fbpx
excursii-razvan-pascu

Laponia este o destinatie pe care o recomand oricarui turist. Fie ca o vizitati impreuna cu familia, alaturi de copii, in cuplu sau chiar singuri, odata ce ajungeti aici veti intra in “costumul de copil” si totul va capata alte dimensiuni. Am calatorit pana acum aici cu peste 1000 de turisti romani si nu stiu pe nimeni caruia sa nu ii fi placut destinatia si tot ceea ce se intampla la fata locului. Pentru ca Laponia nu este doar inca o intalnire cu Mos Craciun. Laponia e bucurie pura, magie, emotii, peisaje spectaculoase si activitati inedite, troiene de zapada, spiridusi si elfi, reni si husky, turta dulce si bezele coapte la foc, copii de toate varstele, cu nasul si obrajii rosii, dar cu zambete largi. 

Despre toate calatoriile noastre de grup in Laponia in Decembrie 2023 puteti citi mai multe detalii aici. Inclusiv Revelionul il vom face anul acesta in Laponia. Detalii aici

Si pentru ca de fiecare data sunt intrebat de catre cei care calatoresc cu noi ce excursii optionale sa aleaga si cum este in general in excursiile din Laponia, m-am gandit sa detaliez totul intr-un articol cat mai amplu. O parte dintre excursii sunt deja incluse in pachetul nostru de vacanta, altele sunt extra si pot fi achizitionate inainte de plecare sau la fata locului – cel mai bine este sa le luati deja din tara, pentru ca la fata locului e posibil sa nu mai prindeti locuri sau nu cu alti turisti din grupul nostru. 

Iata ce excursii sunt deja incluse in pachetul de vacanta in Laponia! 
1. Vizita la Casuta secreta din padure a lui Mos Craciun 

Printre cele mai emotionante experiente din perioada Craciunului este o intalnire cu Mos Craciun la casuta sa secreta din Padurea de langa orasul Levi. 

Turistii nostri sunt preluati cu autocare de la hotel si viziteaza rand pe rand acest loc magic, ascuns in adancurile padurii incarcate de zapada, astfel ca peisajele sunt de-a dreptul incredibile. Autocarele pot merge doar pana la un anumit punct, de unde porneste traseul pe jos catre casuta din padure. Pe drum copiii de toate varstele sunt intampinati de elfii Mosului care ii supun la mai multe probe si doar cei ce vor reusi sa le efectueze cu succes vor putea sa il cunoasca pe Mosul. 

Povestea continua in casa Doamnei Craciun, unde copiii decoreaza turta dulce, fac ornamente de Craciun, spun cantecele si frig bezele, in timp ce adultii stau afara in jurul unui foc si se bucura de carnati facuti pe foc si de o bautura careia ne place sa ii spunem Spiritul Craciunului. Rand pe rand, fiecare familie merge apoi spre casa Mosului, ascunsa printre copaci, unde pentru a intra exista, de fel, un intreg ritual. 

Veti putea face fotografii alaturi de Mosul si Doamna Craciun, iar cei mici isi vor putea impartasi dorintele Mosului.

.

2. Plimbare prin padure cu sania trasa de caini husky

O alta experienta tare iubita de care ne bucuram cu totii in Laponia este plimbarea cu sania trasa de caini husky, care se face la o ferma de langa orasul Levi, unde cainii sunt crescuti cu mare atentie si iubire.

Cainii din rasele Husky Siberian si Husky de Alaska sunt crescuti special pentru a fi antrenati la sanie. Ei au fost folositi inclusiv pentru a transporta medicamente si alimente caselor izolate si este in ADN-ul lor sa alerge si sa care greutati, din cele mai vechi timpuri. Ne spuneau ca daca nu ar face miscare des, acesti caini ar acumula multa grasime si mersul/picioarele ar fi afectate. Populatia inuita din Alaska si populatia sami din Laponia ii folosesc de sute de ani, inclusiv la inceputul anilor 1900 au fost folositi pentru a transporta vaccinuri in epidemii catre populatiile izolate.

