fbpx
excursii-razvan-pascu

Pentru ca primesc sute de intrebari pe zi, pe toate canalele posibile, la care efectiv nu fac fata sa raspund, vreau sa fac putina lumina in marea de intrebari si nelamuriri cu privire la eternele schimbari care vin odata cu ,,detestata” lista galbena ce ne da batai de cap saptamanal teoretic, practic… cand considera Guvernul de cuviinta sa o schimbe. 

Iar daca lista tarilor si modul in care este calculat ce stat devine ,,galben” este deja clar pentru cei mai multi dintre noi (o tara devine “galbena” daca are – raportat la populatie – mai multe cazuri decat Romania), carantina si mai nou obligativitatea testarii pentru cei care se intorc in Romania din Zona Galbena este inca o nebuloasa. 

Astfel, astazi vreau sa trecem in revista toate hotararile CNSU din ultimele 2 saptamani, mai exact hotararea nr. 6 din 04.02.2021, nr. 7 din 04.02.2021 si nr. 9 din 11.02.2021 pe care le puteti gasi si aici, cu mentiunea ca acest material ii vizeaza indeosebi pe cei care calatoresc pentru turism, nu neaparat transporturi sau in interes de munca, asupra carora nu ma voi opri.

Cine este exceptat de la carantina/izolare conform ultimelor schimbari stipulate in Hotararea nr. 9 din 11.02.2021 a CNSU?

Raspuns: FOARTE MULTI. Sincer, cred ca jumatate din populatia Romaniei. 

***precizez inca o data ca aici nu voi face referire si la exceptiile care au fost dintotdeauna, precum transportatorii, diplomatii, personalul navigant, lucratorii transfrontalieri etc, ci ma voi referi cu in special la persoanele care calatoresc cu precadere in scop turistic.

– cei care au ambele doze de vaccin facute si minim 10 zile de la doza 2. In Romania sunt cateva sute de mii de oameni care deja se incadreaza acum in aceasta exceptie – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera c.

– cei care au avut Covid in ultimele 90 de zile – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera b.

– cei care isi iau o “vacanta dupa vacanta” – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera a. Mai exact, daca te intorci din vacanta/business trip din Zona Galbena, ai un test negativ la sosire si arati tot la sosire ca vei pleca din tara oriunde altundeva in maxim 3 zile de la intrarea in Romania – atunci esti exceptat. Legea nu spune cat timp trebuie sa pleci si unde (poti pleca tot intr-o tara de pe Lista Galbena, de exemplu), ci legea spune doar ca atunci cand intri in Romania dintr-o tara de pe Lista Galbena, daca vrei sa nu stai in carantina atunci trebuie sa arati dovada ca vei pleca din tara in maxim 72 de ore si sa ai testul negativ la sosire (asta inseamna sa arati un bilet de avion, o rezervare la hotel in strainatate, un bilet de tren/autocar, etc). Nu este mentionat nicaieri ce documente doveditoare trebuie sa arati la granita, insa dovezi precum bilet de tren, bilet de avion, bilet de tren, cazare in strainatate, etc. sunt suficiente, impreuna, bineinteles, cu testul negativ PCR facut in ultimele 72 de ore pana la imbarcarea in avionul cu care ai venit in Romania. Stiu deja sute de persoane care au trecut asa si inclusiv cineva de la DSP mi-a scris pe Facebook si mi-a confirmat ca aceasta este procedura corecta.

adultii nevaccinati sunt scutiti de carantina, daca sunt studenti – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.1, litera n.

daca ai avut Covid, dar nu te-ai testat PCR la momentul respectiv si nu ai fost inregistrat oficial ca bolnav in ultimele 90 de zile, ca sa poti fi scutit acum de carantina poti arata acest lucru printr-un test de anticorpi facut in ultimele 14 zile. Prin urmare, daca vacanta ta intr-o tara de pe Lista Galbena este mai scurta de 14 zile iti recomand sa iti faci testul acesta de anticorpi in Romania, inainte de plecare, ca sa nu mai umbli sa il faci in strainatate la retur. Teoretic, asa cum este precizat in Hotararea CNSU 9/11.02.2021 la articolul 2, aliniat 5, punctul C, daca ai testul de anticorpi si prezinti acesti anticorpi inca in sange, atunci esti exceptat atat de la testul PCR la retur, cat si de la carantina la sosirea in Romania. Aici trebuie sa fac o precizare – in aplicatia IATA, pe care o folosesc majoritatea functionarilor de la ghiseele de check-in din lume ca sa vada ce restrictii sunt pentru fiecare tara, deocamdata aceasta exceptie nu apare, adica nu apare ca daca ai testul de anticorpi te poti imbarca fara test PCR, insa incerc de cateva zile sa intru in legatura cu IATA ca sa isi actualizeze aplicatia. Deocamdata e riscant, asa ca v-as recomanda sa va faceti si testul PCR la retur, daca nu aveti la voi un test pozitiv de maxim 90 de zile (dar nu mai nou de 14 zile). Daca se va schimba ceva voi updata acest articol. 

