fbpx
excursii-razvan-pascu

Desi vara calendaristica s-a incheiat, temperaturile tin cu noi si ne indeamna, parca, la o ultima baie in mare si cateva zile relaxante de vacanta. In acelasi timp, toamna se instaleaza cu pasi repezi si ne intampina cu noi aventuri si oportunitati de explorare. Iar daca toamna nu va place sa mergeti in vacante, atunci macar va puteti planifica primavara urmatoare. 

Stiu ca am mentionat de multe ori ca, din punctul meu de vedere Grecia este o tara care este aproape imposibil sa nu iti placa. Noi doar ce ne-am intors din Grecia dupa mai bine de o luna petrecuta in Zakynthos si Kefalonia si nici ca ne puteam gandi la un inceput de toamna mai frumos. 

Daca sunteti curiosi ce am mai scris pana acum despre aceasta tara minunata, gasiti aici toate articolele care mentioneaza Grecia, unde am abordat subiecte dintre cele mai diverse, de la itinerarii si pana la conditii de calatorie in context COVID. Imi doresc ca ceea ce scriu sa va fie cat mai util, dar mai ales sa va faca sa visati la o calatorie, astfel ca in materialul de astazi am ales sa va povestesc despre o regiune mai putin cunoscuta in randul turistilor romani, dar cel putin la fel de spectaculoasa ca fiecare coltisor al surprinzatoarei Elade. Va voi prezenta regiunea Peloponez.

.

Pe scurt despre PeloponezCe nu trebuie sa ratezi

Peloponezul este o peninsula aflata in partea de sud a Greciei si, probabil, cea mai populara regiune a Greciei continentale. Aici vei gasi mixul perfect intre plaje idilice, orase antice, cetati venetiene, biserici bizantine, situri arheologice si nelipsitele orase cosmopolite. Toate acestea intr-un cadru natural alcatuit din munti, rauri si plaje superbe. Mereu am zis ca zeii au fost tare darnici cu Grecia. 

Istoria bogata a acestei regiuni dateaza din perioada preistorica, fiind locul unde s-a format, in Epoca Bronzului, prima civilizatie europeana – civilizatia miceniana. Multe secole mai tarziu, pe aceste locuri s-au dezvoltat statiuni moderne cu hoteluri pentru toate gusturile si buzunarele, pentru ca fiecare potential turist sa aiba de unde alege pe tot parcursul anului. Iarna, de exemplu, puteti opta pentru renumitele destinatii montane Kalavrita sau Arkadia.

1. Incursiune in civilizatia antica – Viziteaza unul dintre cele 3 cele mai importante situri arheologice din Grecia: Olimpia, Epidavros sau Micene.

Olimpia – locul in care s-au nascut Jocurile Olimpice

Aflata la mai putin de 4 ore de Atena, Olimpia a devenit unul dintre cele mai celebre locuri sacre din Grecia Antica si ramane in continuare un reper important pentru intreaga lume. Este locul unde au luat fiinta Jocurile Olimpice, cele mai importante evenimente sportive din Antichitate si pana in prezent. 

Incepand cu anul 776 i.Hr., o data la 4 ani, grecii de pretutindeni lasau deoparte orice fel de ostilitate si se intalneau in cadrul celei mai mari competitii sportive. 

Daca ajungeti aici, nu ratati obiective precum Muzeul Istoric al Jocurilor Olimpice, Muzeul de Arta Greceasca, situl arheologic al Jocurilor Olimpice clasice sau ruinele Templului lui Zeus. Aici se afla odinioara una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, statuia de peste 12m inaltime a lui Zeus, facuta din fildes si aur.

Epidavros – locul in care inveti despre medicina din Antichitate

Daca esti curios sa afli mai multe despre radacinile culturii europene, o vizita la Epidavros iti va oferi o perspectiva interesanta asupra medicinii de atunci și o noua viziune asupra puterii vindecatoare a zeitatilor din epoca greaca si romana. Epidavros este un sit arheologic unic, care contine ruinele unuia dintre cele mai bine pastrate sanctuare grecesti din lumea antica – templul dedicat lui Asklepios, zeul medicinei. Sanctuarul lui Asklepios, cel mai faimos centru de vindecare din lumea greaca si romana, era locul in care persoanele bolnave mergeau cu speranta de a se vindeca cu ajutorul puterii divine. Se spune ca peste 200 de centre de vindecare au functionat sub indrumarea lui Asklepios in toata zona mediteraneana de est.

