fbpx
excursii-razvan-pascu

mancare JaponiaAcum vreo 10 ani ajungeam pentru prima data la Londra, orasul de care aveam sa ma indragostesc iremediabil si unde revin in continuare cu maxima placere.

Pe atunci, zilele mele de calator erau luuuungi, cu mult mers pe jos, cu multe obiective turistice si cu o lista foarte lunga cu locuri de vazut.

In a doua zi de explorat Londra, dupa ce vazusem schimbarea garzii la Palatul Buckingham, indreptandu-ma spre Westminster Abbey, am traversat St James Park. Un parc destul de mic pentru standardul Londrei dar, fiind ora pranzului, era plin de oameni imbracati la costum care isi luau masa de pranz pe o banca sau pe iarba, citind o carte. Pentru mine era ceva de neinchipuit si nu am sa uit niciodata senzatia de liniste si de ‘asezare‘ pe care mi-a dat-o perspectiva de a avea un job candva, care sa imi permita sa iau un pranz in liniste, in parc.

Iata ca, la 10 ani distanta, cand teoretic mi-as permite acest rasfat, timpul ma impiedica de multe ori sa iau un pranz in acest stil. De asta apreciez foarte mult initiativa celor de la Mega Image de a introduce in magazinele lor produsele gata – preparate, pe care le poti cumpara in 2-3 minute, fara sa astepti prepararea lor, si le poti consuma pe drum, la birou, in parc…sau oriunde doresti. Eu, care de cele mai multe ori sar peste pranz din lipsa de timp, cu siguranta voi face opriri mai dese la Mega pentru produsele Mega Apetit.

Trebuie sa recunosc ca in cele mai multe tari prin care am calatorit, multi oameni respecta ora de pranz, mananca in oras si isi iau macar 30 de minute pauza (desigur, mai sunt si exceptii de genul Franta, unde pauza de masa e de 2 ore). Gasesti mancare gata-preparata la supermarketuri, cafenele de unde iti poti lua o salata la pachet sau piete de unde poti sa iti iei ceva pentru un picnic. Ceva similar cu ceea ce isi propune Mega Image sa creeze, prin produsele lor Mega Apetit. Pranzul nu inseamna sticks-uri sau biscuiti, ci supe, salate, preparate delicioase, unele gandite chiar de bucatari celebri, pentru care nu trebuie sa te deplasezi minute in sir, ci pe care le gasesti chiar la supermarketul de langa biroul tau. Nu este o dovada de burghezie sa iei un pranz in liniste, ci un pas inainte pentru sanatatea ta. In majoritatea tarilor pe care le-am vizitat, pranzul era servit cu sfintenie de angajati si existau tot felul de optiuni sanatoase de pranz, astfel incat sa nu ne umplem de calorii goale si carbohidrati.

Asiaticii – eficienti chiar si atunci cand vine vorba despre mancare

In Japonia, spre exemplu, toate supermarketurile, chiar si cele mai mici, de cartier, au supe, orez si taitei gata preparati, pe care, la cerere ii poti incalzi.  In cateva seri Alex a mancat, impreuna cu noi, mancare gata preparata de la un supermarket de cartier, si a fost delicioasa. Bine, trebuie sa recunosc ca Japonia este o tara SF, asa ca sa nu va mire daca veti gasi aproape in toate magazinele mari sau food-court-uri, tonomate foarte mari cu mancare de unde iti comanzi si platesti singur din cateva apasari de butoane, iar apoi vine un chelner si iti aduce mancarea. Si nu ma refer doar la snacks-uri, ci la supe, mancaruri gatite, fructe de mare, etc. Iata si un filmulet mai jos.

Dupa cum spunea si Anthony Bourdain, Hong Kong este una dintre metropolele cele mai ofertante din punct de vedere gastronomic, cu o explozie de gusturi, culori si arome. Si Singapore e cam la fel, doar ca acolo e mai curat si nu vei putea manca oriunde pe strada, decat in locuri special amenajate. Fie ca ajungi in pietele mari, turistice, sau in cele mai mici, frecventate de localnici, vei degusta preparate spectaculoase. Pretul proprietatilor in Hong Kong este extrem de ridicat, motiv pentru care multi localnici nu isi permit luxul de a avea o bucatarie in casa. Prefera sa manance afara, rapid, intr-una dintre pietele traditionale. Nu exista sa intarzii prea mult la o masa, sa te lungesti la o supa timp de doua ore. Aici mancarea primeaza: mananci, termini, platesti, te ridici si pleci.

Zgarie nori, tehnologie de varf si piete traditionale

La capitolul contraste, tot Asia iese castigatoare. Imi amintesc ca in Singapore, chiar langa Marina Bay Sands, am gasit o piata in aer liber, micuta, cu orez si fructe de mare absolut  spectaculoase. Nimic sofisticat, doar mese de lemn, cu musama, si multe standuri cu mancare. M-as fi asteptat ca la kilometrul zero al civilizatiei, in metropola in care chiar si mestecatul gumei este interzis, sa intalnesc numai restaurante cu dress code si standarde internationale. Sa ne amintim insa ca acum cateva luni, o mica taraba din Singapore a fost prima taraba cu mancare gatita pe strada, la nivel mondial, care a primit o stea Michelin.

New York, mai mult decat o simpla felie de pizza 

Acum 3 ani ajungeam pentru a doua oara in New York dupa ce strabatusem vreo 5000 de kilometri prin SUA si Canada. Recunosc ca in orasele de provincie din SUA imi era foarte greu spre imposibil sa gasesc vreun loc unde sa servesc ceva mai mult decat cartofi prajiti, crochete de cascaval si burgeri. Dar in New York este cu totul alta viata. De la cea mai buna pizza margherita (la doar 1,5 dolari felia) si pana la bunatatile de la Dean & Delucca sau din piata ambulanta din Madison Square Park, de langa Flat Iron Building, recunosc ca pranzul New Yorkezilor este spectaculos si delicios.

Pietele din tarile nordice, ideale pentru un pranz cu peste

Kauppatori, adica piata cu vanzatori ambulanti de mancare, din Helsinki, sau Sodermalm Market din Stockholm sunt locurile unde am mancat cel mai proaspat peste, gatit impecabil. Recunosc ca ii invidiez putin pe cei care au astfel de piete in orasele lor si, mai mult, cei care isi pot servi pranzul in fiecare zi, de acolo.

Acest articol are ca scop promovarea meselor de pranz, indiferent daca programul de lucru este foarte aglomerat. Mega Image, lantul de supermarket-uri pe care le gasesti oriunde aproape de tine, mai ales in Bucuresti, a lansat produsele Mega Apetit, adica mancare gata gatita. Mega Apetit include multe preparate: de la aperitive, sandvich-uri, salate, supe, dar si ciorbe, feluri principale, dulciuri si meniuri complete. In plus, exista si Mega Apetit by Chefs, o gama speciala de preparate realizate dupa retetele lui Joseph Hadad si Alex Iacob. Lista completa a preparatelor Mega Apetit este disponibila aici.

Nu uitati sa inscrieti pe harta interactiva Loc de Mega Apetit cele mai inedite locuri in care sa va potoliti foamea si puteti castiga saptamanal, o boxa portabila si un iPhone SE, iar in final, marele premiu, o camera foto Sony. Campania se desfasoara in perioada: 25 noiembrie – 22 decembrie.

mega-apetit

1 comentariu

  1. 22.01.2017 la 19:41

    dragut articol, mi-as dorii sa ajung in pietele nordice pentru a savura preparatele din peste.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]