fbpx
excursii-razvan-pascu

In cadrul celui mai frumos muzeu din Romania, dupa parerea mea, Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, unde distantarea este naturala datorita celor peste 42 hectare de teren pe care se intinde, se desfasoara weekendul acesta cea de-a VIII-a editie a Targului Frumos. Ceramic. Folositor.

Ce reprezinta si ce isi propune Targul Frumos. Ceramic. Folositor.

Evenimentul este dedicat mestesugului olaritului, care isi are rostul si azi prin originalitatea executiilor si mentinerea functionalitatii obiectelor. Frumusetea conceptului de derulare a acestui targ este data de aspectul inovator ce ii incurajeaza pe mesterii olari sa iasa din tiparul produselor cerute pe piata si sa abordeze perspective diferite ale reperelor vechi. Totodata, targul isi propune sa aduca in atentia publicului vizitator beneficiile gatitului in vase de lut bine arse.

.

Asadar, in perioada 24-26 iulie, Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului gazduieste cel mai important targ dedicat olaritului si obiectelor ceramice. Zeci de mesteri olari din Sibiu si din mai multe judete ale tarii vor prezenta ceramica pe care o lucreaza, specifica zonei din care provin, vor face demonstratii interactive si vor gati in vase de lut, pe vatra deschisa, preparate traditionale locale.

Ce se intampla in cadrul acestui eveniment

26 de specialisti olari din Sibiu, Nocrich, județul Sibiu, Marghita, județul Bihor, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Corund, județul Harghita, Galesoaia, judetul Gorj, Baia Mare, judetul Maramures, Saschiz, judetul Mures si mesteri tiglari din Apos, județul Sibiu si Batanii Mari, județul Covasna, dar si mesteri cahlari din Medias, judetul Sibiu isi vor muta atelierele in poenita din Muzeul Astra si isi vor expune mestesugul si ceramica decorativa. Ei vor demonstra vizitatorilor ca orice mancare poate fi gatita in astfel de oale de lut si ca este si mai sanatoasa preparata in acest fel.

.

Pret de 3 zile, Muzeul Astra din Sibiu va deveni din nou cea mai mare atractie a zonei, oferind publicului un program cultural deosebit, cu ateliere interactive, obiceiuri si preparate gastronomice delicioase.

Ateliere interactive de olarit si gatit

In fiecare zi de targ, mesteri iscusiti vor indruma doritorii, copii si adulti deopotriva, in tainele ceramicii decorative si utilitare, vor avea loc ghidaje tematice si demonstratii practice de gatit si de olarit, modelare si presare a lutului in forme si de tiglarit.

Preparatele delicioase vor putea fi degustate de public sambata, 25 iulie, cand se va pregati Tocanita de vitel (Marhapörkölt) si duminica, 26 iulie, Gulas la ceaun (Bogracs).

Targul va avea loc de azi si pana duminica, inclusiv, intre orele 10.00 si 18.00.

.

Pentru cei dintre voi care nu veti putea ajunge, mai aveti o sansa in luna septembrie (in perioada 18-20), cand Muzeul Astra va gazdui editia de toamna a Targului Frumos. Ceramic. Folositor.

Salut de fiecare data programele interactive si culturale ale Muzeului Astra si bucuria cu care pastreaza traditiile noastre vii. Cat despre Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, nu pot spune decat ca este mereu o incantare.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]