Acum mai bine de 5 ani, eu si Andra am primit un upgrade al statutului nostru de calatori prin lume. Un upgrade vorbaret, pretentios inca din prima zi, cu algoritmi “cookies” foarte bine dezvoltati (retine tot ce ii spunem), care ne-a schimbat stilul si mai ales ritmul de a calatori. 2 ani si jumatate mai tarziu, am trecut chiar la nivelul 4, total diferit de ce stiam noi ca inseamna upgrade. Pentru acest nou statut, am fost fortati sa intelegem in detaliu ce inseamna sa fii rebel, determinat si sa vrei ACUM, sa analizezi temeinic tot ce se intampla in jurul tau, sa nu accepti nimic din ceea ce nu corespunde “criteriilor” tale si sa iti faci cale incet, dar sigur spre inimile tuturor partenerilor tai de calatorie.
Probabil ca v-ati dat seama, este vorba de cei doi nazdravani ai nostri, Alex si Vladut, care ne insotesc in vacante de cand erau bebelusi. Cu Alex am plecat in prima calatorie cand avea doar 3 saptamani. Am inceput prin a explora cateva destinatii din Romania, litoralul, muntele, Transilvania, apoi am trecut si granita in Franta si Italia. La nici 6 luni, mergeam cu Alex in Mauritius si la aproape 1 an ajungea deja in Japonia. Si in “portofoliul” lui Vladut sunt deja peste zece destinatii din toata lumea. Nu implinise nici el 1 an cand pe post de mic dejun se infrupta cu nisipul de pe plajele din Caraibe.
.
Desigur ca nu este usor sa calatoresti cu copiii si ca ni s-a schimbat destul de mult stilul de a calatori, dar acum, privind inapoi, credem ca a fost alegerea perfecta.
.
Primim deseori intrebari despre vacantele cu copii si am vorbit in repetate randuri despre acest subiect, atat eu, cat si Andra, insa un subiect pe care l-am abordat mai rar a fost cum pregatim “Trusa de Urgenta pentru calatorii”, dat fiind ca atunci cand schimbi mediul te expui atat pe tine, cat mai ales pe cei mici la multi stimuli noi.
Am discutat pe aceasta tema in urma cu ceva timp cu Dr. Cadar, medic primar ORL, presedintele Asociatiei Romane de Homeopatie Clinica – ARHC si, dupa parerea mea, a fost un interviu cu multe amanunte pretioase, asa ca m-am gandit ca ar fi util sa impartasesc si cu voi, aici pe blog, informatiile pe care le-am aflat. Gasiti intreg interviul mai jos.
Ce sa contina o trusa de urgenta atunci cand mergem in vacanta?
Caut sa aflu aceasta informatie inca de acum 5 ani, de la primele vacante impreuna cu Alex si inca nu pot spune ca detin adevarul absolut. Tot suntem luati prin surprindere de tot felul de simptome bizare, constatam ca nu avem tot ce ne trebuie in bagajul de calatorie sau ca avem ce ne trebuie, dar intr-o cantitate insuficienta. Asadar, in discutia cu domnul doctor Cadar am luat la rand principalele probleme care pot sa apara in vacanta si cum le putem combate. Fiind specialist in homeopatie, ne-a specificat si substanta activa care ne poate ajuta in anumite situatii specifice. Pentru fiecare substanta aveti mai multe optiuni de produse care sa va ajute, iar farmacistii stiu ce sa va recomande.
.
1. Expunerea prelungita la soare si insolatia
Cand mergem intr-o tara cu o clima mai calda, contrar asteptarilor, cu cat soarele e mai puternic, cu atat mai mult trebuie sa ne imbracam si implicit sa ne protejam pielea si sanatatea. Niciodata nu i-am lasat pe copii dezbracati pe plaja, mereu poarta bluze cu protectie UV, palarii de soare, ii dam cu crema inca din camera de hotel si nu ne prinde pranzul pe plaja.
