excursii-razvan-pascu

Cei care nu au citit prima parte a interviului cu Cezar Dumitru (Imperator), o pot citi aici. Cezar Dumitru este unul dintre cei mai plimbati oameni din Romania. A fost in 69 de tari pana acum iar anul acesta va ajunge in tara nr. 69. Care este aceasta tara, cum isi planifica Imperator calatoriile si cum a fost cu Andreea Raducan in Japonia …. cititi astazi, in ultima parte a interviului.

Ce recomanzi celor care inca nu au plecat pe cont propriu, ci doar prin agentii de turism?

Pare greu, pare imposibil de realizat, dar in realitate cu putina planificare nu este imposibil sa mergi pe cont propriu. Nu am nimic contra agentiilor de turism, dar pe de o parte vreau sa-mi planific timpul din vacante cum vreau eu, nu cum vor altii. Cei care vor sa plece fara agentie sa vorbeasca cu cineva care merge pe cont propriu, sa cumpere un ghid Lonely Planet si sa …. mearga.

Cea mai interesanta populatie si cele mai frumoase traditii pe care le-ai vazut?

In India, e o populatie extrem de diversa…. Ma duc acum in Sulawesi, in Tana Toraja sa vad obiceiurile de inmormantare – petreceri cum le zic ei. Remarcabil este ca in Bali, in ciuda comercializarii si globalizarii, populatia locala isi pastreaza nealterate obiceiurile.

Cum iti planifici calatoriile? Cum faci cu biletele de avion, cazarea, mesele, excursiile optionale?

Cumpar un Lonely Planet. Ma lamuresc unde vreau sa ma duc in zona respectiva. Imi fac traseul din LP si apoi verific pe net legaturile. Unde trebuie cumparate bilete de avion, cumpar. Unde nu, ma lamuresc la fata locului. Cazare – tot asa, caut mai intai in LP, mai verific pe net si apoi fac rezervare prin mail sau telefon. Mese – gasesc eu un restaurant pe unde ma duc. Daca vreau ceva in mod particular (de exemplu restaurant european), ma uit pe ghid. Excursii – cumpar la fata locului de la agentii. Sau gasesc vreun taximetrist sa ma duca pe unde vreau.

Ce alegi: Macchu Pichu (Peru) sau Lhasa (Tibet) ? De ce?

Nu stiu, e greu, sunt 2 locatii complet diferite… parca totusi Lhasa… dar nu stiu de ce…. Poate pentru ca e un oras cu localnici, iar spectacolul strazii din cartierul vechi e fascinant.

Cum a fost cu Andreea Raducan in Japonia?

E o tipa super simpatica. Am cam alergat-o 🙂 dar zice ca i-a placut. A fost o saptamana excelenta, am fost la campionatul mondial de atletism, am intrat cu ajutorul ei in echipa Romaniei, am vizitat una – alta…

Pe unde ai fost anul acesta, de la inceputul anului si unde vei mai ajunge anul asta (din ce stii pana acum)?

Anul Nou m-a prins in India. La intoarcere, am mai stat 1 zi in Istanbul. In martie, am fost un weekend in Bruxelles, iar in iunie de Rusalii, am fost vreo 4 zile in Cipru si 2 saptamani in Iran acum vreo 2 luni, maine plec 1 saptamana in Malta. In august, aproape 4 saptamani in Malaezia – Brunei – Indonezia. Pe urma, mai vedem…

De ce nu ai fost inca in Israel? Ce parere ai despre Israel versus Palestina?

Prefer lumea musulmana si cu viza de Israel nu poti intra in multe tari arabe. Evident, poti schimba pasaportul sau sa ai 2 pasapoarte. In plus, daca m-as duce in zona, as dori sa ma duc in West Bank, iar legaturile sunt extrem de proaste datorita blocajelor si zidurilor israeliene. Israel vs. Palestina ? Atat Israel, cat si Palestina trebuie sa existe. Dar Israelul promoveaza un regim de apartheid care ma face sa am intreaga simpatie pentru palestinieni.

Ce parere ai despre „Axa Raului” lui George Bush (Siria, Coreea de Nord, Iran)?

