Recunosc, vacantele m-au facut sa devin gurmand. Alaturi de fotografii din lumea intreaga, strang in carnetelul meu virtual si retetele delicioase intalnite peste tot unde ajung. Nu stiu sa gatesc, dar ii admir pe toti cei care o fac.
Particip uneori la cursuri de gatit in calatoriile mele. Coaste in America, fructe de mare in Grecia, anghinare si rosii uscate in Italia, branzeturi in Franta, aroma de ghimbir in Asia, peste proaspat in Bali, calamar umplut cu feta in Grecia si lista ar putea continua cu preparatele care si acum imi fac papilele gustative sa danseze.
1. Scoici cu sos Roquefort, la Nisa. Desi am fost la Nisa acum mai bine de 5 ani, recunosc ca niciun restaurant nu a detronat inca soicile cu sos Roquefort savurate acolo, la un restaurant simplu, ieftin, printr-o piata aproape de mare. Eram murdari pana la coate, dar foarte greu ne-am lasat convinsi ca am incheiat masa. Mai mult, era un soi de all-you-can-eat, asa ca am mai cerut o portie. Pretul: 20 de euro de persoana.
2. Homar pe gratar, in Zanzibar. Aici am invatat pentru prima data ca nu ai nevoie de mobilier de design sau de stele Michelin ca sa te simti bine intr-un restaurant sau sa servesti ceva delicios. Yousuf, un tanar din Zanzibar, avea o mica taraba pe plaja, cu pestele prins chiar in acea zi asezat frumos pe niste frunze de palmier si cu 3-4 mese asezate direct pe nisip. Iti alegeai pestele sau homarul, Yousuf il pregatea la gratar chiar in fata ta si apoi adauga garnitura (orez sau cartofi). In continuare consider ca Yousuf era regele homarilor. Asta se intampla acum vreo 4 ani; de atunci am mai ajuns inca o data in Zanzibar anul trecut si din nou am mancat platouri intregi de homari. Pretul: 15 dolari.
3. Anghinare conservate in ulei de masline: anghinarele sunt marea mea slabiciune atunci cand merg in Italia. Imi cumpar de la supermarket si le devorez in camera pana la ultima bucatica. O bucata de paine proaspata alaturi, ceva branzeturi, prosciutto si nu mai am nevoie de nimic in plus pentru aperitivul perfect. Pretul: 8-10 euro.
4. Caponata Siciliana: sora indepartata a banalei tocanite romanesti se numeste caponata. Este bogata in vinete, dar si tot felul de alte legume si se consuma atat calda cat si rece. Exista si in Bucuresti un restaurant sicilian unde am mancat caponata buna (20-25 RON), dar cea mai buna tot in Sicilia o gasesti, in special in Taormina. Pretul: 8-10 euro.
5. Mielul la protap din Grecia: am nimerit in doi ani consecutivi sa petrec Pastele in Grecia, o data in Atena si o data pe mai multe insule, intr-o croaziera pe Mediterana. Protapul este un fel de traditie omniprezenta in Grecia, in perioada Pastelui, si astfel am putut degusta cea mai frageda carne de miel, unsa cu o combinatie secreta de mirodenii si cu cel mai bun ulei de masline. Dupa cateva ore de stat la protap, carnea era perfecta pentru devorat. Pretul: 15-20 euro.
Ceea ce am admirat intotdeauna la mancarea din zona Mediteranei este respectul pentru calitate si nu pentru cantitate. Nu sunt mancaruri elaborate, dar fiecare preparat contine ingrediente de cea mai buna calitate. Nicio tara din zona Mediteranei nu m-a dezamagit la capitolul mancare si, din cate am vazut, la baza tuturor acestor preparate delicioase sta un singur lucru: uleiul de foarte buna calitate. Salatele sunt scaldate din plin in ulei de masline, carnea este stropita bine cu tot felul de uleiuri amestecate cu mirodenii, legumele trec printr-o baie din acelasi ulei de masline si as putea continua lista. Uleiul de masline cu putin otet balsamic si cu bucatele de paine proaspata este servit intotdeauna la inceputul mesei, ca amuse bouche.
Trebuie sa le multumesc celor de la Floriol Mediteran pentru invitatia de a visa la preparatele mediteraneene si va invit si pe voi sa incercati retete fresh cu paste, peste sau legume in stil mediteranean. Daca nu cunoasteti produsul, o sa va ofer eu cateva informatii. Floriol Mediteran contine un amestec de ulei de floarea soarelui (90%) si de masline (10%), care combina beneficiile celor doua. Uleiul de floarea soarelui natural, cu acizi grasi nesaturati si vitamina E, este un ingredient de baza pentru mancaruri echilibrate si gustoase in timp ce uleiul de masline, cu acizi grasi monosaturati si antioxidanti, ofera acel supliment de gust delicios de masline.
Floriol Mediteran cu ulei de masline poate sa fie acel ingredient secret care o sa va transforme preparatul dintr-unul normal in ceva delicios. Pentru cei care au o viata activa si un program foarte plin, Floriol Mediteran promoveaza o viata echilibrata, care, dincolo de alimentatie, inseamna un mod sanatos de viata, intr-un corp si cu o minte sanatoasa. Asta presupune inclusiv vacantele.
Imi place foarte mult indemnul lor la #poftadeviata, pentru ca fix de asta este vorba si in vacante: despre o pofta nebuna de plimbari, de a vedea locuri noi, de a interactiona cu oameni diferiti si mai ales de a gusta preparate din cele mai diverse.
Pofta de viata va doresc tuturor!
* foto by Shutterstock
Homarul arata foarte bine
Caponata Siciliana este delicioasa si plina de vitamine .