Insolatia este ca o himera pentru mine, pentru ca niciodata nu am stiut cat de extinsa trebuie sa fie expunerea la soare pentru a face insolatie. Domnul doctor Cadar mi-a lamurit acest semn de intrebare: insolatia se caracterizeaza prin stare generala de rau, dureri de cap, voma si transpiratie abundenta. Daca avem aceste simptome, dl Dr. Cadar ne-a recomandat remediul homeopatic Belladona administrat la fiecare 15 minute, asteptarile fiind ca in aproximativ o ora aceste stari sa treaca.
2. Indigestia
In cazul tulburarilor digestive, se pare ca avem doua optiuni homeopatice: (1) Nux Vomica, remediu potrivit pentru indigestiile manifestate cu dureri abdominale, greata sau varsaturi, cefalee cauzata de excese alimentare sau alcool, iritabilitate, constipatie in calatorie, balonare, arsuri si (2) Arsenicum Album pentru scaun urat mirositor.
Prima masura ce trebuie luata in cazul tublurarilor de tranzit este hidratarea, iar prin hidratare nu trebuie sa se inteleaga lichide precum sucul de fructe sau supe, ci doar apa, administrata in doze mici (cate o lingurita o data la cateva minute).
Alex a avut recent un episod de indigestie pe cand ne aflam in Qatar, la Doha. Am ajuns cu el la camera de garda a unui spital pediatric si acolo i-au administrat un antivomitiv si o doza mica de Sprite pentru hidratare. Nu se recomanda administrarea antivomitivelor fara a cunoaste cauza indigestiei, astfel ca este indicata si vizita la camera de garda.
.
Exista riscul ca un copil sa faca indigestie de la fructe exotice?
I-am incurajat mereu pe copii sa incerce fructe necunoscute sau preparate pe care nu le gustasera inainte. In felul acesta am simtit ca ii incurajez sa experimenteze. Domnul Dr. Cadar mi-a explicat insa, ca anumite tipuri de fructe exotice pot genera probleme celor mici. Evident, nu se refera la ananas, banana, cocos, mango sau alte fructe apropiate ca gust celor care cresc si in Europa. Se refera, de exemplu la Jackfruit, Durian si tot felul de dubiosenii cu al caror gust nu suntem obisnuiti si pe care fie sa le evitam, fie sa le dam copiilor doar putin sa guste.
Explicatia este logica: de regula sistemul digestiv are un bagaj ereditar, iar daca este o familie 100% europeana, copilul va avea niste probleme de a se adapta la fructele exotice. Stomacul are anumite enzime, iar acesta nu asimileaza atat de usor anumite alimente din alte zone ale lumii.
De asemenea, dl. Doctor ne-a atras atentia cu privire la condimente si a recomandat sa introducem in alimentatia copiilor cate maxim un condiment pe zi daca mergem in tari precum India sau Sri Lanka, pentru a evita eventualele probleme.
.
3. Constipatia
Conform recomandarilor, in trusa de vacanta este foarte important sa existe un normalizator de tract digestiv, de constipatie si diaree. In homeopatie, pentru constipatie se ia Platina.
Este frecvent intalnit in cazul copiilor sa aiba o dereglare a tractului digestiv atunci cand calatoresc undeva, inclusiv pe masina / avion, dar si la destinatie in primele 2 zile. Noi incercam sa ii mai reglam pe copii din alimentatie (folosind celebrele fructe cu litera “p”: prune, pere), din hidratare (avand grija sa bea multa apa sau sa manance iaurturi si supe) sau chiar administrandu-le sirop de prune.
4. Febra
Despre febra am putea cu siguranta sa discutam ore si in sir. Cand, daca si cum intervenim tine de foarte multi factori, printre care gravitatea febrei, momentul declansarii, cum se comporta la stimuli usori (dezbracat, aerisit camera), este asociata si cu alte simptome, etc. Pot sa fie episoade unice de febra, care sa treaca si gata, pot sa fie episoade de febra care sa genereze si alte simptome.