Explorati si Teatrul Antic Epidavros, unul dintre cele mai bine conservate si, probabil, unul dintre cele mai frumoase teatre antice grecesti. 

Micene – locul in care s-a nascut clasicismul grecesc

Viziteaza Micene, pentru a descoperi unul dintre cele mai impresionante si mai renumite situri arheologice din Grecia. Aflat la doar 90 km sud-vest de Atena, Micene este un oras antic, situat pe un deal din regiunea Argolida si este fortificat in mod natural datorita pozitiei sale geografice. Micene a fost unul dintre cele mai infloritoare orase din Grecia Antica si a jucat un rol vital in cultura clasica greaca. 

Ridicat in Epoca Bronzului, este unul dintre marile orase ale civilizatiei miceniene. Reliefat frecvent in mitologia greaca si fiind sursa de inspiratie pentru poeti, scriitori si artisti de-a lungul secolelor, Micene este probabil cel mai cunoscut in mitologie ca orasul lui Agamemnon, fiul lui Atreus. 

Regele Agamemnon a condus expeditia impotriva Troiei in timpul Razboiului Troian, despre care Homer relateaza in epopeea „Iliada”. Celebra fortificatie militara, care a dominat mare parte din Grecia de sud, este azi renumita pentru zidurile acropolei care au fost construite in stil „ciclopic” (denumit astfel deoarece pietrele folosite pareau aduse si prelucrate de uriasi, si nu de oameni obisnuiti), pentru Tezaurul lui Atreus (supranumit si Mormantul lui Agamemnon) si pentru Poarta Leului, intrarea principala a cetatii. In interiorul acestor ziduri, veti descoperi morminte-galerie si temple. Nu ratati nici Muzeul Arheologic, situat chiar langa sit.

.

2. Exploreaza cochetul orasel-port Nafplio

Considerat bijuteria Peloponezului, orasul Nafplio a fost prima capitala a Greciei, intre anii 1823 – 1834, dupa eliberarea de sub Imperiul Otoman. Nafplio este un oras incarcat de legende si istorie, farmec si traditie, care te va cuceri instant. Vei descoperi aici un amestec de ziduri si ruine antice, castele medievale si arhitectura neoclasica, oameni zambitori, o sumedenie de flori, mancare delicioasa, terase si taverne cu view-uri de poveste. 

.

Indifent de anotimpul in care vei alege sa vizitezi acest orasel cochet, situat la doar 2 ore de Atena si marginit de Golful Argolic, sunt aproape sigur ca nu te va dezamagi.

Orasul a fost cucerit pe rand de francezi, venetieni si turci, asa ca pregateste-te sa resimti acest mix cultural puternic la tot pasul, indeosebi in arhitectura orasului. Nafplio poate fi explorat cu usurinta la pas, asa ca recomandarea mea ar fi sa te ,,ratacesti’’ pe strazile inguste si serpuite ale orasului vechi, sa te plimbi de-a lungul promenadei Arvanitia si sa vizitezi cel putin una dintre impunatoarele cetati medievale aflate aici. Fa-ti timp pentru a testa si tavernele sau cafenelele din centrul vechi, dupa care ia-ti ragazul necesar pentru a admira (si fotografia) fantanile din epoca otomana, elegantele case venetiene si balcoanele decorate cu flori. 

.

Nu in ultimul rand, sugerez sa nu plecati din Nafplio fara sa fi urcat la Castelul Palamidi. Acesta se afla la 216 m deasupra nivelului marii, la capatul a 999 trepte sculptate in stanca. 

3. Bucura-te de diversitatea peisajelor din regiunea Laconia

Situata in partea de sud-est a peninsulei Peloponez, Laconia este renumita atat pentru fauna salbatica, istoria sa bogata si monumentele istorice bine conservate, cat si pentru diversitatea peisajelor naturale. De la zone montane, la vai aride, de la maluri stancoase, la dealuri fertile sau zona de litoral, Laconia ofera o varietate de invidiat. Unde mai pui ca toamna aici este blanda si imbietoare, ceea ce face din Laconia una dintre destinatiile demne de luat in seama pentru o vacanta de toamna. 

.

Descopera orasul bizantin Monemvasia – destinatia ideala pentru pasionatii de drumetii 

Monemvasia, orasul medieval cu arhitectura superba si strazi pietruite, este o incantare pe tot parcursul anului.

