poate nu definitiv…

 10. rizica
  20.08.2009 la 19:49

  Sunt adepta asigurarilor de viata, reprezinta protectie pentru tine si familia ta.Prefer sa dorm linistita noaptea, de aceea mi-am asigurat si casa si masina si mi-am facut si o asigurare de viata.Sunt de acord ca este utila o astfel de asigurare insa romanii nu percep importanta acestui aspect, au ramas la nivelu de pastrat banul la ciorap!

 11. dalila
  20.08.2009 la 20:11

  nu inteleg DE CE trebuie sa pastrez banul in ciorapul altuia?
  si cand am nevoie el sa nu fie acasa….
  cu putin creier imi administrez singura banii si cand am nevoie ii folosesc linistita
  problema e sa te tii de proiectul care ti l ai propus!
  ca bluzite ,fundite si alte motive „serioase” pe care cheltui banii sunt o gramada
  acolo e diferenta

 12. Elena29
  20.08.2009 la 21:15

  Foarte interesant acest subiect!Am o fetita de 1 an si 4 luni si ma tot gandesc sa incep sa-i platesc o asigurare de studii,dar inca nu am incredere in nicio companie.Mi-e teama ca se va intampla ce s-a intamplat cu FNI…In plus,cazul companiei de asigurari AIG a fost destul de puternic mediatizat si nu m-a ajutat sa ma decid in favoarea vreunei companii.
  Sunt destul de multumita de serviciile ING si probabil ca voi apela la ei pentru un fond de studii.

 13. Razvan Pascu
  (author)
  20.08.2009 la 21:20

  Exista unele persoane care lucreaza in sectoare de activitate cu pericol mare pe care companiile de asigurari nici nu doresc sa le asigure.

 14. Razvan Pascu
  (author)
  20.08.2009 la 21:23

  Surprins e putin spus…tocmai tu???!! 🙂

  Sa stii ca acum au mai scazut comisioanele la asigurarile cu componenta investitionala.

 15. Razvan Pascu
  (author)
  20.08.2009 la 21:25

  Iti recomand sa faci asta pentru copilul tau. O sa iti para bine cand va fi el mare pentru ca va primi niste bani inapoi la majorat, iar in toata aceasta perioada daca se intampla ceva cu tine, el are niste bani pusi deoparte.

 16. Razvan Pascu
  (author)
  20.08.2009 la 21:28

  Nici eu nu cunosc experienta asigurarilor din anii ’70, dar in mod sigur, s-au schimbat multe. Si din cate imi dau seama, nici nu cred ca e vorba de asigurari de viata.

 17. Razvan Pascu
  (author)
  20.08.2009 la 21:29

  Iti recomand sa faci acest lucru, indiferent de compania aleasa. In general, o companie de asigurari nu da faliment-este preluata daca are dificultati.

 18. M
  21.08.2009 la 08:34

  Tocmai eu :))

  Ei bine, da – experienta de 10 ani a politelor unit linked nu e convingatoare, de aceea merg pe pensia facultativa, unde totul e mai transparent (si cel putin deocamdata cu perspective mai bune). Plus ca nu are rost sa cumpar acoperirea unui risc de care nu simt nevoia sa fiu protejat.

  Am 26 de ani. Daca plec de la premiza ca as crapa in urmatorii 5, mai bine imi beau/mananc/calatoresc toti banii, nu imi cumpar o asigurare de viata. Asa ca mai bine presupun ca nu crap in 5 ani si economisesc pentru semnificativ mai tarziu.

 19. Mona
  09.09.2009 la 12:12

  Am doi copii, am un credit si am asigurari de viata. Una dintre asigurarile de viata e de tip unit link. Inr-un impas financiar vreau sa va spun ca am putut sa fac rascumparare partiala si m-a salvat. Deci, pe langa ca am protectie si daca mi se intampla ceva copiilor mei nu li se va lua casa – care este ipotecata – cand am nevoie pot sa retrag din bani fara a-mi afectata suma asigurata. Va recomand tuturor sa incheiati o asigurare de viata.

