Acest articol este scris de unul dintre cei care ma urmaresc pe Facebook, Stefan Spinu.Din comentariile sale am inteles ca este plecat in SUA la munca si l-am rugat sa scrie pentru voi impresii despre programul Work & Travel si despre viata in America. Sper sa va fie de folos, mai ales tinerilor studenti care vor sa faca ceva util pentru viata lor intr-una dintre vacantele de vara! Eu am fost, cand eram student, intr-un program asemanator de tip Work & Travel, dar in Marea Britanie. O experienta care m-a schimbat si pentru care sunt extrem de recunoscator. Multumesc pentru articol, Stefan!
–
In 2014 am plecat prima data in SUA prin programul Work and Travel. In momentul scrierii acestui articol ma aflu, pentru a doua oara, in SUA (2015). Dupa ce am fost refuzat de angajator pentru un loc de munca in Baltimore (aproape de Washington DC si New York), am avut un interviu cu un angajator din Montana, pe care l-am trecut cu succes, ajungand astfel sa lucrez in unul din cele mai frumoase parcuri din America – Glacier National Park (google image poate dovedi asta).
Va rog sa tineti cont de faptul ca multe aspecte difera de la un loc la altul si ca pot exista pareri total diferite de cele pe care le voi expune eu! De asemenea, tot ceea ce puteti gasi mai jos se bazeaza strict pe experienta mea de doi ani in SUA, care poate fi, totusi, una destul de limitata!
Parti bune
1. Lucrand in restaurant (primind bacsis) si aflandu-ma intr-o superba statiune montana, am avut norocul de-a castiga, ca ajutor de ospatar, de circa 3,5 ori mai mult decat as fi putut castiga lucrand intr-un restaurant romanesc. Ospatarii castigau de cel putin 2 ori mai mult decat noi.
2. Am fost inconjurat, in mare parte, de tineri foarte prietenosi si astfel am cunoscut persoane din Turcia, Spania, Bulgaria, Taiwan, Ecuador, Thailanda, Slovacia, India, Israel si, bineinteles, Statele Unite ale Americii. Datorita acestui program m-am imprietenit cu o japoneza care a venit de doua ori in Romania, iar eu am vizitat Tokyo.
3. Am avut (anul trecut) si am (anul acesta) parte de niste sefi foarte amabili si rabdatori, ceea ce conteaza enorm! Conform regulilor programului, ar trebui sa aveti parte de un tratament foarte bun la locul de munca!
4. Pentru ca toata lumea de pe proprietate muncea si pentru ca nu exista vreo diferenta foarte mare de salariu intre job-urile de acolo, nu existau oameni aroganti sau persoane care sa te injoseasca sau sa te faca sa te simti prost.
5. Lucrand in Glacier National Park sau Yellowstone aveti ocazia sa vedeti niste peisaje si animale salbatice rare si absolut superbe. Pentru detalii puteti cauta pe google: “Glacier National Park hike trails” sau “Glacier National Park animals”.
6. Acesta larga deschidere interculturala te va ajuta sa fii mai putin etnocentrist/a, sa intelegi ca oamenii sunt diferiti si, mai ales, te va ajuta sa respecti persoanele si natura mai mult. Americanii respecta multe aspecte ale oamenilor si animalelor (protejarea animalelor, grija fata de clienti in orice domeniu, bunavointa de a ajuta, etc)
7. Dupa doua saptamani de munca aici, iti poti cumpara o masina, platind chiar si toate taxele necesare – evident, nu ceva de lux, insa destul cat sa te deplasezi pe unde doresti. Masinile, electronicele (telefoane, televizoare, console de jocuri video), benzina si motorina sunt MAI IEFTINE in America decat in Romania.
8. Dupa terminarea sezonului, poti vizita mari orase din SUA. Plimbarile pe strazile din New York sau Los Angeles (cu care esti obisnuit/a din filme, jocuri etc) iti vor oferi o senzatie absolut inedita.