UPDATE 30 MARTIE: A fost adaugata exceptia de la testare si carantinare si pentru cei care un test IG pozitiv, efectuat cu maxim 14 zile inainte, plus s-au mai adaugat ca exceptie si cei care au avut COVID si au un „certificat ca s-au recuperat medical”. Las mai jos printscreen-ul de pe site-ul IATA.

sunt scutite de la carantina TOATE FAMILIILE care se intorc in tara din Zona Galbena si care au copii minori la scoala (sunt exceptati atat parintii-insotitori, cat si copiii). Hotararea CNSU 9/11.02.2021 spune la articolul 4, aliniat 1, litera N acest lucru. Am vrut sa fiu sigur si am intrebat la IGSU si la DSP, iar acestia mi-au confirmat in scris. Atasez confirmarile mai jos la acest articol, in caz ca veti avea nevoie. Stiu deja multe astfel de familii care s-au intors in tara din tari de pe Lista Galbena, au aratat carnetul de elev sau adeverinta de la scoala (privata sau de stat) si au intrat cu totii fara carantina in Romania. Cum in Romania sunt peste 3,5 milioane de elevi si studenti, iar fiecare in calatorie poate sa fie insotit daca este minor de bunici, parinti, etc, rezulta ca doar de aici sunt scutiti de la carantina vreo 10 milioane de romani. Desigur, ne referim acum la familiile care calatoresc impreuna cu copiii scolari (elevi-studenti)…nu e valabil daca te intorci doar tu ca parinte din strainatate si copilul scolar a fost acasa, ci doar daca ai calatorit tu ca parinte/insotitor/bunic cu acel elev-student.

cei care se intorc din Zona Galbena, dar au stat in Zona Verde 14 zile (asta nu prea o inteleg, nu stiu ce a vrut sa spuna poetul la articolul 4, aliniat 1, litera A,, dar in fine – cred ca se refera la tranzit, probabil a vrut sa faca mai clar faptul ca daca tu te intorci dintr-o “tara verde” dar tranzitezi o “tara galbena”, atunci e evident ca nu trebuie sa stai in carantina). Deci daca, de exemplu, te intorci din Tanzania/Zanzibar sau Mexic (“tara verde”) si tranzitezi Qatar sau Franta/Olanda, “tara galbena”, nu trebuie sa stai in carantina. 

– elevii sau studentii la zi, precum si insotitorii acestora. Dovada se face cu carnetul de student/elev si ca sa fie logic articolul 4, aliniat 1, litera N eu deduc ca intoarcerea in Romania nu ar trebui sa fie intr-o vacanta scolara, ci in perioada de studii, ca sa se poata aplica ce scrie aici: „se deplasează pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori”.

– persoanele aflate in TRANZIT in Romania pentru 24 de ore. Demonstrezi ca esti in tranzit cu orice fel de bilet de avion sau alta legatura care arata ca vei iesi din tara in 24 de ore. 

cetatenii care demonstreaza ca au fost plecati in interes de serviciu (de exemplu semnare sau negociere contract) si au un test negativ la retur facut cu maxim 72 de ore inainte. Daca cineva imi poate spune cum ai putea demonstra ca ai NEGOCIAT un contract, i-as da un premiu NOBEL. Daca ai semnat contractul, atunci il arati, dar daca “l-ai negociat”, atunci este oare suficient o fotografie de la o cafenea cu partenerul (de business) imbracat in tricou sau trebuie doar o poza dintr-o sala de sedinta imbracati toti la costum? Exceptia este la articolul 4, aliniat 1, litera V. 

copiii care au sub 3 ani sunt exceptati de la a face testul PCR la returul in Romania. La sosire, masura care li se aplica copiilor sub 3 ani este identica cu a parintilor, adica daca sunt parinti studenti sau vaccinati sau care au avut Covid, atunci nici ei si nici copiii sub 3 ani ai lor nu stau in carantina (articol 2, aliniat 2 din Hotararea CNSU Nr 9/2021). De la 6 ani incolo iar este clar, pentru ca sunt copii-elevi, care merg la scoala, deci iar sunt scutiti de la carantina, atat ei cat si parintii lor insotitori. Insa singurul lucru care nu este clar inca este ce se intampla cu copiii intre 3-6 ani, pentru ca ei nu sunt nici elevi si nu par sa fie exceptati nici pe baza de alt criteriu. Parerea mea este ca pur si simplu au fost uitati pe din-afara. Am scris pe acest subiect la IGSU si la INSP/DSP si nu mi s-a spus nimic concret, ci m-au trimis la Legea Educatiei. Parcurgand acea lege, in opinia mea, copiii 0-6 ani nu sunt considerati elevi, ci anteprescolari si, respectiv, prescolari, ceea ce inseamna ca nu sunt vizati de exceptiile de la carantina.

