fbpx
excursii-razvan-pascu

Mi se pare fascinant cum unele culturi se identifica atat de mult cu mancarea si preparatele locale. Din Mexic si pana in Argentina, din Asia si chiar si in Europa, peste tot pe unde am mers am descoperit bucatarii extraordinare, gusturi, arome si ingrediente atat de diferite, insa, atat de delicioase. Si acum, cand scriu asta, ma gandesc la burritos mexicani, ori la cele mai bune empanadas pe care le-am mancat in Buenos Aires sau la gyros grecesc cu tzaziki. Imi plac mancarurile fine la fel de mult pe cat imi place sa incerc street food autentic, atunci cand contextul o permite.

Insa, indiferent de locul in care as fi in lumea asta, cumva, mereu ma gandesc la bunataturile de acasa. Iubesc bucataria romaneasca si ma mandresc cu preparatele noastre. Imi ploua in gura de fiecare data cand vad ceva mancare traditionala de pe la noi si pot sa va spun sincer, cred ca cele mai faine experiente in Romania au fost cele care au presupus si ceva mancare traditionala, pregatita de oamenii locurilor, cu povesti de viata inspirationale. Printre mancarurile mele preferate de la noi se numara si ciorba de peste, ciolanul de porc cu varza, pastrav tavalit prin malai si servit cu salata de cartofi, chiftelutele de peste din Delta Dunarii, supa de prune uscate, langosi cu fructe, placintele dobrogene, placintele cu mere, gulas Secuiesc condimentat din plin, painea cu cartofi, iar lista poate continua minute bune… 

.

2022 – anul gastronomiei in judetul Harghita

Unul dintre locurile care nu dezamageste cand vine vorba de experiente, activitati, oameni, cazare, peisaje si, bineinteles, mancare, este judetul Harghita (zona Secuimii si a Transilvaniei in general). Constienti fiind ca gastronomia locala este unul dintre principalele atu-uri pe care judetul Harghita le are in fata altor regiuni din Romania, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita a decis sa mizeze anul acesta pe experientele culinare unice pe care ei le pot oferi turistilor. Astfel, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc saptamana trecuta in Odorheiu Secuiesc, echipa Visit Harghita a anuntat ca 2022 va fi anul gastronomiei in judetul Harghita.  

Scopul lor? Acela de le oferi vizitatorilor care ajung in zona o perspectiva complexa asupra gusturilor si aromelor specifice regiunii, o aventura culinara care poate fi descoperita doar acolo.

In acest context, anul acesta in Harghita vor fi organizate in special evenimente gastronomice, cum ar fi festivaluri, concursuri gastronomice, târguri de produse si conferinte, dar si cursuri pentru antreprenori si lucratori din domeniu, cum ar fi bucatari, barmani sau barista. Detalii suplimentare cu privire la aceste activitati sunt disponibile pe pagina web Visit Harghita, precum si pe aplicatia Visit Harghita.

.

Tot anul acesta, reprezentantii judetului Harghita au o misiune foarte importanta si… delicioasa: aceea de a gasi cea mai buna ciocolata artizanala, cea mai inovatoare prajitura si cel mai delicios meniu cu trei feluri reprezentative ale judetului Harghita. Concursurile se vor desfasura pe parcursul anului 2022, iar mai multe detalii organizatorice veti gasi si pe www.visitharghita.com ori www.adiharghita.com.  

Tot aici veti gasi detalii si despre concursul anual de fotografie pe tema gstronomica Visit Harghita, „Gusturi, culori si peisaje„. O regula importanta a concursului sustine ca in fiecare fotografie, alaturi de preparatele locale, ar trebui sa apara si un obiectiv turistic din judet. Mi se pare o idee interesanta, ce stimuleaza creativitatea si imaginatia antreprenorilor din zona, oferind, in aceleasi timp, si materiale spectaculoase de promovare a judetului in social media.

Initiativele gastronomice, printre prioritatile echipei Visit Harghita

Nu este prima oara cand proiectele cu tematica gastronomica sunt de succes in Harghita, una dintre cele mai cunoscute initiative gastronomice din judetul Harghita fiind „Produs Secuiesc„. Multi producatori locali detin si marca comercială “Produs Montan”. In paralel, ca posibilitate de dezvoltare, o parte dintre micii întreprinzători din regiune sunt interesati si de infiintarea punctelor gastronomice locale.

Toate aceste initiative au scopul de a combate noile tendinte ale mancarii de tip fast-food si pastrarea identitatii locale. Incurajez astfel de proiecte, mai ales in acest context al globalizarii, cand tindem sa uitam valorile stravechi si ne entuziasmam mult mai mult la obiceiurile si sarbatorile altor popoare, dar si in ideea in care turismul experential este, dupa parerea mea, cel care poate pune Romania pe harta turismului mondial, si nu turismul de masa. Nu putem concura cu destinatiile deja consacrate, nu avem in primul rand infrastructura necesara. Insa putem deveni relevanti cand vorbim despre eco-turism sau agro-turism, despre turism gastronomic si chiar despre turism viti-vinicol. Mai pe scurt, despre turism de nisa, astfel ca felicit si ii sustin intru-totul pe cei din Harghita si abia astept sa revin in aceasta zona. 

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]