 20. nicoleta
  11.02.2010 la 21:11

  sotul meu are o asigurare academica la ING pentru fetita noastra. Intrebarea mea este ; cotizam 2400 lei pe an , scadenta este peste 14 ani , adica atunci cand fetita are 19,4 ani. Am facut un calcul simplu si dupa ce am vb cu consultantul am fost uimiti… nu ca nu primim dobanda pe banii acumulati , dar nu primim nici macar cat am depus in cei 17 ani… Toate sunt comisioane , sau ce… Daca poate cineva sa ma lamureasca , i-as ramane datoare. \chiar nu am chef sa pierd bani …. accept ca nu castig nimic , dar chiar sa pierd….

 21. Dan Motoran
  22.02.2010 la 21:51

  Pentru Nicoleta si alti care au (vor) bani in asa zisele programe de studii pentru copii. Este o mare TEAPA. Dupa decurgerea aniilor de cotizare stipulate in contract nu veti primi nici macar banii depusii, nu mai vorbim de dobanda promisa la incheierea contractului. In concluzie, daca veti depune spre exemplu 30.000 Ron, veti mai putea recupera doar un procent de 30-70 % din suma depusa, functie de perioada decotizare. Diferenta reprezinta comisioanede administrare.Daca veti retrage banii in mai putin de 3 ani, nu veti primi nimic. Sistemul este gandit, astfel incat sa fraiereasca cat mai multi cotizanti.
  Daca aveti bani depusi la ei, mergeti si cereti sa se faca un calcul cati bani mai puteti recupera daca vreti sa retrageti. Faceti acest exercitiu si veti ramane impietriti !
  Astept concluziile.

 22. c.gheorghe
  11.05.2010 la 20:11

  Și eu am fost înșelat de firma GRAWE,
  și eu am fost naiv și am crezut în cea care m-a fraierit să mă înscriu,și mie mi s-a spus că am mult mai puțin de luat decât ce era scris pe contract….Feriți-vă de GRAWE!

 23. 17.11.2010 la 12:56

  Firmele de asigurari trebuie evaluate in prealabil. In principiu, toate vor sa faca profit. Asta se poate traduce prin incercarea de a lua cat mai multi bani simultan cu evitarea platilor din diverse motive, in momentul in care ar aparea eventuale probleme. Un sfat foarte bun este sa cititi cu mare atentie care sunt obligatiile lor, inainte sa semnati orice polita.

 24. 17.02.2011 la 01:04

  Asigurarea de viata este o metoda foarte buna de economisire, te disciplineaza sa pui periodic deoparte o suma de bani de care nu te poti atinge prea usor, nu e ca la unde depozit bancar sau cont de economii unde daca maine vrei sa-ti iei un LCD te duci, iei banii si iti cumperi noua jucarie.
  Un mare + pentru acest tip de asigurare 🙂

 25. iuliana
  22.04.2011 la 21:37

  Cea mai buna casa de asigurari este axa ,este lider mondial este ce si-ar putea dorii un Raman

 26. Catalin Ganea
  26.07.2011 la 15:41

  Foarte interesant si bine punctat.
  Nu multi oameni se gandesc la beneficiile unei asigurari de viata/pensie facultativa/asigurare tip renta de studii( copii minori).
  Multi considera ca o companie nu prezinta incredere cu toate ca are acoperire multinationala ( cele de top ma refer), si nu inteleg de unde provine aceasta gandire sau cine o genereaza.
  Ma bucur nespus de mult sa aud asa cuvinte de lauda din partea unui client multumit. Multa bafta si succes la economisire. 😀

 27. 31.07.2011 la 22:27

  Care credeti ca e la modul actual cea mai completa si cea mai serioasa casa de asigurari?

 28. Catalin Ganea
  01.08.2011 la 12:35

  @matei : cu 32% din piata asigurarilor din Romania(locul 1 ) si 150 de ani de traditie in respectarea promisiunilor( 14 ani Romania )ING Asigurari de viata este o companie foarte serioasa. Acoperirea este completa si flexibila pe nevoile personale , lucru pe care il veti constata si dumneavoastra in urma unei discutii individuale.

