excursii-razvan-pascu

Infectia cu noul coronavirus este acum un subiect pe buzele tuturor, perfect pentru presa, astfel ca se va vorbi foarte mult despre asta. Dupa parerea mea, insa, panica si isteria pot face mai mult rau decat virusul in sine, astfel ca imi doresc ca un numar cat mai mare de oameni sa faca diferenta intre televiziunile si siteurile alarmiste si cele care informeaza corect. De asemenea, cred ca lipsa de informatii in timp real oferite de autoritati poate crea panica si tot felul de supozitii si speculatii. Autoritatile trebuie sa comunice 24 din 24 toate masurile pe care le iau.

Faptul ca au aparut cazuri si in Romania nu ar trebui nicidecum sa ne panicheze, ci doar sa ne faca mai responsabili. Am avut si SARS in 2003 si nu a murit nimeni, desi am avut 21 de pacienti infectati atunci. Se face mult mai mult caz de coronavirus in Romania decat de gripa care a ucis deja peste 50 de romani. Stiu, coronavirusul pare ca se transmite mai usor, dar pe de alta parte foarte putini amintesc ca aproape jumatate dintre cei imbolnaviti s-au vindecat, ca unii nu au avut niciun simptom si ca cei decedati in 99% din cazuri aveau si alte probleme grave de sanatate.

Ceea ce se intampla la aeroportul Otopeni, in sensul ca pasagerii care vin din zona de nord a Italiei ies pe un culoar special si completeaza un formular pe proprie raspundere, in care lasa inclusiv detalii si date de contact, este ceea ce se intampla si in alte state mari din lume. Incepand din 24 februarie, li se masoara si temperatura cu termometre mobile, ceea ce este foarte bine, dar asta nu este neaparat o garantie ca nimeni nu mai intra in Romania ca purtator de coronavirus.

Cine intra in carantina?

Carantina in locuri speciale a fost impusa doar pentru cei care declara ca vin din cele 11 localitati carantinate in Italia. Acelea sunt localitati cu cateva mii de locuitori. Observ in media ca se face des confuzie intre carantina obligatorie in locuri speciale pentru asta (se pedepseste conform Codului Penal in caz de incalcare) si izolarea voluntara la domiciliu. Sunt 2 lucruri total diferite. Uneori mai exista carantina obligatorie la domiciliu, atunci cand spatiile de carantina sunt pline sau cand este mai sigur asa pentru toata lumea. INSP explica:

– Persoanele care vin din China continentala – Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan), orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo, Taizhou din Provincia Zhejiang sau din una din cele 12 localitati din Italia intra in carantina timp de 14 zile, in spatii special destinate in acest scop, imediat dupa revenirea in Romania.

– Persoanele din alte provincii/orase din China continentala si din alte localitati din Regiunile Lombardia si Veneto intra in auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in Romania.

– Cele 11 comune in carantina din Lombardia si Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano. In Romania in acest moment nu sunt impuse restrictii de calatorie in si dinspre restul Italiei.

Ce as face eu daca as avea zbor in zona de nord a Italiei zilele acestea?

Personal, daca as avea zbor cu treaba sau vacanta in zona de nord a Italiei in zilele urmatoare as anula plecarea nu din frica virusului, ci din dorinta de a nu intra in carantina/izolare la domiciliu la intoarcerea in Romania. Daca as avea plecare in Italia la final de martie sau aprilie, as mai astepta sa vad cum evolueaza lucrurile. Cum am tot scris zilele acestea, este o situatie care isi shimba dinamica de la o zi la alta.

Companiile aeriene care opereaza zborurile in continuare in Italia nu platesc banii inapoi celor care au bilet si decid unilateral sa nu mai zboare. Din informatiile pe care le am de la agentiile de turism, in special cei care au bilete de avion cumparate catre Italia la companiile de linie gasesc in ultimele zile deschidere la companiile aeriene sa isi recupereze taxele de aeroport din pretul platit pe bilet, daca decid sa nu mai zboare zilele acestea. In Europa, acestea sunt intre 5 si 50 de euro pentru aeroporturile mari precum Londra sau Paris. Pentru o cursa Bucuresti-Milano, spre exemplu, taxa ajunge cam la 25 de euro. In schimb, daca anuleaza ei zborul atunci primiti toti banii inapoi, Wizzair deja a anuntat ca anuleaza o parte din zborurile din luna martie si va trimite informatii pe email fiecarui pasager afectat, asa ca de aceea sfatul meu este sa asteptati si sa nu anulati de buna voie, pentru ca daca anulati voi, atunci primiti doar taxele de aeroport si oricum vi se percep taxe de anulare, iar daca anuleaza zborul compania aeriana atunci primiti toti banii inapoi.