Asezata in largul coastei de sud-est a Peloponezului, cetatea Monemvasia pare a fi o stanca uriasa legata de Peloponez printr-un pod. Venetienii obisnuiau sa numeasca Monemvasia „Gibraltarul din Est”, iar semnificatia numelui in limba greaca este „intrare unica”. Orasul vechi este ascuns de privirile curioase ale celor care raman pe continent si ofera o priveliste unica asupra Marii Myrtoan. Multe dintre vilele antice de aici au fost transformate in hoteluri, restaurante si magazine.

Ridicat de bizantini in secolul al VI-lea, Monemvasia este un exemplu de oras tipic grecesc, schimbat semnificativ de venetieni si reconstruit ulterior de otomani. Marea surpriza se afla in spatele cetatii, unde veti descoperi orasul vechi care este, de fapt, principalul obiectiv turistic al Monemvasiei.

.

Plimbati-va de-a lungul cararilor pietruite, prin pasajele inguste, ce au fost martore a secole de istorie zbuciumata. Admirati cladirile frumos restaurate. Mergeti si la Moscheea Musulmana, o cladire conservata din secolul al XVI-lea, care gazduieste Muzeul de Arheologie.

Pentru o priveliste pe cinste asupra orasului, mergeti pe poteca serpuita ce duce la Cetatea Goulas. 

Retreat exotic in Elafonisos

Elafonisos este considerat de multi „paradisul peloponez” datorita apelor sale limpezi, de un turcoaz incredibil, si al plajelor cu nisip auriu. Interesant despre aceasta insula este faptul ca are o istorie o omului de 5.000 de ani (conform descoperirilor preistorice) si ca a fost camp de lupta pentru atenieni si spartani in timpul Razboiului Peloponeziac. 

Elafonisos nu este la fel de populara ca alte zone din Grecia, dar este o destinatie care va surprinde. Oraselul principal de pe insula este unul pescaresc si foarte linistit, cu arhitectura traditionala si alei inguste, perfect de explorat in orice anotimp. Totodata, este un mic paradis pentru pasionatii de istorie. 

Veti putea explora aici vechile sanctuare ale Atenei, Poseidon si Apollo, iar un alt reper important este biserica Agios Spyridon, locatia cheie pentru pasionatii de fotografie si apusuri.

De asemenea, de aici puteti face excursii pe insulele Kasella, Gaidouronisi, Lepto sau Agia Sofia, ce se afla in apropiere. 

.

Ce mai poti vedea in Laconia

Pe langa cele de mai sus, luati in considerare si vizitatea forturilor din Mystras, peninsula Mani cu castelele sale traditionale din piatra, pestera Diros si, bineinteles, legendara Sparta. 

4. Descopera Grecia traditionala in regiunea Messinia

Una dintre cele sapte prefecturi din Peloponez, Messinia este situata in sud-vestul peninsulei si gazduieste zone pe care nu ar trebui sa le ratati, precum orasul Kalamata, oraselul Pylos sau Voidokoilia, una dintre cele mai frumoase si mai apreciate plaje din Grecia.

.

Kalamata – ,,patria” uleiurilor de masline 

Construit pe ruinele orasului antic Pharae, la poalele Muntilor Taygetos, Kalamata este capitala regiunii Messinia si al doilea cel mai populat oras din Peloponez, dupa Patras. Istoria orasului se pierde usor in negura timpului, dat fiind ca au fost gasite semne ca aici ar fi existat locuitori chiar si in anii 2600-2300 i.Hr. Se pare insa, ca numele de „Kalamata” a aparut pentru prima data in 1142, mentionat in scrierile despre viata Sfantului Nikon, care propovaduia pocainta. 

Astazi, Kalamata este un oras plin de viata si culoare, cu stradute mici si frumoase, ce si-au pastrat farmecul de demult si unde au loc frecvent evenimente culturale ce atrag mii de oameni din toate colturile lumii, cum ar fi Festivalul International de Dans Kalamata. 