 29. 04.08.2011 la 07:43

  Asigurarea de viata e VITALA! Indiferent de venitul tau, poti gasi o asigurare care sa ti se potriveasca. Singura solutie pe care o vad este sa lucrezi cu un broker in asigurari pentru ca el vede tot ce e pe piata. Dar, in acelasi timp, nu te culca pe o ureche avand incredere oarba in el la fel ca in consultantul financiar de la orice societate de asigurari. Cerceteaza si tu! Fa o analiza la sange a ce vrei de la asigurarea de viata respectiva si ce e pe piata. Daca nu esti atent, sa nu spui ca societatea de asigurari ti-a tras teapa. Ti-ai tras-o singur pana la urma! Ai fost mult prea increzator si naiv. Opreste-te! Fii responsabil de propria ta viata si alege asigurarea de viata care sa-ti ofere cu adevarat protectia de care ai tu si/sau familia ta nevoie. Si citeste conditiile contractuale….

 30. Catalin Ganea
  04.08.2011 la 11:40

  @cazacu nicoleta.
  Aveti foarte mare dreptate in ceea ce priveste venitul si asigurarea potrivita.
  In ceea ce priveste brokerul , nu sunt foarte sigur ca ar avea informatiile complete ca ale unui consultant de la compania respectiva. Recomandarea mea personala ar fi de mai multi consultanti de la companii diferite.
  Si intr-adevar conditiile contractuale sunt absolut necesar de srabatut in detaliu.

 31. 04.08.2011 la 13:02

  @Catalin Ganea: Din discursul dvs. se pare ca sunteti consultant la o companie de asigurari. Gresesc? Imi mentin parerea ca, pentru client, discutia cea mai utila este cu un broker de asigurari decat cu un consultant. Da, aveti dreptate ca e interesanta si discutia cu mai multi consultanti dar asta mananca timpul si banii clientului. In timp ce brokerul salveaza ambele chestiuni. La ce trebuie sa fie atenti clientii? Sa discute, poate, cu mai multi brokeri. Si doar atunci sa aleaga functiie de criteriile lor. Daca le-au stabilit intainte de a initia orice discutie.

 32. claudia
  08.10.2011 la 14:22

  Am o asigurare de viata la ING, din 2003, cu clauze suplimentare. De curand, am aflat ca trebuie sa fac o operatie-fibrom uterin. Stie cineva daca intra la despagubiri / pe lista interventiilor chirurgicale nu am gasit diagnosticul-miomectomie. Si care este procentul? Consultantul – totala lipsa de profesionalism- n-a stiut sa ma lamureasca, dar sa fac operatia, „ca o sa primesc si bani, dar vedem atunci suma” . As vrea sa stiu exact procentul sa stiu daca o fac intr-o clinica privata sau nu.
  Multumesc,

 33. claudia
  08.10.2011 la 14:22

  embolizare, vreau sa fac

 34. 08.10.2011 la 14:40

  @Claudia: nu crezi ca ar fi mult mai inteligent sa dai un telefon la ING la nr 0219464 ca sa afli aceste detalii decat sa intrebi pe bloguri?

 35. claudia
  10.10.2011 la 20:51

  am tot incercat si pun mii de alte intrebari- ca in functie de diagnostic si de bilet internare-externare). Nu m-au lamurit. In nici un caz n-o sa aleg operatia care se facea in urma cu 15 ani si care e trecuta in listele lor si se plateste cu 300 %. Eu, fac aceeasi op., dar in 2011,cu o alta tehnologie. Vreau doar sa stiu daca voi primi acelasi procent. Poate a mai facut cineva ?!

 36. Razvan Pascu
  (author)
  10.10.2011 la 21:00

  @ Claudia: intrebarile acelea au un scop. sfatul meu ar fi sa mergi pe aceasta varianta (sa discuti direct la ING) pt ca indiferent daca cineva a mai facut asta e posibil la tine sa fie o alta situatie si alte reguli. Iti doresc multa sanatate!

 37. Dumitru
  03.04.2012 la 12:22

  Dragi prieteni, nu uitați, că orice n-ați face, orice n-ați decide, viața dvs. este în mîinile dvs. De aceea decideți cu toată seriozitatea cu privire la viața voastră! O zi bună 😉

 38. Alex
  01.07.2012 la 00:09

  Felicitari tuturor celor care au o asigurare de viata. Din punctul meu de vedere, asta inseamna oameni responsabili, care isi iubesc familia si care stiu ca viata nu e intotdeauna roz. „Suisuri si coborasuri”.