De asemenea, UN ALT LUCRU OK, care a fost modificat: daca nu va incadrati in niciuna dintre exceptiile de mai sus si sunteti, astfel, nevoiti sa prezentati un test negativ PCR atunci cand porniti spre Romania dintr-o zona galbena (pe cale aeriana sau terestru) si sa stati in carantina, atunci veti sta doar 10 zile in izolare, in loc de 14 cum era pana acum, si NU mai exista obligativitatea de a face al doilea test in ziua 8 de izolare ca sa iesiti in ziua 10. Se considera suficient testul negativ prezentat la imbarcare (Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.2, alin.1) 

Si pentru ca tot a venit vorba de testare, iata cine este exceptat de la prezentarea unui test negativ PCR la intrarea in Romania din Zona Galbena: 

.

cei care se afla la minim 10 zile de la doza 2 de vaccin si demonstreaza cu documente elocvente. Dovada efectuarii vaccinului, inclusiv data administrarii celei de a 2-a doze se realizeaza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitara care l-a administrat, din Romania sau din afara tarii;

cei care au avut Covid in ultimele 90 de zile (numarate de la data testului pozitiv!) si pot sustine acest aspect prin prezentarea documentelor edificatoare: testul pozitiv, biletul de externare din spital etc sau este verificat in baza de date Corona-forms. 

copiii sub 3 ani (asa scrie in lege, desi in aplicatia IATA scrie copiii sub 4 ani).

Atentie! Aceasta exceptare de la testare si carantina este doar la intrarea in Romania dintr-o Zona Galbena, adica pentru RETUR. Nu este neaparat valabila si pentru calatoriile DUS, spre orice tara din lume. Fiecare stat are propriile reguli atunci cand intri in tara respectiva. Verificati cu agentia de turism ori pe site-urile oficiale inainte de a efectua orice deplasari! Si nu uitati sa plecati mereu cu asigurare de calatorie si asigurare storno cu Clauza Covid. 

UPDATE 03.04: Informatia cu intrarea listei galbene in vigoare la 3 zile de la publicare nu mai este valabila in acest moment. A fost astfel o perioada (la momentul scrierii articolului asa stateau lucrurile, insa acum s-a revenit la 24h de la publicarea listei pentru statele nou intrate, in vreme ce daca o tara iese de pe lista galbena, ridicarea restrictiilor aferente se aplica imediat. Las mai jos si un printscreen de pe pagina CNSCBT unde este specificat acest lucru.

Lista Galbena intra in vigoare la 3 zile de la publicare

Voi updata acest articol pe masura ce apar modificari. Imi doresc sa fie cat mai util celor interesati si ma bucur ca mai primim si vesti bune cu privire la carantina si lista galbena, cum ar fi aceste exceptii, dar si faptul ca incepand cu 11 Februarie 2021 Lista Galbena nu va mai intra in vigoare in 24 de ore de la publicare (sau chiar instantaneu, cum au mai fost cazuri), ci peste 3 zile, asa cum era absolut logic si normal sa se intample, pentru a da timp tuturor celor aflati in strainatate sa se ,,organizeze”.

Cele 3 zile sunt valabile pentru tarile nou introduse pe lista, iar in cazul tarilor care ies de pe lista se aplica imediat, din fericire. De exemplu, daca Rusia este introdusa pe lista galbena pe 19.02.2021, atunci toate prevederile cu privire la Rusia intra in vigoare pe 22.02.2021. Daca, in schimb, Maldive iese de pe Lista Galbena pe 19.02.2021, atunci restrictiile sunt ridicate si noile conditii sunt puse in aplicare de a doua zi, 20.02.2021.

Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021 o gasiti aici.

Iar in loc de incheiere, las o ,,dorinta”, ce sper ca o vom vedea in practica intr-un timp cat mai scurt si pe care o tot mentionez deja de ceva vreme, insa acum este ,,sustinuta” si de Consiliul Mondial al Turismului, care propune Guvernelor ca tarile sa nu mai fie bagate la gramada pe tot felul de liste rosii sau galbene, ci fiecare pasager sa fie tratat individual, in functie de locul de unde vine. Asa mi s-ar parea cel mai corect fata de toata lumea si totodata, mai ales in contextul neclaritatilor legislative de acum, cel mai simplu si eficient. Listele Galbene deja sunt inutile, atata timp cat virusul acesta exista peste tot in lume si ai transmisie comunitara la tine in tara.  

