excursii-razvan-pascu

Saptamana trecuta am petrecut cateva zile in inima muntilor, intr-un loc fara acoperire GSM, fara acces la internet si o noapte am stat chiar si fara electricitate. Toate aceste elemente au facut parte din experienta pe care ne-am dorit-o si cumva au imbogatit tot ceea ce am trait acolo. Dar a fost o experienta singulara, un fel de experiment care stiam ca urma sa se termine in cateva zile. M-am gandit atunci la cei care locuiesc in zone mai izolate ale Romaniei, la copiii care nu au putut face scoala in pandemie pentru ca nu aveau acces la internet, la batranii care inca mai merg “la un vecin” sa vorbeasca cu familia lor si multe astfel de situatii care nu se vad din agitatia oraselor, dar pe care inca nu le putem incadra la “exceptii” in Romania, pentru ca se intampla destul de des. 

Fix despre asta este vorba si in seria de filmulete „Visuri implinite acasa” realizate de Vodafone Romania, care prezinta povestea reala a locuitorilor din localitatile Draghesti, Busesti si Cerna-Varf din judetul Mehedinti, localitati izolate si greu incercate de lipsa conditiilor minime pentru un trai decent. 

Dincolo de efortul fantastic de a conecta la “civilizatie” aceste sate uitate de lume, filmuletele acestea arata si ce inseamna efortul de a realiza o retea fixa si mobila in zonele izolate ale Romaniei, unde de abia ajunge postasul si masina cu paine.

Echipele de ingineri ale Vodafone Romania au dezvoltat si implementat in timp record o retea fixa si una mobila pentru a oferi acestor localitati accesul la o serie de servicii pe care noi, cei care locuim in medium urban, le luam de bune. Zeci de kilometri de cabluri de fibra optica, echipamente de comunicatii electronice si un turn dedicat pentru servicii mobile 4G au fost instalate in zone foarte greu accesibile. Astfel, locuitorii acestor localitati au putut sa beneficieze din luna martie a acestui an de servicii fixe si mobile la standarde similare mediului urban pentru a urma cursurile scolii online, dar si pentru a putea tine legatura cu cei dragi aflati la sute de kilometri distanta.

„Visuri implinite acasa” poate fi urmarit atat la TV, cat si pe YouTube

Peste 150.000 de locuitori din mediul rural au fost conectati la reteaua fixa Vodafone in plina pandemie 

Apreciez indeosebi initiativele ce duc spre o Romanie mai buna, mai inteleapta, mai moderna, mai informata. Tocmai de aceea, nu puteam sa nu vorbesc despre initiativa Vodafone, in urma careia, de la inceputul pandemiei, in perioada martie 2020 – iunie 2021, aproximativ 150.000 de locuitori din mediul rural beneficiaza de servicii Vodafone 4G, iar 21.000 de gospodarii din 158 de localitati din mediul rural fost conectate la reteaua fixa de internet. Astfel, in prezent, Vodafone asigura o acoperire cu servicii de comunicatii pentru 96% din populatia din mediul rural, oferind acces la  servicii de voce si internet fixe si mobile pentru unele dintre cele mai izolate comunitati din Romania. 

Pe scurt, Vodafone ajunge cu retelele fixe si mobile acolo unde nimeni nu a ajuns si ma bucura sa observ cum, intr-o lume mereu pe fuga, exista branduri care isi fac timp si se gandesc si la cei care sunt, poate, nu la fel de norocosi ca noi. Si da, sustin si am sutinut mereu turismul rural, autentic, insa, dincolo de experiente „ca pe vremuri”, exista mii de familii care nu pot lua legatura cu cei dragi, din cauza lipsei digitalizarii zonelor rurale. 

Sa poti da un mesaj sau un telefon nu este un moft, ci o necesitate. Eu recunosc ca imi da o stare de neliniste sa nu am semnal la telefon pentru prea multe ore la rand. Vreau sa pot alege constient sa imi inchid internetul sau chiar datele mobile, daca este cazul. Sa fie o optiune, nu ceva impus, mai ales ca traim in secolul vitezei si al conectivitatii. 

Pe langa beneficiile “sociale” evidente, conectarea si digitalizarea comunitatilor rurale va contribui fara doar si poate si la cresterea micilor afaceri locale, antreprenorilor din respectivele zone fiindu-le mai usor sa se afirme, creandu-se un sistem sustenabil de dezvoltare nu doar locala, ci si nationala.

Vodafone a fost recunoscuta drept cea mai fiabila retea 5G din Romania de catre auditorul independent umlaut, obtinand totodata cel mai mare punctaj pentru performanta serviciilor de date mobile.

Confirmarea performantei serviciilor de date mobile oferite de Vodafone Romania vine in urma unor masuratori comparative efectuate asupra tuturor retelelor mobile din Romania de catre auditorul independent umlaut, in primavara acestui an. Aceasta este cea de-a saptea recunoastere pentru reteaua mobila a Vodafone Romania in urma campaniilor de masurare realizate de umlaut.

Supernet Fibra de la Vodafone – internet fix de cea mai buna calitate

Pe langa investitiile semnificative in extinderea acoperirii cu servicii 4G in mediul rural si a serviciilor 5G in mediul urban, Vodafone Romania investeste in extinderea retelei sale fixe de Internet, televiziune si telefonie si pentru imbunatatirea calitatii serviciului de internet fix. Supernet Fibra de la Vodafone ofera viteze de internet de pana la 1Gbps, o conexiune stabila si cea mai buna experienta Wi-Fi din Romania prin intermediul router-ului Super Wi-Fi.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!