  Mai mult decat atat, foarte important pentru cei cu asigurari de viata. Anual este necesar de facut o analiza a situatiei actuale. Nu degeaba, ci pentru a vedea noile nevoi financiare si schimbarile acestora.

  A spus cineva ca platea x suma (mare) pentru o asigurare de viata si a primit o suma mica pentru evenimentul asigurat. Acesta este si motivul analizei anuale a nevoilor.

  Poti plati o suma mare pe contract, dar degeaba platesti suma mare pe contract, daca ai spre exemplu o clauza de invaliditate cu suma asigurata foarte mica.

  Invatati cum functioneaza polita dumneavoastra si sa fiti linistiti tot timpul.

 39. Gabriel Adrian
  21.02.2015 la 13:56

  Buna ziua ,
  pentru informatii profesionale mergeti direct la societatile de asigurare de top , gen Allianz – Tiriac, acolo unde un consultant financiar poate sa va ajute cu toate informatiile , CAT MAI EXACT SI DETALIAT PE NEVOILE DUMNEAVOASTRA , SI NU PE NEVOILE CONSULTANTUTULUI FINANCIAR .

  Atentie . Un asemenea plan se face STRICT PE NEVOILE DUMNEAVOASTRA !

 40. 21.02.2015 la 19:02

  Singurul lucru foarte important este urmatorul: clientul sa stie foarte bine ce vrea pentru ca si consultantul financiar de la un asiguratori si brokerul au target pe un anumit produs care e mai profitabil pentru companie. Nu va amagiti ca ei chiar lucreaza pe nevoile clientului ca nu e chiar asa! Cine scrie ca, consultantul merge pe comisionul obtinut din vanzarea asigurarii de viata, nu greseste prea mult. Conteaza foarte mult cat de sincer este consultantul/brokerul si ce informatii ofera si ce grija are de client. E dificila alegerea dar trebuie intelelciune multa!

 41. onica paulina
  30.03.2015 la 11:03

  Buna ziua !Sstie cineva daca imi fac o polita de asigurarea pe viata, imi pot retrage banii dupa 1 an? Am inteles de la o prietena ca nu se semneaza un contrac cu ei , doar este o cerere de asigurare care semnezi cateva pagini. si nu exista nicio stampila. Intrebarea mea era: Nu trebuie sa existe semnatura si stampila? Aici am un dubiu si din motivul acesta nu ma mai bate gandul sa imi inchei o asemenea polita cu ei .Mai nou poate asa este acum. dar eu nu cred. Daca stie cineva cum este , as dori sa imi raspundeti si mie. Va multumesc!

 42. andrei raluca
  03.06.2015 la 08:17

  Nu se pune stampila dar nu semnează numai clientul semnează si consultantul,se taie si chitanta..după un an nu se pot lua lua banii înapoi.cel mai bine este sa luați legătură cu un consultant,nu va costa nimic o analiza financiara pe nevoi.fiecare om are o nevoie si toate sunt pe buzunarul fiecăruia.

 43. 03.06.2015 la 22:18

  Multumesc pentru explicatiile detaliate. Romania si cetatenii ei au nevoie (ca de aer, chiar daca multi nu o stiu si nu o recunosc) de aceasta educatie pentru a prospera.
  Merita de spus ca, in multe cazuri, acest „Pilon IV” e singura metoda de a avea cat de cat control asupra vehiculelor de investitie. La restul (i.e. Pilonul III) institutia face alegerile (fonduri mutuale proprii, diverse active) si le numeste creativ gen Optim sau Activ sau altfel. E un sistem neplacut, care trateaza cetateanul ca fiind un copil care nu poate/nu va intelege niciodata „marea scofala” a investitiilor si-l incatuseaza in comisioane.

