excursii-razvan-pascu

Am spus de atatea ori ca zona Transilvaniei este una dintre zonele mele preferate din Romania si in fiecare an ma reintorc cu bucurie ca sa petrec cateva zile de liniste intr-un sat sasesc din Transilvania. Plus in Secuime. Este zona unde gasesc autenticitate, traditii, oameni faini, mancare buna si multa liniste.

Anul acesta are loc cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland. Un festival care in fiecare an umplea de viata ulitele satelor sasesti din Transilvania. Atragea mii de turisti romani si straini. Arata tuturor crampeie din traditiile sasilor: arta, muzica, dansuri, gastronomie si multe alte aspecte ale traiului in aceasta parte de Romanie.

.

Istoria acestui Festival o echivalez cu istoria evolutiei potentialului turistic al satelor sasesti din Trasilvania. Saptamana Haferland este una dintre initiativele care au crescut zona si au adus-o in atentia romanilor si strainilor iubitori de autentic si traditii.

.

Pentru ca 2020 se pare ca este anul in care „radem cu un ochi si plangem cu celalalt”, in acest an Saptamana Haferland va avea loc online. Pe de o parte spuneam ca vestea m-a facut sa ma intristez pentru ca asociam acest festival cu vara in Transilvania, cu forfota pe strazile din satul sasesc Criṭ, in care am fost de atatea ori, Viscri si toate celelalte sate sasesti incluse in programul de activitati si pentru ca ma bucuram sa vad cum prind viata aceste sate.

Pe de alta parte ma bucur ca anul acesta festivalul va avea loc macar online, deoacere in felul acesta vor deschide portile catre traditiile sasesti catre mult mai multe persoane. Si sunt bucuros sa fiu si eu parte dintre cei care vor promova acest festival. Toti cei care in alti ani nu au putut ajunge, acum vor accesa de acasa crampeie din traditiile sasilor, vor simti pasiunea lor pentru traditional si autentic si poate isi vor propune sa calatoreasca in inima Transilvaniei.

Festivalul incepe astazi, 31 iulie, pana duminica, 2 august si aduce in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovǎzului.

.

In fiecare an, tematica festivalului este diferita, incercand sa abordeze cat mai multe subiecte care sa descrie cultura si traditiile sasesti. Anul acesta tematica este Traditia continua. Tema isi doreste sa promoveze in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona. Totodata, organizatorii si-au propus sa ofere in continuare o cale prin care tinerii artisti sa duca mai departe traditiile sasesti.

Daca veti participa la festivalul online veti avea sansa sa „ajungeti” la Archita, Cloaṣterf, Homorod, Rupea, Saschiz, Criṭ, Buneṣti, Roadeṣ, Meṣendorf si Viscri, unde va veti putea bucura de clipuri video cu localitatile, dar si de inregistrari ale unor concerte de muzica clasica, de o lansare de carte si de clipuri cu retete de mancaruri traditionale sasesti.

Daca sunteti prin preajma satelor sasesti, puteti merge acolo si fizic, pe tot parcursul anului, festivalul online fiind o poarta catre prezentarea ecosistemului de mici antreprenori si localnici, care dezvolta unitati de cazare traditionale si fac activitati in regiune.

Programul editiei online se intinde pe 3 zile, de pe 31 iulie pana pe 2 august. Il gasiti pe site, pe Facebook sau pe Instagram si va fi actualizat in timp real.

In program sunt anuntate clipuri de promovare ale satelor sasesti, clipuri de gatit cu retete traditionale, testimoniale ale unor persoane publice, oameni din administratia publica locala sau chiar ambasadori.

Ma bucur sa vad ca organizatorii nu si-au propus sa promoveze doar satele sasesti, ci si comunitatea si pe cei care duc mai departe traditiile din zona. Regiunea saseasca din Transilvania, cuprinsa intre Brasov si Sighisoara, a fost denumita Tara Ovǎzului sau Haferland cu sute de ani in urma, de aici si denumirea festivalului. Aici localnicii obisnuiau sa cultive mai mult ovaz, din cauza climatului mai aspru, unde nu rezistau prea multe tipuri de cereale sau legume.

Saptamana Haferland este un proiect al fundatiei M&V Schmidt si probabil unul dintre acele lucruri oferite comunitatii care nu vor fi sterse niciodata din memoria colectiva. Desi acum zona sasilor din Transilvania este o destinatie turistica in sine, in urma cu 7-8 ani, cand Fundatia M&V Schmidt si-a inceput primele proiecte, satele sasesti din Trasilvania erau depopulate, neingrijite si pareau uitate de lume. Initiative precum Saptamana Haferland i-au facut pe turisti si pe investitori sa creada in Tara Ovǎzului. Sa o viziteze sau sa investeasca aici in pensiuni sau alte mici business-uri.

.

Partenerii traditionali ai evenimentului sunt companiile Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus Group, Transferoviar Călători, AQUA Carpatica si Domeniile Sâmburești, pe care le felicit pentru implicare. Fundatia familiei Schmidt este sprijinita in organizarea acestui eveniment si de Fundatia Tabaluga, Mihai Eminescu Trust, Fundatia Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociatia Sașilor Transilvăneni din Germania si Asociatia Nowero Rupea, care si-au propus sa promoveze nu doar satele sasesti, ci si comunitatea si pe cei care duc mai departe traditiile din zona.

Programul editiei online il gasiti pe www.haferland.ro, Facebook.com/haferland si Instagram.com/saptamana_haferland.

Credit foto: Dragoș Asaftei

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]