blog turism

Sunt pasionat de hoteluri si imi place sa explorez pe indelete cat mai multe locatii, fie ele din tara sau din strainatate, sa inteleg mai bine mecanismele care fac lucrurile sa se “invarta”, sa observ atitudinea personalului si feedback-ul turistilor, sa observ lucrurile bune, dar si pe cele mai putin bune si care ar putea fi imbunatatite. Eu chiar cred ca daca pui suflet in ceea ce faci, Universul te rasplateste si, intr-un final, totul iese bine. Cred in lucrurile facute din pasiune, cu atat mai mult in turism si HoReCa.

Oamenii simt cand iti place sa interactionezi cu ei, cand te-ai gandit la ei si la ce si-ar dori sa primeasca atunci cand aleg sa calatoreasca alaturi de tine, ori sa iti treaca pragul. De multe ori am zis ca noua, in turismul romanesc, ne lipseste in primul rand zambetul. Din fericire insa, in ultima perioada am descoperit multe locuri faine, cu energii bune, manageriate de oameni pasionati, care isi dau tot interesul pentru ca oaspetii lor sa se simta cat mai bine la ei in locatie, sa le devina prieteni si, de ce nu, clienti recurenti. Un astfel de loc este si Balvanyos Resort din inima Transilvaniei.

Povestea Balvanyos Resort – de la un hotel cu review-uri proaste la o oaza de liniste si verdeata, apreciata la nivel international

Grand Hotel Balvanyos este o proprietate recunoscuta in turismul romanesc, cu o istorie de aproape 40 de ani în ospitalitate. A fost preluat de catre actualii proprietari cand acestia au decis sa isi vanda business-ul in retail pe care il aveau la vremea respectiva si sa investeasca in turism, cumparand cu 2 milioane de euro fostul hotel Best Western Balvanyos. Un diamant neslefuit atunci, cu review-uri proaste si clienti nemultumiti. Au investit in hotel pana in prezent aproximativ 11 milioane de euro, inclusiv intr-un SPA, accesand partial si fonduri europene. 

.

Acum hotelul este transformat, este 100% plin de turisti in mare parte din an, are 3 restaurante bune si servicii de 4 stele, un SPA foarte foarte fain, iar numele hotelului a fost schimbat de cativa ani in Balvanyos Resort, la fel ca si perceptia in bine a turistilor si a agentiilor de turism colaboratoare. In plus, noii proprietari au decis de ani buni retragerea hotelului din lantul Best Western, o decizie buna, pare-se. Si noi am organizat acolo cateva team-building-uri pentru cativa clienti corporate ai Travel Communication Romania, companii importante din mai multe domenii de activitate, toate cu feedback foarte bun. Periodic organizam si info-trip-uri, iar influencerii sau jurnalistii care ne insotesc sunt de fiecare data tare incantati de Balvanyos Resort. 

.

Ii stiu pe proprietari de cativa ani, au calatorit alaturi de mine in mai multe excursii de grup prin lume si am avut posibilitatea sa discutam multe despre turism si business. Lorand si sotia sa cred in industria ospitalitatii si sunt 100% implicati in tot ceea ce fac. Totodata, au o pasiune pentru vinuri de calitate, vizibila si in galeria de aproape 1000 de etichete de vinuri de la Balvanyos Resort si peste 600 de etichete in wine-bar-ul din Bucuresti – GastroLab Piata Victoriei. 

.

Ii apreciez pentru ca au reusit sa transforme un hotel dintr-o zona saraca a tarii, dar bogata in resurse naturale turistice, intr-o destinatie in sine. Stiu familii care isi petrec anual minim un concediu la Balvanyos Resort, bucurandu-se de SPA-ul de aici si de piscinele cu apa termala, de mancarea din cele mai bune ingrediente (la micul dejun aveau fructe romanesti) si de atractiile din zona.

Cum este la Balvanyos Resort?