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt de fapt o familie de virusi care se transmit atat de la animal la om cat si de la om la animal si, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 4 oameni raciti are de fapt o forma de coronavirus, coronavirusurile fiind de fapt cele care cauzeaza 20-25% dintre racelile virale.

Tot coronavirusurile sunt si cele care au provocat si cele 2 epidemii din 2012, respectiv 2002-2003, MERS si SARS, care au infectat impreuna aproximativ 10.000 de oameni. Peste 10.000 de oameni sunt infectati lunar, in Romania, cu virusul gripal.

Ce este COVID-19 sau 2019nCOV?

COVID-19 (CO-VI de la COrona-Virus, D de la disease si 19 – anul 2019 in care s-a pus primul diagnostic) face parte din familia coronavirusurilor si este o tulpina virala chinezeasca descoperita in decembrie 2019. Este posibil sa fi existat de mai mult timp acest virus, dar sa nu fi fost depistat pana atunci. COVID-19 are o capacitate mai mare de transmitere (o persoană infectata poate contamina mai multe persoane comparativ cu tulpinile cunoscute anterior), dar nu si o virulenta care sa depaseasca celelalte virusuri. Spre exemplu, comparativ cu cele doua tulpini care au stat la baza MERS si SARS, COVID-19 are o rata de mortalitate relativ mica, de 2-3% din cazurile diagnosticate si internate. Panica si isteria survin, insa, din faptul ca la acest moment nu exista vaccin sau medicamente dedicate pentru vindecare.

Care sunt simptomele infectiei cu coronavirus?

Mai corect ar fi sa ne intrebam care sunt simptomele infectiei cu COVID-19 din motivele expuse mai sus, anume ca exista mai multi virusi denumiti coronavirus, iar tulpinile lor difera, dand nastere la diverse epidemii mai mult sau mai putin grave.

Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei si se pare ca pot aparea chiar si la aproape 4 saptamani (27 de zile) de la contaminarea COVID-19. Nu este inca sigur acest lucru. Conform Business Insider, infectia este semnalata de prezenta febrei, dar adesea persoana contaminata poate sa simta si oboseala, durere musculara si tuse uscata. Rareori au fost semnalate si diaree si greata.

In ziua 5, pacientul poate resimti dificultati respiratorii, indeosebi pe fondul unor boli pre-existente, iar de obicei in ziua 8 pacientii cu simptome severe (aproximativ 15% din totalul celor care au luat virusul) dezvolta conditii respiratorii acute, care duc la aparitia de fluid in plamani si care poate fi fatal.

Daca in ziua 10 simptomele se inrautatesc, pacientii in cauza vor fi dusi la unitatea de ingrijire intensive, iar riscul de deces este de 2%. Doar 5% dintre pacientii infectati cu COVID-19 ajung in astfel de situatii critice. In ziua 17 cei mai multi pacienti sunt vindecati si externati din spital.

Cum se transmite coronavirusul COVID-19?

Se stie ca acest virus se transmite de la o persoana la alta, dar, concret, conform Centrului de Combatere si Preventive a Bolilor, metodele de transmitere a coronavirusului sunt fie prin contactul apropiat, la mai putin de doi metri a doi oameni, dintre care unul este infectat cu COVID-19, fie prin particulele de la o persoana infectata care stranuta sau tuseste fara sa se acopere cu o masca, si pe care le inhaleaza o persoana sanatoasa.

Exista sanse de transmitere a virusului si de pe suprafete pe care au ajuns particule de la o persoana infectata, iar o persoana sanatoasa care atinge acea suprafata, iar apoi duce mana in zona fetei fara sa se fi spalat in prealabil. Cu toate acestea, se pare ca virusul nu rezista mai mult de cateva ore pe astfel de suprafete, iar principala metoda de transmitere ramane calea aerului. De mentionat si retinut faptul ca persoanele infectate cu COVID-19 pot raspandi virusul atat in perioada de incubatie care este de pana la 4 saptamani, cat si in perioada propriu-zisa de boala.

Care este rata de mortalitate a infectiei?

In momentul in care scriu acest articol, rata de deces in randul celor infectati este de aproximativ 3,3%. In schimb, rata de deces la SARS a fost de 10%. Numarul total de cazuri confirmate de coronavirus/COVID-19 este de aproximativ 83.000, dintre care 2.800 au decedat. Cele mai multe cazuri de contaminare sunt in China, aproximativ 97%, urmata de Coreea de Sud, aproximativ 1% din totalul persoanelor virusate.

