Suntem copiii generatiei care avea concediul clar stabilit: la mare in tara pe timp de vara, plus ceva drumetii la munte.
Suntem copiii generatiei careia rareori i se permitea sa iasa din tara si, daca o faceau, toata birocratia si verificarile asociate deveneau o corvoada.
Cu acest background, inteleg ca este foarte dificil pentru acea generatie sa inceapa sa viseze la destinatii indepartate, exotice sau sa le considere necesitati.
La urma urmei, de ce nu ar fi considerata vacanta o ‘necesitate‘? Daca este facuta asa cum trebuie, in vacante vei “creste ca om” si iti vei largi orizonturile. Contactul cu culturi diferite sau cu cele mai frumoase colturi ale naturii te completeaza si te intregeste. Uneori o astfel de experienta iti poate deschide perspective noi: sa iti deschizi un (nou) business sau sa fii mai bun la locul de munca, ori sa ai o relatie mai buna cu colegii de serviciu, prietenii sau familia si ii vei inspira si pe ei cu povestile tale de vacanta.
Deseori mi se intampla sa gasesc in social media comentarii de genul “ce bine de tine”, “as vrea sa ajung si eu in viata asta”, “eu nu pot”, “eu nu imi permit”, etc. Mi-as dori sa pot sa explic fiecaruia ca tine 100% de el ca sa calatoreasca, daca asta isi doreste cu adevarat. Nu exista “sunt prea sarac sa calatoresc”, daca asta este visul tau. Si poate ca unii dintre voi o sa spuneti ca exagerez si ca nu am simtul realitatii, dar o sa va dau doua exemple de acum 12 ani. Nici nu tin sa mai amintesc si despre amicii mei care calatoresc cu autostopul prin toata lumea, dorm la hosteluri, merg in programe de voluntariat prin lume si fac diverse joburi prin cele mai indepartate tari, doar ca sa isi castige banii din care sa traiasca in calatorii. Deci se poate si asa, important e sa vrei si sa realizezi ca asta poate fi o investitie in tine, nu doar o cheltuire a unor sume de bani.
Unul dintre cele 2 exemple este cel al Ucai Marinescu, exploratoare si calatoare, prima sexagenara din lume care a atins pe schiuri cei doi poli ai Pamantului intr–un singur an. Cu veniturile unui profesor a inceput sa calatoreasca in toata lumea. Cand lucrurile au devenit mai dificile din punct de vedere financiar si-a vandut masina, si-a schimbat casa, totul pentru a-si indeplini visul. Apoi s-a apucat de organizat tabere de ski pentru copii pe timp de iarna, ca sa castige bani pentru a calatori pe timp de vara.
Celalalt exemplu despre care vreau sa va spun cateva lucruri este al meu, din perioada primelor mele calatorii. Niciodata nu am primit bani de la parinti pentru vacantele mele. Nici macar in facultate. Toate calatoriile au fost platite din job-urile avute in timpul facultatii, uneori si 3-4 in acelasi timp, sau din job-ul de o vara in Marea Britanie. Strangeam bani dintr-un job si plecam intr-o calatorie. Era prioritatea mea si intotdeauna am muncit ca sa ma asigur ca mi-o permit.
Acum sunt solutii mult mai simple pentru a va indeplini aceste vise si a nu astepta prea mult. Despre cateva, cu bani putini, am povestit mai sus, prin exemplele amicilor mei. Insa daca aveti nevoie de bani, pentru a va indeplini un vis, indiferent ca visul inseamna o calatorie, o masina noua, un apartament nou sau o casa de vacanta, exista solutia de a apela la banci, mai ales ca suntem intr-o perioada foarte buna acum din punct de vedere al dobanzilor la credite.
–
ING Bank are un tip de credit care se acorda rapid, lucru extrem de util in cazul ofertelor la pret foarte bun. Se numeste “Creditul pe repede ‘nainte” si este util pentru situatii in care ai nevoie de sume mai mici de bani, dar intr-un timp scurt. Se acorda rapid, nu se cere adeverinta si are rate fixe. Stii cat platesti inca de la inceput, stii si ce primesti in schimb. De exemplu, daca vorbim despre un credit pe 5 ani in suma de 90.000 RON (adica aprx. 20.000 euro), rata lunara ar fi de 1835 RON. In schimb, daca vorbim despre un credit de 10.000 RON (adica aprx. 2200 euro, deci o vacanta intr-o destinatie exotica) luat pe un an de zile, rata lunara ar fi de 874 RON.
Asadar, pentru urmatoarea experienta care ti-ar putea schimba viata, poti sa nu te mai blochezi in “Nu am bani sa calatoresc!” ci, in functie de cat de mult iti doresti experienta respectiva, sa stabilesti cat ai fi dispus sa platesti lunar pentru ea si pentru cat timp.
Imi place cum iti scrii articolele. Practic ai vrut sa faci publicitate si ai reusit intr-un mod foarte frumos. Mi-a placut articolul.
Da, ca sa ne vindem apoi si pielea de pe noi, odata ce ai intrat in capcana bancilor, esti deja constrans cu rate nesfarsite, ai impresia ca nu se vor mai termina niciodata si te afunzi in datorii tot restul vietii, devenind practic sclavul lor pentru a-ti permite o vacanta sau un lucru in Romania. Buna solutie!