Cainii din rasa Malamut sunt al treilea tip de caini ce mai sunt folositi la sanie si sunt si cei pe care ii putem mângâia si drăgăli si cei in jurul carora se strang toti copiii.

.

3. Vizita la Rovaniemi, satul lui Mos Craciun 

In zona Cercului Polar se afla si Biroul Oficial al lui Mos Craciun, una dintre cele mai populare atractii pentru cei care merg in Laponia. Un loc destul de turistic daca il comparam cu Levi, insa are farmecul sau aparte. 

Tot aici este marcata si linia Cercului Polar, dar si Oficiul Postal al Mosului, de unde puteti trimite vederi si scrisori acasa, la cei dragi, cu stampila si timbre speciale, care se gasesc doar aici. 

In rest, de jur-imprejur, in intreg Satul (asa se numeste de fapt, Satul lui Mos Craciun), vezi casute din lemn, acoperite de zapada din belsug, care adapostesc magazine de suveniruri, cateva restaurante/cafenele, cateva zone cu alte atractii precum un sat de gheata, dar si brazi inalti, impodobiti minimalist, doar cu ceva luminite, dar care impreuna cu zapada ce sta nestingherita pe ramuri creeaza cele mai frumoase imagini de iarna. 

.

4. Vizita la Santa Park, parc tematic despre Craciun

Amenajat intr-un soi de pestera, Santa Park este tipul de activitate numai buna pentru familiile cu copii. Inauntrul parcului nu este frigul de afara, au loc numeroase activitati, pregatite special de elfii si spiridusii locului pentru cei mici: art&crafts (atelier de decoratiuni de Craciun), atelier de decorat turta dulce, plimbare cu sania lui Mos Craciun prin povestea Craciunului, sub forma unui trenulet (aceasta activitate este preferata lui Vladut al meu, care are 5 ani), plimbare cu sania cu ochelari de VR (preferata lui Alex), intalnire cu Mos Craciun. 

La fiecare 2 ore are loc aici scoala de elfi si sincer mi s-a parut printre cele mai interesante atractii pentru copii. Copiii invata despre valori morale precum bunatatea si generozitatea, cuvinte magice, notiuni de geografie si multe alte… ghidusii! Se organizeaza in cadrul parcului si spectacole cu muzica si acrobatii. O sa va placa!

.

Iata ce alte excursii mai puteti alege in Laponia! Acestea care urmeaza sunt toate excursii optionale, neincluse in pachetul nostru de vacanta, dar pe care le puteti achizitiona chiar din tara, inainte de plecarea in Laponia. 
1. Plimbare cu sania trasa de reni 

Renii sunt tare iubiti in Laponia (si nu numai). Atat pentru utilitatea lor pentru fermele imprastiate pe tot teritoriul acesta imens si inghetat, fiind o resursa importanta de hrana si transport pentru locuitorii din zona, cat si pentru toata magia asocierii cu Mos Craciun.

De fapt, prezenta renilor in Laponia este motivul pentru care casa lui Mos Craciun a fost “plasata” istoric in Laponia, aici fiind locul unde se gasesc reni. 

Comparativ cu plimbarea cu sania trasa de caini husky, cea cu renii este una domoala. Inainte de a porni la drum, ti se explica ca trebuie sa te asezi confortabil in sanie, te invelesti cu o blana groasa, tragi fularul pe nas, manusile pe maini si te pregatesti ca renul sa o ia la sanatoasa cu tine. Dar in realitate, plimbarea este mai degraba una la pas. Renii se opresc sa mai serveasca o gura de zapada, sa mai admire peisajul si pasagerii se simt ca Mos Craciun in Ajunul Craciunului.

Din punctul meu de vedere, chiar este o excursie optionala care merita si care completeaza perfect intreaga experienta. 

.

2. In cautarea Aurorei Boreale 

Sa vezi Aurora Boreala este un moment greu de pus in cuvinte, dar de-a dreptul spectaculos, mai ales daca ai noroc sa fie cerul foarte senin si sa se arate in toata splendoarea. 