Desi in momentul de fata nu exista un tratament tintit pentru coronavirus, aproximativ 37.000 de oameni din cei 83.000 s-au vindecat. Conform OMS, aproximativ 80% fac forme usoare, uneori nici nu stiu ca au virusul, aproximativ 15% fac forme mai grave (suprainfectare bacteriana, pneumonie) si vor necesita internare si supraveghere, iar restul de 5% dintre bolnavi prezinta forme critice de boala si necesita internare pe sectii de terapie intensiva. Dintre acestia, 2-3% mor. Mortalitatea variaza, insa, in functie de locul geografic si varsta, iar potrivit studiilor de pana acum, mortalitatea dupa grupele de varsta se prezinta astfel:

  • peste 80 de ani – 14.8%
  • 70-79 de ani – 8%
  • 60-69 de ani – 3.6%
  • 50-59 de ani – 1.3 %
  • 40-49 de ani – 0.4%
  • 10-39 de ani – 0.2%
  • sub 10 ani – 0%

In plus, majoritatea celor care au murit in toata lumea sunt persoane care au si alte comorbiditati adaugate: boli cardiace si boli metabolice; pe scurt, oameni deja bolnavi cu o imunitate foarte slaba. Riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 creste direct proportional cu varsta pacientilor infectati. Doar 0,9% dintre cei aproximativ 2.700 de decedati la nivel mondial nu aveau si alte boli, adica din aproximativ 2700 decedati, in jur de 2670 aveau si alte boli, dupa cum urmeaza:

  • boli cardiovasculare – 10,5%
  • diabet – 7,3%
  • boli respiratorii cronice – 6,3%
  • hipertensiune – 6%
  • cancer – 5,6%
  • nicio afectiune anterioara – 0,9%

Imi primesc banii inapoi daca anulez o vacanta?

Companiile aeriene nu au anuntat sa dea banii inapoi celor care renunta unilateral sa mai zboare in Italia, insa spre exemplu Blue Air ofera varianta de a iti modifica datele de calatorie in mod gratuit, o singura data, fara plata taxei de rebooking de 40 de euro, pentru toate zborurile programate in perioada 27 februarie – 15 martie 2020 (inclusiv) catre sau dinspre Bologna, Florenta, Milano sau Torino. Pasagerii vor achita numai diferenta de tarif, acolo unde este cazul.

Totodata, la Tarom cei care vor sa isi schimbe data trebuie sa plateasca doar diferenta dintre cat a costat biletul la cumparare si cat va costa la noua data aleasa. In schimb, Wizzair reduce cu aproximativ 60% capacitatea de zbor spre Italia si anuleaza zeci de curse care ar fi trebuit sa aiba loc intre 11 martie si 2 aprilie. Cei care si-au facut deja rezervari sunt anuntati de schimbari si primesc banii inapoi sau alternative de zbor.

Qatar Airways a anuntat ca plateste inapoi banii pe biletele achizitionate pe zborurile spre Coreea de Sud, Iran si China sau schimba gratuit datele de calatorie, pentru zboruri care urmau a fi efectuate pana in aprilie. Si alte companii aeriene, precum Air France KLM, au inapoiat banii pasagerilor care aveau zboruri spre China. Ceea ce se stie in acest moment este ca zborurile KLM spre Beijing, Shanghai, Chengdu, Hangzhou si Xiamen vor fi reluate dupa 28 Martie.

Hoteluri

De la hotelurile din strainatate poti primi banii inapoi doar daca te afli in perioada de anulare gratuita fara penalizari. Depinde asadar de modul in care ai rezervat cazarea. Daca ai luat prin agentiile de turism trebuie sa citesti contractul. Daca ai rezervat online, atunci trebuie sa intri pe mailul de confirmare si sa vezi care sunt conditiile. Sunt unele hoteluri care dau banii integral inapoi, chiar si cu 2-3 zile inainte de cazare.

In plus, companiile aeriene care si-au anulat zborurile spre China pana la final de martie au platit toti banii inapoi celor care aveau excursii in aceasta perioada, la fel si hotelurile. Informatiile pe care le am din agentiile de turism sunt ca toti cei care aveau excursii in China in aceasta perioada si-au primit banii inapoi, iar excursiile lor au fost anulate.

Nu exista un risc asigurabil de „teama”, de frica de imbolnavire

Riscurile asigurate pentru asigurarile storno sunt foarte clar definite. Daca te imbolnavesti tu de o boala grava sau un membru al familiei, daca ai un deces in familie, etc atunci poti sa anulezi calatoria si sa primesti 80-90, chiar 100% din bani inapoi din asigurarea storno.

