fbpx
excursii-razvan-pascu

Octombrie, 2009. Alerg impreuna cu Andra sa prindem autobuzul spre aeroport de la Piata Unirii. Avem fiecare cate un rucsac mare in spate, un aparat foto de gat si un portofel ascuns sub bluza. Plecam intr-un road trip prin Egipt, mergem sa vedem piramidele si sa exploram orasele Egiptului, de la Cairo si pana la Aswan. Aveam cazarea rezervata la mici hosteluri ale localnicilor recomandate de Lonely Planet si prima grija este sa luam biletele de tren spre Luxor. Tinem strans ghidul Lonely Planet si recitim in avion cateva pasaje subliniate. „Playing chicken in Cairo”…mi-a ramas in minte aceasta sintagma pentru ca descria experienta de a traversa strada in cel mai aglomerat oras al Egiptului si unul dintre cele mai aglomerate orase din lume. Facem multe fotografii cu DSLR-ul si le urcam pe Facebook la un internet cafe de langa hotel. Ne este frica sa nu ne virusam cardurile de memorie. Petrec o seara intreaga la calculatorul din holul hotelului, pentru a urca un articol pe blog. Fiecare poza se incarca in mai bine de 10 minute. O sun pe mama si pe bunica de la un aparat cu cartela. Schimbam doua cuvinte si gata cartela. Tinem tot timpul aproape ghidul de calatorie tiparit. Daca il pierdem, ne-am compromis intreaga calatorie, pentru ca nu vom mai avea acces la informatii.

Stiu, pare bizar ca in urma cu doar 10 ani calatoream in afara tarii fara laptop dupa noi, ca pozele nu erau urcate automat in cloud, ca nu puteai vorbi cu parintii pe Whatsapp si ca ghidul de calatorie cantarea un kilogram si nu era doar un fisier pe telefon. Dar este un exercitiu excelent pentru a ne reaminti cat de norocosi suntem, cat de mult am evoluat in ultimii ani si cat de usor ar trebui sa ne fie acum sa calatorim.

Ce a insemnat inovatia in turism in acesti ani?

Un boom enorm al industriei, un val de „calatori” fara precedent. Avioane pline si eficientizarea rutelor de zbor, extinderea posibilitatilor de cazare si spre zona de shared economy, prin Airbnb, platforme de rezervare online a biletelor de avion, de comparatie a pretului camerei de hotel, platforme cu review-uri referioare la experienta intr-un anumit loc… Practic nu ai nicio scuza sa nu calatoresti si sa nu te informezi. Esti la un Control + F distanta de orice informatie.

La invitatia DENT ESTET, liderul clinicilor de stomatologie din Romania, care anul acesta implineste 20 de ani (La multi ani, dragilor!), vreau sa va povestesc din experienta mea de calator in ultimii 10 ani si despre cat de importanta este inovatia in orice domeniu de activitate (in cazul meu, in turism).

Cat de mult a schimbat inovatia calatoriile? Enorm.

Acum simt ca nu mai avem nicio bariera in a calatori, nicio scuza sa stam acasa, nicio piedica. Intreaga experienta a calatoriei, de la rezervare pana la explorarea fiecarui loc este acum complet sau semi tehnologizata. Ne rezervam vacanta online, ne cumparam biletele de avion online sau pe telefon, cautam review-uri pentru hoteluri si rezervam in cunostinta de cauza.

1. Inovatia inseamna accesul la informatie

Daca in Egipt am plecat cu un ghid de calatorie tiparit, care cantarea cel putin un kilogram, in 2019 plec cel mai probabil doar cu telefonul mobil in care am ghidul in format electronic. Orice lucru nu cunosc il pot afla cu un singur click. Orice hotel as cauta, stiu imediat cat de apreciat a fost de turistii sai. Orice loc mi-as dori in avion, pot verifica pe SeatGuru daca intr-adevar este cea mai buna optiune pentru clasa mea de calatorie. Cu totii cautam locuri inedite si lucruri interesante de facut in vacanta, locuri de care doar localnicii stiu si despre care poti citi pe blogurile de travel autohtone sau internationale – toate acestea acum pot fi rezervate de pe mobil sau calculator.