Fiind un fenomen natural, aparitia Aurorei nu poate fi garantat in timpul unei vizite in Laponia cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar noi am avut noroc de fiecare data si ne-am putut bucura cel putin 2-3 nopti de prezenta sa. Ce-i drept, pe telefon se vede de obicei mult mai bine decat cu ochiul liber, iar cu cat este mai performanta camera foto, cu atat ies mai spectaculoase pozele, desigur. 

Ce altceva mai este necesar pentru a surprinde cat mai bine Aurora? O zona cat mai ferita de luminile orasului, deci cat mai intuneric, ideal o pereche de manusi compatibile cu telefonul (exista manusi speciale pe care le puteti folosi si pe ecranele de smartphone), seara, in general, fiind foarte frig si nu poti sta mult cu mainile goale, plus 1-2 straturi termo si salopeta speciala pentru temperaturi extreme, dar si ceva rabdare si noroc, pentru ca Aurora este destul de capricioasa. 

Daca alegeti sa mergeti in cautarea Aurorei Boreale intr-un cadru organizat, cumparand o excursie optionala, se pleaca in jur de 8 seara undeva in afara orasului, intr-un luminis de padure. Acolo aveti de facut o scurta drumetie prin nameti, iar apoi asteptati Aurora Boreala in timp ce va incalziti la un foc de tabara, mancati bezele si carnati copti, ascultati legendele locului si cantece traditionale povestite de un localnic Sami. 

Fiind vorba de noroc si de un fenomen natural pe care nu il putem influenta nicicum, eu nu recomand neaparat aceasta excursie.

Noi am vazut Aurora cel mai adesea de pe lacul din fata hotelului unde eram cazati in Levi, ori chiar de la balcon, mai aproape de miezul noptii, cand excursiile organizate erau deja incheiate. Consider ca asa puteti economisi banii pe aceasta excursie, iar eventual daca apare aurora boreala pur si simplu sa iesiti undeva in afara orasului cu un taxi. In excursie, daca se va vedea aurora, totul este ok si va fi frumos, dar daca nu va aparea in seara cand ai fost tu programat la excursie, cel mai probabil vei fi plictisit de asteptare, inghetat si usor dezamagit. 

.

3. Vizita la Satul de gheata, Lainio, in inima Laponiei 

Satul de Gheata Lainio este o alta atractie inedita din inima Laponiei. Unii ii mai spun si Palatul de clestar, dar nu va asteptati sa fie o cladire stil Disneyland. Atractiile sunt toate la interior si constau in constructii din blocuri de gheata si zapada. In fiecare an se darama si reconstruieste acest sat, astfel ca tematica sculpturilor si incaperilor se schimba de fiecare data. Anul trecut, de exemplu, tema generala era ‘‘calatorie in jurul lumii’’, astfel ca peste tot erau reproduse cateva obiective turistice reprezentative din unele dintre cele mai iubite destinatii ale lumii: Japonia, Iordania, New York, Egipt etc. 

Atentie: aceasta atractie nu este deschisa pe tot parcursul lunii decembrie! Toate excursiile la Satul de Gheata se desfasoara seara. 

Snow Village se intinde pe o suprafata de 2 ha, iar reconstructia sa incepe cam prin noiembrie, in functie de temperaturi. Practic acest ‘‘sat’’ este compus dintr-un hotel (sunt mai multe incaperi facute ca niste camere de hotel, cu paturi din calupuri de gheata si dormi pe ele in saci special realizati pentru temperaturi scazute), un restaurant, un bar de gheata, o Capela de gheata, o multime de coridoare, ba chiar si un loc de joaca cu tobogan tot de gheata, pentru copii. Pana si paharele de alcool sunt de gheata aici. Temperatura in interior este destul de constanta, cam -2/-5 grade Celsius. 