Ce faceti daca ati avut COVID in ultimele 90 de zile, nu aveti test PCR efectuat in ultimele 72h si zburati spre Romania din Zona Galbena, iar functionarul de la ghiseul de check-in nu stie ca sunteti exceptat de la testare?

Daca sunteti in situatia sa va imbarcati intr-un avion ca sa zburati spre Romania din Zona Galbena si daca functionarul de la ghiseul de check-in de oriunde din lume NU STIE despre aceste exceptii, atunci sa le aratati site-ul IATA unde au toate aceste informatii, iar site-ul este folosit de toate companiile aeriene membre IATA. Las mai jos un printscreen:

Deci, daca aveti rezultatul PCR pozitiv din ultimele 90 de zile (dar nu mai devreme de 14 zile), atunci puteti arata la imbarcare acest rezultat si nu mai este nevoie sa va faceti test PCR pentru imbarcare. Nici nu veti sta in carantina la sosirea in Romania. Asta este valabil pentru cei care au avut Covid si S-AU TESTAT atunci cand au avut. Insa mai sunt multi care stiu ca au avut COVID, dar nu s-au testat PCR la timpul potrivit – in cazul lor, isi pot face un test de anticorpi la plecarea din Romania, care daca va fi in perioada de valabilitate de 14 zile la returul in Romania nu va mai fi nevoie de carantina daca ai anticorpi (iar in acest caz la imbarcare in avion la retur spre tara, opinia mea este ca deocamdata trebuie sa ai si testul Covid negativ, pentru ca, asa cum scriam mai sus aceasta actualizare nu apare pe aplicatia IATA si lasa loc la interpretari la functionarul de la ghiseul de check-in).

Documente de descarcat

*Raspunsul CNCCI din data de 17.02.2021 in care se aduc clarificari cu privire la exceptarea de la carantina a copiilor de 0-6 ani il gasiti aici.

**Raspunsul DSPB din data de 15.02.2021 in care se aduc clarificari la diverse intrebari pe care le aveam cu privire la Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021.

***Raspunsul CNCCI din data de 13.02.2021 in care se aduc clarificari la diverse intrebari pe care le aveam cu privire la HCNSU nr. 9/11.02.2021

48 comentarii

 1. CHIRA DEE CRISTINA
  19.02.2021 la 00:02

  Buna, Razvan! Merci mult pentru aceste lamuriri! Un alt aspect care ar trebui urmarit/elucidat este si cel legat de asigurarile de calatorie/medicale cu clauza Covid. Noi am fost plecati in Maldive 2 saptamani la inceputul lunii ianuarie 2021. Deoarece la momentul achizitionarii pachetului turistic nu erau inca aceste clauze Covid, ne-am facut ulterior, respectiv in luna decembrie 2020. Problema, sa zic asa, am intampinat-o in momentul in care am intrebat Asiguratorul la ce face referire in polita prin „exceptie fac tarile pentru care a fost emisa alerta de calatorie”. Cu greu am reusit sa primesc un raspuns. Au cam dat-o din stanga in dreapta, pt ca la momentul respectiv erau foarte multe tari cu avertisment de calatorie, deci nu alerta. Intr-un final mi s-a spus asa: asigurarea nu este valabila daca tu alegi sa calatoresti intr-o tara de pe Lista Galbena… Cred ca tu ai posibilitatea sa afli mai multe decat am reusit eu. Noi am ales Mondial Assistance pana la urma pt asigurare.

 2. Razvan Pascu
  (author)
  19.02.2021 la 09:43

  @ CHIRA DEE CRISTINA: stiu despre aceasta restrictie impusa de Mondial, face ca lucrurile sa fie foarte alunecoase cand chiar ai nevoie sa iti folosesti asigurarea, dar prefer sa nu comentez pt ca pot parea subiectiv intrucat eu lucrez si promovez un alt asigurator, Groupama Asigurari. Ce pot sa iti spun este ca exista si asiguratori care nu au aceasta restrictie, dar asta nu il face pe Mondial mai putin serios (asta e politica lor momentan, iar noi ca posibili clienti – o acceptam sau nu).

 3. Adalbert
  21.02.2021 la 20:43

  Exista un sir întreg de excepții de la carantinare dar nimeni nu s-a găndit la o categorie deloc neglijabilă: la cei care posed teren, livadă etc la doar cățiva km de graniță. Încep lucrările primăvara iar proprietarii ar trebui să se deplaseze zilnic peste graniță dar ei nu se regăsesc pe lista excepțiilor, înregistrănd astfel pierdei materiale substanțiale.

 4. Laura
  23.02.2021 la 21:03

  Buna Razvan,
  Ai primit cumva vreun update de la IATA privind actualizarea exceptiei referitoare la ‘Hotararea CNSU 9/11.02.2021 la articolul 2, aliniat 5, punctul C, daca ai testul de anticorpi si prezinti acesti anticorpi inca in sange, atunci esti exceptat atat de la testul PCR la retur, cat si de la carantina la sosirea in Romania’.
  Am verificat site-ul lor acum si inca nu apare aceasta exceptie. Iti multumesc!

