fbpx
excursii-razvan-pascu

In 2009 plecam impreuna cu sotia mea, Andra, in prima noastra vacanta intercontinentala, in China. Inainte de plecare, am mers in vizita la bunica mea de la Braila, care, croitoreasca fiind, mi-a facut cadou un portofel modificat, pe care il puteam purta cu usurinta pe sub haine/hanorac. Pentru acte si mai ales pentru bani. Eram si eu ingrijorat ca as putea fi jefuit si as pierde toti banii de vacanta dintr-un foc, asa ca l-am purtat cu mare drag. Dupa perioada calatoriilor ‘all cash‘, au urmat cele combinate, in care pastram cardul ‘de rezerva‘, dar nu indrazneam niciodata sa platesc cu el, de frica vreunui incident care mi-ar goli contul.

Acum plec in vacanta fara sa trec pe la casa de schimb valutar. Plec doar cu cardul si atat. Platesc cu cardul atat costurile mari, hoteluri, masini inchiriate, etc, cat si cele mai mici, supermarket, suveniruri, etc. Scot si bani de cheltuiala cand ajung la destinatie, direct in moneda locala, dar cardul nu mai este de mult ‘de rezerva‘. De exemplu, in calatoria de acum in SUA am plecat cu zero dolari cash la mine, iar la destinatie am inceput sa platesc cu cardul si sa scot bani de pe card.

Cu siguranta cand ii voi povesti cele de mai sus baietelului meu, Alex, i se vor parea hilare si cumva niste amintiri din preistorie. El isi incepe calatoriile la ‘all card‘…si cine stie unde va ajunge? Important este sa nu mai consideram plata cu cardul ca o exceptie sau doar in caz de urgenta.

Mi-am amintit de toata aceasta poveste in urma cu ceva timp cand, cei de la Mastercard mi-au povestit ca printre cele mai atipice business-uri din Romania unde poti plati cu cardul este Trenuletul Turistic din statiunile de pe litoral. Si pentru ca am avut drum la mare acum 2 saptamani, i-am si verificat. Asa l-am cunoscut pe domnul Moise Constantin, proprietarul trenuletelor turistice de pe litoral, asa numitele ‘minicaruri‘. Mi-a povestit despre cum si-a inceput afacerea in anul 1990, despre cat de scump este sa cumperi un astfel de trenulet electric si despre decizia lui de a introduce plata cu POS-ul cu carduri Mastercard.

Imi povestea ca, desi a inceput din 1990, asta nu inseamna ca trenuletele lui au ramas aceleasi ca acum 27 de ani. La inceputul fiecarui sezon le-a reparat, vopsit, aranjat si, atunci cand a trebuit, le-a schimbat cu unele mai noi si moderne. Asa si cu platile. Ii parea rau cand vedea parintii care nu reuseau sa isi plimbe copiii pentru ca nu aveau bani scosi de pe card, asa ca a decis sa le ofere si posibilitatea sa plateasca direct cu cardul. Dureaza 10 secunde, plata se face contactless si toata lumea urca in tren. Evident, majoritatea platilor se fac inca cash, insa ma surprinde si ma bucura viziunea lui de business, pentru ca si-a dorit sa le ofere oamenilor mai multe variante de plata, chiar si daca un bilet costa doar 5 lei.

Business-ul domnului Moise transporta, in fiecare sezon estival, peste 20.000 de persoane. In Mamaia circula 9 minicaruri (2 autobuze electrice si 7 trenulete electrice), iar costul unei calatorii este de 5 lei.

Sunt absolut convins ca generatia copiilor nostri va alege sa plateasca cu cardul chiar si micile plati, cum sunt aceste plimbari cu minicarul. Sau probabil peste cativa ani vom plati cu ceasul sau cu telefonul. Sau cine stie, poate doar cu puterea mintii.

#mastercard

#contactless

#enormal


 

5 comentarii

  1. 05.09.2017 la 09:51

    Da, cu puterea mintii :)).
    E foarte simplu intradevar sa platesti cu cardul contactless, dar inca sunt foarte multe carduri fara acest avantaj .

  2. Sabina Paraschivoiu
    05.09.2017 la 11:14

    Nu stiam ca esti din Braila. Ai terminat la Murgoci? 🙂

  3. Razvan Pascu
    05.09.2017 la 11:46

    @ Sabina: daaa, cel mai bun liceu din Braila! 🙂

  4. 06.09.2017 la 14:18

    Frumoasa postare! De treaba cu trenuletele electrice nu stiam, chiar daca locuiesc in Constanta…interesant 🙂

  5. 06.09.2017 la 17:02

    Foarte frumos, ma bucur sa vad ca si afacerile mici fac astfel de tranzitii de la plati cu cash la plati cu cardul. E foarte bine primita o astfel de evolutie in ochii oamenilor dezghetati.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]