In ultimii ani am avut deseori ocazia sa merg sa vorbesc cu liceenii sau cu studentii despre diferite subiecte legate de viata, cariera si pasiuni.
Si de la catedra sau din fata lor am reusit sa trag cateva concluzii despre cum evolueaza si cum se schimba generatiile actuale.
Ma incanta sa vad cat de curiosi, atenti, lipsiti de frici si de inhibitii sunt copiii de astazi. Cum nu le este frica sa puna intrebari sau sa faca propriile conexiuni. Cum trec prin propriul filtru tot ce primesc si isi pun intrebari sau devin circumspecti uneori. E un drept pe care l-am castigat acum 26 de ani, sa fim liberi.
Diferenta este enorma fata de generatia mea, care nu prea indraznea sa isi puna intrebari, care nu clintea in fata profesorului si care prefera sa invete tot ce primeste doar pentru ca TREBUIE. Atat de mare incat ma suprinde ca inca mai avem subiecte comune de discutie.
Cei de azi parca inteleg mai bine diferenta dintre a face si a cere, vad dincolo de aparente, isi propun lucruri si nu le este frica sa le si indeplineasca. Credeti-ma, generatia actuala nu este doar cea pe care o vedeti deseori in media; eu am cunoscut multi copii olimpici, pasionati de robotica, turism, carti, politica si multe altele. Insa, cu regret spun insa ca actualul sistem educational din Romania este depasit. Citisem ca in Finlanda se va renunta la hartie si se vor folosi doar tabletele, iar in Japonia copiii invata inca de la 4 ani sa mearga singuri spre gradinita.
De cand este si Bebe Alex in peisaj ma tot intreb cum il voi motiva eu sa invete dupa actualul sistem de invatamant, cum il voi convinge ca educatia este un efort facut pentru viitorul lui cand stiu ca incapatanarea mea m-a convins sa imi urmez pasiunea si nicidecum sistemul educational.
Din acest motiv ma bucur cand vad succesul unor proiecte educationale precum Liceul International Avenor. Sunt proiecte create dupa chipul si asemanarea generatiilor actuale de copii buni si care vor avea succes. E un proiect indraznet, proaspat, curajos, centrat pe meseriile de astazi si nu pe cele de acum 70 – 80 de ani, focusat pe viitor.
Stiu, este greu sa imbratisezi schimbarea, dar atunci cand ai un copil nu prea iti permiti sa te joci cu viitorul lui si sa astepti schimbarea sistemului. Stiu si ca lucrurile bune in viata costa si mai stiu ca mereu m-am invatat sa ma feresc de lucrurile gratis.
Daca sunteti curiosi sum functioneaza un liceu privat sau daca doriti sa va inscrieti copiii la acest liceu privat, gasiti aici mai multe informatii: http://www.avenor.ro/inscrieri-liceul-Avenor/
Analizati, cantariti bine, faceti un efort daca veti crede ca merita…
–
* foto: Shutterstock/Pressmaster
Noi inca invatam cu pixul si creionul pe hartie pentru a ajunge in tari ca Finlanda doar pentru a fi bone pentru copiii lor sau pentru a le deschide usa cand intra in restaurant sau hotel. Tinerii din ziua de azi privesc spre nordici si ofteaza. La noi nu o sa fie niciodata asa ceva si daca o sa fie, nu o sa fie accesibil maselor.
Eu sunt mai conservator raman la scrisul cu pixul, consider ca este mai sanatos