 5. Razvan Pascu
  (author)
  23.02.2021 la 21:18

  @ Laura: nu am primit niciun update de la IATA, inca pe site-ul lor nu apare aceasta exceptie. Cert este ca in practica aud ca au inceput sa accepte si teste de anticorpi in loc de test Covid, cel putin la returul din Male (Maldive). Probabil pe masura ce apar tot mai multi astfel de pasageri, se invata si personalul de check-in. Daca totusi vreti sa fiti sigura, faceti testul PCR la retur.

 6. Georgeta
  24.02.2021 la 10:41

  Bună Răzvan, nu am reușit să găsesc nicăieri informații despre situația în care, zbori cu 2 avioane până la destinație, dar zborurile sunt cu 2 companii diferite, deci intri într-o țară, îți iei bagajul și aștepți in aeroport câteva ore pentru îmbarcarea la zborul în următoarea țară. Cum se consideră acest tranzit dacă ai ieșit cu tot cu bagaj ? Este reglementată această așteptare in aeroport sau se consideră că te poți infecta înainte de îmbarcarea la cursa următoare ? Eu vreau sa călătoresc în Mallorca și am ales un traseu prin Barcelona, deși as fi găsit un bilet mai bun prin București-Bergamo-Mallorca, tocmai pentru a evita această situație despre care nu am găsit informații. Mulțumesc.

 7. Razvan Pascu
  (author)
  24.02.2021 la 10:45

  @ Georgeta: la retur este considerat de Romania ca fiind tranzit tranzit prin Italia, deci conteaza de unde veniti si care va fi situatia cu tara de plecare (in cazul acesta Spania). In acest caz, la intrarea in Italia trebuie respectata legislatia Italiei, cu cerintele de intrare in tara – test Covid de tip PCR sau rapid (pentru tranzit nu ar fi trebuit).

 8. Maria Udeanu
  25.02.2021 la 23:08

  Buna Razvan, in situatia in care la mmomentul intoarcerii in Romania am 93 de zile de la confirmarea testulului pozitiv covid, dar prezint testul care confirma prezenta anticorpilor Igg efectuat cu mai putin de 14 zile, sunt scutita de carantina? Multumesc frumos!

 9. Razvan Pascu
  (author)
  26.02.2021 la 17:26

  @ MARIA UDEANU: legea spune ca daca prezinti testul de anticorpi si ai acesti anticorpi in sange, atunci esti exceptat de la carantina.

 10. Cris
  28.02.2021 la 12:59

  Salut Razvan,

  Pe stirioficiale.ro scrie asa:
  “ Sunt exceptate de la carantină și persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.”

  Intentionez sa plec in 2 vacante consecutive. Problema e ca acolo se precizeaza test efectuat in ultimele 48 de ore, nu 72 cum ai precizat si tu. Nu cred ca putem face in Maldive test la 48 inainte de intoarcere. Stii cumva care e cerinta corecta?

 11. Adina Nicolescu
  01.03.2021 la 13:57

  Buna ziua sunt intr-o situatie foarte dificila: locuiesc in UK, tatal meu care locuieste in Romania a murit saptamana trecuta.( nu de covid) Nu am mers la inmormantare, fratele meu a contactat DSP-ul si acestia au comunicat cs datorita noii tulpini nu mai este valabila hotararea cu 72 de ore fara carantina. Tatal fiind medic de familie, este necesara acum dezbaterea mostenirii pentru a veni alt doctor pentru pacienti , etc etc. Am incercat sa sun consulatul din UK nici o sansa. Intrebarea mea ar fi: cum pot afla exact daca sunt scutita de carantina eu si familia mea daca merg in Romania pentru 72 ore cu un test negativ, bineinteles.
  Va multumesc

 12. Lucia
  01.03.2021 la 14:43

  Buna,Razvan!Intentionez sa merg pe 8 martie in Italia si sa stau 72 de ore.Ce imi trebuie la plecat si la intors?

 13. Olga
  01.03.2021 la 16:02

  Razvan, buna ziua!
  Din Rep.Moldova sa pleci ( cu uutoturism) in Romania pe 96 ore 04.03-07.03 cu pasaport romanesc cu copil e posibil fără carantina?

