Utile despre Business
Cum se completeaza declaratia de venit (formularul 200) ?
Scris de Razvan Pascu
23.04.2009
Cei care au realizat si alte venituri pe langa salarii (inclusiv cei care au fost agenti de marketing pentru pensii private, cei care au investitii pe Bursa, cei care au inchiriat locuinte cu contract, cei care au primit bonusuri pentru care nu li s-a platit impozitul, etc. ) trebuie sa completeze si sa trimita, pana la 15 mai, formularul 200.
Click aici pentru o prezentare realizata de ANAF prin care sunteti instruiti cum se completeaza declaratia de venit pentru anul 2008 (declaratia 200, pentru orice alte venituri, mai putin salarii ). Aceasta trebuie depusa la Administratia Financiara de care apartineti pana la 15 mai, fie direct, fie prin posta (click aici pentru o lista cu adresele Administratiilor fiscale locale ).
Sfatul meu este ca, daca trimiteti prin posta declaratia de venit, sa o trimiteti prin scrisoare cu confirmare de primire .
Declaratia 200 se completeza doar de catre cei care au obtinut venituri pe langa salariu. Click aici pentru a descarca declaratia 200 .
In 2010, pentru veniturile obtinute la Bursa (BVB sau BMFMS), dobanzi sau dividende nu se va plati impozit.
Razvan Pascu
Despre mine:
Am calatorit in peste 110 tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie.
Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Organizam evenimente corporate pentru companii mari, suntem specializati pe PR si Marketing in Turism, iar de 3 ani am dezvoltat o divizie de real-estate care vinde proprietati Premium in Dubai.
Am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 8 ani am calatorit cu peste 5000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 14 ani acest blog si paginile de Social Media ale mele au adunat o comunitate de peste 500.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat.
Chiar aveam nevoie sa depun pentru castigurile ca agent de marketing P2 (pensii obligatorii). Multu’ 🙂
Am si eu o intrebare. In 2008 mi/am vandut partile sociale ce le detineam la o societate si cumparatorul a platit impozitul care imi revenea conform legii. Trebuie sa le declar si daca da, pot redirectiona 2% di impozitul aferent.
Daca ai platit deja impozitul nu cred ca mai trebuie declarat la FISC. Dar verifica sigur daca s-a platit impozitul pentru ca nu cred ca l-a platit chiar din 2008.
Oricum ar fi, poti directiona impozitul de 2%, inclusiv pe declaratia 200.
Mai multe detalii aici:
http://razvanpascu.ro/2009/04/24/cum-donati-cei-2-din-impozit/
[…] Click aici pentru Formularul 200 […]
Eu i-am redirectionat catre Asociatia SMURD Galati (http://www.smurdgalati.ro)
Buna ziua,
1. In formularul 200 : la cheltuieli deductibile : pe langa cheltuielile cu sediul social, cheltuielile cu cursurile profesionale etc.care contributii sociale obligatorii le mai adaug:
a) cele platite efectiv anul trecut la un venit estimat mai mic decat cel realizat si pentru care mi s-au stabilita de la finante anul trecut
sau
b) pensiile platite anul trecut care nu se modifica la care adaug sanatatea calculata ca procent 5.5% din venitul brut efectiv realizat pe 2013 din care scad cheltuieli deductibile ( sediu social, cheltuieli profesionale etc)
Nu imi este clar care trebuiesc trecute din cele 2.
2. Formularul 200 la venitul net aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa a impozitului – ce ar trebui sa trec aici? Nu inteleg din raspuns ce inseamna plati anticipate prin stopaj la sursa? Se refera la impozitele ( sanatate, pensii, impozit pe venit ) platite in cursul anului 2013 la venitul estimat?
3. Formularul 200 – Castigul net anula este egal cu venitul net anual ? Sau castigul net anul este venitul net din care se scade impozitul pe venit ( 16% din venitul net anual ) ?
Multumesc si astept raspuns