Asigurari de calatorie

Va recomand tuturor sa va faceti o asigurare de calatorie daca plecati oriunde in lume, asigurarile de calatorie acopera orice imbolnavire in strainatate, inclusiv acest coronavirus. Eu lucrez cu Groupama Asigurari si stiu ca sunt seriosi, puteti sa va faceti asigurari de calatorie la ei, online sau prin agentiile proprii sau prin brokeri.

Mare atentie la stirile false

Trebuie inteles ca situatia este una dinamica, ce vorbim acum poate sa nu mai fie valabil maine. In acest moment cand scriu articolul (28 Februarie) cred ca panica este mult prea mare fata de riscul de deces sau imbolnavire in Romania sau oriunde in lume din cauza acestui virus. Nu uitati ca de gripa obisnuita se moare mult mai mult in lume sau chiar in Romania. Panica aceasta este generata de faptul ca nu exista tratament pentru coronavirus, dar si de necunoastere sau informatiile false primite din tot felul de surse necontrolabile. Realitatea este deja distorsionata si actiunile pe care le savarsim pot avea efecte mai daunatoare decat infectia in sine.

Spre exemplu, circula pe grupurile de Facebook si Messenger o stire FALSA care seamana cu un comunicat oficial al Ministerului Sanatatii si care alarmeaza oamenii in mod nejustificat. Il recunoasteti ca fiind cel care anunta ca prevenirea impotriva coronavirusului este mentinerea gatului umed. In Ungaria, politia a intervenit pentru oprirea raspandirii fake-news printr-o serie de pagini de Facebook si site-uri. Nu am informatii ca autoritatile din Romania s-au auto-sesizat in privinta celor care raspandesc stiri false pe acest subiect. Mare atentie la ceea ce cititi zilele acestea si ceea ce dati mai departe, este pedepsit de Codul Penal prin articolul 404!

Merita sa cheltuim banii pe masti de protectie?

Mastile se utilizeaza pentru a nu transmite boala, deci daca nu ai niciun simptom, parerea mea este ca nu ar trebui sa porti masca. Daca totusi decizi sa porti o astfel de masca, nu uita ca este de unica folosinta, nu se spala/curata, nu se imprumuta altor persoane, nu se atinge tot timpul si se spala mainile inainte de a o atinge. Cei mai multi oameni nu folosesc aceste masti de fata corect: fie le poarta prea mult, fie nu si le inlatura in mod corect si nu se spala pe maini inainte si dupa, ori chiar le dau jos in timpul zilei si apoi si le pun la loc.

Cum stiu daca sunt suspect de Coronavirus?

Esti suspect de COVID-19 daca ai simptome precum febra, tuse seaca sau dificultate de a respira si/sau daca ai calatorit de curand intr-o zona cu multe infectii sau ai intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu acest virus.

Care vor fi pierderile pentru industria turismului?

Se estimeaza o pierdere de peste 80 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru turism. Pierderile vor fi in special ale companiilor aeriene si hotelurilor, dar si in randul producatorilor de aeronave. Cele mai afectate sunt tarile din Asia, in special China, Coreea de Sud sau Thailanda, insa si alte tari din Asia au anuntat scaderi la numarul de turisti straini (in special chinezi care nu mai calatoresc, dar si europeni care raman in asteptare in ceea ce priveste decizia de calatorie in Asia) – de exemplu, Singapore a anuntat scaderea cu 20.000 de turisti zilnic. In turism, tarile europene cele mai puternic afectate se anunta a fi Italia si Franta, care aveau inclusiv un procent foarte mare de turisti chinezi. Conform agentiilor de turism din Romania cu care am discutat, cererile pe Asia sunt destul de mici in acest moment, iar cererile pe SUA, America de Sud si Africa sunt in crestere.

Ce e de facut in aceste zile cu „epidemie” de Coronavirus?

Nu panica si isteria ne vor salva, ci responsabilitatea, igiena corecta si educatia. Si foarte important: NU AVEM EPIDEMIE.

Asadar, sa ne spalam des pe maini si sa nu ne atingem ochii, nasul si gura daca nu avem mainile igienizate, sa evitam contactul direct cu persoanele bolnave, sa purtam masca atunci cand suntem raciti si pe cat posibil sa dezinfectam suprafetele cu care luam contact (birouri, mese etc) cu produse pe baza de spirt sau clor. Nu in ultimul rand, sa evitam locurile foarte aglomerate, si sa ne mentinem calmi si informati din surse de incredere!

Unde gasesc informatii actualizate cu privire la raspandirea Coronavirusului?

