excursii-razvan-pascu

Ca in orice alt domeniu/sector prezent in Romania ne-am dori, mai mult sau mai putin, o reorganizare si o adaptare a sistemului de lucru si in scolile din Romania.

Si nu e greu, toti cei implicati (parinti, profesori si elevi) au idei pentru a ajuta sistemul romanesc de invatamant sa tina pasul cu progresul tehnologic si cu ritmul pe care celelalte scoli europene l-au impus.

Dincolo de problemele vocale pe care le gasesti in majoritatea discutiilor de pe internet, dorintele partilor implicate trebuie privite prin prisma obiectivelor comune: eficienta sistemului scolar.

Elevii isi doresc mai putina cantitate si mai multa calitate, isi doresc sa aiba lectiile cat mai interesante pentru a putea acumula si intelege cat mai mult, cu efort mai mic.

Profesorii si-ar dori sa fie mai implicati in definirea programei, in imbunatatirea tuturor componentelor sistemului de invatamant, care sa ii motiveze mai mult pe elevi.  Aproape intotdeauna profesorii si invatatorii isi creeaza singuri materialele didactice, fiecare dupa resursele pe care le are.

Chiar daca nu se va schimba peste noapte sistemul de invatamant, acesta poate fi “ajutat” sa se adapteze vremurilor in care traim prin diverse “artificii” digitale. Venind in sprijinul acestei idei, Fundatia Orange a demarat anul acesta cea de-a doua editie a programului Digitaliada, o initiativa educationala menita sa aduca un “refresh” sistemului romanesc de invatamant din mediul rural si nu numai, prin introducerea materialelor digitale care sa vina in sprijinul elevilor si al profesorilor.

Despre program 

Digitaliada este un proiect educational initiat de Fundatia Orange care are ca scop promovarea educatiei digitale si incurajarea metodelor de lucru interactive. Toate acestea isi doresc sa serveasca in atingerea unor rezultate din ce in ce mai bune si, de asemenea, in crearea unui mediu cat mai propice dezvoltarii elevului. Astfel, in urma succesului pe care Digitaliada l-a avut anul trecut, a fost lansata o a doua editie ce se va desfasura in timpul anului scolar 2017-2018. 30 de scoli din mediul rural au fost dotate cu laboratoare digitale complet echipate si cu materiale digitale educative care sa vina in sprijinul lectiilor de Matematica si Informatica (TIC – Tehnologia informatiei si comunicatiilor).

In cifre, proiectul Digitaliada s-ar traduce prin 30 de scoli implicate in acest proiect national, 82 de profesori instruiti in urma unor sesiuni de formare, 124 de proiecte didactice adaptate, 3400 de elevi care provin din mediul rural ce invata la cele 30 de scoli care fac parte din proiect, 826 de tablete, 31 de laptopuri si 28 de videoproiectoare. Toate acestea in urma unei investii de aproximativ 800.000 de euro facuta de Fundatia Orange de la debutul programului si pana in prezent.

Structura 

Digitaliada activeaza la nivel national prin intermediul platformei online www.digitaliada.ro ce contine materiale educative si concursul #Digitaliada si la nivel local prin implicarea scolilor rurale in programul de digitalizare a continutului didactic. Cele 30 de scoli din mediul rural de anul acesta, alese prin concurs, sunt din judetele Vrancea, Vaslui, Timis, Sibiu, Prahova, Neamt, Mures, Mehedinti, Iasi, Galati, Dambovita, Cluj, Braila, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Bihor, Bacau si Arges.

Platforma online www.digitaliada.ro a inregistrat anul trecut aproape 107.000 de accesari venite de la aproximativ 24.000 de utilizatori unici. Pe platforma au fost incarcate 256 de materiale educationale ce au fost disponibile pentru toti utilizatorii, indiferent de scoala de provenienta.  De asemenea, editia de anul trecut a concursului online de materiale digitale #Digitaliada a avut 114 materiale validate in concurs, la 12 materii scolare sau interdisciplinare. Dintre acestea, 10 au fost premiate.  

Rezultate

Rezultatele excelente ale editiei de anul trecut au incurajat aceasta initiativa si au fost atribuite in mare parte receptivitatii deosebite manifestate de elevi si de profesori. Astfel, metodele educationale introduse in cadrul editiei pilot au ajutat la o mai buna intelegere a notiunilor teoretice si la stimularea elevilor sa participe activ la orele de curs. Conform cercetarii facute de sociologii si expertii in educatie, 25% dintre elevii participanti de la clasele VI-VIII din cele 10 scoli participante si-au marit media la disciplina Matematica cu aproximativ 1 punct fata de anul anterior. Elevii care au participat la program au reusit sa inteleaga si sa retina mai usor notiunile teoretice cu ajutorul metodelor digitale. De asemenea, increderea in sine a cunoscut o usoara crestere in randul elevilor, datorita rezultatelor imbunatatite la invatatura.

Proiectul este initiat si sustinut de Fundatia Orange. Pentru mai multe detalii despre proiectele si initiativele ONG-ului puteti accesa website-ul oficial.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!