2. Inovatia inseamna economie de timp

Deseori aud spunandu-se ca traim in epoca vitezei. Si da, totul se petrece cu viteze ametitoare, iar inovatia si tehnologia in turism ne fac sa economisim timp pretios atunci cand cautam o vacanta. Motoarele de cautare stocheaza preferintele noastre, suntem avertizati atunci cand o companie aeriana are reduceri la biletele de avion, remarketingul ne urmareste pe Google si Facebook atunci cand nu suntem hotarati si ne convinge sa cumparam mai repede, iar plata se face in cateva secunde folosind cardul bancar.

3. Inovatia inseamna siguranta

In calatoria in Egipt despre care va povesteam la inceput, am plecat cu un portofel cusut de bunica mea, pe care il purtam pe sub haine si in care imi tineam banii cash. In caz de furt, acum poti bloca un card bancar dintr-un click pe telefon. Acum plec in vacante aproape fara cash si nu mai am stresul banilor. Faptul ca avem la noi un telefon mobil cu apelare rapida, plus aplicatiile bancare pe telefon, ne da incredere si ne ajuta atunci cand calatorim singuri si vrem sa facem orice tranzactie financiara. Avem siguranta ca orice s-ar intampla, putem cere ajutor imediat, iar oricine din lume ne poate trimite bani foarte rapid in cazul in care patim ceva. In plus, avem mereu acces online la informatii despre posibile zone periculoase si avem GPS pentru a iesi din zonele rau famate.

Recunosc ca vad tehnologia ca un element deschizator de drumuri. Indiferent cat de complicata ar parea uneori, tehnologia si inovatia ne ajuta sa calatorim mai mult si mai bine si ne fac viata mai frumoasa.

Asa cum aminteam mai sus, am scris acest articol despre inovatia in turism la invitatia celor de la DENT ESTET, poate lantul de clinici stomatologice din Romania cu cea mai solida si responsabila dezvoltare. DENT ESTET a avut o evolutie fantastica in ultimii 20 de ani, de la gandul antreprenorial al Oanei Taban, medicul care a gandit si creat de la zero compania DENT ESTET, de la un prim cabinet si pana la dezvoltarea unui lant de 10 clinici prin toata tara in care lucreaza peste 320 de oameni sau crearea unor sub-branduri precum DENT ESTET 4 Kids sau DENT ESTET 4 Teens, si poate apogeul din punct de vedere al evolutiei profesionale – intrarea in actionariat a MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale din Romania.

In 2018, Dent Estet a avut peste 20.000 de pacienti unici, iar eu chiar am fost unul dintre ei, asa ca atunci cand mi s-a propus zilele trecute sa duc mai departe catre cititorii mei acest mesaj al celor 20 de ani de DENT ESTET am rezonat imediat cu ideea pentru ca stiu care le este filozofia de business si care le este nivelul serviciilor, toate fiind testate de mine inainte de a va fi recomandate. Doar in ultimii 2 ani, DENT ESTET a investit peste 2,5 milioane de euro in deschiderea de noi clinici sau achizitionarea de echipamente si tehnologii digitale. In prezent exista o retea de 10 clinici in Romania (7 in Bucuresti, una in Timisoara si 2 in Sibiu).

In 2019, DENT ESTET a implinit 20 de ani de activitate sub semnul inovatiei, un atu important al vremurilor in care traim, pentru ca medicina din ziua de astazi nu mai este doar despre priceperea unui medic, ci si despre accesul la cele mai bune resurse, la cea mai performanta aparatura medicala si la cele mai inovative tehnologii, desigur toate impreuna cu medici care se perfectioneaza continuu.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]