Daca vrei sa afli informatii de ultima ora cu privire la raspandirea Coronaviruslui, statistici, alerte si alte sfaturi si recomandari deosebit de utile, iti recomand siteuri precum cel al Centrului de Combatere si Prevenire a Bolilor si, bineinteles, pagina oficiala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Update-uri in timp real cu privire la raspandirea virusului gasesti aici.

Voi mai calatori in perioada aceasta?

DA! Voi continua sa calatoresc, chiar joi plec intr-un teambuilding in Maroc, iar la finalul lunii martie in Japonia, insa voi fi mai atent la ceea ce ma inconjoara, la zonele in care aleg sa merg, la recomandarile oficiale, voi cauta sa consum alimente care sa contribuie la intarirea imunitatii si voi acorda o atentie sporita igienei. Voi evita, desigur, zonele puternic infectate, nu neaparat de frica virusului, ci pentru a nu risca o eventuala carantina si a evita necesitatea auto-izolarii la domiciliu cand ma intorc.

Aveti grija de voi!

5 comentarii

  1. Golgojan Valerica
    01.03.2020 la 01:18

    Felicitari pentru realizarile profesionale si personale, pentru tot ceea ce faceti, desi sunteti o persoana tanara, sunteti extrem de bine pregatit si foarte frumos educat!

  2. Iulia
    01.03.2020 la 10:18

    Buna ziua, din pacat nu este adevărat că asigurarea medicala de călătorie acoperă orice îmbolnăvire, inclusiv coronavirusul. Am citit condițiile polițelor medicale de la Generali, Mondial și City Insurance și îmbolnăvirile cauzate de epidemii/pandemii sunt excluse din riscurile asigurate. In rest, informațiile sunt foarte pertinente!

  3. Elena
    01.03.2020 la 10:45

    Draga Razvan,
    Noi romanii nu suntem atat de speriati de corona virus cit suntem de sistemul nostru medical care este sub orice critica. Am fost internata 5 zile intr-un renumit spital de stat din Bucuresti la sectia de cardiologie. Era atata jeg incat am rugat o prietena sa vina cu galeata, mopuri, substante dezinfectante, sapun ,hartie igienica etc si sa faca curat.Bineinteles ca mi-a adus si pahare de unica folosinta, medicamente si mancare.
    In 5 zile nu am vazut-o pe dna cu ” mopul ” a spitalului decat o singura data – avea un mop negru cu care spala si pe hol, si in wc si in salon.
    Sectia de cardiologie nu avea nimic, nici macar doctori si asistente suficiente ( asta nu am putut aduce de acasa).Mi s-a reprosat ca ar fi fost bine daca mi-as fi adus de acasa tensiometrul ptr ca ei aveau doar unul de la Lidl, la fel si pulsiometru.Radiografia la plamani s-a efectuat cu un aparat de pe timpul copilariei mele. Defibrilatoare nu aveau pe sectie.Pentru o eventuala tomografie trebuia sa te duci la privatii din curteas spitalului.De vineri pana luni puteai sa mori in spital ca nu era nimeni dar nimeni,solutia era daca ti se facea rau sa chemi SMURD ul sa vina la spital.
    Am plecat din spital, m-am suit in avion si m-am dus la urgenta la AKH -Viena, unde am platit 150 euro ( nici o asigurare nu mi- a fost de ajutor dar cei 150 euro au fost mai putin decat ciubucul total de 250 euro dat la spitalul de stat ca totusi un doctor sa binevoiasca sa ma bage in seama -altfel stateam si ma uitam pe pereti ) dar de banii astia mi-au facut de toate ( ekg,sange, eco grafie, consult,etc) mi-au pus o perfuzie cu potasiu si dupa 7 ore mi-au dat drumul ( ma pusesera pe picioare ) programandu-ma la un holter de ekg pentru 24 ore.

  4. Razvan Pascu
    (author)
    01.03.2020 la 12:12

    @ Iulia: este corect ce scrie in articol si este adevarat ca exista excluderi pe epidemii/pandemii. Singurul lucru care nu este adevarat este ca acum ar fi o epidemie sau pendemie, nu a fost declarat asa ceva nici in Romania si nici in alta tara si nici la nivel mondial. Cum asigurarile din Romania functioneaza dupa legile din Romania, informatiile din articol sunt corecte, daca va imbolnaviti de orice in strainatate sunteti asigurati.

  5. Alexandra
    14.03.2020 la 02:01

    Salut Razvan,
    Am planificata (inca) o vacanta de 2 saptamani in Japonia la inceput de aprilie. As fi fost curioasa sa stiu daca tu mai pleci totusi in Japonia, daca da de ce, si orice detalii ajutatoare. Multumesc!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!