Am calatorit pe Axa Raului… Nu stiu cum sunt guvernele, nu m-am intalnit decat cu Bashar Assad din intamplare in ziua de Pasti la o manastire din Siria, dar cel putin in Siria si Iran oamenii sunt incredibil de ospitalieri si de curiosi pentru ca nu sunt extrem de multi straini pe acolo. Coreea de Nord este o tara si o societate extrem de ciudata, este o experienta… o intoarcere in timp, dar niciodata Romania nu a fost cum e Coreea.

Cum a fost in Albania in 1999?

Super experienta. Tara haotica, dar foarte primitoare (nu mai fusesem pana atunci in afara Europei), era razboi, plin de refugiati, drumurile erau cumplite (intre Durres si Tirana, 45 km se faceau vreo ora si jumatate si oricine putea sa umble pe strada, biciclisti, magari, carute, masini ultimul racnet, masini tractate de tractoare, tancuri, lansatoare de rachete, pedestrii). Noaptea pe la 2, te trezeau rachetele Tomahawk sau avioanele care faceau sa se sparga toate geamurile (in hotel, aveau termopane. 🙂 Era interesant sa observi reporterii de razboi cum alergau prin hotel, cautau fixeri, jeepuri blindate, etc.

In cat timp estimezi sa ajungi la tara cu numarul 100?

Sa ajung la tara 100 nu e un obiectiv ca atare. Ma duc in locurile in care sunt atras… daca as avea ca obiectiv sa ajung la 100 tari, as lua la rand Africa de Vest, unde in 10 zile, faci 10 tari probabil din Sierra Leone pana in Nigeria. Uite, de exemplu, in iarna am fost a 2-a oara in India in loc sa ma duc intr-o alta tara – e drept am fost in cu totul alta zona, in Sud, prima data fiind in Nord. Acum, revin in Malaezia si Indonezia, dar ma duc in alte insule (Borneo – n-am mai fost, nici in Sulawesi. Da, am fost in Bali, dar e un loc prea frumos sa fiu prin zona si sa-l ratez). Nu stiu, sper sa ajung si la numarul 100. Brunei va fi tara #69.

Esti un DoctorTravel?

Ei, nici chiar asa… scriu la www.doctortravel.ro, suntem echipa care scria si la defuncta revista Clever Travel. Imi place sa scriu despre unde am fost, din pacate nu prea am timp, dar asta e… tot imi propun sa scriu niste amintiri de calatorie („Calatorind pe Axa Raului„, „Cu salamu-n Europa” sau un fel de the best of… ) dar mai e pana atunci…

Razvan Pascu

13 comentarii

  1. dalila
    28.06.2009 la 10:10

    multumim imperator si drum bun!

  2. Mirela
    28.06.2009 la 12:58

    Chiar as vrea sa ma plimb si eu asa de mult, sa vad atatea tari. Cred ca e cel mai frumos lucru pe care il poate face un om…cu asta ramanem

  3. Vlad
    28.06.2009 la 19:11

    Felicitari pentru ideea acestui interviu. Astept si partea a 3-a, 4 … etc. 🙂
    Ar fi interesant de aflat de la Imperator cum isi gestioneaza banii, in general cam cum isi alcatuieste bugetul pentru calatorie si mai ales cum si unde a fost prima experienta turistica pe cont propriu.

  4. Alina Trebcea
    28.06.2009 la 19:11

    In Brunei am inteles ca sunt oameni foarte bogati iar sultanul de acolo se stie ca este foarte bogat. Cred ca este o tara deosebita, chiar as vrea sa o vad si eu.
    Frumos interviul.

  5. Razvan Pascu
    (author)
    28.06.2009 la 20:15

    Vlad, asta a fost ultima parte. Mai poti citi si interviul cu Alex Dumitru. Si vor mai urma si altele, la fel de interesante.

    Din cate stiu, zilele astea Imperator nu este in tara, dar sunt convins ca iti va raspunde la intrebari cand se intoarce.

