Vinuri cu poveste, la noi acasa. Beciul Domnesc

Adaugat de la 09 Dec 2018

Calatoresc de mai bine de 15 ani si de fiecare data cand ajung in destinatii care au chiar si cel mai mic potential viticol, automat ni se propun degustari de vinuri si vizite la crame.

Recunosc ca vad un potential fantastic in acest tip de turism inclusiv in tara noastra, pentru ca vinurile nu sunt doar despre a le savura la tine acasa sau la un restaurant, ci si despre a le cunoaste povestea.

Iar Romania are multe crame cu traditie si vinuri cu istorie. Printre cele mai mari crame din tara sunt cele de la Vincon Romania, unde se produce inclusiv vinul Beciul Domnesc, pe care cu siguranta il cunoasteti, fiind printre cele mai raspandite vinuri de pe mesele romanilor.

La inceput de noiembrie, cand agitatia in crame s-a mai domolit dupa culesul strugurilor si pregatirea vinului, am vizitat cramele Vincon Romania, un domeniu impresionant, cu oameni pasionati de ceea ce fac si o poveste fantastica. Am aflat de la directorul de productie Vincon, Nicu Mateescu, un om mega pasionat de vinuri si pe care e o placere sa il asculti, care este traseul strugurilor din vie si pana in cramele Vincon si apoi pe mesele noastre.

Mi-a povestit despre grija continua pe care cele 1500 hectare de vie din podgoria Vincon o presupun, despre cat de diferit este efortul lor de la an la an, despre atentia cu care se culeg strugurii in toamna si monitorizarea continua in perioada de formare a vinului. Plus ca producerea vinului nu inseamna doar un an sau cateva luni din an. De cele mai multe ori inseamna si invechirea lui intr-un mediu controlat, iar Vincon are una dintre cele mai frumoase si bine dotate crame din tara

Crama din timpul lui Stefan cel Mare

Daca vinurile Beciul Domnesc imi erau cunoscute pentru ca in familie la diferite rude am vazut de multe ori pe mese acest vin, am fost insa surprins sa aflu povestea din spatele cramei Beciul Domnesc, construita in secolul XIV, in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Monument istoric cu sute de ani de adapostit vinuri la activ, crama istorica gazduieste acum vinoteca profesionala a companiei. Aici se intampla mare parte din magia pregatirii vinului si alchimia invechirii lui. Este un loc cu un potential fantastic si un mediu atent controlat. Peste 100.000 de sticle trec aici prin procesul magic al invechirii.

In viitorul apropiat, crama va putea fi vizitata si de grupuri.

Cel mai vechi vin din crama Beciul Domnesc, aflat la vanzare, este cel din mana mea, o Feteasca Neagra din 1952.

Vinul momentelor tale de familie

Am participat la degustari de vinuri in toata lumea, de la SUA – Napa Valley, Argentina – Mendoza, Chile, Portugalia, Franta, Italia si imi amintesc ce a mentionat la un moment dat un oenolog cu care discutam: vinul nu reprezinta nimic daca nu insoteste cele mai frumoase momente de familie. Imi explica el ca sunt multi oenologi care plaseaza vinul pe un piedestal in loc sa il aduca printre oameni si sa ii insoteasca in momentele lor speciale de familie. Si simt ca si Beciul Domnesc este fix tipul de vin care sa te insoteasca la cinele de familie,  seara cand vrei sa stai la un vin cu sotia dupa ce copiii s-au culcat, cand ai ceva de sarbatorit sau cand pur si simplu vrei sa savurezi un vin la masa cu cei dragi.

Este disponibil in 12 soiuri dintre care 6 tipuri de vin alb, un rose si cinci vinuri rosii.

Vinurile albe variaza de la sec (Chardonnay), la demisec (Feteasca Alba, Feteasca Regala, Riesling si Sauvignon Blanc) sau demidulce (Muscat Ottonel) si sunt potrivite pentru mancaruri usoare (carne de pasare, peste, aperitive, mancaruri mediteraneene).

Rose-ul este vinul nostru preferat. Are arome de trandafiri si grepfrut roz si este perfect pentru salate, peste si fructe de mare.

Vinurile rosii, Cabernet Sauvignon – sec sau Merlot – demisec insotesc de minune platourile cu branzeturi si carnea rosie, in timp ce Pinot Noir – demisec si Feteasca Neagra – demidulce pot fi consumate alaturi de aperitive, carne rosie sau deserturi.

Toata lista de vinuri Beciul Domnesc este disponibila aici: www.uncaracteraparte.ro

Cateva date interesante despre Vincon Romania:

  • Beciul Domnesc este lider de piata pe segmentul de upper mainstream, atat din punct de vedere cantitativ, cat si valoric, si detine peste 30% cota de piata in segmentul upper mainstream
  • In cei peste 15 ani de cand este pe piata s-au vandut peste 30 de milioane de sticle de vin Beciul Domnesc
  • Vincon Romania mentine tendinta de crestere din ultimii ani, cu o crestere de 4 puncte procentuale cota de piata realizata doar in ultimii 2 ani. In 2018 se situeaza pe locul 2 in piata, atat din punct de vedere cantitativ, cat si valoric.

Despre mine:

Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea in job. Sunt consultant in marketing turistic, dar imi place sa ma definesc ca antreprenor, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, agentia de Evenimente, PR si Marketing Travel Communication Romania, dar si Asociatia Travel Focus. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA). Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga – mai multe detalii despre mine gasiti aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aboneaza-te la newsletter

Nr. abonati RSS & Newsletter

Michelin

Copyright

Materialele postate pe acest site imi apartin in totalitate sau apartin colaboratorilor mei si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei. La sfarsitul fiecarei preluari de text trebuie sa existe un link catre acest blog.
Positive SSL on a transparent background