 14. Razvan Pascu
  (author)
  02.03.2021 la 16:34

  @ Cris:

  (2) Exceptarea de la măsura carantinei instituită pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, cu excepția celor ce sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se aplică și pentru:
  a) persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național;

 15. Florian
  07.03.2021 la 09:08

  Buna răzvan daca am avut covit si trebuie sa plec la munca in spania din romania termin perioada de 14 zile ma trebuie făcut testul pcrmultumesc

 16. Andreea Popescu
  11.03.2021 la 01:54

  Buna! Apropo de art.4, alin.1, lit.n, eu le-am scris celor de la dsp si am cerut confirmare/lamurire si mi-au raspuns ca nu i se aplica exceptarea de la carantina baiatului meu elev,de 6 ani jumate si implicit nici insotitorilor. Am vrea sa plecam in Dubai luna viitoare si nu stim ce sa facem. Este la latitudinea persoanei reprezentant DSP de care dam in aeroport? Se aplica aceasta exceptie cu adevarat sau risc sa stau in carantina la intoarcere in tara? Chiar sunt oameni care au calatorit in baza acestui articol?

 17. Andreea Popescu
  11.03.2021 la 14:00

  Daca am avut covid si am depasit cele 90 de zile dar avem in continuare anticorpi, vizibili intr-un test specific, tot mai este necesara carantina? Multumesc

 18. Lora
  20.03.2021 la 08:01

  Felicitari pt articol! Mi-a placut paragraful in care faci referire la toti cetatenii planetei. Eu nu pot sa inteleg cum un cetatean non-EU nu poate intra intr-o tara europeana daca are vaccinul (chiar unul din cele aprobate de CE)
  Oare cand se gandesc sa schimbe ideea asta “brilianta”? Am impresia ca cei care fac aceste reguli sunt chiar idioti…

 19. Gologan Mihaela
  26.03.2021 la 20:42

  Avem rezervata o vacanta de schi in Bulgaria, 2adulti vaccinati si un copil de 12 ani in vacanta. La intoarcere stam in carantina cu copilul? Multumesc

 20. Andreea
  28.03.2021 la 11:52

  Buna Răzvan! Cred ca baza de date IATA a fost actualizata cu testul pozitiv anticorpi IG. La întoarcerea dintr-o țara aflată pe lista Galbena dacă am un test IG pozitiv nu mai îmi trebuie nici test negativ PCR și nici carantina la revenirea in țara, nu? Mulțumesc mult! O Duminica frumoasa

 21. Razvan Pascu
  (author)
  28.03.2021 la 12:50

  @ Andreea: din pacate nu a fost actualizat pe IATA.

 22. Andreea
  28.03.2021 la 19:03

  Buna, am verificat puțin mai devreme, însă nu stiu dacă am verificat ok și in actualizarea in data de 27.03 apare pt România ca excepție și testul IG anticorpi ,, This not apply to:… -passengers with a test proving presence of IgG antibodies taken at most 14 days before arrival.” Nu pot sa atașez printscreenul, din pacate. Ma uit unde trebuie? Mulțumesc mult.

 23. Razvan Pascu
  (author)
  30.03.2021 la 00:38

  @ Andreea: am verificat si aveti dreptate, a fost adaugata si aceasta exceptie, plus s-a mai adaugat si exceptie pentru cei care au avut COVID si au un „certificat ca s-au recuperat medical”.

 24. Andreea
  30.03.2021 la 17:54

  Mulțumesc mult! Deci fără test PCR și carantina la întoarcerea dintr-o țara aflată in zona Galbena, in situația prezentării unui test pozitiv anticorpi IgG. O după-amiaza placuta!

 25. Ana
  31.03.2021 la 00:19

  Buna. Dacă revin in România din USA mai e nevoie sa prezint la intrare un test PSR negativ?
  Multumesc.

 26. Iacob Alina
  31.03.2021 la 13:10

  Buna ziua….daca ma intorc din Germania…ambele doze de vaccin administrate….imi trebuie test pcr la imbarcare spre Romania?Va multumesc

 27. Diana Nica
  31.03.2021 la 17:06

  Buna Răzvan,
  Dacă venim prin Germania in Romania(suntem cetățeni olandezi, deci nu de pe lista galbena), testul PCR ne trebuie la aeroport? Sau ajunge testul de anticorpi? In acest caz, mai trebuie și un test rapid?
  Va multumim!

 28. Fabian Fitoiu
  01.04.2021 la 09:38

  Buna ziua,

  Stiti cumva ceva de Sua in legatura cu prezentarea testul PCR la intrarea in Romania? Stiu ca nu mai este pe lista galbena si trebuie sa ma intorc din Sua in Romania si aici in California sunt niste preturi de sute de dolari pentru un test.

 29. ELISABETA GHEORGHE
  02.04.2021 la 08:02

  Buna, Razvan,
  Daca am cetatean strain care vine in Romania pentru business trip, sta 3 zile, trebuie sa plece in cele 72 de ore alocate pentru a nu sta in carantina si i se anuleaza zborul de plecare din tara existand posibilitatea de a pleca a doua zi sau chiar a treia zi, ce poate face in cazul acesta? Poate reface testul PCR si sa il arate la imbarcare? Intra in carantina pentru 10 zile? Cum se procedeaza? Normal ar trebui sa fie considerata situatie de tranzit aratand biletele anulate de catre companie si emitere a unora noi, nu?
  Multumesc.