 44. Gyongyi Simon
  05.06.2015 la 01:32

  Ai facut publicitate buna… Ma gandeam, in urma titlului, ca vei face o analiza pro si contra (cu exemple de alte eventuale investitii)

 45. arin fors
  07.06.2015 la 02:33

  Buna,
  Dalia pt tine asigurarile de viata sunt TEAPA, pt ca nu ai citit contractele cu atentie, nu ai stiut exact ce protectie financiara ai. Daca le citeai nu le rascumparai pe toate, aveai avantaje de la ele. Nu compania de asigurari trebuie sa te caute, cand ai un eveniment neprevazut si nedorit. Nu monitorizeaza nimeni evenimentele decat cand anunti evenimentul si faci dovada cu documente justificative costurile evenimentelor.
  Un consultant, poate avea in portofoliu 200-300 de polite, tot atat de bine poate iesi la pensie, poate avea un accident, se poate imbolnavii, etc.
  Dar fiecre beneficiar are la dispozitie sit-ul companiei de asigurari si slava Domnului putem lua legatura cu companiile.
  DRAGII MEI< ASIGURARILE DE VIATA CU CERTITUDINE NU SUNT TEPE<
  Asigurarea de viata osera un nivel superior si necesar de siguranta finaciara, garantand un viitor independent financiar.
  Companiile de asigurari au 60; 70; 135; 180; 186 ani de activitate neintrerupta, au trecut prin 2 razboaie, crize economice si au platit iliarde de lei despagubiri. Cand incheiat o asigurare ea nu e batuta in cuie, intresativa macar din 3 in 3 ani de ea, asa veti face mai bine ce fceti deja.
  Sunteti sunati mereu de Consultanti, raspunsul multora este : AM DEJA ASIGURARE. Ce va costa sa luati informati si de la cel ce va pune stiinta de carte in domeniul asigurarilor la dispozitie. UN OM INFORMAT ESTE CU UN PAS INAINTEA CELORLALTI.

 46. Raluca
  16.02.2016 la 16:30

  Eu bine, eu am citit intreg contractul si tot am probleme cu ei. Desi este vorba despre o asigurare diferita – asigurarea de calatorie atasata cardului in euro, m-am gandit sa va povestesc prin ce trec eu (asa, ca sa va dati seama ca nu doar „nu ai citit contractul” este de vina…) :

  Contractele de asigurare sunt disponibile pe site-ul ING, deci ma puteti contrazice, in cazul in care nu am dreptate.

  Acum un an, mai exact in 20 decembrie 2015, in drum spre Australia, compania aeriana ne-a pierdut unul dintre cele 2 bagaje. Stiind care sunt regulile din contractul de asigurare, am atentionat imediat asiguratorul (telefonat in Romania, mail, etc), am pastrat toate biletele de calatori, scrisorile de la compania aeriana, bonurile cumparaturilor de urgenta, etc. La intoarcea in Romania, am trimis toate actele in original la ING, in speranta ca vom fi despagubiti. Ei bine, surpriza! Desi figuram in dosar cu 2 evenimente : intarziere bagaj (decontare cumparaturi de urgenta) + pierdere bagaj (despagubire bagaj), pana in momentul de fata nu am fost despagubiti cu niciun leu. Pentru pierderea bagajului, ni s-au cerut bonurile care atesta valoarea lucrurilor impachetate (desi scrie in contract ca trebuie sa ai bonuri pe lucrurile din bagaj, mi se pare aberant – cine pastreaza bonurile de la blugii cumparati acum 5 luni ?) – concluzie, pentru ca nu avem bonurile care sa ateste valoarea lucrurilor impachetate in bagaj, nu vom fi despagubiti pentru evenilentul „pierderea bagajului”. In ceea ce priveste evenimentul „intarzierea bagajului”, unde am trimis tot ce au cerut, in original, inca nu am fost despagubiti. Motivele (inexistente) nici nu ni s-au explicat… fiecare apel catre domnii asiguratori se termina cu binecunoscutul „imediat ce se aproba, va livram banii in cont”…..

  Sa mai spun si ca am facut diverse sesizari la NN Asigurari, ING, ASF, Protectia consumatorului, fara a avea un rezultat concret?

  Pe de alta parte, tot in contract, scrie ca daca clientul nu a fost despagubit termen de 2 ani, asiguratorul va inchide dosarul.

  Acum intrebare : Aveti idee ce este de facut ?

 47. 25.07.2016 la 17:12

  Imi pare rau sa vad ca inca, in Romania, oamenii cred ca asigurarile, nu doar cele de viata, dar mai ales acestea, sunt tzepe.

  din pacate, lipsa de etica a multor agenti de vanzari, este CEL MAI IMPORTANT factor in perpetuarea acestor pareri.

