fbpx
excursii-razvan-pascu

Cuba, Havana Vieja, 1 Ianuarie 2015, ora 07:00. Dupa o noapte petrecuta pe strazi, ajunsi uzi leoarca la pensiunea in care eram cazati pentru ca traditia cubaneza de Anul Nou spune ca trebuie sa fii udat pentru a avea noroc si prosperitate, suntem treziti de clinchete de vase, o muzica in surdina si un rasnit insistent. Era prima noapte in Cuba, Andra era insarcinata in 5 luni si ne-am fi dorit sa mai dormim putin. Gazdele noastre insa, aveau alte planuri. Forfota s-a linistit putin pentru ca apoi sa urce usor pana la camera noastra situata deasupra bucatariei, la etajul 1 al unei case vechi, un miros insistent de cafea. Am coborat amandoi in pijamale si am savurat cate o cafea impreuna cu gazdele noastre, incercand o conversatie intr-o spaniolo-engleza din care intelegeam un cuvant da, doua ba, pentru ca nu am fost niciodata fan telenovele.

Dupa micul dejun, mi-am dat seama ca traisem un moment extraordinar. Cafeaua nu este niciodata doar despre obiceiul in sine, ci despre povestea din spate, despre dealurile impanzite de arborii de cafea, despre crengutele pline pana la refuz de boabele verzi, despre culesul care imi imaginez ca este extrem de greu si anevoios, despre prajirea boabelor la temperatura potrivita si rasnirea lor si despre pungile de cafea care, pentru mine, au devenit un suvenir de nelipsit. Mai ales ca am vizitat multe plantatii de cafea prin toata lumea.

De altfel, o cafea este pe atat de buna pe cat este de buna plantatia de unde a fost recoltata. Solul in care a fost plantata, cantitatea de lumina de care a beneficiat de-a lungul anului, clima, umiditatea, temperatura – toate sunt variabile care determina calitatea boabelor de cafea. Nu este de mirare ca, asemenea industriei vinului, si in industria cafelei se pune mare pret pe acele “terroirs”, zone exceptionale, unice si rare care produc constant cafea de cea mai inalta calitate care poate fi denumita “Grand Cru”. Si putine sunt brandurile de cafea din Romania care isi pot marturisi origini intr-atat de nobile.

Nespresso este brandul de cafea de lux recunoscut in intreaga lume pentru calitatea exceptionala a experientei oferite in ceasca, aducandu-le consumatorilor din Romania 24 de sortimente de cafea Grand Cru, obtinute din cele mai bune boabe de cafea din lume. Plantatiile de cafea alese de Nespresso se afla in teritorii cu o calitate superioara a solului si a climei, fiind in grija unor fermieri priceputi, adevarati artizani care cultiva cafeaua din generatie in generatie. Nespresso a identificat aceste plantatii rare dupa cautari indelungate, stabilind o relatie directa cu fermierii, acestia beneficiind de training si suport constant pentru dezvoltarea infrastructurii si practicarea cu consecventa a agriculturii durabile. Nespresso militeaza pentru respectarea celor mai bune conditii de munca in toate zonele din care obtine cafeaua. Brandul colaboreaza in prezent cu peste 70.000 de fermieri, in Columbia fiind activ din 2004, unde a identificat aproximativ 40.000 de plantatii de calitate ‘terroirs’, cu o suprafata totala de 63.000 de hectare.

Cunoscand toate acestea nu e de mirare ca tot ca o plimbare prin lume este si pachetul Pure Origin Nespresso care include 4 sortimente de cafea exceptionale, fiecare provenind dintr-o unica tara de origine, respectiv Columbia, Brazilia, India si Etiopia. Aceste teritorii cuprind plantatii rare, cu certificare Rainforest Alliance si AAA.

In primul rand avem Rosabaya de Columbia, cu gust fructat si echilibrat, cu note specifice de fructe rosii si dulceata de fructe rosii precum si nuante subtile de vin. Soiurile de cafea provin din plantatii de familie din Columbia. Culese manual si prelucrate prin metoda umeda pentru a le accentua notele aromatice, boabele de cafea sunt uscate in pergament si transportate in regiunea Paramo de Letras, unde sunt pastrate datorita climatului rece si uscat.

Apoi avem capsule de cafea Indriya din India, intr-un amestec de boabe de cafea Arabica si Robusta din Sudul Indiei. Prajirea sustinuta si rapida ii echilibreaza caracterul puternic, evidentiind note de cacao si note condimentate, de cuisoare, piper si nucsoara. Boabele de cafea Arabica si Robusta selectionate pentru acest amestec sunt cultivate in sudul Indiei, la umbra unor arbori inalti care adapostesc si plantele de mirodenii.

Dulsão do Brasil este slabiciunea mea. Alcatuit exclusiv din cafea Arabica, Dulsão do Brasil este un amestec delicat de boabe Bourbon rosii si galbene, cu o nota distincta de cereale prajite. Boabele Bourbon dulci, rosii si galbene, sunt crescute pe plantatiile de pe culmile dealurilor din sudul Braziliei, recoltate manual, apoi uscate la soare pentru a le permite zaharurilor topite sa le infuzeze cu o aroma blanda si satinata. 

Si ultimul sortiment al pachetului este Bukeela ka Ethiopia cu un buchet floral in care se amesteca notele de iasomie, liliac alb, bergamota si floare de portocal, cu note salbatice, lemnoase. Acest amestec pur Arabica este alcatuit din doua soiuri diferite de cafea provenind din locul de bastina al cafelei, Etiopia. Soiurile de cafea care compun acest amestec sunt prajite separat: o parte scurt si intens, pentru a-i garanta robustetea, iar cealalta usor dar indelungat, pentru a-i conserva notele delicate.

Daca va doriti sa aflati povestea cafelei Nespresso puteti face o vizita la Nespresso Boutique (Calea Dorobantilor 210) din Bucuresti, unde veti putea afla mai multe informatii despre unul dintre principalii producatori de cafea din lume, Columbia. Puteti viziona 5 filmulete VR (realitatea virtuala) despre istoria cafelei columbiene si drumul acesteia de pe plantatie pana in ceasca. La intrarea in Nespresso Boutique veti fi intampinati de un reprezentant Nespresso care fie va poate povesti despre sortimentele de cafea din magazin, fie va poate invita la o vizionare a filmuletelor VR din Columbia, prin intermediul carora veti calatori pana in mijlocul unor plantatii de cafea exceptionale, ale unor fermieri talentati si dedicati. Rosabaya de Colombia este sortimentul Grand Cru extras din aceste plantatii, iar Nespresso aduce un omagiu celor 4 sortimente Pure Origin din gama permanenta punandu-le la un loc intr-un pachet disponibil in Boutique si online, pe www.nespresso.com. Tot acolo il veti cunoaste si pe Alin Dorobantu, care este Brand Ambassador Nespresso in Romania, un tanar care stie atat de multe despre cafea incat nici nu o sa va dati seama cat de repede trece timpul, in cazul in care vreti sa aflati mai multe informatii despre sortimentele de cafea aflate la vanzare.

1 comentariu

  1. 11.07.2017 la 09:32

    Mi se pare cea mai buna cafea, m-am cumpara un aparat si pur si simplu este minunata.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]