 30. Cristea Liliana
  04.04.2021 la 08:55

  Buna dimineata, suntem in Istanbul 10 pers in vacanta, 2 familii au si copii cu ei! Am ieșit din România in data de 01/04 2021, cu test pcr ! Vineri seara am aflat ca Turcia este pe lista galbena! Astazi 04/04 2021 avem bilet sa revenim in tara, compania de zbor este Tarom! Am citit la Dvs excepțiile carantinei, ne gândeam ca ne încadram ca intra in vigoare in 3 zile, am citit ca s- a revenit la 24 h, credeți ca puteti sa ne sfătuiți cum sa procedam ? Va multumim din suflet !

 31. 05.04.2021 la 01:04

  Conform ordinului pentru aprobarea Statutului de elev din 10.08.2016 publicat in MO nr. 645 din 23 august 2016
  Capitolul 1 art 2. Reiese ca anteprescolarii 0- 3 ani si Prescolarii 3-6 ani sunt elevi .
  Atunci toti copii care sunt inscrisi intr- o institutie de invatamant sunt acceptați de la carantina .
  Am dreptate ? …..

 32. Alexandra
  08.04.2021 la 08:45

  Buna ziua exceptarea de la hotararea cnsu 9/2021 legata de copii elevi, litera n, nu se aplica, deoarece domiciliul trebuie sa fie in afara Romaniei

 33. Andreea
  09.04.2021 la 13:09

  Buna Razvan,
  vin din Italia, am test negativ PCR si trebuie sa intru in carantina 10 zile la domicilul declarat.
  Intrebarea mea este: trebuie sa ramana in carantina si parintii mei, care locuiesc la aceeasi adresa?
  Multumesc pentru raspuns anticipat

 34. Andreea
  12.04.2021 la 22:46

  Dacă am făcut doar prima doza de vaccin dar am deja anticorpi dovedit print test IgG ma încadrez oare la excepții?

 35. Madalina
  16.04.2021 la 12:32

  Daca vin din Spania (tara verde) si am escala in Italia (tara galbena), imi va cere test Pcr pt avionul de Romania ? Mentionez ca nu stau 14 zile in tara verde, adica Spania. Traseul este Romania-escala Italia-Spania si retur, total 12 zile. Multumesc!

 36. Diana S
  18.04.2021 la 13:10

  Buna ziua! Cat este valabilă lista galbena? O dată la cat timp se reactualizează?

 37. Mihai
  22.04.2021 la 21:34

  Buna , azi 23 Aprilie la ora 14 , Germania a fost inclusa pe lista galbena. Sunt student in Olanda , dar ma imbarc dimineata in 24 aprilie , la ora 9.00 pe avion in Germania, spre Romania . Sunt student si nu am testul PCR facut , nemaiavand timp . Lista intra in efect de la 24 h de la publicare , deci ora 14 , maine 24 aprilie sau incepand cu ora 0.00 in 24 aprilie ? Wizz Air mi-a trimis acum e-mail ca am nevoie de test PCR , avionul , cum am spus decoland la ora 09.00 . Stiti cumva mai precis cum se updeteaza si la ce ora , informatiile in vami ?

 38. Claudia Lefteriu
  27.04.2021 la 13:26

  Buna ziua,
  Exceptia de la carantina pentru adultii care insotesc minori scolari este valabila si in vacanta? Ex: familie cu 2 adulti si 1 copil de 9 ani in vacanta in Grecia la inceput de iulie – >PCRx3 la plecare si PCRx3 la revenire,fara carantina? Sau PCR +10 zile carantina la intoarcere? Daca parintii sunt vaccinati,dar minorul nu este, trebuie PCR pentru copil? Si fiind in vacanta, trebuie carantina?
  Multumesc anticipat de lamuriri.

 39. Laura
  29.04.2021 la 09:05

  Salut. Cei ( vaccinati si vindecati) care vin din zona verde( Israel) in Ro nu fac carantina, stim . Dar le trebuie test pcr la imbarcare( in Israel)? Multi isi fac testul pcr, sa fie! Dar cand calatoreste o famile cu 4-5 persoane, se simte la buzunar! Unii zic ca trebuie, altii ca nu! Israel nu cere nimic, decat certificatul de vaccinare. Deci Ro daca ar fi sa ceara! Cum e pana la urma cu cei care vin din tara verde? Israel cere test pcr pt cine vine din Ro, vaccinat/vindecat dar se prezinta in Ro la imbarcare. Altfel nu urci in avion. Si apoi inca un test in Israel pt toata lumea. Multumesc

 40. Nicoleta
  01.05.2021 la 19:42

  Buna Răzvan,
  Ce se întâmplă daca nu respecti perioada de 72 de ore si ramai mai mult in România (de exemplu ti se anulează biletul de avion sau din alte motive nu mai poti pleca din Romania in cele 72 de ore)?