  Din moment ce ai un contrat, si il semnezi, se presupune ca l-ai citit.
  Dar cati citesc aceste contracte? prea putini.
  Normal ca e mai usor sa dai vina pe societatea de asigurari cand intervine o problema, decat sa dai vina pe tine ca nu ai citit contractul, nu ai stiut ce ai semnat.

  La noi in tara lipseste o sursa de informare etica, corecta pe acest domeniu. Eu ma straduiesc ,alaturi de Razvan, sa o creez.

  Puteti vedea un prim articol despre asigurarile de viata scris de mine aici http://www.genytribe.eu/cum-sa-obtii-o-asigurare-de-viata-mai-ieftina/

 48. 22.06.2017 la 20:43

  Sotia X are un copil dintr-o alta casatorie. Si-a refacut viata, dar nu are copii cu actualul sot. Fiecare dintre cei doi si-a facut cate o asigurare de viata, consemnand ca beneficiar pe sotul supravietuitor. Sotia X se prapadeste. Cine va incasa suma de pe polita de asigurare? Sotul Y, ori are drept si copilul doamnei X? Subliniez, pe polita e trecut ca beneficiar DOAR celalalt sot.

 49. raducanu
  15.11.2017 la 23:03

  nu stiu care e treaba, asigurarile de viata sunt bune sau nu.. valoarea banului e relativa.. sa resupunem ca maine poate incepe o revolutie/ un razboi/ cataclism sau o criza financiara de proportii mondiale si firmele de asigurari ce vor face? isi vor lua lichiditatile si vor pleca intr-un paradis fiscal..

  eu personal nu stiu cum functioneaza aceste asigurari sau sistemele bancare, dar nu cred ca e ca in filmele americane unde incheie omul o asigurare de 1 milion de dolari si dupa cativa ani de cotizatii moare si familia lui primeste milionul.. personal din ce am auzit e cam acelasi lucru cu un depozit.. adica cat ai pus in 10, 20-40 ani, atat o sa primesti, ba chiar mai putin datorita comisionelor..

  decat sa ma chinui sa cotizez lunar/anual in ciorapul altuia, crezand ca totul va fi ok peste 30 de ani, prefer sa investesc intr-o afacere cat de mica, care ulterior la moartea mea sa ramana copilului meu, fie el si un chiosc cu covrigi sau un atelier de mobila etc etc

  nu vad de ce as da 200 de euro lunar unei firme cu intentii indoielnice, care mereu imbraca frumos contractele (afara e vopsit gardul, inauntru leopardul), cand acei 200 de euro ii pot baga intr-un proiect de care sa ma bucur si eu cat traiesc si familia.. nu trebuie sa astept 20 de ani sa mor..

  si in caz de plec, copilul meu va ramane cu vila mea, cu proiectele/afacerea mea; daca copilul meu nu va sti sa-mi administreze afacerea in continuare dupa moartea mea e problema lui, eu i-am lasat un punct de plecare in viata, ceea ce eu nu am avut parte pt ca am plecat de la 0 lei dupa ce am terminat liceul.. nu am mostenit nimic

  decat sa ii las copilului meu o asigurare
  care s-ar putea sa i se para ca e Dumnezeu deodata si sa piarda toti banii pt ca nu stie ce l-@ lovit, prefer sa ii las o afacere mica care sa-l responsabilizeze

 50. raducanu
  15.11.2017 la 23:18

  chiar as vrea sa imi explice cineva acest concept.. s-a dovedit de-a lungul istorie ca valoarea banului e un mare fas’, si sistemele bancare au dat chix cand au existat tragedii…

  din acest motiv in locul banilor stransi la banca sau in asogurari, prefer o bucata de pamant, o afacere micuta