  6. Imperator
    30.06.2009 la 21:56

    @Vlad – eu am avantajul sa fi calatorit foarte mult in interes de serviciu. In general nu in destinatii exotice, ci de pe aici, de prin Europa, dar am acumulat mile pe programele de fidelizare ale companiilor aeriene si in general am zburat aproape gratuit (doar taxele aeroportuare) prin destinatii de departe. Ducandu-ma in ceea ce se numeste lumea a III-a, costurile la cazare sunt mici (undeva la sub 15 euro de persoana in conditii de dubla), la fel mancare, transport intern, etc. In general, 3 – 4 saptamani undeva departe ma duce la vreo 1500 – 2000 euro.
    Prima destinatie ca turist independent ? Pai la mine e mai simplu sa-ti zic care e singura destinatie „la pachet” – in 1998 de Revelion in Budapesta, dar si atunci am „evadat”.
    In 1991, am plecat la bursa in Olanda. Prima vizita a fost la Liege in octombrie 1991 cu harta in mana obtinuta de la biroul de informatii turistice din Maastricht.
    O calatorie mai lunga a fost in 1992 – o luna cu bilet de tren Inter-Rail in Austria, Elvetia, Franta. Aveam vize luate din Olanda unde avusesem rezidenta de 1 an si am locuit pe la prieteni, colegi din Olanda, prieteni ai prietenilor, etc. De mancat – de la supermarket sau de acasa de la gazde, transportul – cu trenul. Dupa aceea, am mai fost cu Inter-Rail-ul de 8 ori (1992 – 1999) de dincolo de Cercul Polar pana la Marrakech 🙂

  7. Vlad
    03.07.2009 la 12:29

    @Imperator
    In „lumea a III-a” cum ai ajuns prima data?
    Stii cumva daca exista vreun grup de yahoo sau forumuri unde as putea sa gasesc si eu niste … „parteneri” pentru astfel de excursii?
    Sincer, am mare admiratie pentru persoanele care merg singure in astfel de „expeditii” … am vazut si pe NG Travell ceva excursii interesante insa la niste preturi foarte mari (4-10.000 dolari). Bugetul dat de tine mi se pare mult mai ok …

  8. 09.07.2009 la 11:13

    eu am intilnit un cuplu de polonezi. cind am intrat in Brunei mi-a spus ca este a 120-a tara pe care o viziteaza. Ea a fost in numai 78 de tari.
    sint foarte putini romani care calatoresc cu lunile. nu banii sint problema, ci mentalitatea

  9. 09.07.2009 la 13:16

    Sunt 100% de-acord cu tine ca problema nu sunt banii, ci mentalitatea. Si nu ma refer doar la faptul ca nu se plimba cu lunile. Macar sa aiba altfel de concedii decat ultra-all-inclusive, unde se duc doar ca sa manance mult.

  10. Imperator
    11.07.2009 la 05:30

    Prima oara in lumea a III-a, am fost, aici, la portile Europei, in Maroc. Am zburat in Portugalia pentru ca am vrut sa vizitez si aceasta tara, apoi cu bilet InterRail, am mers spre Algeciras via Madrid si am „sarit” cu ferry boat-ul in Africa, dupa care am vizitat Marocul.
    Eu sunt pe forumul de turism al softpedia (tot Imperator) si mai apar tot soiul de „chemari” la excursii. Eu plec pe 8 august in Malaezia – Brunei – Indonezia

  11. gabriela
    28.08.2009 la 13:59

    extraordinar blog si interviu. imperator este unul dintre oamenii pe care cu siguranta mi-ar placea sa ii cunosc.
    astept partea 3 in care ne invata cum sa ne gestionam finantele.
    felicitari razvan pascu!

  12. Razvan Pascu
    (author)
    28.08.2009 la 19:30

    Iti multumesc Gabriela!

  13. Adana
    17.08.2010 la 20:48

    Razvan, ma bucur ca am dat peste blogul tau, chiar am decsoperit aici oameni interesanti. Astept cu nerabdare interviurile tale, sa vedem ce oameni ne mai aduci „in vizor”. Imi doresc foarte mult sa ajung in America de Sud si chiar ma gandeam sa apelez la couchsurfing, pana acum am fost numai gazda (la un grup de 23 de francezi, apoi 4 cehi, din nou 2 francezi) dar asta fara sa fiu inscrisa, doar pentru ca sotul meu i-a intalnit in calatoriile lui prin tara si nu s-a rabdat sa vina acasa cu mana goala, deci mi-a adus cativa turisti.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!