In toate locurile din lume in care calatoresc, pe langa peisaje, istorie si traditii, un lucru important pentru mine si turistii nostri il ocupa si gastronomia, mancarea traditionala. Da, sunt gurmand si sunt genul caruia mereu ii place sa incerce gusturi noi. Nu refuz niciodata un burritos mexican, empanadas din Buenos Aires, ori creveti saganaki sau gyros cu tzatiki, ori vita Kobe din Japonia, dar nu pot rezista nici in fata preparatelor traditionale romanesti. Imi ploua in gura cand ma gandesc la ciolanul de porc cu varza, la borsul din Moldova, la pastravul tavalit prin malai cu salata de cartofi, la supa de prune uscate, la chiftelele de peste din Delta Dunarii, la langosii cu fructe, la placintele dobrogene si ardelenesti, la gombotii cu prune, la gulasul secuiesc condimentat din plin, la cozonacul secuiesc “kurtos”, la painea cu cartofi din Secuime…
Si lista ar putea continua la nesfarsit, dar am sa ma opresc aici, pentru ca ce voiam sa va spun este ca in perioada 14-17 septembrie, in Harghita o sa aiba loc Festivalul Gastronomic Gusturile Transilvaniei.
.
Festivalul Gastronomic Taste of Transylvania, Editia a II-a, 14-17 septembrie in satul de vacanta Boros din Lunca de Sus, Harghita
Aflat la editia a II-a, Festivalul Gastronomic Taste of Transylvania 2023 anunta gazduirea a 22 de expozanti si a 40 de speakeri care isi vor astepta oaspetii cu unele dintre cele mai gustoase preparate traditionale romanesti.
Si in acest an evenimentul va avea loc in Satul de vacanta Boros, aflat in Lunca de Sus, judetul Harghita, un loc tare frumos, de un pitoresc aparte. Ai impresia ca te afli intr-un muzeu taranesc in aer liber, intrucat aici sunt mai multe casute vechi de peste 100 de ani, aduse acolo direct din locul lor originar. Este o bucurie toata zona asta si te imbie fara sa iti dai seama la relaxare.
.
Ce aduce nou Editia a II-a a Festivalului Gastronomic Taste of Transylvania?
Esenta festivalului a ramas promovarea ingredientelor si traditiilor gastronomice specifice acestei regiuni. Exista si o lista de ingrediente interzise: fructele de mare, fructe si legume exotice, avocado-ul si orice ingredient care nu este deloc specific sau traditional in Transilvania. In schimb, este incurajata folosirea ingredientelor locale.
O alta noutate consta in faptul ca in acest an Taste of Transylvania va avea si o zi dedicata profesionistilor, deoarece pe joi, 14 septembrie sunt asteptati la Boros reprezentantii industriei HoReCa. Aceasta zi va fi o oportunitate excelenta de networking si de a face cunostinta cu produsele, serviciile si reprezentanti ai diferitilor jucatori din domeniu.
Totodata, pe langa prezentari gastronomice, participantii de anul acesta se vor putea bucura si de programe culturale de dans si muzica.
.
Cel mai mare spectacol cu drone din Romania va avea loc la Festivalul Taste of Transylvania Editia a II-a
“Highlight-ul” Festivalului din acest an este spectacolul cu drone, de altfel cel mai mare de pana acum din Romania. Atat vineri, cat si sambata seara (15 si 16 septembrie), vor decola aproximativ 320 de drone deasupra satului de vacanta Boros.
—
Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundatiei Pro Economica si vine in completarea eforturilor facute de asociatie pentru a pune in legatura micii producatori din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri.
Cum puteti participa la Festivalul Gastronomic Taste of Transylvania?
Mai multe informatii despre program, despre expozanti si speakeri, dar si despre cazarea pentru care puteti opta de-a lungul celor 4 zile de festival, aflati pe site-ul https://tasteoftransylvania.eu/