De cand ma stiu, sunt “prudentul” familiei. Ca vorbim de asigurari de viata, de calatorie, de abonamente la clinici medicale, de circulatul cu masina cu viteza legala pana la “drobul de sare” in cam orice tine de cei mici, de la folositul unei foarfeci si pana la datul in leagan. Asa sunt eu, uneori exagerat, nu ma pot schimba, nimeni nu e perfect.
De cand cu pandemia, pe lista mea de “griji” s-a mai adaugat si spalatul temeinic al mainilor, neatinsul obiectelor din jur, dezinfectatul aproape obsesiv… mai pe scurt, o igiena corespunzatoare, mai ales cand sunt plecat din tara. Nimeni nu vrea sa se imbolnaveasca nici acasa, cu atat mai mult peste mari si tari. Eu cu atat mai putin.
Din luna iunie 2020 de cand ne-am putut deplasa in voie in tara dupa aproape 3 luni de lockdown, in ciuda obstacolelor de tot felul, am reinceput sa calatoresc si continuu sa o fac cu fiecare ocazie ce se iveste. In ultimele luni am avut peste 20 de zboruri, m-am cazat in peste 25 hoteluri din strainatate si in peste 10 pensiuni si hoteluri din Romania, mi-am facut minim 6 asigurari de calatorie si am avut peste 400 de turisti romani in grupuri.
Am intalnit mii de oameni, fara sa ma imbolnavesc si respectand toate regulile impuse de fiecare tara vizitata. Unii m-au criticat, altii m-au “aplaudat”, sute de persoane chiar m-au urmat in destinatii exotice precum Islanda, Tanzania, Mexic, Maldive, Iordania… Tuturor le-am explicat insa ca niciodata nu am calatorit “inconstient”. Ca spalatul pe maini era regula de aur si inainte de pandemie, ca mereu am avut grija la vecinii de avion, am platit extra pentru locuri mai bune, am preferat sa evit zonele foarte aglomerate.
Lifebuoy mi-a ridicat o minge la fileu inainte de plecarea in Mexic. Sa numar de cate ori am atins diverse lucruri de cand am plecat de acasa si pana am ajuns la hotel in Mexic. Cum a fost rezultatul? SOCANT
.
Ce masuri am luat sa nu ma imbolnavesc va voi spune intr-un material separat, in detaliu. Pentru ca da, comportamentul meu de calator, fie ca sunt cu un grup de turisti ori cu familia, s-a schimbat, este ajustat de noul context epidemiologic.
Consider ca trebuie sa invatam sa traim cat mai frumos in aceasta noua normalitate si sa ne bucuram mai mult, respectand in acelasi timp toate masurile necesare de preventie (ca sa nu imi dau viata peste cap, imbolnavindu-ma), incepand cu o igiena corespunzatoare a mainilor.
Pe aceeasi lungime de unda cu mine sunt si cei de la Lifebuoy, marca de sapun antibacterian cea mai bine vanduta in lume, a caror misiune este aceea de a transforma igiena frecventa si corecta a mainilor intr-o obisnuinta. Ei m-au si provocat sa vorbim astazi despre acest subiect si nu oricum, ci contorizand efectiv de cate ori ating divese obiecte/suprafete de cand plec de acasa din Bucuresti si pana ajung la hotel in Playa del Carmen, Mexic.
Drept urmare, primul lucru pe care mi l-am pus in bagaj cand am plecat spre Mexic pe 1 aprilie a fost… un counter. Cu ajutorul lui am putut sa tin cont in mod real cat de des (sau de rar) am atins tot felul de lucruri si sa constientizez ca, desi sunt excesiv de grijuliu, tot mai am de lucru. Sper doar ca Alex si Vladut nu pun totusi mana pe atatea lucruri cand plecam in vacante. 🙂
De acasa pana la aeroport…
Asadar… pe langa clanta de la usa, butonul de la lift, manerul de la masina si propriul geamantan, ei bine, odata ajuns la aeroport, am atins de minim 10 ori ghiseul de check-in, atunci cand discutam diverse aspecte cu operatorul, cum ar fi locurile in avion sau taxele pentru kilograme suplimentare la bagaj, de 3 ori pasaportul si de alte 3 ori cartile de imbarcare. Pusesem deja mana de peste 20 de ori pe tot felul de lucruri, iar distractia era departe de a se fi terminat. Odata ajuns la security, a trebuit sa scot pe rand laptopul, telefoanele, bateria externa, cureaua, pe langa cele 3 tavite de plastic in care mi-am pus lucrurile.
Dupa security am mers la control pasapoarte, unde evident ca am pus din nou mana pe pasaport si carti de imbarcare, iar in alte 2 minute eram in duty free in cautarea unui parfum, cumparand o ciocolata si o sticla de apa, cand counterul meu deja arata 54 de atingeri. Si as putea baga mana in foc ca am mai uitat sa contorizez de vreo 2-3 ori deja. Macar nu m-am asezat pe scaun in asteptarea imbarcarii… de cand cu pandemia, evitam sa mai facem asta, preferam sa stam in picioare. Vom sta oricum in avion ore intregi.