Desi interesanta, pentru adulti nu as putea spune ca este o excursie wow, dar celor mici in mod cert le va placea, mai ales ca au si acel tobogan de gheata unde mereu era zarva cand ajungea gașca noastra de prichindei. Mie si copiilor ne-a placut, iar daca as fi pentru prima data in Laponia, as merge. 

.

4. Plimbare cu snowmobilul

Desi initial nu mi s-a parut o excursie atat de aparte si de interesanta, experienta cu snowmobilul prin intinderea de zapada din Laponia a fost ceva wow pentru fiecare dintre turistii care au ales-o. Peisajele sunt de-a dreptul incredibile. Puteti opta sa conduceti singur sau sa mergeti cu un sofer, dar oricum se merge in coloana si veti fi in deplina siguranta daca ascultati cele cateva indicatii si trucuri pe care le veti primi de la ghizi. Pe drum se fac si mai multe opriri pentru fotografii si pentru a va incalzi cu o bautura calda. Toata experienta dureaza cam 2h, dintre care pe traseu cu snowmobilul va plimbati cam 1.5h. Activitatile cu snowmobilul se desfasoara fie in prima parte a zilei, fie seara. 

Pot participa si copiii, dar ei vor fi trasi pe sanie. EU NU RECOMAND SA MERGETI CU COPII MICI. Este foarte frig si, desi ii invelesc cu paturici din blana, chiar nu cred ca se vor bucura. De cele mai multe ori le-a fost mult prea frig, unii chiar au plans, pentru ca nu se pot misca din sanie (e ca o rulota mica, legata de snowmobil). As zice sa aiba macar 13-15 ani si sa ii luati cu voi pe snowmobil ca sa se poata bucura pe deplin. De avut in vedere si ca pentru a putea merge pe snowmobil, copiii trebuie sa aiba cel putin 1.40m inaltime, iar adultii sa arate permisele de conducere

.

5. Vizita la Arcandia – Arctic Adventure Park 

Arctic Adventure Park se afla in apropiere de Levi si este un loc magic, cu activitati specifice lumii fantasy, un taram al bucuriei si al explorarii. Aici veti avea parte de experiente interesante si interactive, ca si cum v-ati afla intr-o lume fabuloasa, iar povestea din spatele fondarii acestui loc este si ea una captivanta. In 2009, se dorea regia unui film numit Nicholas North in acest loc, dar filmul nu a mai ajuns sa fie produs.

Cu toate acestea, au ramas cladirile “magice” construite pentru cadrul fantastic, iar de aici a aparut o noua oportunitate: dupa multi ani in care a fost un loc inchis si ascuns, un antreprenor local s-a aratat interesat de acest spatiu si a creat astfel Arcandia – un parc tematic fantasy care avea sa-i bucure atat pe cei mici, cat si pe cei mari. Este un loc in care veti explora intr-un cadru fantasy diverse efecte spectaculoase de lumina, de fum si de sunet, veti avea parte de jocuri de actiune si de diverse activitati captivante.

Arcandia este impartita in diferite zone cu efecte speciale, cu personaje mitice si cu experiente unice. Printre aceste zone se numara sunt Calea Luminii, Calea Intunericului, Satul Arcandia, Colosseumul Arctic, Parcul de actiune, Satul samanilor si Parcul mini cu motociclete de zapada. In parc, veti avea parte de numeroase activitati distractive, de exemplu trebuie sa folositi monedele Arcandia pentru a putea accesa diferite jocuri si activitati propuse, printre care tir cu arcul, aruncarea sulitei, tras cu prastia, aruncarea inelului etc. Fiecare din acestea aduc premii si surprize. Toate activitatile la Arcandia se desfasoara seara. 

.

Pe langa aceste excursii ce pot fi cumparate inainte, din tara, ori la fata locului, mai sunt diverse alte lucruri de facut in Levi sau imprejurimi, chiar nu va veti plictisi. Va vom da mai multe detalii la destinatie si sunt convins ca la plecare o sa fiti nespus de incantati si fericiti ca v-ati oferit aceasta vacanta-experienta. 

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]