excursii-razvan-pascu

Blog izolatBuna dimineata de la Capatul Lumii! Este Joi dimineata si astazi as vrea sa calatoresc la Ushuaia, Argentina.

In 2010 am facut drumul spre Ushuaia in 7 zile, mergand si in segmente de cate 30 de ore cu autocarul prin Patagonia. In 2015 am facut acelasi drum in doar cateva ore, cu avionul.

Astazi, insa, am un „blog izolat” si nu am voie sa ies din tara. Voi ajunge la Capatul Lumii in doar cateva minute, cu un search pe Google.

Vad farul de la Capatul Lumii intr-o imagine pe Google, facuta de un american. Frumos. Vad un pinguin…ma gandesc sa i-l arat si Andrei, ca ii plac pinguinii.

Ma trezesc brusc cand il aud pe Alex chicotind in camera alaturata.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie. Cum ar arata blogurile de calatorii daca nu am avea dreptul la libera circulatie? Despre ce am mai scrie daca nu am putea iesi din tara. Ce fel de experiente am relata daca nu am putea sa le experimentam decat online, prin TV, radio sau carti? Ce fel de fotografii am folosi daca nu am putea ajunge sa vizitam acele locuri?

Sincer sa fiu, pe mine m-a cutremurat putin aceasta perspectiva si m-a facut sa ma opresc pentru cateva minute din valtoarea lunii Decembrie pentru a sarbatori Ziua Internationala a Drepturilor Omului, astazi, 10 Decembrie.

Stiu, ne-am obisnuit sa consideram aceste drepturi ca fiind garantate, sa nu le bagam in seama si de mult am incetat sa ne consideram norocosi ca putem calatori, ca putem trai si experimenta pe viu super destinatii si oameni incredibili.

Sa va dau o statistica care pare din Caragiale? 72% dintre romani recunosc ca nu isi cunosc drepturile si totuși 80% dintre ei cred ca acestea le sunt inculcate. Sa ne luam un moment sa reflectam. Daca nu suntem asupriti si infometati si nu ni se refuza accesul la servicii de sanatate, educatie, etc, atunci Drepturile Omului sunt un non-topic pentru noi. Pacat…Mi se pare o mare slabiciune pentru noi. Si imi asum inclusiv eu asta.

Ne implicam zilnic in cauze sociale, fiecare importanta in felul ei, dar un subiect precum Drepturile Omului este complet ignorat. Din acest motiv m-am alaturat astazi campaniei de constientizare initiata de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), o organizatie neguvernamentala, non-profit, care actioneaza din 1992 pentru protectia drepturilor omului si pentru stabilirea echilibrului atunci cand acestea sunt in pericol sau sunt incalcate. Pe site-ul DrepturiCivile.ro poti afla mai multe informatii.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!