fbpx
excursii-razvan-pascu

Deseori se intampla sa auzim la stiri situatii in care turistii raman blocati zeci de ore in munti, nu au semnal la telefon pentru a fi in contact cu echipele de salvare, iar misiunile de salvare a acestora sunt ingreunate mai ales din cauza dificultatii pe care o intampina salvamontistii pentru a-i localiza. 

De acum, ca urmare a unui parteneriat strategic Vodafone si Salvamont Romania, o parte dintre aceste probleme vor putea fi rezolvate. In cadrul unui eveniment la care m-am bucurat sa revad multe persoane cunoscute, Vodafone Romania si Salvamont Romania au anuntat implementarea unor solutii tehnice prin care se eficientizeaza misiunile de salvare in zonele greu accesibile, reintarindu-mi ideea ca tehnologia (folosita de cine trebuie) poate transforma lumea intr-un loc mai bun si mai sigur. 

Cum vor face asta? Pe scurt, cu ajutorul unor drone profesionale, una care va amplifica semnalul in zone precum văile adânci, unde victimele pot cadea si sunt greu de găsit, iar o alta cu termoviziune care are un soft de recunoastere a oamenilor. 

.

Vodafone va asigura acoperirea cu semnal mobil in zonele montane greu accesibile cu ajutorul unei drone cu echipament radio

Solutia este formata dintr-un echipament instalat la sol, pe un mijloc de transport specific acestor zone, care se conecteaza prin satelit la centrul retelei Vodafone, si un echipament radio instalat pe o drona profesionala ce este ridicata deasupra zonelor de cautare. 

Echipamentul radio instalat pe drona genereaza semnalul mobil (voce si date), inclusiv semnal 5G, pe o raza de pana la 10 km. Telefonul mobil al persoanei cautate se conecteaza, astfel, in mod automat la reteaua Vodafone, victima putand contacta serviciul unic de urgenta 112, indiferent de operatorul de telefonie pe care il foloseste in mod curent. Mai mult, daca persoana cautata utilizeaza aplicatia Salvamont-Vodafone si a activat functia de localizare prin date mobile inainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmari traseul acesteia pe munte si o va putea gasi mai repede.

O alta drona cu termoviziune va ajuta la gasirea mai rapida a victimelor

Capturarea imaginilor de inalta rezolutie in zona de cautare este realizata de o a doua drona profesionala, echipata cu tehnologia necesara pentru fotogrametrie si termoviziune.

Astfel, in doar 30 de minute, drona poate parcurge 5 km liniari si poate acoperi o suprafata de 24 de hectare, realizand intre 130 si 300 de imagini. Fotografiile sunt transmise dupa descarcare, prin intermediul retelei create special pentru misiunea de salvare, catre Centrul National de Analiza Date Salvamont-Vodafone pentru a fi procesate. In centrul de analiza conectat la reteaua GigaNetwork FIBRA, datele sunt analizate si procesate in cateva minute (aproximativ 100 fotografii in 2 minute) prin intermediul unui program de detectie automata cu inteligenta artificiala.

Sistemul face identificarea dupa o serie de indicii, cum ar fi silueta sau haina unei persoane, iar echipa din centrul de analiza trimite salvamontistilor din teren coordonatele exacte unde acestea au fost reperate.

Aplicatia Salvamont Vodafone disponibila tuturor, indiferent de serviciul mobil la care sunteti abonat

Totul este realizat prin intermediul aplicatiei mobile Vodafone Salvamont si mi se pare important de stiut ca puteti instala si folosi aplicatia indiferent de reteaua mobila la care sunteti abonat. In prezent, Dispeceratul National primeste peste 12.000 de apeluri anual prin intermediul acestei aplicatii, iar pentru mai mult de 50% dintre acestea este necesara interventia echipelor de salvatori. 

Aplicatia Salvamont – Vodafone, ofera, alaturi de un ghid complet de informare si orientare montana, optiunea SOS, prin care utilizatorii pot activa serviciul de localizare a pozitiei telefonului, iar dispeceratul poate fi notificat in timp real despre coordonatele acestora. Altfel spus, prin intermediul butonului de pericol, disponibil in aplicatie, sunt transmise toate semnalele (unde sunteti, coordonate GPS, unde este ultima locatie cand telefonul era deschis sau avea semnal, etc.), astfel ca aceste informatii ajuta ca traseul sa fie calculat de catre echipa Salvamont, care va sti cu mai multa precizie unde va aflati si astfel echipa de salvare va ajunge mai repede la cei care au nevoie. 

Cu ajutorul acestor drone de care va povesteam si a centrului de comanda dotat cu tehnologie de ultima generatie si conectat la reteaua de fibra optica a Vodafone, Salvamont Romania isi va mari capacitatea de cautare de aproape 10 ori. 

.

– 

Astfel de echipamente complete costa cateva zeci de mii de euro, iar in momentul de fata este achizitionat unul singur, insa este programata in perioada urmatoare achizitionarea a alte 4 sau 5, dorinta fiind de a achizitionat drone si echipamente pentru fiecare judet din Romania si folosit inclusiv de catre DSU. Momentan, echipamentul existent este trimis in zonele de sud ale Carpatilor, care sunt mai periculoase si unde semnalul in munti ajunge greu in anumite văi (de exemplu, in judetul Gorj). 

Pentru mai multe informatii despre cum functioneaza cele doua solutii, dar si despre cum se deruleaza o actiune de salvare a Salvamont, puteti viziona acest documentar.

.

Felicitari, Vodafone Romania & Salvamont Romania! Un exemplu de parteneriat care merita toata aprecierea.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]