excursii-razvan-pascu

Barba musulmani 1Cand ne gandim la barbatii din Orientul Mijlociu, unul dintre primele lucruri care ne vin in minte este barba lor distinctiva.

Stiu toate tulburarile prin care lumea trece acum si teama pe care unii musulmani fundamentalisti au instaurat-o in toata lumea, insa nu despre asta voi scrie astazi, pentru ca nu asta ii caracterizeaza pe toti musulmanii, ci doar pe unii nebuni. Religia musulmana nu are la baza ura si teroarea, ci iubirea de oameni si grija fata de acestia. De aceea, ar fi incorect din partea noastra sa ii catalogam pe toti in acelasi fel si sa punem etichete tuturor oamenilor din lumea araba.

In calatoriile mele prin diferitele colturi ale lumii, am ajuns si in tari musulmane, in care stralucirea si opulenta se impletesc cu traditionalismul. Aspectul fizic este, dupa cum bine stiti, un subiect important pentru musulmani, dar si unul destul de delicat. Valul hijab sau chadorul sunt elementele caracteristice in cazul infatisarii femeilor. In schimb, in cazul barbatilor, parul facial, in special barba, este la mare pret in ceea ce priveste aspectul fizic si reprezinta mult mai mult decat un stil personal: este atat un semn al religiei lor, cat si un semn al puterii si al barbatiei.

Semnificatia barbii in Orientul Mijlociu

In cultura musulmana, barba este un element esential si obligatoriu (waajib) al infatisarii unui barbat, iar raderea sa este interzisa (harram), aceasta fiind un semn al religiei islamice. Cresterea parului facial este adesea asociata cu sfaturile Profetului Mahomed, citate in Coran sau de catre Abu Hurairah, cum ar fi acesta: „trim the moustache and let the beard grow; be different from the mushrikeen”, dar si cu faptul ca toti profetii Islamului au avut barba ca element comun in infatisarea lor.

Barba musulmani 2

Barba – simbol al puterii si onoarei

Pe langa semnificatia religioasa, barba, dar mai ales mustata, sunt considerate in Orientul Mijlociu si semne ale puterii, mai ales politice, ale barbatiei si ale onoarei. Saddam Hussein, Bashar Al Assad sau Ali Abdullah Saleh, conducatorul Yemen-ului mai bine de 30 de ani, recunoscuti pentru grija pe care o aveau pentru mustata lor, sunt doar trei exemple (e drept, negative) ce simbolizeaza infatisarea liderului arab puternic si respectat. Aici, as vrea sa amintesc si un episod, este adevarat ca destul de amuzant, dar care reflecta foarte bine importanta mustatii ca un element al onoarei in lumea islamica. Este vorba despre un eveniment petrecut in 2003 la un summit al statelor Islamice in care un diplomat irakian i-a strigat omologului sau din Kuwait: ’’Curse be upon your moustache!’’, cu referire la lipsa de onoare a diplomatului din Kuwait.

Barba musulmani 3

Parul facial – interzis in numele unui stat laic 

Paradoxal, au existat episoade in zona Orientului Mijlociu in care parul facial a avut o semnificatie nu tocmai pozitiva, fiind asociat extremismului si fenomenului terorist. Este cazul Egiptului in timpul domniei lui Mubarack, atunci cand functionarii publici au fost obligati sa nu isi mai lase barba sa creasca. Astfel, parul facial a devenit un simbol al loialitatii fata de miscarile islamiste si o expresie a opozitiei politice, pana la venirea la conducere a lui Morsi, care a fost primul presedinte ales in mod democratic in Egipt.

Barba musulmani 6

Cum isi aranjeaza arabii barba?

In lumea araba, parul facial inseamna mai mult decat un element de stil. Este un element sociologic, care, de multe ori, iti arata cu cine ai de-a face. Exista, in functie de zona si grupul religios din care provin respectivii barbati, mai multe moduri in care acestia isi aranjeaza barba.

Spre exemplu, in Egipt, membrii Fratiei Musulmane (din nou, nu neaparat un exemplu pozitiv, prin ceea ce fac) aleg sa isi lase sa creasca barba, mustata si perciuni, dar acestea sunt foarte bine ingrijite. In schimb, musulmanii fundamentalisti opteaza pentru o barba lunga si neingrijita si mustata rasa partial, in semn de respect pentru modul in care profetul Mahomed isi purta barba acum peste 1400 de ani.

Barba musulmani 5

De asemenea, musulmanii extremisti adesea isi coloreaza barba cu henna, in culori puternice de portocaliu.

Exista o veche zicala araba care spune ca ’’un barbat fara mustata este ca o pisica fara coada’’. Este interesant cum religia, puterea, libertatea sau politica pot fi definite printr-o simpla trasatura fizica, dar care poate simboliza atat de multe pentru cei din Orientul Mijlociu.

Acest articol face parte din campania Shaving Around the World, sustinuta de Philips S7000, aparatul de ras numarul 1 de la Philips pentru o piele fara iritatii. Inelele Confort cu invelis cu microgranule permit aparatului de barbierit sa alunece usor pe fata pentru o piele fina si un barbierit eficient. In combinatie cu capetele Dynamic Flex care se misca in 5 directii, rezultatul este un barbierit precis si o piele fara iritatii.

Barba musulmani 4

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]