 41. RAMONA
  05.05.2021 la 09:48

  Buna dimineata si Hristos a Inviat !
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu cateva aspecte, in masura posibilitatii. Noi suntem 4 familii care ne-am rezervat(personal) vacanta incepand cu 12 iunie 2021 undeva in Grecia continentala(inca din decembrie anul trecut) . Toti avem copii cu verste intre 3 si 15 ani, copii nevaccinati anticovid, evident. Noi parintii, suntem vaccinati .Intrebarea este : la intoarcerea in tara(calatorim cu masinile personale) copii nostri sunt obligati sa stea in carantina insotiti de un parinte sau ne putem vedea linistiti de activitatile obisnuite, servici, scoala….etc.? Multumesc anticipat.

 42. Flori
  13.05.2021 la 22:28

  Buna seara
  O sa calatorim in Turcia pe 15.05. 2ad si 1copil 3 ani, in sept face 4 ani. noi suntem vaccinati, copilul trebuie sa stea in carantina?

 43. Laura
  13.05.2021 la 23:52

  Buna seara,

  Dacă sosim din Germania in România și stam la familie de gradul întâi, noi doi Adulți vaccinați doar cu prima doza și doi copii minori nevaccinați, conform INFO găsite trebuie sa facem carantina ori 14 zile ori 10 zile cu test PCR. Problema e ca niciun centru din zona noastră nu garantează 48 ore ci 72 ore pentru rezultat ceea ce înseamnă ca adăugând timpul la un drum de 18 ore, va fi prea târziu sa îl prezentam pentru a avea o carantina de doar 10 zile iar noi intenționăm sa stam doar 12 zile in România. In plus, înainte de a pleca din România trebuie cu 48 ore înainte maxim sa efectuam un nou test PCR pentru a evita carantina la întoarcerea in Germania. Întrebarea mea este, o sa avem de a face cu amenda dacă plecam de la domiciliul de carantinare mai repede cu 4 zile pentru testare și cu 2 zile pentru plecarea din țara?

  Va mulțumesc pentru răspuns

 44. Ionut
  25.05.2021 la 23:26

  Buna seara , am si eu o intrebare, daca vin in tara si ajung la ora 12 iar in aceeasi zi dupa ora 12 se publica noua lista iar pt tara din care vin nu se mai impune carantina pentru ca trece din zona rosie in cea galbena, tot o sa fiu bagat in carantina?

 45. Andrei
  30.05.2021 la 21:51

  Am și eu o întrebare, daca zbor din zona roșie in verde si stau 11 zile dupa care am un zbor direct in România trebuie sa stau in carantina doar 3 zile in România ca sa se împlinească cele 14 de când am părăsit țara din zona roșie? Sper ca am fost clar.

 46. Ioana
  19.06.2021 la 16:26

  Buna Razvan,

  Iti scriu in speranta ca ma poti ajuta cu o informatie asupra caruia nu am gasit niciun raspuns, chiar de caut toata ziua pe site-ul ambasadei romane. Zburand din Spania (Zona verde Pentru Romania) catre Bucuresti Dar cu escala in Anglia(zonal galbena pt Rom) de 2 ore pt transfer bagaj, este necesar testul PCR, carantina? Oare e necesar sa gasesc un zbor direct pentru a scapa de pcr/carantina?
  Tare mi-as dori sa imi raspunzi.
  Multumesc in avans

 47. Georgeta Gegiu
  12.08.2021 la 07:07

  Dacă stau 7 zile în Turcia care este zonă roșie și 4 zile în Bulgaria, ce documente mi se cer la intrare în țară?

 48. Elvira
  20.08.2021 la 07:16

  Buna, Răzvan! Am citit ca daca vii fin zona rosie Spania in zona verde Romania cu test pcr negativ poti sta in tara mai putin de 72 ore fara carantina. Am vorbit la dsp si au xis ca dai declarație pe proprie răspundere in aeroport. Nu stia insa cum esti luat in evidenta daca părăsești tara cu masina. Stiu ca trebuie sa stai 14 zile in alta tara verde ca sa poti reveni in România. Ma gândeam la varianta Bulgaria, dar nu ss vrea 14 zile. Specific ca am si buletin romanesc si spaniol. Il folosesc pe cel spaniol pt. ca am minor cu mine.
  De asemenea vin sa demnez un contract de vanzare, dar ca persoana fizica. Ce imi recomanzi in situația aceasta? Mulțumesc! O zi frumoasa,!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]