In Kalamata veti gasi plaje spectaculoase, precum Almyros,  Santova sau Foneas si atractii turistice vechi de secole, precum Biserica Sfintilor Apostoli, construita in anul 1317 sau castelul din oras, situat tocmai in varful unui deal, astfel ca daca va aventurati sa urcati pana aici, veti avea o priveliste pe cinste. Dar poate cel mai popular ,,aspect” cu privire la acest oras este reprezentat de fapt de… maslinele cu acelasi nume. De aici si denumirea lor, de altfel. Se pare ca maslinele Kalamata ar fi cele mai sanatoase dintre toate sortimentele grecesti, in stransa competitie cu cele pe care le gasim in Creta. Eu sunt mare fan masline Kalamata, pe care le mananc preponderent in salate, insotite de un pahar de vin bun. 

.

Pylos – oraselul amfiteatru din golful Navarino

Case micute cu fatade albe, vegetatie luxurianta si abundenta de flori, port pescaresc traditional, unde acosteaza adesea barci de toate culorile si marimile, cafenele si taverne ,,pazite” de copaci seculari, cam asa s-ar putea descrie pe scurt oraselul unde s-a purtat una dintre luptele decisive pentru independenta Greciei, batalia de la Navarino, din 20 octombrie 1827. 

Pylos este locul ideal pentru a te deconecta si a ,,fugi” pentru cateva zile de agitatie. Admirati cladirile coloniale, mergeti in port, descoperiti Cetatea hexagonala Neokastro, profitati de plajele Voidokoilia si Gialova. 

.

Voidokilia – una dintre cele mai frumoase plaje din Marea Mediterana

Frumusetea acestui golfulet retras este amintita chiar si in Odiseea lui Homer, iar arheologii sustin ca pe vremuri golful era folosit de regele Nestor pe post de port. Situata la 12 km de orasul Pylos, plaja Voidokilia este neamenajata, nu sunt sezlonguri, terase, toalete sau dusuri, insa frumusetea ei este incontestabila si merita trecuta pe lista de “to do” in timpul unei vacante in Peloponez.  

.

5. Nu rata regiunea Ilias, un mix de plaje superbe, sit-uri arheologice si izvoare termale

Poate cea mai cunoscuta dintre statiunile din nord-vestul Peloponezului, Kyllinis te intampina cu o sumedenie de plaje late cu nisip fin, auriu, potrivite mai ales familiilor cu copii. De asemenea, zeii au binecuvantat aceasta zona si cu izvoare termale cu proprietati terapeutice, ceea ce face ca statiunea Kyllinis sa fie populara printre persoanele cu tulburari ale sistemului respirator, astm, bronsita cronica, emfizem pulmonar, laringita sau chiar afectiuni ale pielii. 

.

Ca mai peste tot pe teritoriul Greciei, nici din regiunea Ilias nu lipsesc siturile arheologice, printre cele mai cunoscute fiind Castelul Chlemoutsi, unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din Grecia. Dat fiind ca Grecia s-a aflat de-a lungul timpului si sub ocupatia francezilor si a venetienilor, castelul construit in 1220-1223 de catre conducatorii cruciati din Principatul Achaea mai este cunoscut si sub numele de Chateau Clermont sau Castel Tornese.

6. Fotografiaza apusul in Porto Heli

Nu puteam scrie un articol despre Peloponez fara sa includ si statiunea Porto Heli, un port micut, dar renumit in intreaga lume, dovada stand nenumaratele yacht-uri pe care le poti surprinde acostate aici, precum si miile de turisti curiosi ce fac fotografii la tot pasul pe stradute. 

.

Cand scriu despre Porto Heli, inevitabil ma intorc cu gandul si la Nafplio. Dupa parerea mea, este cel putin la fel de frumos ca in oraselul cochet de care povesteam mai sus si merita sa iti aloci macar o zi pentru aceasta statiune. As indrazni sa sugerez sa ramai si la apus, pe care il poti admira in toata splendoarea daca mergi pana pe insula Spetses, situata la 4km de Porto Heli.

.

Sursa foto: Shutterstock

1 comentariu

  1. Floreta
    08.10.2020 la 01:19

    Ma consider o norocoasa ca am avut inspiratia si ocazia sa fac parte din unul dintre grupurile pe care le-ai insotit. A fost mai mult decat o excursie, a fost o combinatie ideala de atmosfera, de echipa de nota 10, obiective interesante, momente de intensitate maxima dar si relaxare, o senzatie de bine care ai vrea sa nu se termine. Si mai ales un gust bun care ramane mult, mult timp dupa ce toate s-au terminat. Ce iti poti dori mai mai mult? Evident, sa visezi la o noua experienta !

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]