Balvanyos Resort se afla in mijlocul naturii, intr-o zona linistita, intre Baile Tusnad si Targu Secuiesc, inconjurat de privelisti tare frumoase catre muntii Bodoc. La mai putin de 10 kilometri se afla si lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din tara. 

De fiecare data cand aleg Balvanyos Resort, o fac pentru linistea si intimitatea pe care in putine resorturi reusesti sa o gasesti, pentru numeroasele posibilitati de relaxare din cadrul hotelului, pentru activitatile in aer liber, dar si pentru mancarea delicioasa, desigur. Am spus in repetate randuri ca sunt un gurmand si nu ma dezmint. 

Este atat de multe verdeata in jur la Balvanyos Resort primavara si vara, un verde crud, “sanatos”, care efectiv iti relaxeaza mintea si ochii. In combinatie cu cerul albastru si ceva nori albi razleti, ai uneori senzatia ca te afli in vreo pictura realizata de cel mai iscusit pictor. Lesne de inteles ca nici nu trebuie sa iti bati prea mult capul ca sa faci vreo fotografie “instagramabila”, pentru ca iese de la sine. Iarna …  Balvanyos Resort este o alta poveste frumoasa, care in mod cert trebuie “ascultata”. Si nu doar o data.  

Ce poti face aici?

Pe langa facilitatile de SPA despre care as putea povesti ore bune si merita pe deplin un articol separat, de la hotel, poti face o drumetie de vreo ora la Pestera Sulfuroasa, cea mai mare mofeta naturala din Europa. Se spune ca dioxidul de carbon natural are beneficii reale in problemele circulatorii, iar regiunea Covasna este recunoscuta pretutindeni pentru aceste emanatii mofetice, dar si pentru apele minerale. Nu departe de Balvanyos Resort, la vreo 30 de minute se gaseste si ceea ce se numeste “Locul de scaldat al fetelor Apor”. Sunt de fapt opt izvoare de apa minerala diferite, diferentele fiind vizibile cu ochiul liber. pH-ul lor oscileaza intre 1,82 si 4,28, caracterul lor acid fiind rezultatul acidului sulfuric liber ce se formeaza in ele. Astfel de izvoare nu mai sunt nicaieri in Europa. Despre toate activitatile care se pot face la Balvanyos Resort puteti citi aici

.

Cum este mancarea la Balvanyos Resort? 

Dupa plimbarile prin imprejurimi, noi alegem intotdeauna sa ne bucuram si de mancarea delicioasa. Mereu am apreciat grija cu care cei de la Balvanyos Resort si-au construit meniul, de la ingrediente si pana la modul de servire. Gastrolab, atat cel din judetul Covasna, cat si cel din Bucuresti, este si printre restaurantele mele preferate de pretutindeni. Si acum cand scriu aceste randuri mi-e gandul la jamonul de mangalita cu dovleac copt, rucola si branza de Horezu sau la obrajorii de vita in sos de vin rosu, cu piure de cartofi cu trufe, fasole verde si salata. Iar daca sunteti amatori de deserturi, va recomand sa incercati asa-numita Gălușcă Şomloi. 

.

Renovari in timpul pandemiei la Balvanyos Resort

Cireasa de pe tort (ca sa continuam in spiritul gastronomic), este actualul design al hotelului si camerelor de la Balvanyos Resort. In perioada pandemiei, Balvanyos Resort & SPA a investit peste 350.000 de euro in renovarea hotelului, in confortul si aspectul camerelor. Lucrarile au inceput in luna martie, odata cu declararea starii de urgenta, si au durat aproximativ 2 luni.  

.

Investitia s-a ridicat la aproximativ 3.500 euro pentru fiecare dintre cele 102 camere si a inclus schimbarea anumitor piese de mobilier, inlocuirea sistemelor de iluminat, dar si dotarea camerelor cu facilitati moderne precum aparate Nespresso cu capsule gratuite de cafea si draperii black out, pentru un somn cat mai linistit. S-au pastrat si acccentele traditional transilvanene, care sunt completate perfect de decoratiunile din lemn natur. Ca o paranteza, Andra vrea acum cuvertura de pat ca cea de la Balvanyos Resort.  🙂  

.