Dupa imbarcare…
A venit si momentul imbarcarii, iar scos pasaportul si biletele, dat jos ghiozdanul si atinsa clapeta care deschidea compartimentul de bagaje destinat, atinsa si centura de siguranta, scaunul, cotierele, de nenumarate ori telefonul…spre “bucuria” counterului primit de la Lifebuoy care depasise deja 70 de contorizari.
A sosit si momentul mesei, dar pentru ca nu mi-era neaparat foame, am spus “pas”. Evit sa imi dau masca jos pe timpul zborurilor si dat fiind ca nu aveam un zbor atat de lung pana la Frankfurt unde urma sa avem escala, am prefer sa nu mananc. “Yuhu, am mai scapat de ceva “atingeri” in plus pe counter”, mi-am spus.
In timpul escalei…
M-am oprit la prima cafenea la Frankfurt, urmau cateva ore bune de asteptare pana la urmatorul zbor si aveam nevoie de ceva “energie” si inspiratie pentru niste materiale pe care le pregateam pentru blog. De ceva ani iubesc cafeaua. Dupa escala aveam deja 97 pe counter.
Zborul spre Cancun…
Ce credeti, de cate ori am pus mana pe tot felul de obiecte in peste 10 ore de zbor? Ei bine, sunt mandru sa spun ca doar 18 de ori. Da, am dormit aproape tot zborul, trebuie sa recunosc. Aveam peste 100 de atingeri inainte de a ajunge in Mexic. Nu-i rau, nu? In mod cert inainte de pandemie as fi fost mult mai putin constient de acest aspect si daca imi dadea cineva un counter, acesta ar fi aratat mult mai mult, cu siguranta.
Am ajuns in Mexic…
Si daca pe zbor am reusit sa “pacalesc” counterul, ajuns la aeroport scoate iar pasaportul, toate documentele necesare pentru trecerea granitei, recupereaza bagajul, scrie mesaje ca ai ajuns cu bine, ia legatura cu partenerul local sa anunti ca grupul a aterizat. Am urcat apoi in autobuzul ce urma sa ne duca la hotel si, bineinteles, ca am luat microfonul pentru a putea vorbi cu turistii si a fi sigur ca toata lumea ma aude. Am atins si centura de siguranta de aici, cotiera, scaunul, firul de la microfon, perdeaua de la geam, o noua sticla cu apa, iar lista mai poate continua… chiar a continuat de fapt, am ajuns la aproape 120 de atingeri a diverse obiecte pana la hotel.
.
In sfarsit la hotel in Playa del Carmen
Iar daca pana acum pot sa spun ca am tinut cont ca am acel counter si poate ca am fost mai “cuminte”, la hotel lucrurile au stat total diferit. Am strans pasapoartele, am completat tot felul de fise de cazare, am atins cartele de acces in camere, pliante, bagaje, clante. Pe scurt, am cam dat counterul peste cap si m-am apropiat “glorios” de 160 de atingeri. Clanta de la propria-mi usa a camerei de hotel a fost numarul 163. Acolo s-a incheiat “misiunea” mea, mai departe nu am mai tinut socoteala.
.
Cumva a fost o lectie suficient de buna aceasta metoda propusa de catre cei de la Lifebuoy.
Mi-am dat seama ca mai am de lucru la acest aspect si ca poate nu-s chiar atat de atent pe cat credeam. Sau ca de fapt abia astept sa ne intoarcem la o viata normala, cand nu va trebui sa mai fiu atat de atent. Sunt curios ce numar ar obtine si altcineva care se declara mai putin grijuliu din start. Bine, nu va inchipuiti ca am ignorat spalatul pe maini “ca la carte” sau dezinfectantul in tot acest timp, aproape 24 de ore. Nicicum. Dezinfectantele sunt nelipsite de peste tot din viata mea. Din ghiozdan, buzunar, bagaje… Caut insa sa nu trec nici in cealalta extrema.
.
Ce imi doresc sa evidentiez prin toate aceste exemple este ca nu ar trebui sa devenim “control freak”, ci sa ne bucuram de viata, de relaxare si emotii pozitive. Intr-un mod prudent si echilibrat. Luandu-ne toate masurile de precautie necesare si fiind atenti la igiena mainilor. Calatorind responsabil, dar cu zambetul pe buze. Daca nu era aceasta campanie cu Lifebuoy nu as fi facut acest experiment. Nu vreau sa va ingroziti de mine si sa credeti ca sunt asa de atent excesiv mereu, insa de data asta chiar am fost pentru ca am avut o misiune si o curiozitate de dus la capat.
–
Brandul Lifebuoy cuprinde diverse produse de igiena a mainilor, cum ar fi sapun antibacterian lichid, sapun solid si geluri igienizante in mai multe forme de ambalaj.
Sapunurile lichide Lifebuoy contin acid lactic, pentru efectul antibacterian, si glicerina pentru a ajuta la hidratarea pielii. Gelurile igienizante contin 72% alcool, dar si vitamina B3 ce ajuta la intarirea barierei naturale de protectie a pielii.