Operatorul de telecomunicatii Telekom Romania si banca poloneza Alior Bank, una dintre cele mai mari banci din Polonia, au lansat recent proiectul Telekom Banking.

Pe langa multe servicii bancare oferite clientilor, noutatea proiectului consta in Schimb Valutar Online, o platforma online disponibila in versiune de mobil care ofera schimb valutar pentru 10 valute, actualizat in timp real la fiecare 10 secunde.

Interesant este ca orice client isi poate seta data si ora la care sa se efectueze tranzactia, dar si o anumita valoare pentru curs – daca ajunge la valoarea stabilita, atunci se efectueaza tranzactia. Mai exista si o optiune “Pay later” care ii permite clientului sa plateasca doar 5% din valoare la inceput, urmand ca in maxim 2 zile sa asigure si diferenta de bani.

Dar despre ce este vorba, ce este acest Telekom Banking?

Telekom Banking este cel mai nou proiect financiar digital din Romania, dezvoltat printr-un parteneriat intre compania de telefonie Telekom si o banca poloneza care isi doreste sa castige cota de piata in Romania, Alior Bank. Este vorba despre servicii bancare aproape exclusiv online si pe mobil, unul dintre cele mai importante fiind Schimbul Valutar Online disponibil pe o platforma online la adresa schimb.telekombanking.ro

Ce poti face pe TelekomBanking.ro?

Poti sa soliciti deschiderea unui cont curent. De asemenea, se pot adauga carduri de debit acestor conturi. Contul curent poate fi solicitat online sau prin aplicatia pentru mobil (sau chiar fizic in magazinele din reteaua Telekom). Dupa ce depui solicitarea online, un curier vine la tine sa iti aduca documentele contractuale, iar banca va livra cardul bancar tot prin curier. Sau, daca ajungi intr-un magazin Telekom poti primi cardul pe loc. Prin intermediul acestei oferte Telekom Banking, clientii pot beneficia timp de 3 ani de retrageri gratuite de la orice bancomat din tara si din strainatate, dar si transferuri online in lei gratuite catre orice banca din Romania, prin intermediul serviciilor internet si mobile banking.

Dupa ce am primit comunicatul de presa de la Telekom, am intrat pe site-ul lor ca sa citesc mai multe detalii, pentru ca mi s-a aprins un beculet cand am citit de retrageri gratuite de la orice ATM din tara si din strainatate. Cum calatoresc foarte mult, pentru mine aceasta facilitate este extrem de utila, asa ca am citit detaliile de pe site-ul lor ca sa inteleg oferta.

Ce am aflat suplimentar fata de comunicatul de presa?

1. In mod obisnuit spread-ul la cursul valutar este de 2%, adica diferenta dintre cursul de vanzare afisat de o banca pentru o valuta si cursul de cumparare pentru aceeasi valuta. Prin platforma Schimb Valutar Online pare ca aceasta diferenta este de doar 0,7%, ceea ce se traduce in costuri mai mici pentru schimbul valutar (adica vei schimba banii la un curs mai bun).

2. Daca, de exemplu, ai de platit o rata la o banca, sa spunem 500 de euro pe luna pentru un credit ipotecar in fiecare 10 ale lunii, atunci prin platforma Schimb Valutar Online iti poti seta o tranzactie automata care sa faca schimbul valutar din lei in euro pe data de 9 ale lunii si dupa ce face schimbul, sa trimita banii automat catre contul de euro de la banca respectiva, fara niciun cost suplimentar. Astfel, nu vei mai depinde de cursul prost oferit de banci si nici nu vei mai avea grija platilor lunare la ghiseu, singura grija fiind sa ai banii in cont in lei in ziua respectiva, ca sa se poata face schimbul automat. Transferul bancar este si el gratuit daca transferi mai putin sau maxim cat ai schimbat in valuta folosind tot platforma lor.

3. Pana pe 31 ianuarie exista si o campanie promotionala care spune ca daca ai facut un schimb valutar prin platforma Schimb Valutar Online si apoi daca ai gasit un alt curs mai bun in alta parte, ii anunti si vei primi de 2 ori diferenta de bani.

4. M-am uitat si pe lista de comisioane. Fiind o oferta promotionala de lansare, exista un termen de 3 ani de zile in care nu platesti aproape nimic. Deschiderea si inchiderea de conturi se face gratuit, retragerile de numerar in tara si in strainatate sunt gratuite, chiar si transferurile bancare in lei sunt gratuite, iar la transferul bancar de valuta se plateste 5 ron (asta daca nu ai schimbat deja acei bani folosind tot serviciul lor, caz in care este gratuit).

5. Prin internet sau prin mobile banking poti sa iti deschizi si conturi de economii.

Prin urmare, oferta de mai sus suna foarte bine. Aruncati o privire pe TelekomBanking.ro si cititi cu atentie listele de comisioane si detaliile suplimentare. Daca suna interesant, faceti o incercare.

Eu sunt hotarat sa imi iau un card si sa il folosesc pentru retrageri de numerar in strainatate, de ani de zile calatoresc fara bani cash, ci doar pe card, din mai multe motive (siguranta, confort, etc), dar pana acum banca mea imi percepea un comision de 10 RON + 1% din valoare pentru fiecare retragere in strainatate, plus ca schimbul valutar se facea la cursul bancii (mult mai prost), deci cu oferta de la Telekom Banking clar va fi o diferenta pentru mine si un castig evident.

*Credit foto: Pexels 

4 comentarii

 1. Dani
  04.01.2018 la 08:38

  Salut!
  Cred ca nu ai vazut la capitolul retrageri bani ca scrie prima retragere din luna gratuita.

  „Retragi numerar de la orice ATM din tara si din strainatate prin cardurile de debit atasate conturilor tale de EUR, USD si GBP

  Ai prima retragere din luna GRATUITA”

 2. Diana
  02.02.2018 la 20:44

  Suna bine. Tot pentru retrageri, in calatorii, credeti ca ar fi mai bun un cont (+card) in euro sau lei?

 3. 21.02.2018 la 10:06

  Buna Diana, pentru țările cu moneda euro, cel mai bine este sa folosesti cardul de euro. Pentru țările cu alte monede, este de preferat cardul in dolari – in felul acesta minimizeze costurile cu diferenta de schimb.

 4. Pruteanu Dan
  06.07.2018 la 15:46

  Un proiect dezastru !!! Au angajați lipsiți de profesionalism și o platformă cu multe multe probleme tehnice !! Am avut banii blocați zile întregi în contul deschis la Telekombanking și am reușit cu greu sa mi-i retrag. Au mereu probleme tehnice grave, iar tranzacțiile nu sunt sigure. Când apelez personalul de la call-center primesc răspunsuri reci care dovedesc lipsa de interes.

  Am închis toate conturile și am decis sa nu mai mai colaborez niciodată cu Telekombanking

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!