De asemenea, s-a investit in nebulizatoare si lampi UV pentru dezinfectarea camerelor si sunt respectate toate regulile in vigoare pentru prevenirea raspandirii coronavirusului. In spatiile inchise sunt obligatorii mastile, se tine cont de normele de distantare sociala, tot personalul poarta masti, inclusiv cei din zona SPA. Este mult spatiu si, desi resortul este mai mereu plin, nu simti de fapt aglomeratia. 

Pentru rezervari si alte detalii cu privire la resort, intrati aici. Iar daca ajungeti in locatie, mi-ar placea sa stiu cum vi s-a parut. Din punctul meu de vedere, merita!

5 comentarii

  1. Andra
    19.08.2020 la 09:18

    Cum se procedează cu zona de Spa având in vedere regulile covid? Am fost in Februarie când nu se știa despre virus și mi-a plăcut mult. Multumesc

  2. Mihaela
    19.08.2020 la 11:00

    Din toata recenzia asta am retinut o reclama vadita acelor cunostinte-patroni, ma asteptam la capitolul mancare…. poze si descrieri amanuntite- avand in vedere denumirea grea de GastroLab….nu ca ti-a placut rucola si branza….dar poate nu ai suficienta experienta gastronomica desi am citit si despre experienta in Sayshell….iar la duiosenia ca i-a placut fetitei patura din camera asta nu e nimik profi…pentru un antreprenor si traveler…putea sa-i placa si patura din avion…asta fortez ca sa vezi comparatii asemanatoare! Oamenii cauta spectaculos, liniste si mai ales EXCLUSIVIST!….piure cu trufe este o specialitate frantuzeasca pe care o gasesti la restaurantele de la noi cam de 1 an de zile! Vino cu ceva ce nu ai mai facut, vazut sau mancat in alta parte si cu explicatii in detaliu si poze! Bafta!!

  3. Radu
    20.08.2020 la 20:21

    Da, este un loc deosebit, mergem in zona respectiva de vreo 11-12 ani, iar transformarea hotelului a fost vizibila in timp.
    Noi mergem acolo doar pentru partea de SPA, fiind ceva aparte in zona, dar pentru cazare si mancare preferam sa alegem alte locuri, practic n-ai cum sa dai gres in toata zona cand vine vorba despre cazare sau mancare, dar poti alege din punct de vedere al costului si serviciilor incluse, iar noi suntem genul care prefera sa faca mai multe in acelasi buget.
    Oricum, felicitari proprietarilor pentru rezultatul muncii lor, stiu si eu persoane care sunt dispuse sa plateasca pretul respectiv si sa stea doar acolo pe intreg parcusul sejurului, fiind foarte incantate de tot ce gasesc acolo.
    Numai bine!

  4. maria rendes
    21.08.2020 la 17:34

    Multumesc Razvan Pascu, pentru aprecierile pe SPA si nu numai!

  5. Tereza Paizs
    21.08.2020 la 20:13

    Stimate D le Razvan! Aveti dreptate, locul s a schimbat, este o bijuterie, si ne bucuram pentru asta! Dar nu este frumos sa castigati niste simpatii prin a compara prezentul cu trecutul! Acest hotel,pe care poate Dvs nici nu l stiati acum 13-14 ani ,a fost administrat de o firma din Bucuresti, fiind proprietate izraeliana, si a fost apreciat de categoria de clienti din perioada respectiva.Pentru ce se intampla in turism in anii 90, era foarte bine,si dupa anii 2000 pana a ajuns la alt proprietar.Indiscutabil este cu totul altceva acuma, dar acest lucru nu va da dreptul sa faceti afirmatii false! Ori aveti vreun interes??Va multumesc.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!