 51. Calin
  25.01.2018 la 14:48

  Citez din postarea initiala: „Interesant este ca daca semnam o polita de asigurare de viata, familia noastra primeste o suma de bani clar stabilita, in caz de deces, dar aceeasi suma este asigurata si in caz de supravietuire (adica, daca contractul ajunge la maturitate, primesti inapoi suma asigurata in caz de supravieturire).” Ei bine, nu este deloc asa sau este strict in anumite cazuri, nu foarte bine explicate de catre consultanti, asa incat te trezesti la maturitate, adica dupa 20 de ani, cu informatia ca suma asigurata se plateste doar in cazul decesului pe perioada validitatii politei, nu si daca supravietuiesti…! Spre sansa mea (polita de asigurare de viata+investitie), plasamentele financiare in care m-am implicat, au adus beneficii cu ceva peste totalul sumelor platite, dar putea foarte bine sa fie si altfel!
  Concluzia, nu semnati nicio polita pana nu va informati detaliat de la consultant sau din orice alta sursa si va convingeti ca va este profitabila! Dar daca discutam de perioade de 20-25 de ani, intr-o societate capitalista in care nimeni nu are incredere in nimeni si nimic nu este garantat… va las pe voi sa analizati si sa hotarati.

 52. Lulciuc Diana
  13.06.2018 la 17:32

  Buna ziua, ca orice om „normal”, am incheiat acum 4 ani o polita de (economisire) asigurare la Aegon (dobanda, bla bla), pe o perioada contractuala de 15 ani, cu posibilitatea de a ridica banii dupa 3 ani, in caz de nevoie… Totul bine si frumos, pana in luma martie a acestui an, cand m-am gandit sa scot o parte din bani, nedorind neaparat incheierea contractului. Surpriza a venit in momentul in care unul din consultanti a spus ca nu se pot scoate decat 950 de lei (din 5000), nu am inteles exact de ce si cum (dar voi intelege in momentul in care voi studia mai atent contractul), suma care nu reprezinta absolut nimic. Bineinteles ca am cerut deja rezilierea contractului, se primeste jumatate din suma doar, asa ca am facut cadou unora niste bani munciti …. dar cum prostia (mea) se plateste…. asta e, invatatura de minte

 53. Stroe Mihail
  11.05.2020 la 14:28

  Eu sunt consultant la NN Asigurari de Viata, care se ocupa nu numai de Asigurari de Viata, ci si de Asigurari de Sanatate, Proiecte de Economisire pentru Copii, dar si Pensii Private si cred in proiectele NN, mai ales ca am vazut atat de multe despagubiri si contracte care au ajuns la maturitate!
  O asigurare de viata, precum Asigurarea de Viață Prudent 30, reprezinta o plasa de siguranta sau mai bine spus, un pas in fata unor evenimente neprevazute si neplacute. Atentie insa: nu este un proiect cu capitalizare, dar ofera un bonus la sfarsitul contractului in situatia in care nimic grav nu s-a intamplat cu persoana asigurata, spre deosebire de alte asigurari de viata traditionale!
  Proiectul functioneaza astfel:
  – suma asigurată în caz de deces din orice cauză;
  – dacă decesul survine în urma unui accident, suma se dublează;
  – în cazul apariției evenimentului asigurat, sumele încasate de către beneficiari nu sunt impozitate sau taxate
  – ca și clauze suplimentare, pot fi atașate la alegere din: asigurare suplimentară în caz de diagnosticare cu cancer / asigurare suplimentară în caz de diagnosticare cu o afecțiune gravă / asigurare suplimentară pentru incapacitatea de munca cauzată de o invaliditate/ asigurare suplimentara pentru interventia chirurgicala din boala si accident/ asigurare suplimentara pentru spitalizarea din boala si accident
  – față de asigurările de viata clasice, care se majorează anual în urma creșterii riscului odată cu înaintarea în vârsta, costul asigurării de viață Prudent30 nu crește pe întreaga perioada contractuală
  – doar plata clauzelor suplimentare crește anual cu 5%, dar si sumele asigurate se maresc
  – mai mult decât atât: la maturitatea contractului, dacă nu se întâmplă nimic, titularul contractului primește retur 30% din valoarea primelor plătite.
  Concluzionând, putem spune că planul asigură riscul de deces din orice cauză. E garanția că familia sau cineva drag va primi suma asigurată stabilită în acest caz nedorit pentru a depăși posibilele dificultăți financiare. Dacă până la finalul contractului beneficiarii nu primesc nicio despagubire, veți primi înapoi o parte din banii plătiți pe asigurare.
  In plus, orice contract trebuie semnat doar dupa o discutie cu un consultant si doar dupa ce clientul a citit toate conditiile contractuale!
  Toate cele bune!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]