9. Fluenta si vocabularul in limba engleza vor cunoaste o imbunatatire substantiala.
10. In SUA poti gasi aproape orice produs doresti, multe fiind chiar de calitate, altele fiind de negasit in Romania (Wasabi/Horseradish sauce; nalbe; restaurantele Hu Hot – favoritele mele)
11. Ai avantajul de a vorbi intr-o limba pe care nimeni n-o intelege. Tu ii intelegi pe americani, dar ei nu te inteleg pe tine!
–
Parti negative
1. Exista posibilitatea sa-ti displaca munca pe care trebuie s-o depui, fiind apoi nevoit/a sa-ti schimbi job-ul – ceea ce implica ceva efort.
2. Conditiile cazarii mele au fost destul de proaste atat anul trecut, cat si anul acesta. Anul trecut plateam 90$ pe saptamana pentru mancare/cazare si masini de spalat; anul acesta platesc doar 30 $ pe saptamana (ceea ce este extrem de putin pentru preturile de cazare sau hotel in SUA), insa am asigurata doar cazarea – pentru mancare si rufe de spalat trebuie sa platesc suplimentar.
3. Mancarea, serviciile, doctorii, medicamentele sunt mai scumpe in Statele Unite decat in Romania.
4. In primul an le-am dus adesea dorul parintilor, de multe ori fiind deprimat cand ii vedeam pe toti prietenii mei pe Facebook ca se distreaza la mare, in timp ce eu trebuie sa muncesc toata vara.
5. Desi munca este IN MARE PARTE o placere, uneori poate fi obositoare si neplacuta, mai ales daca n-ai mai lucrat munca fizica pana atunci.
6. Este STRICT INTERZIS sa consumi alcool daca nu ai cel putin 21 de ani. Majoritatea petrecerilor in stil american (care sunt SUPER) se bazeaza pe un consum intens de alcool!
7. Daca ai nesansa sa ai un loc de munca prost platit si sa infrunti imposibilitatea angajarii in cadrul unui al doilea job, atunci e posibil sa castigi exact suma pe care a trebuit s-o platesti ca sa ajungi aici – DAR ASTA E PUTIN PROBABIL.
8. Sunt foarte stricti in ceea ce priveste respectarea si acceptarea celorlalti incat pana si o privire mai nepotrivita iti poate cauza probleme.
9. Americanii fac adesea glume exagerate, care par banale pentru ei, dar care pot fi deranjante pentru unii dintre noi. Totusi, asta inseamna stilul de viata american.
Avantaje sunt multe si pana si printre dezavantaje am gasit cateva lucruri cu care as putea sa te contrazic. Ideea e ca ti-e greu sa pleci din tara si sa lasi totul. Zici ca iti iei familia, dar prietenii raman aici. Nu as putea sub nicio forma sa lucrez in alta tara si cu siguranta as ceda psihic, cel putin la mentalitatea pe care o am acum. Am vazut ca ai mentionat de chirie scumpa sau ai plasat-o la dezavantaje. Nu stiu daca 90$ pe saptamana este foarte mult tinand cont ca primesti mancare si cazare. Daca faci comparatie cu salariul, e chiar echitabil.. sau daca faci diferenta cu Romania.
Ce povesteste Stefan mai sus nu e nici macar o particica din tot fenomenul W&T.
Sunt dezavantaje multe. Partea buna este ca iti permiti mult mai mule lucruri la care aici poate nici nu visai.
Daca iti place munca sau nu e mai putin important, important e sa vina banul
In ziua de astazi trebuie sa te gandesti mai mult la tine si la viitorul tau. Daca nu o faci tu, nu intereseaza pe nimeni.
Buna seara!
Imi doresc sa particip la programul W&T SUA insa, nu stiu ce agentie sa aleg dintre multitudinea celor de pe internet. Imi puteti recomanda una, va rog?
Va multumesc!
Buna! Pot pleca in america prin programul Work and Travel daca sunt la Scoala de Agenti de Politie? Multumesc!