Au trecut 6 ani de cand am ales pentru prima data sa ma cazez intr-un conac din Romania.
Citisem despre Conacul lui Maldar, stiam zona culelor oltenesti dintr-o calatorie anterioara si mi s-a parut fantastic ca proprietarii au reusit sa transforme intr-o poveste minunata un loc destinat sa fie transformat intr-un muzeu trist si vizitat de cativa oameni pe saptamana.
De atunci am ramas fidel locurilor de cazare cu istoric si poveste. Si avem multe astfel de locuri in toate colturile Romaniei, tot mai multe care au aparut in ultimii ani, si va incurajez sa le treceti pragul.
Specificul tuturor acestor proprietati deosebite este ca duc experienta turistica dincolo de cazare + masa. Cunosti oamenii locului, cunosti povestea proprietarilor, gasesti mereu un zambet sincer la personalul care ingrijeste locul si o atitudine de „acasa la bunici”. Imi amintesc si acum de o dimineata petrecuta in satul Malancrav din Transilvania cand, trezindu-ma sa iau micul dejun am primit de la doamna care avea grija de conac placinte calde cu mere, atunci scoase din cuptor. Facuse pentru nepoti si a adus cateva si turistilor cazati.
Desi gasiti conace in mai toata Romania, unele mai bine ascunse, altele mai usor de gasit, cele mai multe conace transformate in boutique-hoteluri raman in zona Transilvaniei. Familiile nobiliare maghiare au avut cateva sute de conace in zona Secuimii, iar casele sasesti sunt construite in stilul fortificatiilor, unele dintre ele fiind mici conace si ele. Mai sunt conace si prin alte zone ale tarii, cum ar fi Oltenia, insa cele mai multe raman in Ardeal. Ma bucur sa vad ca multe dintre ele primesc turisti cu atata entuziasm si ca romanii si strainii deopotriva se bucura de cazare traditionala si oferita cu foarte mult suflet.
Sunt multe astfel de proprietati in Romania care merita recomandate. Despre cateva dintre ele povestesc mai jos mai pe larg.
Conacul din Zãbala, judetul Covasna, Tinutul Secuiesc
Conacul familiei nobiliare Mikes din Zabala este unul dintre cele mai romantice locuri de cazare din Romania. Fiecare camera este unica prin designul ei, cu semineu, cada stand-alone, ferestre mari care te incurajeaza sa iti tragi un fotoliu mai aproape de lumina si sa termini cartea aceea care sta de mult timp in geanta ta. Sunt camere luxoase, dar nu ai parte de un lux ostentativ, sunt decorate fara sa fie incarcate si, cel mai important, iti ofera acea senzatie de durabilitate in timp si de statornicie. Nimic nu se precipita, totul este la locul lui.
Foarte faine sunt si conacul Archia din Hunedoara (unde puteti invata sa faceti echitatie sau puteti explora Sarmisegetusa Regia si Ulpia Traiana, dar si micuta biserica de la Densus), conacul Ambient de la Cristian si Conacul de la Alma Vii. Sunt locuri de poveste unde camerele se rezerva cu multe luni inainte. Sunt vizitate de multi turisti romani si mai ales straini.
CONCURS
Nu intamplator va povestesc despre toate aceste locuri de poveste. Pentru ca vreau sa va bucurati macar o data in viata de o experienta la conacele din Romania, sunt incantat sa va spun ca Morarita a demarat o campanie care imi place foarte mult. Intitulata “Zile de Poveste”, campania ofera sansa de a castiga un week-end de poveste la unul din conacele superbe ale Romaniei (Zabola, Archia, Alma Vii, Apafi, Ambient).
Tot ce trebuie sa faceti este sa cumparati strudele delicioase Morarita si sa inscrieti codul promotional din pachet pe http://promotie.morarita.ro/#inscriere-cod sau prin SMS la 1850.
Mie personal imi place cel mai mult strudelul cu dovleac de la Morarita, probabil pentru ca acum este perioada dovleacului, dar si pentru ca in Transilvania am incercat o reteta boiereasca cu dovleac pe care abia astept sa o incerc din nou.