excursii-razvan-pascu

French soldier-WW1Philips Romania mi-a propus de curand proiectul „Shaving Around the World” in care voi incerca sa imi amintesc detalii legate de modul in care barbatii din diverse tari se barbieresc.

Pentru acest exercitiu am apelat atat la memoria mea si a Andrei, dar si la prieteni de-ai nostri, oameni foarte faini, care ne vor povesti detalii interesante despre tarile pe care le-au vazut sau le cunosc foarte bine si despre oamenii pe care i-au intalnit si le-au ramas in memorie. Primul articol, cel de fata, este scris de prietenul meu Florin Conghilete, medic intr-un spital din estul Frantei, langa Strasbourg, pe care l-am vizitat si reintalnit de curand, in vizita noastra prin Alsacia.

Pentru noi, ca barbati, barba este unul din elementele ce ne defineste look-ul de zi cu zi si mai ales face parte din comunicarea noastra non-verbala. In lumea intreaga, „barba”, cuvant care se trage din latina pura pastrand aceeasi forma ca si atunci, a fost mereu unul din semnele de virilitate si clasa sociala inalta pe care barbatul le-a folosit.

Luand exemplul societatii franceze, care este unul din etaloanele internationale ale modei, barba a capatat diverse semnificatii de-a lungul timpului, prin … indepartea ei sau nu.

Primul rege al francilor, ce a unit aceasta natiune in intregimea ei in secolul al V-lea, Clovis I, a introdus moda barbii scurte odata cu trecerea acestuia la catolicism, urmat mai apoi de Charlemagne, incoronat imparat al francilor in jurul anilor 800, ce incearca sa impuna mai degraba portul mustatii, si ca intr-un final prin anii 1000, Guillaume Cuceritorul sa instaureze obiceiul de a rade barba obligatoriu. Iata cum inca din vremuri timpurii, parul de pe fata barbatilor a fost un motiv de discutii si schimbari de obiceiuri influentat fie de religie, fie de societate, fie impus de conducatori.

Charlemagne

Napoleon- French Revolution 1800s

Cu trecerea timpului, chiar in perioada Revolutiei Franceze (1789), devine un subiect atat de arzator incat raderea integrala a barbii este obligatorie si foarte indicata deoarece se putea ajunge pana la ghilotina (decapitare), numita in acea perioada si „Grand rasoir national” sau mai bine zis, marea lama de ras nationala (sau brici, in functie de preferinte).

Moliere

Claude

In societatea moderna, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial apare din nou o aversiune fata de cei nerasi, fiind considerat un obicei neigienic sa iti pastrezi parul de pe fata, ceea ce de altfel este si adevarat – o barba nerasa poate „adaposti” numeroase bacterii.

In general, fie in Europa, fie in America de Nord, barba tinde sa nu fie apreciata de catre angajatori, de unde si nenumarate plangeri in instanta in urma „disputelor” dintre angajati si companiile in care acestia lucreaza. Un exemplu clar il poate reprezenta un interviu de angajare la parcul de distractii Disneyland, unde potentialii viitori angajati trebuie sa se prezinte cu fata rasa, neteda, fara fire de par, oricare ar fi ele. Se pare ca dupa angajare Departamentul de Resurse Umane al acestui mare gigant al divertismentului accepta ca personalul lor sa poarte mustata, cu conditia ca aceasta sa fie bine taiata si ingrijita, pentru a fi prezentabili fata de publicul vizitator.

Chiar si in lumea politica actuala a Republicii Franceze, portul unei fete bine rase si ingrijite este un semn bine primit si apreciat, in timp ce chiar si o barba de cateva zile poate fi un gest de „scapare” de atributiile politice, asa cum am putut-o remarca in cazul lui Nicolas Sarkozy la cateva zile dupa ce a fost inlocuit in functie de catre actualul presedinte Francois Hollande.

Dupa cum ziceam, barba si mustata in Franta sunt astazi metode de exprimare a individualitatii si umorului de moment, dar si metoda de seductie a barbatului modern. Aceasta moda readusa pe teritoriul galic face ca reprezentantii sexului masculin sa scada frecventa barbieritului cu 8% in ultimii 3 ani, conform unor statistici realizate la nivel national.

Parul scurt si barba de cativa milimetri, stilizarea parului rebel crescut pe fata, dar si raderea pana la piele sunt noi arme utilizate de barbatul urban pentru a intampina cu succes zilele agitate in care pasii il poarta repede spre unul din birourile de pe Champs Elysée sau La Défense.

Roy Dupuis

Barbatii francezi cauta sa fie mereu in intampinarea celor mai bune oportunitati, prezentandu-se intotdeauna in tendinta cu moda de moment si avand din ce in ce mai multe solutii pentru a-si duce la indeplinire „capriciile”. Vorbesc aici inclusiv de “solutii tehnice”, cum sunt aparatele de ras electrice, noua moda acum printre francezi mai ales datorita faptului ca ii scuteste de pielea iritata de dupa barbierit si, pe multi, de teama fata de lama de ras.

Men- Paris Metro

De la marii conducatori ai vremurilor de mult apuse pana la barbatul tonic si energic ce isi conduce bussinesul din biroul propriu suspendat la ultimele etaje ale unor cladiri de sticla din noile cartiere ale Parisului sau Strasbourg-ului, toti au inteles importanta unei fete bine ingrijite si a unui ras perfect, ajutat fiind de ultimele si cele mai inovatoare tehnologii din domeniu.

Acest articol face parte din campania Shaving Around the World, sustinuta by Philips S7000, un aparat de ras ce include GyroFlex 2D, sistem ce se adapteaza usor la curbele fetei si barbiereste chiar si cele mai scurte fire cu capetele sale Dual Precision. Aparatul include si sistemul Aquatec, care permite barbieritul atat pe piele uscata, cat si pe piele umeda (utilizand gel sau spuma de ras, pentru un confort suplimentar al pielii), precum si sistemul SkinGlide care permite o frecare minima, pentru reducerea iritarii.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!