Alex a avut, de exemplu, un episod de febra la bordul unui avion Qatar Airways, in drum spre Maldive, care a cedat la prima doza de paracetamol administrata prin bunavointa insotitorilor de bord si care nu a mai revenit ulterior. Vladut a avut febra 3 zile la rand, intr-o vacanta in Bulgaria acum doi ani, fara alte simptome, dar la venirea acasa a avut cateva mici pete rosii pe burtica, pentru 24 de ore.
Domnul Dr. Cadar mi-a explicat foarte detaliat chestiunea febrei, pornind de la ideea ca febra este semnalul de alarma tras de corp, pentru a activa sistemul imunitar. In momentul in care temperatura ajunge la 37 de grade, anticorpii incep sa se activeze.
Cand temperatura ajunge la 38 sau 38,5, corpul este in alerta. Intervenim doar atunci cand febra ajunge la 38,5, in prima faza cu ceaiuri calde, lamaie, aerisirea camerei, dezbracare. Cand temperatura trece de 38,5, inseamna ca organismul este depasit si trebuie intervenit medicamentos. In acest caz, ne sunt de folos 3 feluri de produse antiinflamatorii, ce apartin grupelor Ibuprofen, Aminofenazona si Paracetamol. Inainte sa administrati orice produs copiilor, nu uitati ca trebuie consultat medicul de familie sau medicul pediatru. Nu administram medicamente fara sa consultam medicii.
In homeopatie, pentru febra mare se administreaza 3 substante: Belladona, Aconitum si Brionia, in functie de tipul de febra si factorul declansator.
Pentru amigdale inflamate (celebrul rosu in gat) ce se poate lua?
Pentru amigdalele rosii, Domnul Dr Cadar recomanda substanta numit Phytolacca, iar pentru amigdalele cu puroi recomanda ceea ce se numeste Mercurius Solubilis.
5. Alergii
Pentru alergii, indiferent ca la polen, ambrozie, tei, soare etc. sunt recomandate antihistaminicile. Pe piata exista cel putin 10 molecule diferite de antihistaminice, iar combinatia de loratadina si desloratadina se pare ca asigura o protectie completa.
6. Raul de miscare
In caz de rau de miscare pe orizontala (deplasare cu autoturismul sau trenul), Domnul Dr Cadar recomanda Tabacum, iar in caz de rau de miscare pe verticala (deplasare cu avion, vapor, telecabina), recomanda Borax.
7. Lovituri, contuzii. De ce nu trebuie sa lipseasca din trusa de vacanta si Arnica montana
Am doi baieti si fiecare zi aduce cate o vanataie noua. Unele mai usoare, altele care trec in 1-2 saptamani. Folosim Arnica montana sub forma de gel inca de cand Alex avea 3 luni, cand a cazut din pat si si-a facut o prima vanataie. De atunci nu plecam in vacanta fara acest gel, intrucat nu amelioreaza doar aspectul vanatailor, dar faciliteaza si vindecarea. Parca amelioreaza chiar si durerea. Este usor racoritor, intra repede in piele si este tolerat foarte bine de copii. Nu are textura cremoasa si nu se lasa cu scandal la aplicare.
L-am intrebat pe domnul Dr Cadar si despre acest produs-minune si ne-a explicat ca Arnica montana este un medicament care poate fi util in tot ceea ce inseamna traumatism, inclusiv traumatismele psihice, singura conditie fiind administrarea lui cat mai rapida.
.
Toate recomandarile de mai sus va incurajez sa le verificati cu medicii dumneavoastra de familie sau pediatri, sau chiar cu un medic cu competenta in homeopatie. Eu v-am povestit din postura de parinte, iar domnul Dr. Cadar a oferit cateva directii general valabile ce trebuie adaptate fiecarui copil si fiecarei simptomatologii in parte. Nu va recomand sa administrati orice fel de produse, fie ele medicamente, suplimente sau produse de ingrijire dermato-cosmetica fara sfatul unui medic.
Aveti grija de voi!
Felicitări Răzvane pentru tot ce ai realizat până în acest moment. Tot mai multe plimbări îți doresc alături de familia ta frumoasă. Succes!